Ziare.ro: Ungaria dicteaza Romaniei pe tema regionalizarii!? Romanii raspund amintind de Diktatul de la Viena - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ziare.ro: Ungaria dicteaza Romaniei pe tema regionalizarii!? Romanii raspund amintind de Diktatul de la Viena

O nouă imixtiune a Guvernului Ungariei în problemele interne ale României a avut loc prin declarația de joi, 16 iunie, a vicepremierului Zsolt Semjen care a pretins că România ar încerca „o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice” și că „Ţinutul Secuiesc reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte pentru maghiarime”. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită autorităţilor Statului Român o reacţie fermă de respingere şi de condamnare și de descurajare pe viitor a acestor ingerinţe anormale și jignitoare care au devenit o practică pentru autorităţile ungare, transmit romanii din zona printr-un COMUNICAT DE PRESĂ catre opinia publica si organele statului.

Afirmaţia vicepremierului Zsolt Semjen este percepută de cei 400.000 de români din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, discriminați în propria țară, nu numai ca o susţinere a declaraţiilor agresive de incitare la nesupunere civică şi violenţă formulate de unii lideri politici maghiari din România, ci și ca o ameninţare implicită, fapt inadmisibil, de natură a deteriora profund relaţiile româno – ungare. Suntem convinși că toți românii, nu numai românii ardeleni, nu pot accepta declarații belicoase care cuprind formulări de genul „suntem obligaţi să folosim orice mijloace” având în vedere atrocităţile săvârşite de armata şi populaţia civilă maghiară, după Diktatul de la Viena, când partea de nord a Transilvaniei a fost făcută cadou Ungariei de Hitler și Mussolini.

După modelul internaţional, considerăm că, în loc de astfel de imixtiuni iresponsabile în politica internă a țării noastre, un prim gest de normalitate în scopul consolidării şi strângerea relaţiilor de bună vecinătate şi prietenie dintre România şi Ungaria ar fi cel al prezentării de scuze oficiale din partea Ungariei pentru etnocidul antiromânesc şi  genocidul antievreiesc pe care l-a girat între anii 1940 – 1944, inclusiv în „Ținutul secuiesc”, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Considerăm că înainte de a face procese de intenție României privind modificarea „hărții etnice” (?) a țării noastre, autorităţile ungare ar trebui să asigure un minimum de drepturi reale pentru minorităţile naţionale din Ungaria, rămase la nivel de promisiuni de 20 de ani, şi să soluţioneze probleme precum fenomenul „etno bussines”, problema retrocedări bunurilor care au aparţinut persoanelor, organizaţiilor şi bisericilor minorităţilor naţionale, să permită amplasarea de monumente pentru aceste minorităţi, să asigure învăţământul în limba maternă nu doar declarativ și să soluţioneze reprezentarea parlamentară a minorităţilor naţionale din Ungaria.

BIROUL DE PRESĂ Al FCRCHM

Totodata, Revista Presei de la Ziare.ro titreaza:

Ungaria dicteaza Romaniei pe tema regionalizarii!?

Bine v-am regasit! Sper ca veseli, pentru ca ne asteapta un sfarsit de saptamana foarte frumos: soare peste tot, cald si foarte cald peste tot, si la munte si la mare, asa ca, liber la distractie!
In tema zilei am gasit si un banc pe masura: “Cica porneste razboiul intre romani si unguri. Ungurii deja invadasera partea de nord-est a Romaniei. Se duceau lupte disperate, insa fara sa avanseze nici una dintre armate. Atunci, unul dintre generali romani are o idee. Zis si facut! Cand se apropiau de transeele ungurilor, fiecare soldat roman striga:- Hei, Janos!!! .Ungurul se ridica in picioare, si spunea raspicat: – Igen!, iar romanul nostru ii tragea cateva gloante. Si, trei zile tot asa o tinura, pana se prinsera ungurii de smecherie. Un general ungur aplica si el metoda strigand de dupa transee:- Hei, Ioane!!! Din partea opusa, din transee, raspunde romanul: – Ion nu e aici… Dar cine il cauta, esti tu, Janos ? La care generalul se ridica in picioare si spune:- “Igen!”
Si inca unul, bonus de weekend,:” Doi secui in tren: Unul ii propune celuilalt sa intre in fiecare compartiment sa vada cine nu stie ungureste, si sa-i taie pe acestia cu briceagul.Intra in primul compartiment, pasageri joaca carti.- Ce jucati aici?, intreaba unul dintre secui. – Septic american adica “Amerikai hetest”, raspunde un calator. – Astia stiu ungureste, zice secuiul catre colegul sau, hai sa mergem mai departe.Intra in al doilea compartiment unde, desemenea, calatorii joaca carti. – Ce jucati aici ?- Saizeci si sase, adica “Hatvanhat”.- Si astia stiu ungureste, hai sa mergem mai departe. La fel si in compartimentul urmator. – Ce jucati aici ?- Popa prostul, adica “Tokes Laszlo”.”
Astea sunt bancurile… Realitatea insa, cel putin in acest moment, este mult mai complicata in ceea ce priveste pretentiile, tot mai obraznice, mi-as permite sa spun, clamate de liderii etniei maghiare din Romania iar tensiunile, din pacate, continua sa creasca.
Si, ca si cum nu ar fi suficiente discutiile aprinse dintre UDMR si PDL, carora li se adauga si declaratiile belicoase ale secuilor, mai pun paie pe foc si oficialii din Ungaria.

