Numele "Dacia" interzis de UDMR la scoala din Salonta. Elevii romani au fost segregati etnic de primarul Torok Laszlo si ministrul Daniel Funeriu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Numele “Dacia” interzis de UDMR la scoala din Salonta. Elevii romani au fost segregati etnic de primarul Torok Laszlo si ministrul Daniel Funeriu

Salonta, pământ unguresc: Maghiarii nu vor ca școala românească să se numească “Dacia”

de Vasilică Ichim

Din această toamnă, elevii din Salonta învaţă în şcoli separate pe criterii etnice. În secret, Ministrul Educaţiei a aprobat propunerea înaintată de Inspectoratul Şcolar Bihor, la cererea UDMR, pentru înfiinţarea unei şcoli cu clasele I-XII în care să se predea numai în limba maghiară.

Noua instituţie a adunat la un loc toate clasele maghiare existente în toate şcolile din oraş, după o idee a primarului Torok Laszlo, care a argumentat-o cu un studiu controversat realizat la comandă. După ce şi-a făcut damblaua, edilul tot nu s-a liniştit. Acum, nu vrea nici în ruptul capului ca liceului Arany Janos să-i fie schimbată denumirea în Dacia, chit că în această şcoală învaţă doar elevi români. “Ar fi o jignire, pentru că ar însemna că Salonta este pământ românesc”, zice Torok.

Coada de topor

Pentru că anul trecut devenise obsedat de necesitatea scindării pe criterii etnice a elevilor maghiari de cei români, primarul Salontei, cunoscut pentru desele şi scandaloasele sale ieşiri şovine, a căutat un temei care să-i justifice cât de cât ambiţia. Ca atare, a cerut unui cadru al Facultăţii de Sociologie din Oradea un studiu din care să reiasă că are dreptate. Şi l-a primit…

Din analiză a reieşit că elevii maghiari care învaţă în limba maternă sunt aparent dezavantajaţi dacă învaţă în şcoli mixte, în timp ce maghiarii care învaţă în şcoli cu predare în maghiară au rezultate asemănătoare cu cele ale românilor. Studiul avea la bază rezultatele la învăţătură a 3.700 de elevi de clasa a VIII-a din Bihor intervievaţi într-o cercetare din 2008, plus un sondaj de opinie nou făcut pe 300 de adulţi români şi maghiari din Salonta şi concluziile unor discuţii purtate cu 19 părinţi şi elevi maghiari.

Elevii salontani de etnie maghiară se plângeau că “românii ne insultă, ne zic bozgori”, că “elevii de serviciu români îi umilesc pe maghiari, pentru că îi împiedică să urce în clasă pe scara principală şi îi obligă să meargă pe drumul mai lung”, sau că “la coadă la bufetul din curtea şcolii românii se bagă peste rând în faţă”. Alte motive de nemulţumire, cum reieşeau din “studiu”, erau că românii pun manele la staţia de amplificare a şcolii şi că toate clasele maghiare sunt denumite cu litere de la coada alfabetului, astfel că la premierile de sfârşit de an şcolar nu mai rămânea nimeni să aplaude copiii unguri!

Adulţii maghiari spuneau şi ei că “românii nu sunt educaţi cum se cuvine, sunt mai duri, mai agresivi”, fiindcă “s-au format în altă parte (sunt venetici – n.r.) şi nu au cum să se identifice cu aceste locuri”. Temerea cea mai mare a adulţilor era că, împrietenindu-se cu românii, vor apărea căsătorii mixte. Aşa că trebuiau despărţiţi de mici!

Segregare de la Minister

03 Liviu Galea.jpgConcluziile studiului au îngrijorat, cum era şi normal, conducerea liceului. Directorul Liviu Galea (foto) spunea că, dacă aşa gândesc ei, maghiarii nu au decât să îşi înfiinţeze o nouă şcoală, “dar să nu ne terfelească instituţia şi copiii”, mai ales că românii şi maghiarii învăţau împreună, fără probleme, încă de la înfiinţarea şcolii, din 1909.

“Din 1990 nu s-a făcut nicio sesizare, verbală măcar, că un copil ar fi fost agresat pentru că e maghiar. Staţia şcolii nu funcţionează şi, chiar dacă ar funcţiona, n-ar difuza manele, iar clasele de limba maghiară au fost botezate deja de doi ani cu litere apropiate de începutul alfabetului”, susţinea directorul.

