Ion Spânu despre demenţa antisemitismului marca Katz şi Florian (II). Lista neagră a reprezentanţilor celor 8,4 milioane de români "antisemiţi": Părintele Justin Pârvu, jurnaliştii Victor Roncea şi Ion Cristoiu, Oreste şi Cozmin Guşă şi... evreii Teşu Solomovici şi Eli Kaufman - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ion Spânu despre demenţa antisemitismului marca Katz şi Florian (II). Lista neagră a reprezentanţilor celor 8,4 milioane de români “antisemiţi”: Părintele Justin Pârvu, jurnaliştii Victor Roncea şi Ion Cristoiu, Oreste şi Cozmin Guşă şi… evreii Teşu Solomovici şi Eli Kaufman

Antisemitii lui Katz si Florian - Parintele Justin, Victor Roncea, Ion Cristoiu, Tesu Solomovici si Eli KaufmanAntisemitismul vânat de amatori nu produce decît zgomot şi resentimente
Care sunt marile exemple de antisemitism din amatoristicul raport să-i zicem Katz? (II)

Jurnalistul Victor Roncea este „antisemit” pentru că a făcut un interviu cu Părintele Justin Pârvu

În cap. II al Raportului lui Katz, „SURSE DE ANTISEMITISM SI NEGATIONISM”, sînt etichetate cîteva persoane publice din România, într-un amalgam haotic. Surprinde prezenţa în această listă a jurnalistului Victor Roncea, căruia Maximilian Katz îi pune din senin eticheta „ultra-religios, extremist”!

Cele două argumente ale comisionarului vamal sînt penibile. Primul, că a realizat un interviu cu Părintele Justin Pârvu, sintetizat astfel de Maximilian Katz: „Împreună au militat împotriva mai multor decizii administrative pe care mai mulţi protestatari religioşi le-au atribuit unei puteri supranaturale de natură malefică al cărei unic scop ar fi să fure sufletele oamenilor, în special ale românilor”. Ce este antisemit aici? Al doilea argument este şi mai aiuristic: că Victor Roncea, împreună cu prof. Gheorghe Buzatu, „au publicat lucrarea „Documente din arhiva Corneliu Zelea Zodreanu”, vol. IV, la editura Tipo Moldova, dedicată cultului lui Zelea Codreanu”! Cum, adică, publicarea unui volum cu documente nu mai face parte din cercetarea istorică, ci din „cultul” cuiva? Katz nu înţelege că, fără aceste documente, nu este posibilă cercetarea.

Ca să înţeleagă şi comisionarul vamal despre ce vorbesc, îi dau exemplul casa de vacanţă a lui Hitler, vila Kehlsteinhaus, devenită acum obiectiv turistic, fiind vizitată anual de peste 300.000 de oameni. Acolo se păstrează şemineul pe care Mussolini i l-a dăruit lui Hitler, iar în apropierea celebrului buncăr al dictatorului este un Centru de documentare, unde pot fi văzute fotografii de arhivă, documente şi mărturii despre acea perioadă!

Crede Maximilian Katz că aceste lucruri fac parte din cultul fascismului doar pentru că sînt legate de Hitler sau sînt chestiuni care ţin de cercetarea unei perioade istorice? Iată cum arată astăzi salonul din vila Kehlsteinhaus, pe care azi îl poate vizita oricine, fără a fi acuzat că este antisemit:

Şi iată una dintre numeroasele fotografii expuse în Muzeul de lîngă buncărul lui Hitler, în care dictatorul apare în faţa unei mulţimi care-l ovaţionează! Asta este istoria, iar ea trebuie cunoscută aşa cum a fost. În Germania, acest Muzeu nu este considerat „manifestare fascistă” pentru că nici nu e propagandă, ci istorie!

Maximilian Katz îl etichetează pe jurnalistul Victor Roncea că este „„ultra-religios, extremist” pentru că a realizat interviul cu Părintele Justin Pârvu, dar ce spune de interviul pe care l-au realizat ziariştii de la „Daily Mail” cu Gerhard Bartels, azi în vîrstă de vreo 83 de ani, care nu este altcineva decît copilul cu care s-a fotografiat Hitler în 1936? Iată şi fotografia publicată de „Daily Mail”:

