Cum a fost la acțiunea de omagiere a eroilor Armatei Române care au ocupat Budapesta și au eliberat Europa Centrală de bolșevism. FOTO / VIDEO la Arcul de Triumf și Ambasada Rusiei de la CENTENAR. UPDATE Tradiția Militară - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a fost la acțiunea de omagiere a eroilor Armatei Române care au ocupat Budapesta și au eliberat Europa Centrală de bolșevism. FOTO / VIDEO la Arcul de Triumf și Ambasada Rusiei de la CENTENAR. UPDATE Tradiția Militară

Duminică, 4 August 2019, a avut loc acțiunea organizată la Centenarul Eliberării Budapestei, în cinstea eroilor Armatei Române, de către Asociația Calea Neamului împreună cu Frăția Ortodoxă și Liga Studenților Iași, cu concursul Asociației Tradiția Militară și a unor grupuri de tineri muzicieni din Brașov, Harghita și Covasna și cu participarea specială a legendarului scriitor și general de 96 de ani, Radu Theodoru. Pornit din Piața Charles de Gaulle, pe lângă momentul aniversar și de pomenire a eroilor, la Arcul de Triumf, evenimentul a inclus și un marș cu cântece patriotice până în Piața Victoriei. Pe bulevardul Kiseleff, în dreptul Ambasadei Federației Ruse la București, manifestanții au cântat două cântece pentru Basarabia și au scandat “Basarabia, Pământ Românesc!”, în cazul în care rușii au uitat. Felicitări tuturor organizatorilor și participanților!

Mulțumiri speciale Grupului de copii din Rupea, Făgăraș si Cristian coordonați de părintele Marius Demeter și grupului Piatra Mare din Dobârlau, jud. Covasna, conduși de Alexandru Gecse!

UPDATE VIDEO și FOTO mai jos cu Asociația TRADIȚIA MILITARĂ

Prezentam mai jos discursul generalului Radu Theodoru și ale filmări și fotografii de la evenimentul omagial.

Notă: Deși au fost invitați, având în vedere că trupele române le-au salvat țara de bolșevism, ambasadorii Austriei, Ungariei și Cehiei nu s-au prezentat.

Mai multe fotografii, Aici:

Cititi și Legendarul Radu Theodoru despre Valea Uzului și Opinca pusă pe Parlamentul Ungariei acum 100 de ani: „Valea Uzului este un semnal. Românii se vor ridica!”

Mai multe Video, Aici:







Foto/Video: Victor Roncea
Sursa: Ziaristi Online

UPDATE:

Fotografii de la MEDIAFAX

Fotografii de la AGERPRES

Fotografii de la JURNALUL

Foto: Lucian Alecu – Jurnalul Național:

Traditia Militara:

“Asociația Tradiția Militară (ATM) a evocat victoria armatei române de acum un secol în campania din 1918 – 1919, prin care aceasta a asigurat și consfințit Unitatea Națională, decisă în mod democratic la 1 decembrie 1918.
Evenimentul s-a desfășurat la Arcul de Triumf din București în ziua de 4 august 2019 – a reprezentat una dintre etapele marșului intitulat “100 de Ani de la Eliberarea Budapestei”, ce a fost organizat de către Asociația “Calea Neamului”, alături de “Frăția Ortodoxă St.Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință”, pe traseul Piața Chalres de Gaulle > Arcul de Triumf > Piața Victoriei.
Detașamentul ATM a fost echipat precum eroii de acum un secol, care au ajuns la Budapesta: vânători de munte cu pălării tip Alpini și cu harnașament textil britanic, infanteriști cu căști mod. Adrian. Aceștia au constituit Garda Arcului de Triumf, unde au așteptat coloana de manifestanți, și unde au rămas de veghe după ce lungul șir de patrioți români s-a îndreptat spre Piața Victoriei. Reconstituitorii ATM au dat onorul veteranului de război General de Flotilă Aeriană (rtr) Radu Theodoru, care, impresionat de ținuta custozilor tradițiilor militare de la ATM, a ținut să salute în parte pe fiecare.
După intonarea Imnului Național, a avut loc un serviciu religios de comemorare a eroilor căzuți la datorie, au fost depuse coroane de flori în timp ce răsuna Imnul Eroilor. Au fost rostite discursuri înflăcărate, care au evocat rolul salvator pentru Europa al înfrângerii comunismului în această parte a continentului, a stopării extinderii sale prin joncțiunea între armatele bolșevice ale mai multor state. Apoi, ansamblurile artistice participante au prezentat un frumos spectacol muzical, cu tematică patriotică.
ATM a executat cu rigoare și precizie o demonstrație de istorie militară, ce a cuprins mânuiri de armă, un exercițiu de scrimă cu arma și două ceremonialuri militare: Depunerea Jurământului Militar către Regele Ferdinand I. și Rugăciunea dinaintea bătăliei, inspirată din Manualul de Înarmare Sufletească a Ostașului Român.
Comandantul detașamentului ATM a cerut ca fiecare dintre cei prezenți să rostească aceste legăminte împreună cu militarii veniți din istorie, în numele propriilor înaintași care au participat sau au sprijinit campania de acum 100 de ani.
În Piața Arcului de Triumf au răsunat din sute de voci cuvintele prin care bunicii și străbunicii noștri și-au oferit viața pe altarul Patriei. Pentru câteva minute au prins din nou viață eroii care au făurit România Întregită.
Sufletele celor prezenți au vibrat cu putere. Rămâne să merităm cu toții sacrificiile generațiilor trecute, prin efort zilnic, prin afirmarea decentă, dar permanentă a identității noastre naționale, prin respect și empatie pentru etniile conlocuitoare, prin evitarea extinderii culpei pentru erorile câtorva asupra unor întregi comunități, precum și a celor ale generațiilor trecute asupra generațiilor prezente și viitoare. Viitorul va depinde de forța, înțelepciunea și tactul românilor.”