Culmea, nici măcar dascălii de etnie maghiară nu erau de acord cu concluziile acestuia. Profesorul Illyes Laszlo spunea că cei 300 de maghiari care semnaseră tabelul ataşat studiului fuseseră manipulaţi. “Am întrebat peste 100 de copii maghiari, nu 8, cum e în studiu, şi toţi spun că e o idee rea scindarea. Fetiţa mea, care este clasa a VII-a, mi-a spus că dacă şcola se rupe ea va trece la secţia română”, spunea Illyes.

Nimic nu l-a făcut însă pe primar să dea înapoi, astfel că ambiţia lui a fost susţinută de conducerea judeţeană a UDMR, iar apoi însuşită şi de şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca. În cele din urmă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a aprobat la finele anului trecut scindarea şcolii pe criterii etnice. Clădirea liceului Arany Janos a fost atribuită elevilor români, pe simplul motiv că s-ar fi iscat o revoltă dacă aceştia ar fi fost scoşi în stradă de vreme ce nu ei ceruseră segregarea.

Dacia – Sandero sau Logan?

Rămaşi fără elevii maghiari, profesorii liceului au vrut un nou nume, fiindcă cel al poetului Arany Janos nu-i mai reprezenta şi, în plus, noua şcoală a maghiarilor se numea tot Arany Janos. Aşa că, luna trecută, dascălii au organizat o dezbatere, propunând mai multe posibile denumiri, printre care şi numele regilor Carol al II-lea şi Mihai, ultimul dând numele şcolii şi în anii 30. În final, cu majoritate de voturi, a fost adoptată varianta Dacia, cu argumentaţia că “Dacia este un nume care îndeamnă la meditaţie şi respect şi nu poate fi umbrit de numele vreunui muritor”. “Puteam alege Avram Iancu sau alt nume care ar fi putut deranja, dar n-am făcut-o, tocmai pentru a menaja orgoliile celorlalţi”, spune profesorul Cristian Butcă, autorul propunerii câştigătoare.

După câteva zile, însă, primarul Salontei, Torok Laszlo, a aflat vestea. L-a sunat pe directorul şcolii şi a luat totul la mişto. “Ce nume e ăsta, Dacia!? Dacia Logan sau Sandero?”, s-a dat Torok spiritual ca un golan de rând, după care a ameninţat că propunerea nu va avea nicio şansă la Ministerul Educaţiei, acolo unde UDMR are un cuvânt greu de spus. “Primăria şi Consiliul Local format aproape numai din membri UDMR vor să ne comportăm ca nişte minoritari, dar eu nu mă simt minoritar cât timp trăiesc în România. Pentru Torok sunt buni doar cei care pleacă capul, însă eu nu accept să fim trataţi aşa”, spune directorul Liviu Galea, care nu vrea să renunţe la propunerea convenită cu toţi colegii. Mai ales că, potrivit legii, avizul Primăriei într-o asemenea chestiune e doar consultativ, nu decisiv.

În ceea ce-l priveşte, şeful Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca, susţine că a aflat abia vineri despre problema de la Salonta şi spune că va încerca să medieze conflictul. “Când vom primi documentaţia pentru redenumirea liceului o vom aviza şi o vom trimite Ministerului Educaţiei”, a declarat el pentru BIHOREANUL, adăugând că, într-adevăr, Primăria Salonta nu-şi poate impune poziţia în această chestiune.

Cu două feţe

Contactat de BIHOREANUL, primarul Torok Laszlo a încercat să minimalizeze conflictul, afirmând că acesta a fost creat artificial de presa avidă de scandal. “Nu am spus niciodată acele lucruri. Dacă noi avem pretenţii de autonomie locală şi vrem să ne decidem singuri soarta, şi ei (n.r. – românii) au dreptul să se numească cum vor. Sunt însă mulţi care nu au fost de acord cu noua denumire Dacia”, a declarat Torok, argumentând că Primăria a alocat 460.000 de lei pentru reabilitări la şcoala devenită românească, ceea ce, spune el, este o dovadă că nu are nimic contra românilor.