Gerhard Bartels povesteşte pentru publicaţia engleză „Daily Mail” acel moment imortalizat de Heinrich Hoffmann, fotograful personal al lui Hitler, şi nu are nimic de suferit pentru că a fost dus de părinţii lui să fie fotografiat de propaganda lui Hitler: „pe când aveam patru ani, părinţii mi-au spus să-mi pun cele mai bune haine, pentru că „urma să-l întâlnesc pe Führer”. Nu aveam voie să mă joc cu alţi copii în ziua aceea, ca să nu-mi murdăresc hainele”. Mie nu-mi plăcea asta. Eu voiam să fiu afară, la joacă, împreună cu ceilalţi copii. Hitler a fost doar un gangster. Naziştii m-au folosit în scopuri de propagandă. Am fost folosit pentru ca ei să arate că Hitler iubea copiii. Dar toţi dictatorii au făcut la fel, de la Mussolini la Stalin. Am fost ales pentru că, în mod evident, mă potriveam cu felul în care Hitler credea că trebuia să arate un copil arian. Am fost învăţat să-l salut pe Adolf Hitler cu obişnuitele cuvinte cu care toţi i se adresau – „Heil, mein Führer!” -, dar că am făcut-o cu jumătate de inimă. Chiar şi la vârsta aceea fragedă, ştiam că sunt manipulat. Eram fericit că urma să fiu fotografiat, deoarece credeam că aveam să primesc o felie mare de prăjitură cu mere. Fotograful lui, Heinrich Hoffmann, a făcut toate pozele, dar după 80 de ani, eu încă aştept prăjitura!

Nici Gerhard Bartels, nici ziaristul care a realizat acest interviu nu sînt monitorizaţi în Germania sau Anglia pentru acest interviu-document şi nici nu sînt etichetaţi ca fiind antisemiţi, aşa cum face Maxilimilian Katz în România! Îmi imaginez cum m-ar eticheta Maximilian Katz dacă, prespunînd prin absurd, l-aş întîlni pe Hitler însuşi şi, fără cea mai mică ezitare, aş face un interviu cu el. Crede Maximilian Katz că m-ar putea împiedica vreo lege din lumea aceasta să realizez acel interviu? Aş mai putea vreodată să mă cred ziarist dacă aş rata un asemenea interviu, numai pentru a-i fi pe plac lui Maximilian Katz?

Păţania lui Somnorilă” este monitorizată ca fiind o carte antisemită din cauza unei fotografii de pe fundal

Raportul de Monitorizare al Antisemitismului din România, întocmit de Marco Maximilian Katz, include între manifestările antisemite şi un episod de tot rîsul. Ca să eliminăm orice speculaţie, reproducem întreg textul din Raport: George Ungureanu, membru al Mişcării Legionare, a publicat cartea de poezii pentru copii „Păţania lui Somnorilă” pe coperta căreia apare fotografia liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu. Cartea a apărut sub egida Consiliului Judeţean Suceava. Autorităţile locale din judeţul Suceava au organizat şi aniversarea centenarului lui George Ungureanu. Potrivit presei locale, acţiunea din aprilie 2011 a fost realizată de către Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Monitorul de Suceava şi Grupul Editorial „Muşatinii”au organizat lansarea de carte „Centenarul omului cu 5 condamnări la moarte”.

Cine citeşte acest text din Raport îşi poate imagina că nişte autorităţi locale din Suceava au organizat cine ştie ce acţiune fascistă. În realitate, este vorba despre lansarea unei cărţi pentru copii, intitulată „Păţania lui Somnorilă”, scrisă de George Ungureanu, condamnat de comunişti de 5 ori la moarte. Pe coperta cărţii este o fotografie a autorului, însă, pe fundal, între mai multe tablouri, se observă şi o fotografie a lui Corneliu Zelea Codreanu! Această fotografie este motivul pentru care Maximilian Katz crede că „Păţania lui Somnorilă” ar avea legătură cu antisemitismul:

Dacă ar face o comparaţie cu fotografia de mai sus, în care ziarul englez „Daily Mail” îl arată pe Gerhard Bartels ţinînd în mînă fotografia lui cu Hitler, mai poate Maximilian Katz să susţină că o copertă pe care apare accidental poza lui Codreanu este o acţiune antisemită, demnă de a fi monitorizată ca pericol pentru comunitatea evreiască?

