Președinția, Guvernul și Monseniorul. Oprea a comis o strategie a MAI anti-cetăţean "valabilă" până în 2020 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Președinția, Guvernul și Monseniorul. Oprea a comis o strategie a MAI anti-cetăţean “valabilă” până în 2020

oprea-iohannis agerpresPreședinția, Guvernul și Monseniorul

Siguranța cetățeanului la puterea minus trei

Catastrofa umanitară care a inspirat, ca de obicei „post factum, concluzia președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia „corupția poate ucide”, aduce pe agenda priorităților cetățeanului aspectele practice ale respectării Jurământului Președintelui României, de către cel mai înalt demnitar al statului chemat să vegheze la r e s p e c ta r e a  C o n s t i t u ț i e i și la a p ă r a r e a d r e p t u r i lo r și l i b e r t ă ț i l o r f u n d a m e n t a l e ale c e t ă ț e n i l o r.

Toate guvernele – de la cel condus de Petre Roman, până la cel care-l conduce pe Victor Ponta – și ai lor miniștri de interne au adoptat, cu pompa propagandistică de rigoare, strategii de ordine publică.

Strategia națională de ordine și siguranță publică 2015-2020 , adoptată prin Hotărârea Guvernlui nr. 779/2015, are 20 de pagini, dar nu definește sfera celor două concepte directoare din titlu și nu conține nici un cuvânt despre siguranța cetățeanului, siguranța civică și siguranța publică.

În această pastișă a altor strategii, omul, climatul respectării drepturilor sale, în primul rând a dreptului la viață, climatul siguranței individului în spațiul public nu se regăsesc în conceptul de ordine publică promovat de ministrul Afacerilor Interne. Un ministru cu ranguri academice, titluri științifice și conducător de școală doctorală în materie.

Ce să înțeleagă din acestă atitudine de ignorare a nevoilor sale vitale cetățeanul din ale cărui biruri sunt plătiți slujbașii statului? Că nu contează, că viața și celelalte drepturi ale sale sunt un joc al întâmpării?!

Când Președintele României s-a angajat concis și ferm „Punct și de la capăt”, cetățeanul birnic nu a înțeles reluarea de la capăt a acelorași metehne politice. Dimpotrivă, se aștepta ca, dupa trecerea a 300 de zile din mandatul președintelui, respectiv 25.920.000 de clipe de veghe la buna funcționare a autorităților publice, administrația să fie scoasă de sub dictatura incompetenței, a iresponsabilității și a permamentului abuz de putere, generate de corupția politică endemică.

Starea de veghe a Preşedintelui României nu s-a activat și suntem nu doar dezamăgiți. În popor se coace revolta.

Guvernul, fără să-și propună eradicarea păcatului originar, mai cârpeșe o lege. Nu pentru a da o soluție rațională și definitivă cauzelor și a altor probleme dramatice de care ar mai putea fi fost surprins, nu din cauza absenței legii, ci din cauza abuzului instituțional și legislativ moștenit, creat și încurajat.

Azi se amendează legea în chestiunea cluburilor, a căror licență de funcționare este un înfloritor „business”.

Mâine s-ar putea să surprindă vreo catastrofă feroviară, din cauza neîntreținerii căilor ferate. Se va constata că și în acest domeniu, de 25 de ani, s-a tot dereglementat în numele descentralizării, flexibilizării, al subsidiarității și drenării alocațiilor bugetare de la siguranța circulației în conturile ciupercăriei de societăți ale unei clientele politice din subteranele societății. Poimâine s-a putea să cadă o rețea națională de transport și distribuție a energiei electrice, din cauză că „investitorii strategici” nu și-au onorat obligațiile contractuale de refacere a infrastructurii. Și tot așa, rând pe rând, guvernul va cârpi legi, fără niciun orizont asupra ansamblului vulnerabilităților de securitate ale infrastructurilor critice. Asta, fiindcă „aleșii” nu legiferează pentru nevoile alegătorilor, ci pentru satisfacerea intereselor clanurilor transpartinice și perpetuarea puterii. Această realitate, deşi durează de sfert de veac și doare permanent, a devenit un „modus vivendi”, din care dăm semne de trezire doar când ticăloșia puterii devine criminală și-i plătim tributul în vieți omenești.

