Generalul Dan Gheorghe a murit dupa mai multe interventii la Tel Aviv. A fost primul sef al Brigazii Antitero a SRI si a vazut-o pe Monica Macovei intr-o postura care i-a provocat demiterea din SIPA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Generalul Dan Gheorghe a murit dupa mai multe interventii la Tel Aviv. A fost primul sef al Brigazii Antitero a SRI si a vazut-o pe Monica Macovei intr-o postura care i-a provocat demiterea din SIPA


Generalul Dan Gheorghe, fostul sef al UM 0215 – unitatea speciala de informatii a MI, poreclita “doi si-un sfert” si, apoi, “zece si doua minute” -, a decedat ieri dimineata, in Israel. Inmormântarea va avea loc miercuri, la orele 12.00, la cimitirul Bisericii din Malu Spart, judeţul Giurgiu. Pe 3 noiembrie implinise 63 de ani. Ce stim:

1. Decesul a survenit dupa mai multe interventii pe cord deschis efectuate la o clinica din Tel Aviv.
2. Din 1988, a fost loctiitor pentru informatii al Comandantului Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA).
3. Primul sef al Brigazii Antiteroriste – Serviciul Roman de Informatii.
4. A plecat din S.R.I. urmare a unor mari diferende profesionale cu Virgil Magureanu. A refuzat, in iunie `90 si septembrie `91, sa implice efective ale Brigazii Antiteroriste in actiuni diversioniste de subminare a puterii de stat (cele doua mineriada), respectiv, ulterior, in diversiunea transnistreana pusa la cale de “generalul rosu” Ilie Dragoi. De asemenea, a refuzat si postul de consiler al lui Ion Iliescu pentru Moldova, cu resedinta la Chisinau.
5. A fost un constant si perseverent oponent al lui Virgil Magureanu, ceea ce s-a repercutat negativ in cooperarea dintre S.R.I si U.M. 0215.
6. Ministrul Gavril Dejeu l-a numit seful Directiei Generale pentru Pasapoarte si a Politiei de Frontiera, dar refuzand sa continue practica colectarii spagilor din vamile de frontiera a fost pus sa-si ceara demisia.
7. A fost reactivat in anul 2001, iar din 2003 a condus Serviciul de Informatii, Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei (SIPA/DGPA), pozitie din care, in anul 2005, a fost trecut in rezerva, ca urmare a divergentelor directe cu ministrul Monica Macovei si consilierul acesteia, Dan Tapalaga. Ca sa citam sursa noastra din Ministerul Justitiei: “Nu i-a dat madamei documentatia video in care ea era actrita porno intr-un taxi parcat intr-un loc dosnic din parcul Operei Romane”. Am incheiat citatul.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

 1. ce NU se stie…
  …rolul sau in diversiunea din Piata Palatului in decembrie 1989
  …ce a facut la Chisinau in primele sase luni ale anului 1990 – la “specializare” la serviciile prietene…sovietice
  …roul sau in vanzarea de informatii catre Israel si sprijinirea retelelor de “afaceri” evreiesti. afaceri cu armamament.
  …etc
  …despre morti numai de bine

 2. ozana

  Afost un coleg de serviciu deosebit, a fost un sef cu o coloana vertebrala care nu se apleca in fata altor sefi.. A gandit si a cumpanit mult, situatia de incertitudine din servicii si societate au fost cauza suferintei generalului. Dumnezeu sa-l odineasca.

 3. Cata

  s-au dus pina acum Trosca, Ardeleanu, Dan, Gherghina. Unul singur mai este in viata insa dupa doua AVC nu mai reprzinta nicio amenintare pentru nimeni. probabil de aceea este si ignorat. si confirm ce se spune mai sus: magureanu a fost refuzat de batrini pentru ca nu au considerat legal, normal etc sa intervina in 90 in piata universitatii. unii au fost pensionati pentru asta. mai bine! altii s-au dus repede… cert este ca magureanu a iesit din incapere cu cineva, viitor sef al BA… surpinzator pentru mine pt ca-l stiam pe respectivul un intelectual…dle inginer, prin atitudinea dvs ati favorizat anumite lucruri. pacat! nu uitati ca daca sinteti in viata o datorati batrinilor! altfel revista de front de la ghencea ar fi fost ultimul vostru drum!

 4. Cristina

  L-am cunoscut, l-am pretuit, m-am bucurat de prietenia si ajutorul lui.M-a ajutat fara sa imi ceara absolut nimic in schimb.Doar in numele prieteniei. Un mare iubitor de tara si de oameni, un suflet extraordinar si o personalitate care te coplesea. Iubea oamenii care erau oameni, era neiertator cu cei care greseau repetat si cu buna stiinta, mai ales daca acestia ii erau sublaterni sau sefi. Isi iubea mama, tatal, sora si rudele de la Arad, sotia, copii, ginerele si nora si, mai ales, nepotii. Iubea mult viata si imi pare foarte rau ca i-a fost asa de scurta.A trait intens si repede.A avut prieteni multi de tot, cunostinte si mai multe, nici dusmanii nu i-au lipsit. Era o prezenta care facea tacere cand aparea.Cei care il injura n-au inteles nimic nici din istorie, pentru ca oricum play-station-ul e un pic diferit de cartea de istorie, nici din contemporaneitate, pentru ca si pe asta e greu sa o intelegi cand inteligenta nu o depaseste pe cea a unui bou. Jucator la play-station.
  Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca!Condoleante familiei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.