Garda de Fier în Basarabia. Istoricul Alexandru Moraru publica Documentele din Arhiva Naţională a Republicii Moldova. DOC via Ziaristi Online - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Garda de Fier în Basarabia. Istoricul Alexandru Moraru publica Documentele din Arhiva Naţională a Republicii Moldova. DOC via Ziaristi Online

Garda de Fier in Basarabia - Alexandru Moraru - Benedict CiubotaruIn asteptarea Volumului II, portalul Ziaristi Online semnaleaza cu felicitari lucrarea cunoscutului istoric arhivist basarabean Alexandru Moraru:

GARDA DE FIER IN BASARABIA

DOCUMENTE

Vol. I

Nu demult la Editura Iulian din Chişinău a apărut într-un tiraj modest primul volum al culegerii de documente de arhivă “Garda de Fier în Basarabia” semnată de Alexandru Moraru în colaborare cu Benedict Ciubotaru. Lucrarea este tipărită în format A4 şi are 384 de pagini. Coperta a fost realizată de cunoscuta deja Laura Moraru, elevă la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Chişinău, autoare a mai multe volume de carte.

Din start vreau să vă informez, că la apariţia acestui volum nu a contribuit nici o organizaţie politică sau nonguvernamentală, cartea a văzut lumina tiparului datorită banilor celor doi prieteni, care sunt şi autorii acestei cărţii. În primul volum au fost incluse următoarele: 1. Cuvânt înainte 2. Despre arhive şi arhivistică 3. Prefaţa 4. Cronologia Mişcării legionare 5. Rezumatul documentelor 6. Bibliografia Mişcării legionare 7. Cuprinsul.

În prezenta culegere au intrat 300 de documente inedite de arhivă depistate în Arhiva Naţională a Republicii Moldova. Deşi nu sunt menţionate în cuprins, cartea conţine peste 20 de ilustraţii-copii de pe originalele documentelor.

Subiectul documentelor propuse este incendiar, deoarece dă peste cap toate învinuirile aduse Mişcării legionare de către falsificatorii comunişti şi sionişti.

Volumul (I) de faţă, conceput ca o lucrare istorico-arhivistică (în 3 volume) la restabilirea adevărului istoric depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente din motiv că acesta din start devine un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici,etc.

Suntem cu speranţa, că această carte va deveni o lucrare de referinţă, dacă ţinem cont de încărcătura informaţională şi ştiinţifică a documentelor cuprinse în culegerea de faţă dar şi cronologia Mişcării legionare şi bibliografia acesteia, considerate de noi importante şi adunate de noi din diferite surse.

Documentele au fost depistate din dosarele Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, preponderent fondurile arhivistice ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Siguranţei române, primăriilor, prefecturilor şi altor instituţii ale Ţării; tot aici, la sfârşitul colecţiei au fost incluse şi câteva documente sovietice, din fondul arhivistic al Procuraturii RSS Moldoveneşti şi traduse din limba rusă. Sub această copertă aveţi 300 de documente de arhivă, în majoritate inedite şi apar în premieră absolută. Am încercat sa ordonăm documentele din punct de vedere cronologic, dar nu am izbutit să facem acest lucru pe tot parcursul, deoarece sunt documente îngrijite prost de funcţionarii care le-au elaborat şi unele din ele nu conţin lucrurile elementare pe care trebuie să le aibă un document : numărul de înregistrare, data, luna, anul, destinatarul şi autorul scrisorii. Mai mult decât atât, cu regret în unele documente sunt schimonosite denumirile localităţilor sau numele celor despre care este vorba în scrisoare.Am considerat de cuviinţă, să lăsăm respectivele documente exact conform originalului.

Considerăm că Mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcînd criteriile vreunei asemenea clasificări. Mai mult chiar, legionarii refugiaţi după „rebeliune” în Germania nazistă au fost îndată arestaţi şi internaţi în lagărul de concentrare de la Buchenwald. De factură nazistă a fost formaţiunea cuzistă – PNC-LANC.

Mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională a poporului român de sub ocupaţia puterilor străine. Dat fiind că ea era o mişcare autentică de eliberare naţională, în virtutea acestei esenţe a ei, ea era o mişcare anti-sistem.

Şi încă ceva. Mişcarea legionară era formată din oameni în majoritatea lor covârşitoare absolut sinceri care şi-au asumat jertfa vieţii lor pentru a obţine eliberarea neamului lor.

Cu regret, ideologia comunistă, sionistă, a făcut un efort major începând cu anii 30 ai secolului trecut şi până în prezent pentru a ascunde adevărul despre legionari şi a falsifica istoria mişcării legionare. Documentele de faţă mărturisesc că legionarii au fost mereu ţinuţi în vizorul poliţiei fiind consideraţi drept criminali, bandiţi şi infractori.

Pentru a da o ripostă acestor minciuni şi aberaţii, venim în faţa Dvs. cu aceste documente de arhivă, care crează posibilitatea cititorului de a-şi face propria concluzie vis-a-vis de acest subiect direct de la sursă.

Alexandru Moraru 

Nota red: Ne exprimam speranta ca la Vol II frumoasa coperta realizata de domnisoara Laura Moraru sa contina harta Basarabiei intreaga, pana la mare.

Documente:

1 Garda de Fier in Basarabia - Afis Corneliu Zelea Codreanu - Sfintele Pasti - Alexandru Moraru 2 Garda de Fier in Basarabia - Nota secreta Corneliu Zelea Codreanu -Alexandru Moraru 3 Garda de Fier in Basarabia - Manifest M. I. Lefter - Alexandru Moraru4 Garda de Fier in Basarabia - detinuti la Balti -Alexandru Moraru5 Garda de Fier in Basarabia - Chemare A.C. Cuza Alexandru Moraru

6 Garda de Fier in Basarabia - Afis Cahul - Alexandru Moraru

7 Garda de Fier in Basarabia - Afis Alexandru Moraru

Sursa: Ziaristi Online

Cititi si: Arhivele sunt bunul cel mai de pret al unei natiuni. Un interviu exceptional cu istoricul-arhivist Alexandru Moraru

Adevărat vă spun, nu este nimic mai important într-o ţară decât oamenii şi arhivele. Arhivele alcătuiesc patrimoniul naţional al ţării.

Emisiune despre Prof. Alexandru Moraru si familia sa deportata in Siberia:

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.