La o primă evaluare, trei instituții, fiecare cu legea ei, Poliția locală, care are un departament al disciplinei construcțiilor, Pompierii, care ar trebui să controleze măsurile de prevenire a incendiilor, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență , care în logica rațiunii sale nu ar trebui să se ocupe de cluburi, baruri și altele asemenea, ci efectiv cu urgențele majore, sunt la concurență pentru a ieși, cât de cât onorabil, dacă este posibil, dintr-o situație explozivă politic, de care aceste instituții sunt realmente depășite. Conceptual-juridic, structural-organizatoric și sub aspectul pregătirii și managementului resurselor umane (să ne amintim de fraudele penale de proporții în chestiunea angajărilor și concursurilor pentru promovare).

Guvernul se sforțează din răsputeri să dreagă busuiocul, dar gafează din nou. Oferă ajutoare familiilor îndoliate. Cinci mii de lei pe cap de decedat! De ce ajutoare și nu despăgubiri? De ce din bugetul public și nu din punga vinovaților? De ce nu din asigurările pentru risc de accidente pe care proprietarii de localuri de „distracții periculoase” ar trebui să fie obligați să le încheie?

Implicarea Guvernului este firească, date fiind proporțiile tragediei, dar motivată de vinovățiile acoperite într-o administrație publică falimentară, în fruntea căreia s-a aflat, până nu demult, Liviu Dragnea, nou unsul președinte al PSD, cel distins de Patriarh cu „Medalia Sfinții Martiri Brâncoveni”, când un sobor de preoţi, în frunte cu patriarhul, i-au cântat, conform cutumei bisericeşti, „Vrednic este!” Vrednic la ce?!

În ziua a cincea după tragedie, trei preoți au venit în mulțimea de la locul sinistrului incident, pentru a oficia un serviciu religios. Dar asta numai după ce Monseniorul Ioan Robu a fost acolo cu trei zile înainte, iar Prea Fericitul Patriarh Daniel a fost poftit de vocea opiniei publice să coboare din limuzină și să-i trimită pe slujitorii Domnului printre cei în grea suferință. Monseniorul a făcut ce trebuia. Patriarhul a folosit prilejul pentru dojană, reproșuri și reacții nervoase…

Cândva un clovn politic, acum primar, cel dintâi responsabil de tot ce se întâmplă în sectorul administrat încearcă să-și cumpere iertarea, promițând ridicarea unui monument în memoria victimelor.

Multe zeci de mii de tineri au ieșit în stradă și cer demisii. Vocea străzii, este numai una: „Jos!”. Sfidarea vocilor îndreptățite ale străzii nu-i este nimănui de folos.

Aurel I. Rogojan (material scris înainte de demisiile celor în cauză – concluziile rămân, cât şi aşa-zisa “strategie”)
NN: Ex-vicepremierul Gabriel Oprea a avut, în perioada ianuarie-octombrie 2015, 1.607 deplasări folosind coloana oficială atât la instituţii publice, cât şi la destinaţii private – inclusiv saloane de înfrumuseţare -, astfel încât procurorii au decis că se impune efectuarea de cercetări în cazul vicepremierului pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în aceeaşi perioadă, 580 de deplasări, iar premierul Victor Ponta – 814 de deplasări cu coloană oficială. (JN)
Foto: Agerpres
Print Friendly, PDF & Email

5 comments

 1. gheorghe si ion asupriti de straini

  “monseniorul” s-a bagat ca musca-n lapte. pentru imagine asa cum sant obisnuiti….
  ortodoxia nu joaca dupa cum canta gura lumii….