ZIARISTI ONLINE titreaza “Ambasadorul Ungariei a insultat suveranitatea Romaniei de pe treptele MAE: “Interesul Ungariei este absolut natural” si consemneaza, cu ironie, ca, oficialii MAE s-au gandit totusi sa-l cheme la o cafea pe Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti. Nu e prima pe care o bea Fuzes la sediul MAE (de data aceasta fara “bunul sau prieten” Baconschi, aflat in Tunisia). In ultima perioada, diplomatia romana a schitat in mai multe randuri dezacrodul cu declaratiile provocatoare ale Ungariei revizioniste, la o cafea cu ambasadorul Fuzes si “inimoasa” sa sotie. Cea precedenta s-a baut inainte ca Ungaria sa-si bage “Tinutul Secuiesc” in “Casa” de la Bruxelles, cu tot cu cererea imperativa a Romaniei de a nu se da curs acestei manifestari. Burzuluiala a durat de o cafea. Nici o alta masura nu a fost luata desi diplomatia are destule cai la indemana, de la inmanarea oficiala a unui protest verbal la expulzarea ambasadorului, dupa cum ar merita. De data aceasta, precizeaza sursa, MAE a transmis urmatorul Comunicat de presa:
“Data: 16.06.2011
Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost invitat astăzi, 16 iunie 2011, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul întâlnirii, partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative a României. Partea română a apreciat ca neuzual şi nepotrivit demersul public al părţii ungare în condiţiile în care reorganizarea teritorială a Romaniei este o chestiune strict de politică internă, iar dezbaterea publică pe marginea acestui proces a fost lansată de puţin timp.”
Atat de mult i-a pasat lui Fuzes de discutia avuta la MAE, precizeaza sursa citata incat, iesind din minister, acesta ne-a injurat din nou: “Dacă vreţi părerea mea personală, eu cred, eu am convingerea că interesul din partea Ungariei este natural, acest lucru este important şi pentru noi. Acest lucru este absolut natural: ce este, ce va fi, care este părerea comunităţii maghiare din România şi atât”, a spus Fuzes.

Ca Ungaria dicteaza Romaniei pe tema regionalizarii reise limpede si din ceea ce spune AGERPRES. In opinia vicepremierul Zsolt Semjen: “Tinutul Secuiesc” este o chestiune de viata si de moarte pentru maghiari. Sursa citata consemneaza ca Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei, a declarat, ieri, pe postul public de televiziune ungar, citat de MTI , ca recent propusa împărţire pe regiuni a României va reprezenta o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice a ţării. Aranjamentul propus reprezintă o ameninţare serioasă pentru supravieţuirea etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a subliniat Semjen, care este şi ministru pentru politica naţională a Ungariei.
Zsolt Semjen a menţionat că în trecut au mai circulat planuri similare şi că este greu de spus, în actualele circumstanţe politice ‘”urtunoase”, cât de serioase sunt aceste planuri:” ‘Pentru etnicii maghiari este o chestiune de viaţă şi de moarte ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele cu populaţie maghiară să rămână unite” , a spus Semjen. “România şi-a asumat chiar obligaţii internaţionale să nu-şi schimbe cu forţa harta etnică”, a mai adăugat Semjen. Sursa mai precizeaza ca vicepremierul ungar a afirmat de asemenea că noua propunere de împărţire administrativă evocă amintirea neplăcută a măsurilor antimaghiare din perioada lui Ceauşescu, când a fost desfiinţată regiunea autonomă Mureş.
Poziţia Ungariei este că, dacă schimbările anunţate vor fi puse în practică, “realitatea” Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, a notat oficialul ungar.
Acesta a mai remarcat că, dacă va avea loc fuzionarea judeţelor propusă de PD-L, aflat la guvernare în România, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative va scădea dramatic.