FOTO:

Citiți și Ioan Aurel Pop: Béla Kun plănuia să unească Ungaria cu Rusia Sovietică

Victor Roncea:

La Marșul Românilor de Duminică, 4 August 2019, când Asociația Calea Neamului și organizațiile partenere ale acesteia au aniversat la București alături de sute de români Centenarul Eliberării Budapestei de bolșevism, am avut imensa onoare de a fi vocea celor ce nu mai sunt și, la Arcul de Triumf, am dat citire unui material istoric de sinteză apărut în Evenimentul Istoric, pe care îl redau mai jos. Mulțumesc pe această cale organizatorilor, tinerilor și copiilor din Țara Făgărașului, Brașov, Harghita și Covasna, Asociației Tradiția Militară, generalului de legendă Radu Theodoru, care, la 96 de ani, a fost alături de noi și tuturor românilor frumoși care au participat la acest eveniment omagial în amintirea Eroilor Neamului. Nici un cuvânt despre cei care i-au uitat sau, mai rău, le-au ignorat jertfa. În momente de criză organică totală ca cel prin care trece țara noastră azi, România este reprezentată cu adevărat doar de cei care se roagă pentru ea și de acei puțini dar buni care îi poartă Tricolorul cu sfințenie.

Generalul Nicolae Mihăescu, unul dintre înfăptuitorii acelui moment astral al românimii, scria acum 100 de ani despre continua amenințare rusească cu Basarabia și Transilvania:

„Importanţa campaniei de la Tisa

Campania de la Tisa formează după bătălia de la Mărăşeşti pagina cea mai glorioasă a razboiului nostru de întregire.

1) Pentru repeziciunea aproape surprinzătoare cu care s-a terminat)… propriu-zis dar, campania de la Tisa nu a durat decât şase zile ceea ce constituie un caz unic, un adevărat record în istoria războaielor.
2) Pentru că această campanie a hotărât definitiv soarta provinciilor românesti: Transilvania, Banat si Crişana pe care până la războiul mondial le stăpâniseră ungurii. Dacă campania de la Tisa nu ar fi fost câştigată atât de strălucit de către armata română cele trei provincii surori ar fi căzut poate din nou sub jugul unguresc şi atunci adio pentru cine ştie cât timp incă întregirea neamului, adio România Mare.
3) Pentru că victoria noastră de la Tisa a temperat pentru foarte multă vreme pofta Rusiei bolşevice de la o aventură la fel ca cea ungurească în scopul de a recuceri Basarabia. In adevăr, cunoscută fiind mentalitatea bolşevicilor ruşi din acea vreme este mai mult ca probabil că în cazul unei victorii ungureşti la Tisa armatele ruseşti nu ar fi pregetat să invadeze nu numai Basarabia pentru a o cuceri dar şi o bună parte din Moldova, spre a o păstra ca gaj pentru a ne sili sa renunţăm la Basarabia.
4) Pentru că campania de la Tisa a pus capăt bolșevismului în Europa Centrală unde se cuibărise şi unde nu i-ar fi fost atât de greu să se întindă dar şi în alte părţi ale globului pământesc ceea ce ar fi fost un dezastru social incalculabil pentru omenire şi civilizaţia ei.
Acest fapt face mare cinste României şi istoria nepărtinitoare nu va putea să nu înregistreze într-o zi marele serviciu adus de ţara noastră civilizației mondiale prin distrugerea din inima Europei a acestei periculoase molimi care se cheamă bolșevism.
5) Pentru că armata română a fost singura dintre toate armatele aliate care a avut şansa să ocupe în cursul războiului mondial o parte capitală inamică. Aceasta formează orice ar spune invidioşii neamului nostru o aureolă cu care noi şi urmaşii noştri vom avea tot dreptul să ne mândrim.(…).”