 2. Pingback: Cercetătorul Eleodorus Enăchescu a plecat la Domnul, după Florin Stuparu şi Părintele Justin. Dumnezeu să-l odihnească în pace! | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

 3. MM

  concluziile//// solutiile/// ‘analiza’ pertinenta si ce daca/ ce poti sa le faci daca legifereaza in interesul mafiei transpartinice si nu in interesul cetateanului/ nu le poti face nimic si plus de aia daca sa zicem cineva sau un grup ar dori legiferarea in interesul cetateanului exact toate autoritatile statului ar cauta sa-i taie capul , sa-l ucida intr-un fel sau altul cu concursul politiei si a absolut tuturor institutiilor posibile si imposibile. in secunda doi un astfel de om este anihilat complet. de la cele mai mici asociatii, organizatii institutii absolut toate deciziile se iau in interesul catorva nu a membrilor asociatiei sau intitutiei etc. aceasta stare de fapt pe care o descrieti este generala. si este exact identica situatiei de la mine din sat si a asociatiei urbariale doar ca la nivel micro. si acolo primarul este principal vinovat de crimele se petrec dar absolut toate autoritatile statului ar face front comun in protejarea lui ucigand efectiv pe oricine absolut oricine pentru asta. au si facut-o.

 4. MM

  patriarhul a spus clar motivul pentru care nu a fost prezent. nu a dorit sa faca nici spectacol, nu a dorit sa plece intr-un loc ostil BOR , DAR CA SI ASA DACA ERA invitat onora cu prezenta invitatia si ca el s-a rugat, dar a facut-o in spatiul lui in biserica. eu il inteleg perfect pentru ca asa as fi gandit si procedat si eu. si eu as fi fost nervoasa cand mi s-ar fi pus intrebari ostile nu pentru a afla adevarul ci pur si simplu pentru a-l critica si denigra. orice om sesimte inconfortabil cand este atacat gratuit si din rautate pur si simplu ceea ce a dat aparenta unei enervari defapt patriarhul a fost atacat si care om incoltit pur si simplu spune; vai ce placere im ace . patriarhul nu este masochist.

 5. MM

  chiar daca legile sunt bune la noi ele nu sunt aplicate. si vointa de neaplicare a lor este chiar vointa autoritatilor nu a cetatenilor obisnuiti. politia si justitia sunt cele care la o adica lupta din toate puterile ca legile sa nu fie aplicate.
  sa va dau un exemplu; in cazul padurii urmariale nu s-a putut face amenajament silvic care era exclusiv in interesul urbei pentru ca primarul a refuzat intocmirea documentatiei necesare emiterii titlurilor de proprietate. cu alte cuvinte padurea este a urbei dar nu este a ei. s-a facut un jenant ” amenajament silvic’ cat sa astupe gura urbei formata din tarani cu 4 -7 sau 10 clase. la aceasta marsavie a participat si participa exact autoritatile. cine castiga din asta/ eu as zice ca nimeni. dar stiu cine pierde; urbea care nu se alege cu nici un copac. se aleg cu copacii urbei hotii comunitatii nu comunitatea. ocolul silvic este bine mersi pentru ca daca hotul fura lemnul el nu plateste deci nu are nici un motiv ca sa o pazeasca. capul in aceasta stare de lucruri nu stiu cine este dar stiu ca la nivel de comunitate de la primar s-a pornit si se porneste in intretinerea cu orice pret a acestui cancer. s-a facut plangere la procuratura in speranta ca astfel se va naste vointa de rezolvare a cazului deoarece sunt doua sentinte judecatoresti una definitiva alta cu titlu executoriu care obliga primarul la intocmirea documentatiei. ce s-a intamplat/ absolut toate autoritatile comunale in frunte cu politia locala au lucrat la anihilarea persoanei care a depus plangerea. si au reusit ca sa scape basma curata primarul si sa perpetueze acel cancer sau sida sau mizerie sau cum vreti sa o numiti- stare de lucruri. si credetima ca nu merge nici cu rugaminti nici cu amenintari nici cu nimic. unde nu exista vointa pentru rezolvarea unei probleme ea ramane nerezolvata. nimeni nu castiga din asta. cel putin eu asa cred ca nimeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.