Care e pozitia premierului Boc fata de aceste decalaratii? Ne spune GANDUL : Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc, în replică la afirmaţiile vicepremierului ungar pe această temă:
“Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conţinutul. Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană. Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria”.
Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Si COTIDIANUL consemneaza o declaratie. Cea a deputatului PDL, Raluca Turcan care a spus si ea, joi, că nu crede că vreun Guvern ar accepta crearea unui Ţinut Secuiesc şi că nu are rost ca UDMR să insiste:
“Personal nu cred că va exista un Guvern al României, indiferent de culoare sau de componenţă, care să accepte crearea unui aşa numit Ţinut Secuiesc imaginar. Există chestiuni de interes naţional cu care nu se glumeşte. Nu are rost ca UDMR să insiste asupra acestui subiect”.Deputatul PDL a adăugat că, personal, consideră că PDL nu va accepta niciodată să negocieze crearea unui astfel de teritoriu.
“Evaluarea mea personală este că PDL nu va accepta să negocieze vreodată crearea unui aşa numit Ţinut Secuiesc. Nici acum, nici mâine, nici la anul. Niciodată. Există o simbolistică ciudată în acţiunile unor persoane de etnie maghiară, acţiuni care ar putea cu lejeritate să fie încadrate în categoria acţiunilor în direcţia segregării etnice. Europa se uneşte, iar unii indivizi aspiră la segregare etnică”, a mai adăugat deputatul PDL.

Ce fac romanii din Covasna , Harghita si Mures? ROMANIA LIBERA spune ca acestia ameninţă cu manifestări publice, în cazul fomării “enclavei etnice Ţinutul Secuiesc” si precizeaza ca Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ-teritorială a României care să contureze înfiinţarea ‘enclavei etnice autonome Ţinutul Secuiesc” şi a avertizat că se va opune unui astfel de proiect prin toate mijloacele legale, inclusiv prin organizarea de manifestări publice de amploare. Conducerea Forumului menţionează că proiectul de reorganizare a regiunilor iniţiat de UDMR reconstituie virtual graniţele stabilite prin Diktatul de la Viena din 1940 şi va avea drept consecinţă epurarea etnică a românilor din arcul intracarpatic, se arată în comunicatul organizaţiei:
“ ‘Formarea unui judeţ care să înglobeze actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, după modelul stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, va adânci discriminarea românilor din acest areal şi va constitui o etapă majoră în realizarea proiectului hungarist de instituţionalizare a ţării secuilor şi de scoatere a acestuia de sub autoritatea statului român’, se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune că reorganizarea teritoriului României conform solicitărilor organizaţiilor politice naţionaliste maghiare, dublată de adoptarea statutului minorităţilor naţionale prin care urmează să se confere drepturi colective şi autonomie politică acestora, fac parte din strategia de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în această zonă din inima României.

În opinia conducerii Forumului, acest lucru este cu atât mai “primejdios” pentru statul român, cu cât, în perspectivă, locuitorii de etnie maghiară ai aşa-zisului “Ţinut secuiesc” vor deveni cetăţeni ai Ungariei în baza Legii cetăţeniei adoptate nu cu mult timp în urmă de autorităţile de la Budapesta.

Liderii Forumului sunt nemulţumiţi şi de faptul că discuţiile politice referitoare la judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, indiferent de tema dezbaterii, ignoră existenţa, interesele, valorile şi aspiraţiile celor 400.000 de români care trăiesc pe aceste meleaguri.

“În cazul cedării în faţa presiunilor UDMR şi luării unor decizii care privesc prezentul şi viitorul cetăţenilor români de naţionalitate română din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu ignorarea intereselor şi voinţei acestora, FCRCHM este decis să se opună, folosind toate mijloacele legale, inclusiv organizarea de manifestări publice de amploare”, se arată în comunicat.
Forumul Civic al Românilor înglobează aproape 40 de organizaţii civile din cele trei judeţe, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

V-as fi spus si ce pozitie are seful statului, Traian Basescu, vizavi de aceste atacuri concertate ale oficialilor maghiari din interiorul si din afara Romaniei dar acesta, inexplicabil, tace inca.

Pun punct aici si, in speranta ca vom avea , cu totii, un weekend placut, pana luni, va doresc numai bine!

Sursa: Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.