Liviu Tofan, un anticrestin cu o fata aproape umana. Istoricul Daniel Focsa, mazilit de la IRIR din motive de blog - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Liviu Tofan, un anticrestin cu o fata aproape umana. Istoricul Daniel Focsa, mazilit de la IRIR din motive de blog

Abuzurile lui Liviu Tofan (foto) la IRIR cresc de la o luna la alta

Solicitat să colaboreze cu IRIR, istoricul Daniel Focşa a acceptat, pierzându-şi două luni în întâlniri şi şedinţe sterile la sediul respectivului institut. Lucrurile s-au împotmolit în momentul în care tânărul istoric a formulat o pretenţie de principiu: că nu admite amestecuri în textele de specialitate pe care le semnează. Iată mai jos poziţia domnului Focşa:

Stimate domnule Liviu Tofan,

In urma problemei ivite, legate de faptul ca pentru mine este o chestiune de principiu sa mi se respecte, in calitate de autor, textele si stilul propriu, va informez ca pozitia dumneavoastra fata de aceasta chestiune nu ma satisface absolut deloc.
Va invit inca o data sa va aruncati privirea pe CV-ul meu care se gaseste, public, pe internet, si sa vedeti ce am facut de 10 ani incoace si ce referinte critice exista despre mine.
Am precizat foarte clar ca tin la dorinta enuntata, de a mi se respecta scrisul, iar raspunsul dumneavoastra a fost exact contrar a ceea ce asteptam.
Si va rog sa nu considerati aceasta atitudine o lipsa de maleabilitate, fiindca stiu extrem de bine cum se lucreaza intr-o redactie din presa scrisa, si stiu care este cumpana dintre o buna redactare a unui text si respectarea autorului si a scrisului sau.
Aceasta fiind situatia, avand in vedere ca suntem la sfarsitul lunii iunie, ca vin la intalnirile dumneavoastra de la inceputul lui mai, ca mi s-au cerut texte, dar pana in acest moment nu exista niciun contract intre noi (in afara unei ciorne pe care am semnat-o in alb si nu mi s-a remis niciun exemplar, lipsit de obiect, si pe care il consider nul), consider ca modul in care a inceput colaborarea noastra si perspectivele care mi se deschid sunt total nesatisfacatoare pentru mine personal – inclusiv ca salarizare – , va informez prin prezenta ca nu mai sunt interesat de o colaborarea cu domniile voastre.

Cele bune,

Daniel Focsa
istoric

Poziţie rezonabilă şi de bun simţ, pe care orice autor o va înţelege şi o va aproba. Răspunsul directorului IRIR, Liviu Tofan (foto), este năucitor:
De: Liviu Tofan

Objet: Re: Daniel Focsa
À: “Focsa Daniel”
Cc: “Sorin Cucerai”; “Andrei Muraru”;
Date: Vendredi 24 juin 2011, 12h57
Draga Daniel,hotarirea ta privind incetarea colaborarii cu noi imi convine de minune, avind in vedere ca exact acelasi lucru il intentionam si eu dupa ce ti-am descoperit pe bloguri simpatiile politice din zona extremei drepte. Suntem incompatibili nu doar in ceea ce priveste ideea de colaborare redactionala.Salut,
LT

Este grav dacă acestea au devenit criteriile de apreciere a unui istoric, şi nu competenţa, studiile, realizările. Grav şi penibil totodată. Are cunoştinţă domnul Tofan că nu doar bunul simţ şi deontologia profesională interzic discriminările, dar şi legislaţia în vigoare?

Reamintesc faptul că domnul Daniel Focşa, istoric bucureştean, este autorul a două lucrări de istoria aviaţiei, publicate în 2008 şi 2010 şi copios recenzate în presa scrisă, şi că ambele cărţi au prefeţe semnate de Neagu Djuvara. Să înţelegem că Neagu Djuvara a prefaţat cărţile unui extremist? Şi că toţi criticii literari care au recenzat cărţile (inclusiv în „România literară”) au girat lucrările unui extremist?

La vârsta de 35 de ani, Daniel Focşa este de asemenea autorul a peste 70 de articole de specialitate, publicate în nouă reviste centrale şi a tradus de asemenea câteva volume din limba franceză. O a treia carte de istorie militară, volum de autor, îşi aşteaptă apariţia. Autorul a deschis o subscripţie publică pe propriul blog, solicitând contribuţii de UN LEU, pentru ca această lucrare să poată apărea.

Reamintesc de asemenea, în acest context, şi cazul istoricului Nicolae Videnie, fost cercetător timp de 10 ani tot la IRIR, şi rămas acum o lună de zile pe drumuri, căruia Liviu Tofan i-a reproşat că şi-a permis să aprindă candela, să stropească cu aghiazmă şi să pună o icoană ortodoxă la sediul IRIR.

Dan Tanasa – Exclusiv

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.