Şi Oreste este trecut pe banca antisemiţilor pentru că l-a avut invitat pe evreul Eliahu Caufman

Oreste Scarlat Teodorescu este trecut în Monitorizarea lui Katz pentru o emisiune în care îl avea invitat, cum spune chiar Raportul, pe „Eliahu Caufman, un evreu, religios”, căruia îi adresează o întrebare: „Dar, vreau să vă întreb, că sunteţi istoriograf, de ce în Ungaria Horthy, care a fost mare prigonitor de evrei, mult mai mare decât mareşalul Antonescu, este bine-mersi şi acuma, şi nimeni, nicio federaţie evreiască de acolo nu îi arată cu degetul pe unguri să le spună « Bă, pe nazistul ăsta ordinar, pe ăsta care a omorât evrei îl celebraţi voi?», şi pe mareşalul Antonescu, care, totuşi, nici nu are nici un fel de temei de a fi comparat cu Horty este ţinut la cutie, este franjurat, n-ai voie să vorbeşti despre el că imediat sare cineva şi se inflamează. Cum comentaţi toate acestea?”. Maximilian Katz nu-şi dă seama că dacă şi o întrebare de bun-simţ, adresată unui cunoscut reprezentant al comunităţii evreieşti, poate fi interpretată ca fiind antisemită, atunci înseamnă că vrea să fie interzică din capul locului orice cercetare, orice opinie. În fond, Oreste îl întreba pe invitatul său de ce nu este condamnată omagierea lui Horthy în Ungaria, aşa cum este condamnată în România orice referire la mareşalul Ion Antonescu! Cu atît mai neînţeles este demersul lui Katz, cu cît, în acelaşi pasaj, este reprodus şi un citat din Petre Ţuţea, pe care îl introduce chiar Oreste înainte de a-i adresa întrebarea invitatului său: „Iubiţilor, fraţii mei, un creştin nu poate fi antisemit, că Hristos nu s-o fi născut la Fălticeni!”.

Katz îl consideră antisemit şi pe evreul Teşu Solomonovici

Culmea absurdului în Raportul lui Maximilian Katz este atinsă prin includerea între antisemiţi a lui Teşu Solomonovici, care este evreu! Vina acestuia ar fi, după Katz, că a publicat volumul „Mareşalul Ion Antonescu – o biografie”, pe care Raportul l-a expediat între acţiunile antisemite din România, cu acest argument superficial: „MCA România consideră că, prin activitatea sa, Teşu Solomonovici participa la generarea situaţiilor confuze menite sa creeze platformele „ştiintifice” exploatate pentru propagarea teoriilor negaţioniste şi antisemite! Aceasta este „metoda” ştiinţifică practicată de Maximilian Katz: o etichetare bazată pe antipatiile sale personale, prin care un om, aici chiar un evreu, este pus sub ghilotină doar pentru că aşa vrea MCA! Astfel de generalizări care vin din partea unuia care nu are nici o competenţă de a face clasificări atît de periculoase ar trebui să-l trimită pe Maximilian Katz în faţa unui tribunal, sub acuzaţia de calomnie, căci este dreptul oricărui cercetător să studieze viaţa unui personaj istoric, oricare ar fi acesta, şi să publice Biografia lui, fără să fie acuzat de propagandă! În lume au apărut şi apar tot felul de Biografii ale lui Hitler, dar nimănui nu i-a trecut prin cap să-i acuze pe autori că ar face propagandă nazismului! Dar acesta este nivelul de înţelegere al fostului comisionar vamal, care nu poate să facă diferenţa între cercetarea ştiinţifică şi propagandă!

Ion Cristoiu este catalogat antisemit pentru că a studiat cele 24 de dosare despre Zelea Codreanu

Un pasaj important în Raport este alocat acuzaţiei pe care Katz o face la adresa lui Ion Cristoiu, care, invitat la emisiunea „Profesioniştii”, realizată de Eugenia Vodă, a spus: Am studiat 24 de dosare al Siguranţei interbelice despre C.Z. Codreanu şi în nicio filă nu am găsit informaţii compromiţătoare despre acesta. Şi credeţi-mă că Siguranţa ar fi făcut publice informaţii compromiţătoare despre Codreanu dacă ar fi găsit. C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare politician interbelic român, el nu a fost şi nu a putut fi manipulat, cum au fost ceilalţi politicieni, de către Carol al II –lea. Aşa se explică faptul că C.Z. Codreanu a fost urmat de către întreaga elită intelectuală interbelică: Noica, Cioran, Eliade etc..

