Astăzi ar fi trebuit canonizat Părintele Arsenie Boca. 30 de ani de la plecarea la Ceruri a Sfântului Ardealului. Mărturia Doamnei Aspazia Oțel Petrescu: "Părintele Arsenie Boca era numai lumină!" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Astăzi ar fi trebuit canonizat Părintele Arsenie Boca. 30 de ani de la plecarea la Ceruri a Sfântului Ardealului. Mărturia Doamnei Aspazia Oțel Petrescu: “Părintele Arsenie Boca era numai lumină!”

Colorizare – ColoRostariu

Doamna Aspazia Oţel Petrescu: Toată viaţa mea am să fiu profund recunoscătoare Maicii Teodosia (n.r. – cu numele de Zorica Laţcu până la intrarea în monahism) că m-a dus la Părintele Arsenie Boca, acest mare stâlp al credinţei ortodoxe române. Pentru că, în aceeaşi măsură în care era un strălucit creştin, Părintele Arsenie Boca era şi un foarte bun român. Ce să vă spun? În perioada în care l-am cunoscut era în plină glorie. Se putea numi, pe drept cuvânt, duhovnicul întregului Ardeal şi, prin extrapolare, al întregii Românii. Acolo la Sâmbăta l-am întâlnit şi pe Părintele Stăniloae, care avea să devină apoi unul dintre cei mai mari dogmaticieni ai timpului, şi pe Părintele Mladin. Ei mergeau la Sâmbăta cu regularitate.

Filocalia cu semnatura Parintelui Arsenie
Filocalia cu semnatura Parintelui Arsenie

Părintele Arsenie Boca era numai lumină. Când cădeau privirile Părintelui Arsenie Boca pe tine simţeai, ştiai, nu ştiu de unde ştiai, nu ştiu cum simţeai, dar erai sigur că te priveşte lumina. Avea atâta lumină şi căldură în ochi, şi avea o asemenea privire încât aveai impresia că întregul cer, o infinitate albastră mă priveşte. Infinitul mă privea cu doi ochi albaştri de om. Asta era impresia pe care a dat-o celor mai mulţi Părintele Arsenie Boca: că te priveşte lumina. Tot sufletul plin de înţelepciune, plin de credinţă, plin de dragostea pentru om, toate astea erau în flash-ul privirii lui.

Eşti fericit când te ceartă un om sfânt

E foarte greu să exprim lucruri care, de fapt, sunt de neexprimat. Sunt lucruri pe care numai le vezi, le simţi, ştii că sunt aşa, neavând nicio explicaţie logică pentru ele. E o trăire. Prezenţa Părintelui Arsenie Boca pentru cei care-l aveau alături era trăire. Te lua în iubire, te lua în lumină, erai în aura sufletului lui, care era lumină şi iubire. Să nu credeţi că era ceva foarte dulceag. Era foarte aspru. Dar asprimea lui era dulce. Te şi certa, cum a fost un moment în scurta mea trăire acolo la Sâmbăta. A fost un moment când mi-a dat un canon, când m-a pedepsit, când m-a certat, dar eram nespus de fericită. Cine a trecut prin ceva similar poate să înţeleagă cum este să fii fericit când te ceartă un om sfânt.

Fragment dintr-un interviu realizat de Florin Palas  cu doamna Aspazia Oţel Petrescu, interviu care face parte din lucrarea “Generația Mărturisitoare – In memoriam Aspazia Oţel Petrescu şi Nicolae Purcărea”, care va fi lansată luni, 9 decembrie 2019, ora 18, la Centrul Cultural Reduta din Braşov în irganizarea Centrului Rezistenţei Anticomuniste.. La eveniment au confirmat prezenţa până acum prietenii sfinţilor: Părintele Valerian Pâslaru (fostul actor Dragoş Pâslaru), Părintele Mihail Bobârnat şi doamna Maria Trifan, fiica îndrumătorului sfinţilor din închisorile comuniste, Traian Trifan, Părintele Hariton Negrea, Starețul de la Petru Vodă și Monahul Filotheu Bălan, fost secretar personal al Părintelui Justin Pârvu și editorul mai multor lucrări despre sfinții închisorilor. Gazdă a întâlnirii va fi profesoara Crina Palas, autoare a unei lucrări de doctorat despre poezia detenţiei şi apropiată a mărturisitorilor.
Întâlnirea de suflet românesc de la Braşov va fi onorată şi de prezenţa actorilor Cristi şi Gabriela Iacob, care vor susţine un recital din poezia detenţiei, de Grupul Psaltic Heruvikon (din Făgăraş) şi de tinerii din cadrul Atelierului de chitară al Protopopiatului Ortodox Rupea, coordonați de pr. Marius Demeter, care vor cânta colinde şi cântece pe versuri ale poeţilor din închisorile comuniste.
Intrarea este liberă.

Preluare: MĂRTURISITORII

Mai multe articole despre Părintele Arsenie Boca, AICI și la Mărturisitorii

Citiți și: CNSAS chemat de nepoata Părintelui Arsenie Boca să răspundă cu privire la falsificarea biografiei Sfântului Ardealului de către Tatiana Niculescu Bran de la Humanitas. DOCUMENTE

Video cu Doamna Aspazia despre Părintele Arsenie: B1 TV

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.