In atentia CNCD: Rasism trans-atlantic? Poliţia, DIICOT, FBI şi CIA au arestat un clan tiganesc care trimitea tigani in vizite de lucru in SUA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

In atentia CNCD: Rasism trans-atlantic? Poliţia, DIICOT, FBI şi CIA au arestat un clan tiganesc care trimitea tigani in vizite de lucru in SUA

Clanul Serdaru - DIICOT Craiova
“Marile orase ale Americii pot oferi o liniste minunata, perfecta, pentru Tigani (Gypsies).” – Jakab Orsos, fost director al Centrului Cultural Maghiar din New York in revista TIME
600 de tigani din Oltenia au fost ajutaţi să ajungă ilegal în Statele Unite la cerşit, transmitea saptamana trecuta RTV. Ei plăteau unei grupări de interlopi tigani câte 6.500 de euro de fiecare şi erau ajutaţi să călătorească în Los Angeles. Traficanţii – membri ai clanului tiganesc craiovean Serdaru – au fost săltaţi de poliţie de acasă, iar la descinderi au participat şi agenţi FBI.

Gruparea era condusă de cinci traficanţi. În urma percheziţiilor la domiciliile interlopilor, poliţiştii au găsit 4, 5 kg de aur, zeci de mii de euro şi un bolid de lux, furat de la o firmă de asigurări, informează România TV.

Anchetatorii au concluzionat că interlopii au dus în Statele Unite şi Canada aproximativ 600 de tigani, cei mai mulţi dintre ei ajungând cerşetori în Los Angeles.

În schimbul unor sume de bani care ajungeau până la 6500 de euro, tiganii erau duşi legal până în Mexic, iar de acolo, cu ajutorul poliţiei de frontieră erau ajutaţi să treacă fraudulos în SUA şi în Canada.

Poliţia şi DIICOT au colaborat cu agenţii FBI şi CIA pentru anihilarea grupării de traficanţi.

„Membrii grupului infracţional au obţinut din activitatea infracţională suma de peste 1 milion USD”, a declarat Adrian Glugă, procuror şef în cadrul DIICOT Craiova, pentru Adevarul

Procurorii i-au reţinut pe Dumitru Chiciu, zis ‘Paris’, 39 de ani, Filip Serdaru, 40 de ani, Ovidiu Chiciu şi Liviu Rădulean şi au solicitat arestarea preventivă în lipsă pentru Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu, 44 de ani, toţi exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova.

Procurorii DIICOT au efectuat, marţea trecuta, pe 26 martie 2013, 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Craiova, precum şi verificări la 8 agenţii de turism, în cadrul unei operaţiuni de destructurare a grupării care a traficat 600 de persoane pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada, obţinând din această activitate infracţională peste un milion de dolari, informeaza RTV.

În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 de dolari de migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie romă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA şi dintre SUA şi Canada.

Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, dintre acestea aproximativ 300 fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA.

Migranţii erau călăuziţi pentru a ajunge în mod fraudulos în localităţile Cancún şi Mexico City, din Mexic, şi, ulterior, după efectuarea plăţii, erau preluaţi de alţi membri ai grupării şi transferaţi pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York.

Prestigioasa publicatie TIME arata in articolul “Hounded in Europe, Roma in the U.S. Keep a Low Profile” (“Vanati in Europa, Romii din SUA tin capul la cutie”) ca romii, cunoscuti mai bine ca tigani (in original “the Roma, more commonly known as Gypsies”), ajung in SUA pentru ca sunt haituiti de rasism in Europa. Speram ca autoritatile americane si cele romanesti nu au actionat in baza acelorasi sentimente cand au dat iama in clanurile din Craiova, tinand cont ca toti infractorii vizati erau tigani. Ziaristi Online solicita CNCD-ul sa investigheze de urgenta acest caz si sa sanctioneze atat autoritatile SUA si ale Romaniei, de la CIA la DIICOT, cat si pe cele din Italia, Franta, Germania si Spania, care nu par sa suporte tiganii – cunoscuti mai putin ca romi – din motive necunoscute.
Pe de alta parte, se pare ca clanul tiganesc a actionat in baza imboldului oferit chiar de acest articol din TIME, in care Jakab Orsos, fost director al Centrului Cultural Maghiar din New York sustine ca tiganii pot solicita asil politic in SUA in baza atacurilor rasiste la care sunt supusi in tarile lor de origine, desi acesta este un proces complicat. “E foarte rau ca acest lucru este atat de dificil”, se plange ungurul citat in revista TIME, concluzionand: “Marile orase ale Americii pot oferi o liniste minunata, perfecta, pentru Tigani (Gypsies).” Subsemnam!
PS: Georgel Enescu ce crede?

Cititi şi Ministrul de interne francez vrea să cureţe Franţa de taberele de romi tigani

UPDATE: La plangerea noastra catre CNCD se adauga si autoritatile din Mexic. Iata de ce:

Informatie de pe Facebook via Silviu Dancu:

“Un prieten bun (unul dintre cei alaturi de care am fost in Jamaica) a plecat in Mexic. La plaja! zeci de ore de zbor si de escale prin aeroporturi. Ajunge acolo, este tratat din prima ca un infractor si acuzat fara probe ca vrea, de fapt, sa emigreze in SUA. Chestia e legata de scandalul sutelor de rromi, trecuti peste gardul mexican (o cautare pe net e suficienta pt asta). Capii afacerii erau din… Craiova! Una peste alta, omul n-are treaba cu scandalul. Dar nu i se iau in considerare argumentele, dovezile certe de la agentia de turism, nu conteaza ca are cazare, bilet de intoarcere etc., asigurare, nici ca poate proba lejer ca are suficienti bani pe card cat sa-si permita o excursie la Cancun. E tratat ca un infractor si atat. E trimis inapoi in Europa, la Paris, cu bilet emis de politia mexicana. Situatie extrem de jenanta in avion, unde insotitorii de zbor stiu ce inseamna un astfel de bilet. La Paris e preluat la aeroport ca Escobar, de masini cu girofare si de oameni in uniforma. Umilinta totala. E dus la politie si pus sa dea declaratii. Din fericire, francezii nu se lasa dusi de prejudecati. Ii verifica actele, ii asculta argumentele, se conving de realitate, il saluta si il trimite sa se plimbe prin Paris. Ca sa-si recupereze bagajele il costa 300 de euro! Omul e avocat. Ne spune: “urmeaza procesul!” L-am sunat imediat (e inca la Paris), am vb cu el a fost de acord. Asa ca eu zic: “Urmeaza o poveste!” Cu multe detalii!”

Nota Ziaristi Online: Va vom tine la curent.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.