IPS Justinian Chira a implinit 93 de ani si a ridicat peste 100 de biserici si manastiri. Intru Multi Ani, Parinte! Carte PDF/FOTO/VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

IPS Justinian Chira a implinit 93 de ani si a ridicat peste 100 de biserici si manastiri. Intru Multi Ani, Parinte! Carte PDF/FOTO/VIDEO

IPS-Justinian-Chira-la aniversareDe ziua sa, IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului a fost declarat cetatean de onoare al judetului Maramures. Alesii judeteni au votat astazi, 28 mai, in unanimitate proiectul de hotarare care viza acordarea titlului de cetatean de onoare pentru ierarhul maramuresean. Ceremonia de decernare a distinctiei urmeaza sa fie organizata in apropierea sarbatorii Rusaliilor.

Parintele Justinian Chira la aniversarea a 92 de ani _ Actual MMLa implinirea a 93 de ani de viata, consilierii maramureseni au decis sa-i acorde IPS Justinian Chira, pentru meritele sale deosebite, titlul de cetatean de onoare al judetului Maramures. Hotararea aprobata de toti alesii judeteni a fost luata in cadrul sedintei de astazi, 28 mai, a forului administrativ.

„Identificat de toti ca parintele spiritual al maramuresenilor, arhiepiscopul nostru s-a distins in intreaga sa viata si activitate prin inalte calitati morale si duhovnicesti, printr-o impresionanta activitate de cultura, educare spirituala si patriotica a maramuresenilor, prin staruinta cu care a actionat pentru sporirea zestrei materiale a Episcopiei, in timpul activitatii sale edificandu-se peste 100 de biserici si manastiri”, a motivat in propunerea sa, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, informeaza eMaramures.

untitledArhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian Chira, a implinit miercuri varsta de 93 de ani. S-a nascut pe 28 mai 1921, in localitatea Plopis din judetul Maramures, intr-o familie de tarani, primind numele de Ioan. In perioada 1927-1934 a urmat scoala primara in satul natal, dupa care, intre 1934 si 1936, cursurile Liceului Ortodox de baieti „Simion Stefan” din Cluj. Simtind chemarea pentru a-L sluji cat mai bine pe Dumnezeu, ia drumul manastirii, astfel ca pe 12 martie 1941 intra ca “frate de manastire” la “Sfanta Ana” din Rohia. Un an mai tarziu, pe 15 august, este tuns in monahism sub numele de Justinian. A indeplinit urmatoarele misiuni: staret al Manastirii „Sf. Ana” – Rohia (1941-1973); protosinghel (in 1948) si arhimandrit (1967); Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului (1973-1990) cu titlul de „Maramuresanul”, episcop loctiitor si apoi episcop eparhiot al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, cu resedinta la Baia Mare (din 1990 – pana azi). In 2009 I s-a conferit titlul onorific de arhiepiscop. In iulie 2011 a fost decorat cu Steaua Romaniei in grad de Cavaler, scrie Vlad Herman pentru ZiarMM.ro.

Parintele Justinian Chira Foto Info MM roIn 2011, cu ocazia implinirii a 90 de ani, IPS Justinian Chira spunea: “In ziua de 28 mai, de ziua mea de nastere, ziua de nastere a multora dintre voi, avem datoria sa ne amintim de mama si de tata. Am avut un tata fiecare, din samanta lui am venit pe lume, care ne-a iubit foarte mult, ne-a crescut pe bratele lui, din sudoarea fruntii lui, dar mai ales am avut o mama. E deosesbit de important sa avem o mama care te iubeste si cand nu mai existi. Totdeauna cand am vorbit cu soldatii care au fost pe front si imi povesteau de ranitii care erau in ceasul mortii ca o strigau pe mama: Mama, mama, unde esti? Pe mama o striga omul cand moare. Imi aduc aminte de mitropolitul Antonie de la Sibiu, a avut langa el o maicuta si imi povestea ca in ceasurile lui cele mai grele de suferinta o striga pe mama, cu numele ei a murit pe buze. De aceea de ziua mea de nastere imi aduc aminte de mama mea, Maria, care a purtat numele Maicii Domnului si care a fost o sfanta.”

P Justinian Chira Staret la Rohia 1946Mai multe detalii despre biografia sa aici si fotografii aici. Biblioteca Judeteana Baia Mare “Petre Dulfu” ne ofera o impresionanta lucrarea biobliografica despre IPS Justinian, de peste 300 de pagini, in format PDF. De asemenea, anul trecut, la 40 de ani de arhierie, Gazeta de Maramures i-a dedicat un supliment special, disponibil in format PDF.

Intru multi ani, Parinte!

Sursa: Ziaristi Online

Vedeti si: Justinian pentru Justin! IPS Justinian Chira, la 40 de ani de arhierie, il apara pe Parintele Justin Parvu

Foto: InfoMM, ActualMM,

VIDEO: IPS Justinian la aniversare a 92 de ani

IPS Justinian: “Aceasta este viata mea”

Interviu minunat de Craciun 2012

Romania, te iubesc! cu Parintele Justinian la aproape 91 de ani:


Doamne, ajuta!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.