Generalul de divizie N. Mihăescu
„Amintiri şi învățăminte din războiul de reîntregire a neamului 1916-1919” (Editura Ziarului Universul, Bucureşti, 1936)

„Ocuparea Budapestei însemnează stăpânirea cheii de boltă a imperialismului maghiaro-german”, scria și Dr. Vasile Bianu, medic colonel, în lucrarea sa, „Însemnări din Războiul României Mari” („Ardealul”, Cluj, 1926)

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

  1. Pingback: “Să nu uităm să sărbătorim Centenarul Eliberării Budapestei, pe 4 august, la Arcul de Triumf!” – Dedicația lui Victor Roncea pentru Armata Română la conferirea Premiului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pe 2018 p

  2. Pingback: Duminică, 4 August 2019, a avut loc acțiunea organizată la Centenarul Eliberării Budapestei, în cinstea eroilor Armatei Române, de către Asociația Calea Neamului împreună cu Frăția Ortodoxă și Liga Studenților Iași, cu concursul Asociație

  3. Pingback: La 96 de ani, Generalul Radu Theodoru vine azi, 4 August, la Arcul de Triumf, pentru a-i omagia pe eroii Armatei Române la Centenarul ocupării Budapestei. VIDEO / FOTO GALERIE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  4. Pingback: La 96 de ani, Generalul Radu Theodoru i-a omagiat la Arcul de Triumf pe eroii Armatei Române la Centenarul ocupării Budapestei. VIDEO / FOTO GALERIE UPDATE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  5. Pingback: Alături de Mihai Tîrnoveanu, reclamat de un ungur dement la CNCD pentru Mihai Eminescu – Românul Absolut și Calea Neamului | Victor Roncea Blog

  6. Pingback: CNCD ar vrea să interzică publicistica lui Eminescu și chiar și cântecul Noi suntem Români. Mihai Tîrnoveanu reclamat la CNCD de un ungur cu simpatii teroriste pentru Eminescu și credința în Biruința Neamului Românesc - Ziaristi OnlineZiaristi

  7. Pingback: CNCD ar vrea să interzică publicistica lui Eminescu și chiar și cântecul ˝Noi suntem Români˝. Mihai Tîrnoveanu reclamat la CNCD de un ungur cu simpatii teroriste pentru Eminescu și credința în Biruința Neamului Românesc | Uniunea Ziariștilo

  8. Pingback: CNCD ar vrea să interzică publicistica lui Eminescu și chiar și cântecul Noi suntem Români. Mihai Tîrnoveanu reclamat la CNCD de un ungur cu simpatii teroriste, pentru Eminescu și credința în Biruința Neamului Românesc - Ziaristi OnlineZiarist

  9. Pingback: CNCD ar vrea să interzică publicistica lui Eminescu și chiar și cântecul Noi suntem Români. Mihai Tîrnoveanu reclamat la CNCD de un ungur cu simpatii teroriste, pentru Eminescu și credința în Biruința Neamului Românesc. VIDEO UPDATE - Ziaristi

  10. Pingback: Să nu ne pierdem și umbra! Eseu despre Starea Românilor - de Magda Ursache - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  11. Pingback: Cum au sărbătorit jurnaliştii Centenarul eliberării Budapestei de bolșevici şi al înfiinţării Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - VIDEO. „Ziaristul român – promotor al Marii Uniri” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  12. Pingback: La 96 de ani, Generalul Radu Theodoru i-a omagiat la Arcul de Triumf pe eroii Armatei Române la Centenarul ocupării Budapestei. VIDEO / FOTO GALERIE UPDATE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  13. Pingback: EROUL NOSTRU: Generalul Radu Theodoru despre Eroii Marii Uniri și Ocuparea Budapestei de către România înainte de Trianon: Am salvat Europa de bolșevism! - VIDEO de Victor Ronce la Arcul de Triumf - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  14. Pingback: EROUL NOSTRU: Generalul Radu Theodoru despre Eroii Marii Uniri și Ocuparea Budapestei de către România înainte de Trianon: Am salvat Europa de bolșevism! - VIDEO de Victor Roncea la Arcul de Triumf - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  15. Pingback: Generalul Radu Theodoru: “Victoria de la Budapesta a fost victoria aristocrației țărănești împotriva asupritorilor austro-ungari”. La 96 de ani, Generalul i-a omagiat la Arcul de Triumf pe eroii Armatei Române la Centenarul ocupării Ungariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.