Dan Tanasa: Ungurii au maghiarizat numele romanilor la alegerile din Ungaria - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dan Tanasa: Ungurii au maghiarizat numele romanilor la alegerile din Ungaria

DOCUMENT. In timp ce maghiarii din Romania au PRIVILEGII, in Ungaria maghiarizarea romanilor e politica de stat! Romanii din Ungaria nu au dreptul nici macar la nume romanesc!

Duminica, 9 ianuarie 2011, cetatenii apartinand minoritatilor din Ungaria au fost chemati la vot pentru a alege noile autoguvernari locale si pe tara.
Printre ei s-au numarat si romanii din Ungaria care au trebuit sa aleaga intre cele trei liste depuse de catre Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, MROEE si Asociatia Romana din Budapesta.
Vreau doar sa atrag atentia opiniei publice asupra acestor trei liste, asa cum au aparut ele reproduse pe buletinele de vot, conform specimenului postat de catre saptamanalul Foaia Romaneasca din Ungaria.
In primul rand aproape toate numele romanilor sunt maghiarizate. Cu exceptia celor de pe lista Asociatiei Romane din Budapesta, care sunt in totalitate unguri si care sunt sprijiniti de statul ungar sa candideze in autoguvernarile romanilor pentru a distruge comunitatile de romani din Ungaria, cei de pe celelalte doua liste sunt romani nascuti in Ungaria ale caror nume au fost maghiarizate in documentele oficiale. Cei prezenti pe aceste liste au nume maghiarizate de catre statul ungar de trei-patru generatii, in parte maghiarizate fortat, in parte maghiarizate de buna voie pentru ca romanii nascuti acolo sa poate supravietui economic in zona cu un nume unguresc, fata de unul romanesc care le-ar fi adus deservicii. Chiar si in prezent in Ungaria orice nume este maghiarizat, cea mai mica urma de romanism din numele romanilor din Ungaria fiind “corectata” de catre statul ungar.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.