Ce gândea Steinhardt despre Pleşu şi Liiceanu, "Catharii de la Păltiniş". Ziua Monahului Nicolae, evreul botezat care l-a numit pe Valeriu Gafencu "Sfântul Închisorilor" - JURNALUL FERICIRII (PDF) - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ce gândea Steinhardt despre Pleşu şi Liiceanu, “Catharii de la Păltiniş”. Ziua Monahului Nicolae, evreul botezat care l-a numit pe Valeriu Gafencu “Sfântul Închisorilor” – JURNALUL FERICIRII (PDF)

Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu la GDSÎn 1990, Editura Politică a PCR îşi schimba numele cu Humanitas şi era atribuită, pe gratis, lui Gabriel Liiceanu de prietenul său Andrei Pleşu, pe atunci ministrul Culturii din Guvernul FSN al lui Ion Iliescu şi Petre Roman, cunoscut şi drept Guvernul criminalei Mineriade din 13 – 15 iunie 1990. La puţin timp de la “privatizare”, la uşa lui Liiceanu din Casa Scânteii, acum Casa Presei, bate cineva cu un manuscris în mână. Este “Jurnalul Fericirii” al monahului Nicolae de la Rohia, fostul deţinut politic Nicu Aureliu Steinhard, botezat ortodox de călugărul Mina Dobzeu în Celula Nr. 18 de la Închisoarea Jilava. Trecuse un an de la moartea mărturisitorului, în 30 martie 1989. Proaspătul patron Gabriel Liiceanu nu pare însă entuziasmat de manuscrisul scris între anii 1969 şi 1971, apoi confiscat de Securitate în 1972 şi în cele din urmă restituit, totuşi, autorului, după trei ani, în 1975. Liiceanu nu îl reţine. Îl răsfoieşte şi îl returnează posesorului cu mesajul că acum editura este preocupată de “recuperarea clasicilor”, a “marilor filosofi”. Fără îndoială, avea să regrete amarnic, mai ales în ceea ce priveşte aspectul material. “Jurnalul Fericirii” este publicat peste un an, la mica editură Dacia, şi devine una dintre cele mai cumpărate cărţi din România, fiind reeditată în cel puţin 10 ediţii, până la cea de azi, apăruta neinspirat la Editura neotroţkistilor, Polirom. Liiceanu şi Pleşu nu îi puteau ierta monahului Nicolae că le radiografiase entităţile sub care se deplasează temporar în timp şi spaţiu descoperindu-le lipsa totală a sufletului, ceea ce a şi enunţat public, ca un avertisment şi pentru Noica, în mai puţin cunoscutul eseu Catharii de la Păltiniş. La 103 ani de la naşterea celui ce avea să-l denumească pe martirul Valeriu Gafencu un “Sfânt al Închisorilor”, portalul Ziaristi Online vă oferă aici trimiterea spre JURNALUL FERICIRII (PDF) cât si spre fapte şi documente din viaţa Monahului de la Rohia, aşa cum au fost publicate de site-ul MĂRTURISITORII:

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Cine e Gentleman? – N.Steinhardt – ManierArt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.