Kelemen Hunor, atentatorul din umbră de la Târgu Secuiesc - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Kelemen Hunor, atentatorul din umbră de la Târgu Secuiesc

Kelemen Hunor - Viktor Orban - ANI - Tinutul SecuiescDan Tanasă: De ce se comportă iresponsabil președintele UDMR în cazul atentatului terorist din Covasna?

Președintele UDMR Kelemen Hunor acționează în mod iresponsabil în chestiunea atentatului terorist din Covasna pus la cale de extremistul maghiar Beke Istvan. Hunor pare să fie în campanie electorală, manipulând în mod pervers subiectul.

Întrebat de pseudo-jurnaliștii de la Adevărul despre subiectul atentatului terorist din Covasna, pus la cale de Beke Istvan, membru al unei organizații paramilitare ostile României, Kelemen Hunor a început să vorbească despre presupusa culpabilizare a întregii comunități maghiare din România. Fără să producă dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, Hunor manipulează și victimează, culmea, tot comunitatea maghiară din România. Un membru al comunității maghiare din România este arestat pentru tentativă de atentat terorist iar președintele UDMR mută discuția pe imaginea comunității maghiare din România, refuzând să discute despre ceea ce se petrece cu aceste organizații de tineret maghiare, extremiste și ostile României, alimentate ideologic tocmai de propaganda promovată atât de agresiv de UDMR.

Personal nu am văzut absolut niciun editorial sau vreo ieșire publică a unui jurnalist care să culpabilizeze întreaga comunitate maghiară din România pentru faptele lui Beke Istvan. Este evident că nu poți culpabiliza întreaga comunitate pentru acțiunile lui Beke. În schimb Kelemen Hunor denunță faptul că o partea a presei românești ar face acest lucru. Dovezi? Nu e cazul. Interesul lui Hunor nu este acela de a calma spiritele și a lămuri lucrurile ci de se victimiza și de a muta atenția opiniei publice de pe subiectul individului acuzat de terorism pe situația, vezi Doamne dificilă, a maghiarilor din România. Hunor denunță manipularea manipulând în cel mai abject mod cu putință.

În niciun moment de la începerea scandalului Kelemen Hunor și UDMR nu s-au delimitat ferm de Mișcarea tinerilor din cele 64 de comitate – HVIM. Hunor s-a delimitat de extremism și a condamnat actele de violanță (adică ne-a zis că apa nu are culoare și nici miros!) dar nu s-a delimitat de organizația HVIM. Nici în comunicatul de presă postat pe 1 decembrie pe pagina UDMR, nici în interviul acordat Adevărul și nici în comunicatul de presă dat ieri publicității, Kelemen Hunor și UDMR nu s-au delimitat ferm de organizația HVIM.

Dacă nu l-am auzit să spună asta ferm, aș fi vrut măcar să citesc un comunicat de presă semnat de liderul UDMR în care să scrie foarte clar că HVIM este o organizație extremistă maghiară, că UDMR se delimitează ferm de membrii organizației HVIM și că UDMR solicită organelor statului pedepsirea exemplară a extremiștilor din HVIM ale căror acțiuni pot afeca grav climatul interetnic din Transilvania. Ori acest lucru nu s-a întâmplat. Nici nu aveam cum să se întâmple de vreme ce în noiembrie a.c. UDMR a votat în  Consiliul Local Târgu Secuiesc propunerea HVIM ca o stradă din Târgu Secuiesc să poarte numele criminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (detalii aici).

Vezi și EXCLUSIV. UDMR, o afacere de milioane de euro anual din fonduri publice DOCUMENTE

În interviul acordat Adevărul, Kelemen Hunor a afirmat de mai multe ori faptul că DIICOT și SRI trebuie să prezinte opiniei publice dovezile din acest dosar. Din nou, manipulând fără nicio jenă subiectul, Hunor transmite comunității maghiare din România și implicit celor câteva sute de etnici maghiari care protestează în Târgu Secuiesc pentru eliberarea lui Beke, că la mijloc ar fi vorba de o acțiune îndreptată împotriva comunității maghiare. Ori aici nu este vorba de așa ceva. După cunoștința mea, dovezile sunt prezentate de procurori în fața judecătorilor, care de altfel au și decis, definitiv, arestarea pentru 30 de zile a lui Beke, nu în fața opiniei publice. Dovezile se comunică în instanțele de judecată celor avizați să ia decizii, judecătorilor, nu opiniei publice. DIICOT și SRI au comunicat punctual și obiectiv informațiile care se pot comunica în acest moment opiniei publice. Dacă arestatul era Ionel sau Petrică sunt convins că liderul UDMR nu ar mai fi avut nicio problemă cu modul în care comunică DIICOT și SRI. Dar pentru că este vorba de unul de-al lor chestiunea se schimbă și apare victimizarea și manipularea.

Atunci când face acuzații la adresa unei părți a presei din România fără să probeze cele afirmate Kelemen Hunor acționează iresponsabil. Atunci când refuză să denunțe caracterul extremist și toxic al organizației HVIM Kelemen Hunor se comportă din nou iresponsabil. Atunci când se plânge ambasadelor statelor UE de situația închipuit dificilă a comunității maghiare din România Kelemen Hunor acționează din nou iresponsabil. Cui folosește iresponsabilitatea lui Kelemen Hunor și a UDMR în acest caz? Maghiarilor și românilor din Transilvania cu siguranță nu.

P.S. 1: În prima parte a pseudo-interviului acordat pseudo-jurnalistilor de la Adevărul, Kelemen Hunor este întrebat de subiectul atentatului terorist din Covasna. Hunor începe să vorbească, vădit iritat, despre activitatea mea, perfect legală. Da, liderul UDMR e întrebat de un individ acuzat de terorism iar el răspunde, fără să mă nominalizeze, despre procesele câștigate de mine în instanțele din România. Adică, hai mai bine să vorbim de teroristul Dan Tanasă decât de Beke Istvan. Pe acest subiect a reacționat punctual Victor Roncea aici, căruia îi mulțumesc frumos pe această cale.

P.S. 2: De această dată Kelemen Hunor a condamnat actele de violeanță dar același Kelemen Hunor a tăcut complice în 2008 atunci când colegul său de organizație, actualul primar UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, i-a amenințat pe românii din Covasna și Harghita cu soarta sârbilor din Kosovo, masacrați de albanezi (detalii aici).

Sursa: Dan Tanasă via Ziaristi Online

Citiţi şi:

 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.