Moscova rasufla usurata prin plamanii de la Bucuresti si trage de timp in cazul “Siria”
de Razvan Belciuganu
Un avion de vanatoare turc a fost doborat, la 22 iunie, de catre Siria, desi nu intrase pe teritoriul sau. Acest fapt a generat o reuniune urgenta a Consiliului Atlanticului de Nord, forul cel mai important al NATO, care a calificat incidentul ca “inacceptabil”, fapt ce suna ca un avertisment. Sa reamintim faptul ca fortele guvernamentale siriene au produs adevarate masacre in ultimele luni impotriva populatiei civile revoltate de comportamentul regimului Assad. Situatia din Siria, poate mai grava chiar decat cea din Libia de anul trecut, este, pe agendele ONU, UE, NATO, o prioritate absoluta, alaturi de cea privind amenintarea nucleara iraniana. Din pacate, cu fiecare zi mor alte zeci de civili sirieni, insa pozitiile transante si favorabile Damascului ale Federatiei Ruse au facut, pana acum, imposibila stoparea carnagiului de catre Natiunile Unite.
Doborarea supersonicului Turciei putea insemna pentru strategii Federatiei Ruse o amenintare majora, pentru ca Ankara avea posibilitatea sa activeze articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord: “toti pentru unul, unul pentru toti”. Pentru Moscova, Siria este un pilon esential in sustinerea politicii sale in intreaga zona si asa foarte sangeroasa in ultimii ani, mai ales ca are o baza militara in acest stat.
Acesta fiind contextul, la Bucuresti explodeaza o criza politica de proportii ce inlocuieste peste noapte primii trei oameni in stat. Astfel, Romania devine dintr-odata impredictibila in politica internationala. In relatiile externe, comportamentul trebuie sa fie aidoma celui al soferului aflat in trafic, pentru a evita accidentele: nu ai voie sa faci miscari bruste la stanga, la dreapta, sa intorci, sa depasesti, fara sa respecti regulile de circulatie si fara ca macar sa semnalizezi. Mai intai, premierul Victor Ponta a tinut mortis sa ajunga la Consiliul European si i-a luat fata presedintelui Traian Basescu, contrar deciziei Curtii Constitutionale. Printre problemele de stricta urgenta abordate de Consiulul European a fost si problema siriana. La 25 iunie, inaltul reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton declara, de asemenea, ca fiind “inacceptabila” doborarea aeronavei turcesti, deci avertismentul dat Siriei a fost intarit si dinspre Uniunea Europeana.
Noua situatie ivita la Bucuresti, declansata, asadar, intr-o tara de granita a NATO si Uniunii Europene si in care exista baze americane si elemente ale scutului antiracheta al SUA contra prezumtivelor amenintari iraniene, a provocat, ca un facut, o problema celor doua organizatii. Ingrijorarile de rigoare, afirmate public si apasat, nu au intarziat. Este de prisos de spus ca persuasivii strategi din serviciile secrete de la Moscova, GRU, SVR si FSB, nu cred in coincidente. Ca doar sirianul Omar Hayssam a fost cel atat de legat de PSD, unul dintre stalpii USL, in trecut, incat il insotea frecvent pe presedintele Ion Iliescu in deplasarile externe. Tot acelasi personaj, disparut subit, a “taiat facturile” in afacerile cu arme dintre Federatia Rusa si Siria, dupa cum spunea chiar avocatul sau, Mordechai Tzivin. Totodata, ca o repliere rapida, in preajma lui Victor Ponta a aparut generalul american Wesley Clark, un fin cunoscator al politicii subterane ruse, gratie fostelor sale pozitii de frunte in NATO, chiar daca astazi este doar, aparent, om de afaceri.
Ingrijorarile si mesajele europene si americane privind criza politica de la Bucuresti si care declama respectarea statului de drept n-au cum sa nu tinteasca si sensurile mai putin vizibile ale fenomenului in care multi politicieni romani s-au incurcat. Speram noi ca nu cu intentie!
Sursa: Q Magazine