O propunere interesanta: ICR sa treaca sub egida Academiei Romane. Societatea civila l-a propus pe academicianul Alexandru Surdu in locul fizicianului Patapievici - Ziaristi OnlineZiaristi Online

O propunere interesanta: ICR sa treaca sub egida Academiei Romane. Societatea civila l-a propus pe academicianul Alexandru Surdu in locul fizicianului Patapievici

Presedintele Comisiei pentru Cultura a Senatului, Sergiu Nicolaescu, considera ca Institutul Cultural Roman nu are ce cauta in subordinea Senatului, deoarece senatorii nu prea au habar de cultura. “Cel mai normal ar fi sa mearga la Academia Romana”, spune senatorul PSD.

“Consider ca nu Senatul este cel mai potrivit sa hotarasca in privinta Institutului Cultural Roman. Cel mai normal ar fi sa mearga la Academia Romana. Nu vad numarul de senatori care sa poata sa aprecieze la justa valoare cele ce se intampla la ICR.

Senatorii pot judeca orice, nu lucruri sensibile privind cultura. Sunt oameni care reprezinta poporul. Ca sunt senatori e adevarat, reprezinta un anumit numar de alegatori, dar asta nu inseamna ca sunt buni la orice. Nu cred ca vom hotari mai bine decat cei la de Academia Romana”, a declarat Sergiu Nicolaescu pentru Ziare.com.

Vezi si Propunerea societatii civile pentru ICR: Academicianul Alexandru Surdu, Preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române

Senatorul PSD a spus ca inca nu a discutat cu nimeni din partid despre propunerea sa, dar cu siguranta va initia un proiect de hotarare in acest sens, pe care il va supune plenului Senatului.

“Sprijinul partidului e intotdeauna, dar voi discuta cu ei. Sa fim cinstiti, un om de partid nu se pricepe la orice. Un om de partid trebuie sa se ocupe de alegatorii sai”, a subliniat Nicolaescu.

Propunerea lui Sergiu Nicolaescu este sustinuta, deja, de colegul sau de partid din Comisia pentru Cultura, Alexandru Mazare.

“Este o idee foarte buna, de fapt, consider ca este cea mai buna varianta”, a declarat Mazare pentru Ziare.com.

Senatorii USL, despre cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al ICR: Serios, echilibrat, intre doua varste

Membrii Comisiei pentru Cultura stiu ce este de facut in legatura cu viitorul si misiunea ICR, in varianta in care institutul va ramane in subordinea Senatului.

Presedintele Comisiei, Sergiu Nicolaescu, recunoaste ca Horia Roman Patapievici a promovat cultura, dar nu a facut-o cu “mare seriozitate”.

“Demisia lui Papapievici este indreptatita si meritata. Este constient ca nu a facut tot ceea ce trebuie. Eu nu i-am reprosat nimic, desi sunt un mare nationalist si nu admit ca cineva sa-si bata joc, nici macar in gluma sau de dragul artei, de poporul roman”, a declarat Nicolaescu.

El considera ca viitorul presedinte al ICR va trebui sa respecte mai mult “oamenii care au facut o cariera in cultura”, deoarece pana acum au fost promovati mai mult tinerii.

“Viitorul presedinte al ICR trebuie sa fie un om intre doua varste, cu mare experienta, cu mare autoritate si care sa aiba dorinta propulsarii culturii romanesti. Asa va face mai mult decat Patapievici. Acolo trebuie un om foarte serios, un om matur, un bun organizator”, a detaliat Nicolaescu.

De aceeasi parere este si un alt membru al Comisiei pentru Cultura, senatorul PNL Mircea Diaconu. Acesta crede ca trebuie insistat mai mult pe promovarea clasicilor.

“Cel mai tradus scriitor pe banii ICR a fost consilierul lui Basescu, Avramescu, care a scris o carte despre canibalism (Catalin Avramescu – Filosoful crud. O istorie a canibalismului, Humanitas 2003). Deci, cand domnul acela este cel mai tradus, incepe sa ma apuce frica, imi tremura pantalonii, zic, bai frate, de ce a mai scris Labis in tara asta, ce rol mai au astia?”, s-a mirat Diaconu.

“Presedintele ICR va trebui sa fie un om de cultura de factura clasica, nu un exhibitionist, nu un experimentationist, ci un om echilibrat. In niciun caz angajat politic, furibund de o parte sau de alta”, a indicat senatorul PNL.

Revenirea la promovarea clasicilor este sustinuta si de senatorul PSD Alexandru Mazare. El spune ca Horia Roman Patapievici s-a manifestat ca un “politruc cultural”, un “propagandist de tip proletcultist”, in beneficiul lui Traian Basescu.

“La ICR ar trebui sa se manifeste o deschidere cat mai ampla pentru diaspora, care este numeroasa. Slava Domnului, avem cu ce ne mandri. Eu m-as fi axat pe valorile clasice ale culturii romanesti: Caragiale, Rebreanu, Musatescu, pe cine n-avem? Avem in literatura, in muzica, in pictura”, a explicat Mazare.

El va cere ca noul presedinte al ICR sa nu fi facut niciodata politica. “Nu mai vreau intelectuali de astia aflati in solda cuiva. Trebuie sa aiba o valoare recunoscuta si unanim acceptata”, a spus senatorul PSD pentru Ziare.com.

Horia Roman Patapievici isi da demisia din fruntea ICR

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a anuntat, marti, ca isi va da joi demisia, impreuna cu cei doi vicepresedinti ai institutiei.

Decizia a venit dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care ICR a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului.

“Ei vor sa promovam clasicii, fara sa ne intindem deloc in zona contemporana”, a spus Patapievici, acuzand membrii Comisiei pentru Cultura a Senatului ca vor sa transforme ICR intr-o agentie de propaganda nationala.

“O agendă europeană a fost schimbată cu una naţionalistă“, a mai declarat Patapieviciul.

Mircea Cartarescu: “Horia Patapievici nu merita acest tratament. Pentru artisti, el este un erou”

Mircea Cartarescu a comentat pentru Evenimentul Zilei situatia ICR, spunand ca nimeni n-a facut un serviciu mai mare culturii romane adevarate decat Horia Roman Patapievici.

“Horia Patapievici nu merita acest tratament. Pentru artisti, el este un erou. Nimeni n-a facut un serviciu mai mare culturii romane vii, adevarate, nepropagandistice si nedecorative dupa 1989. Eu personal il sustin in continuare, ca si pe cei doi vicepresedinti. Curand, banuiesc, vor pleca si directorii centrelor culturale din intreaga lume”, a declarat scriitorul.

Guvernul a decis ca Institutul Cultural Roman sa fie transferat de la Presedintie la Parlament, a anuntat in 13 iunie purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, argumentand ca astfel se va asigura o transparentizare a modului in care sunt cheltuite fondurile alocate ICR.

Sursa: Ziare.com

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.