Te doare capul cînd auzi de la Katz că o astfel de opinie ar putea fi interpretată ca „propagandă legionară” sau „fascistă”! Cristoiu spune clar că, din cercetarea celor 24 de dosare întocmite de Siguranţă, nu a găsit nici măcar o filă compromiţătoare (fapte de corupţie, amantlîcuri etc.) despre Zelea Codreanu, explicînd în acest fel de ce marii intelectuali din perioada interbelică s-au alăturat, într-un fel sau altul, Mişcării Legionare! Este o simplă constatare a unui cercetător, nimic altceva! A văzut Maximilian Katz acele 24 de dosare pentru a-l contrazice pe Ion Cristoiu sau, aşa cum face mereu, doar îşi dă şi el cu părerea despre ceea nu ştie?

Culmea este că, la sesizarea nu ştiu cui, emisiunea Eugeniei Vodă a fost sancţionată de CNA, generînd un protest din partea mai multor intelectuali români din ţară şi din străinătate, amintiţi chiar în Raport: „Marie-France Ionesco (Franţa), David Esrig (Germania), Gabriel Liiceanu, Cristian Mungiu, Toma Pavel (SUA), Lucian Pintilie, Andrei Pleşu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu şi Silviu Purcărete. Raportul MCA citează din acest Protest şi reproduce şi o declaraţie pertinentă a lui Andrei Pleşu: „Protestul pe care l-am semnat cu privire la condamnarea emisiunii dnei Eugenia Vodă nu viza evaluarea abuzivă a personalităţii lui Zelea Codreanu, ci dubla măsură de care se face vinovat CNA-ul. Dacă un portret mai curând pozitiv al lui Codreanu poate indispune şi irita, atunci ar trebui să indispună şi să irite şi un portret mai curând pozitiv al lui Ceauşescu”. Cine s-o crede acest Maximilian Katz, din moment are impresia că este deasupra oricui are o altă părere decît a sa?

Cozmin Guşă este antisemit pentru că a spus că nişte evrei americani sînt extrem de lacomi

Exagerările din Raportul lui Maximilian Katz ating şi un nivel ridicol, cum este acela referitor la Cozmin Guşă, care, tot într-o emisiune TV, a comentat ceva despre Roşia Montană. Cităm din Raportul lui Katz: „Răspunzând la întrebări cu privire la subiectul „Roşia Montană”, a declarat: „(…) acţionari ai Gabriel Resources care au fost dovediţi, de-a lungul vremii, în postura lor de miliardari evrei americani, bogaţi în marea lor majoritate, că fac speculaţii acolo unde sunt state slabe (…)”. Ulterior, a revenit pentru a accentua importanţa etniei în cazurile de corupţie: (…) evrei americani extrem de veroşi, extrem de lacomi în goana lor de a fura capitalul

MCA i-a trimis lui Cozmin Guşă o Scrisoare, din care aflăm şi de ce declaraţia acestuia este considerată antisemită: „În aceste condiţii, vă atragem atenţia că menţionarea expresă, accentuată şi repetată a apartenentei etnice şi religioase a persoanelor pe care le atacaţi în public şi pe care le acuzaţi de fraude, de lăcomie, de furt, constituie un act de incitare la ură etnică şi religioasă care contravine legislatiei in vigoare. Declaraţia dumneavoastră echivalează declaraţiile antisemite promovate de antisemiţii notorii: începând cu cei care are au pus bazele nazismului, continuând cu cei care au pus in aplicare „Soluţia Finală!

Citind aceste avertismente ale MCA-ului lui Katz, ai impresia că te afli în faţa unor fişe de observaţii de la Spitalul 9, căci să consideri o simplă constatare că există nişte evrei în America, fie şi veroşi sau lacomi, interesaţi de exploatarea de la Roşia Montană, ar fi acelaşi lucru cu „Soluţia finală” a lui Hitler, nu e altceva decît expresia unei judecăţi înguste, a unuia care poate să-ţi dea cu o rangă în cap doar pentru că afară plouă!

(Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Pingback: Au reapărut listele negre întocmite de agenţi penali antiromâni aflaţi sub steag străin. Primii pe Lista neagră: Părintele Justin Pârvu, jurnaliştii Victor Roncea şi Ion Cristoiu şi… evreii Teşu Solomovici şi Eli Kaufman | Victor Roncea Bl

  2. Pingback: Au reapărut listele negre întocmite de agenţi penali antiromâni aflaţi sub steag străin. Primii pe Lista neagră: Părintele Justin Pârvu, jurnaliştii Victor Roncea şi Ion Cristoiu şi… evreii Teşu Solomovici şi Eli Kaufman | VA RUGAM SA NE S

  3. Pingback: Noi "antisemiţi" în "Raportul" penalului Katz: eminescologul Constantin Barbu şi... preşedintele României, Klaus Iohannis (III) - Ziaristi Online | Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.