Nu acelaşi lucru îl afirma, însă, acum două săptămâni pentru publicaţia maghiară Kronika. Într-un articol intitulat “Arany Janos poate deveni Dacia?”, Torok susţinea că niciun consilier local UDMR nu va fi de acord cu noua denumire. Motivul? “Schimbarea denumirii Arany Janos este un mesaj destinat maghiarilor: acesta este pământ românesc!”, acuza primarul, ceea ce, pentru el şi alţii ca el, e de neacceptat. Asta chiar dacă statul care îi plăteşte salariul se numeşte, încă, România…

03 szabo odon.jpg“DISCONFORTUL” DACIA
UDMR ne învaţă româneşte!

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon (foto), susţine că românii din Salonta au tot dreptul să-şi denumească şcoala cum vor, dar sugerează şi el că Dacia nu e cea mai bună variantă. Ba chiar vine cu propuneri. “Cei care au o instituţie au tot dreptul, conform legii, să o denumească cum vor. Cred însă că un alt nume ar fi fost mai potrivit. Din câte ştiu eu, acolo este o bibliotecă care se numeşte Teodor Neş şi al cărei nume nu a deranjat pe nimeni. Nu ştiu de ce trebuie să dăm nume care să creeze disconfort unora. Şi noi am putea să numim o instituţie şcolară Hunia, dar nu facem asta pentru că nu vrem ca unii să se simtă lezaţi”, spune Szabo.

Ideea nu este nouă, căci acelaşi articol din Kronika spunea pe şleau: “Conducerea UDMR aprobă indignarea locuitorilor maghiari, deoarece conducerea română a şcolii putea să aleagă un nume dintre personalităţile literare, ca de exemplu Teodor Neş, pedagog român, important personaj din cultura bihoreană, care a studiat în limba maghiară la secţia de drept a liceului Arany Janos la începutul secolului trecut”. Ar fi fost, se înţelege, mai pe placul politicienilor maghiari…

Sursa: Bihoreanul

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

 1. Eneas

  chiar nu inteleg de ce se face atata caz de segregare!faptul ca maghiarii invata in limba proprie ii face numai buni de exportati in Ungaria strabuna ,deoarce nu vor gasi nici un job intro tara vorbitoare de romana in procent de 96% ! in opinia mea ,maghiarii ori nu isi cunosc interesele,ori Ungaria depopulata isi cere fii din exterior, ori suntem batuti in cap toti si nu intelegem ca suntem europeni ,nimic altceva!

 2. cristina poponete

  Probabil ca si sociologul de la catedra Univ. Oradea si-a castigat locul tot printr-o asemenea “discriminare”. Nu se putea altfel …Musai ca si dansul a reusit prin concurs in limba statului roman invatand la toate nivelele (inclusiv universitare) numai in limba maghiara!!! Bravos natiune! Curat-murdar coane FAnica!

 3. nţulescu

  s-a ajuns ca in tara mea sa nu pot sa-mi numesc liceul cum vreau ca roman, am ajuns in tara mea ca ungurul sa ma trateze ca pe un negru de pe plantatie si eu, stat roman, accept, am ajuns in tara mea ca ungurul sa ma dea afara din scoala statului roman si eu sa accept, stat roman, sa ma declare in tara mea ca fiind strain si “ocupant” si eu sa inghit, sa-mi dicteze ce nume sa-mi dau si eu sa accept, stat roman, si sa nu-l dau pe usa afara pe veneticul ungur. de o mie de ani ne ucid, ne invadeaza, ne umilesc si noi accetam, stat roman criminal…

 4. dan

  ma intreb cu amaraciune cum a ajuns “domnul” respectiv primar? nu cumva pt ca a fost votat si de romani? sau daca nu asa, poate pt ca romanii din oras nu s-au prezentat la vot in numar suficient? sau poate pt ca voturile lor au fost impartite intre “vajnicii” lor reprezentanti de la Partidul Trandafirilor Ofiliti, cel al Sagetii fara Tinta si, ah, era sa uit, cel al Portocalei Putrezite?
  ce este insa cu adevarat ingrijorator este faptul ca la noi romanii functioneaza fara gres teoria celebra conform careia “istoria ne invata ca din istorie nu se invata nimic!”.

