Tata Omida Pleşu la concurenţă cu mama lui Leo de la Strehaia - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Tata Omida Pleşu la concurenţă cu mama lui Leo de la Strehaia

Andrei Plesu greseli gramaticale AdevarulVai, domnule filosof, scrieţi la fel ca mama lui Leo de la Strehaia!

Andrei Pleşu face grave dezacorduri gramaticale în Editorialul din “Adevărul”
de Ion Spânu

Andrei Pleşu este editorialistul (blogerul?)  ziarului „Adevărul”. În ediţia din 12 octombrie a.c., Andrei Pleşu comite o gravă greşeală de gramatică, făcînd un dezacord spumos: „Practica obsesivă a glumiţei, recursul infantil la băşcălie ieftină, relaxarea ostentativă a brăcinarilor poate fi– mai ales în diplomaţie – inoportună”!

Ştiindu-l intelectual cu pretenţii, chiar mai mari decît cele care i s-ar cuveni, am citit de mai multe ori textul lui Andrei Pleşu, frecîndu-mă la ochi: „Nu se poate, mi-am zis, domnul filosof s-o fi uitat prea mult la „Wowbizz” şi vorbeşte ca mama lui Leo de la Strehaia?”. Numai acolo mai auzim să mănîncă şi gura lui sau să vine Lordiana la noi acasă!

Dar să mai citim o dată textul lui Andrei Pleşu, poate că ne lămurim împreună. Aşadar, după cum se vede, nu e vorba de o banală greşeală de dactilografiere, de o literă „mîncată” din grabă, ci de un uriaş dezacord gramatical. Avem o înşiruire de 3 elemente:

– 1. Practica obsesivă a glumiţei

– 2. recursul infantil la băşcălie ieftină

– 3. relaxarea ostentativă a brăcinarilor.

Despre aceste 3 lucrurini se spune că ele „POATE FI”! Din cîte ştim noi, 3 lucruri nu „POATE FI”, ci „POT FI”, că „e mai multe”! Sau „sînt mai multe”? Ei, uite că ne-a zăpăcit de tot domnul Andrei Pleşu cu gramatica lui aproximativă! Dar, ca să nu se spună că inventăm noi din răutate acest dezacord, iată facsimilul textului publicat de „Adevărul”:

Cu conţinutul textului lui Andrei Pleşu sîntem, în bună măsură, de acord, dar ne întrebăm dacă nu cumva această regretabilă greşeală gramaticală diminuează şi valoarea ideilor susţinute de autor. În acest sens, aşteptăm ca Andrei Pleşu să ne ofere o „erată”, astfel încît să ştim şi noi dacă a fost vorba doar de o neatenţie sau dacă filosoful vrea să schimbe regulile gramaticale după modelul emisiunilor tabloide de unde împrumută astfel de formulări. Este şi noi curioşi să ştie cum se scrim ezact, vorba lu doamna mama lu Leo.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Virgiliu Gheorghe, Iulia Gorneanu, Aniela Petreanu şi Peter Hurley vernisează expoziţia “Alăptarea e Iubire” de Cristina Nichituş Roncea alături de Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare, la Palatul Suţu, de la ora 18.00 | VA R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.