 5. DeMirel

  Eu cred ca primarul Salontei nu stie unde se afla localitatea unde el este primar. Pai sa caute pe google maps si o sa vada ca se afla in Romania. Da d-le primar Salonta se afla in Romania. Deci prin urmare daca dumneata vrei sa iti faci scoli maghiare, primarii, magazine, muzee si alte institutii pur maghiare pai va recomand ca va mutati in Ungaria. Cei care traiesc in Romania trebuie sa respecte valorile noastre ca tara si nu sa incerce sa le schimbe doar pentru ca au ajuns la putere. De aici si vorba aia batraneasca “Da-i omului puterea pe mana si iti va spune exact cine e!”. In cazul de fata vedem ca avem un cetatean maghiar care spune ca romanii sunt vinitici in Salonta. Wawww. Serios? Cum sa fiu vinitic in tara mea mai agramatule? Din respect pentru tara asta care a acceptat atatea ar trebui sa ai mai mult bun simt!

 6. Marius

  Primarul orasului Salonta si ajutorul lui , un … “renumit” preot din aceeasi localitate , nu au infiintat o scoala maghiara in Salonta ….. i-au scos pe toti copiii romani din toate scolile din orasul Salonta si i-au mutat intr-o singura scoala !!!! …. Toti,dar absolut toti copiii din acest oras invata intr-o singura scoala….si totusi suntem in ROMANIA !!! …. In acest oras nu este nici un mijloc de transport in comun,scolile nu au nici un microbuz pt transportul elevilor….foarte multi elevi merg pe jos la scoala,multi dintre ei traverseaza tot orasul ( 1 – 1,5 ore de mers pe jos….)….cei de la Inspectoratul Scolar Bihor si cei din Ministerul Educatiei ,chiar nu stiu despre aceasta problema ???….Greu de crezut ca ei nu stiu despre asta…Primarul spune ca s-au alocat pt acest liceu in care invata romanii 460 000 lei , lei noi sau vechi ??? …. daca s-au alocat,unde s-au dus acesti bani ?…. salile de clasa s-au amenajat pe banii parintilor….

 7. CATALINA

  Iredentismul maghiar ia amploare!!! Devin din ce in ce mai obraznici. Este inadmisibil sa se intample asa ceva. Ar trebui ca toti romanii din Ardeal si nu numai, sa ne trezim la realitate si sa protestam pe toate caile diplomatice si pasnice posibile si imposibile. Cu totii, intr-o singura voce! Asa cum au facut inaintasii nostri in 1918 si inainte de 1918. Eu una m-am saturat sa vad cum romanii din Transilvania sunt calcati in picioare, cum valorile romanesti sunt terfelite, de cine? De catre un neam de cotropitori barbari, care se mandresc cu ce? Cu asuprirea milenara a neamurilor din Europa Centrala!!! Ei ar trebui sa fie cei care stau cu capul plecat in fata romanilor, a slovacilor….

 8. Anonim

  Primarul acesta este o javra de om,o jigodie.Traiesc si invat in salonta si am fost aruncat din scoala in strada de catre acest om.Acum in salonta sunt 4 scoli unguresti si 2 licee romanesti din care unul este pentru agricultura si de astea si in celalalt stau inghesuiti ca mormologii romanii de clasele I-XII

 9. Oana

  Bai ma lasati? de cand face ungurul legile la noi in tara? sunt asa de neimportanti incat ei invata romana si pe noi ne doare in cot de limba lor. noi nu invatam ungureste, nici macar ca limba secundara =)) este ridicol. Mama avea o vorba: ” cum se uita un roman la un ungur? Cu un singur ochi, prin luneta =))” Daca sunt asa de frustrati sa se duca inapoi la ei in tara si sa invete acolo. Eu nu inteleg ce cauta in Romania daca nu ne suporta. N-or vrea sa plecam noi de bunavoie? Sa ii menajam? Sa le spunem: ” Auoleu, scuze, asa e, trebuia sa iti dau tie autonomie in tara mea de la inceput. Uite ia-o , e a ta?” Ce procent sunt ungurii in tara noastra? Rapuns: Un procent destul de neinsemnat incat sa nu ii bage nimeni in seama. Sunt niste paraziti. Noi suntem prosti ca suntem prea buni si ingaduitori cu toata lumea si le dam drepturi. Cred ca fac chestii d-astea din disperare ungurii, sa ii bage si pe ei in seama cineva =)). Ca altfel ar uita lumea cu totul de ei, fara indoiala =))

 10. simion

  Ferice de cei impaciuitori fiinca ei se vor numi fii ai lui dumnezeu.
  ce religie aveti voi cei care participati la aceasta discutie, inclusiv dvs. domnule ziarist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.