Delirul lui Tokes: "Se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor". Cu UDMR la Putere de 20 de ani?! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Delirul lui Tokes: “Se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor”. Cu UDMR la Putere de 20 de ani?!

Tokes il regreta pe Ceausescu!

Bine v-am regasit. Dupa un sfarsit de saptamana canicular, care a adus si vijelii, saptamana incepe cu o vreme racoroasa din care nu vor lipsi ploile in centru si nord estul tarii, dar va fi cald iar, de miercuri, din nou, foarte cald.
Bancul pe care l-am ales e tot in tema zilei, fiindca, iata, din pacate, liderii etniei maghiare din Romania continua, dupa cum ati aflat deja, de pe Ziare.ro, cu declaratii incediare pe teme etnice care atata focul razmeritei in Covasna si Harghita. Iata bacncul: “Ion este suspectat ca l-a ucis pe vecinul lui, ungur. Ion neaga insa acuzatiile si povesteste intamplarea: – Pai, am iesit eu afara din casa, cu o banana in mana, sa o mananc, ca sa moara Istvan de ciuda, ca el n-are. Si, dupa aia, am aruncat coaja la el in curte. No, si o iesit el afara, in curte, o alunecat pe coaja si eu am vrut sa-l ajut sa nu cada dar a cazut in furca mea, de trei ori a cazut…”

Dincolo de gluma insa iata ca, politicienii maghiari apasa pedala extremismului la maxim. Miza, in principal este una electorala dar ea trebuie privita cu mare atentie.
Stim deja ce a declarat liderul UDMR si ministru al culturii, Kelemen Hunor. Dar iata ca mai vine o declaratie, la fel de periculoasa , daca nu si mai periculoasa. Cea a europarlamentarului maghiar Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European si presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania.
Tokes, citat de HOT NEWS , deplange situatia minoritatii maghiare din Romania si spune ca “daca nu se intrerupe aceasta politica post-Trianon si post-comunism”, atunci aceasta comunitate “va pieri si acuza “metoda propagandistica” de reorganizare administrativ-teritoriala, prin care se incearca risipirea maghiarilor in mega-judete. “Chiar si Ceausescu a fost mai generos cand a dat voie se sa infiinteze judetele Harghita si Covasna cu majoritate maghiar-secuiasca”, a mai spus Tokes care a aduagat : “Germanii au fost vanduti pe valuta in Germania, ungurii au fost siliti sa paraseasca tara lor de bastina – Transilvania. Ceangailor nici acum nu le este ingaduit sa foloseasca limba lor materna, ba chiar marea lor majoritate a uitat limba materna. Daca nu se intrerupe aceasta politica post-Trianon si post-comunism, atunci vom pieri. Este clar ca pierdem teren, pierdem din numar, autoguvernare, autodeterminare…”
””Trebuie sa pornim de la traditia de autonomie seculara, stim prea bine ca cei din Tara Hategului sau din Maramures, ma refer la comunitatile romanesti, au avut aceasta autodeterminare si acest statut de autonomie. Germanii, svabii, mai ales sasii din Transilvania – tot la fel. Nici macar voievodul Transilvaniei nu a avut dreptul sa intervina in mod ilegal in treburile de autonomie”, a precizat Tokes.
In privinta proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala, Tokes spune ca este o metoda propagandistica prin care se incearca sa se adune voturi pentru alegerile de anul viitor: “Nimeni nu vorbeste despre vointa lor politica. Eu cred ca se aduna voturile pentru anul viitor prin aceasta metoda propagandistica. Chiar si Ceausescu a fost mai generos cand a dat voie se sa infiinteze judetele Harghita si Covasna cu majoritate maghiar-secuiasca. In proiectul actual, maghiarii ar disparea in niste mega-judete care n-au nicio coeziune istorica-geografica, care ne reamintesc de tragerea hotarelor din Africa”.

Si COTIDIANUL titreaza “Tokes: De 90 de ani, se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor” si consemneaza ca vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, acuză autorităţile de la Bucureşti că duc “o politică perfidă de românizare a ungurilor”: “De 90 de ani încoace, se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor. Germanii au fost vânduţi pe valută. Tot aşa şi o mare parte a evreilor. Ungurii au fost siliţi să părăsească ţara lor de baştină, Transilvania. Ceangăilor nu le este îngăduit să folosească limba lor maternă. Ba chiar au uitat limba lor maternă. Dacă nu se întrerupe această politică post-Trianon şi post-comunism, vom pieri”, a spus Tokes.
Tokes, mai spune si E–POLITIC , vrea si formulare de recensământ multilingve, drept pentru care, spune sursa citata, acesta a trimis o scrisoare deschisă Institutului Național de Statistică și Autorității pentru Relații Interetnice în care le cere să facă pregătiri pentru desfășurarea recensământului în toamna acestui an: ”În timp ce toată ţara arde în febra reorganizării regionale, să sperăm că, aparatul guvernamental – adică instituţiile de stat de resort – găseşte timp şi energie să facă pregătiri pentru desfăşurarea cât mai eficientă a recensământului din această toamnă.
Pentru toată România şi, totodată, pentru comunitatea maghiară din Ardeal, e extrem de important acest recensământ. Fără a exagera, putem spune că rezultatul acestuia va fi un important reper pentru stabilirea perspectivelor pe termen mediu şi lung ale comunităţii noastre.Tocmai de aceea considerăm organizarea recensământului o problemă deosebit de importantă. Vă rog, respectuos, să răspundeţi, în faţa opiniei publice, la următoarele întrebări:
Formularele de la recensământ vor fi multilingve (aşa cum se practică în Ungaria, Slovacia şi alte ţări din Europa)? Campania de publicitate oficială a recensământului, respectiv pliantele care vor informa populaţia, anunţurile radio şi TV şi afişele vor fi în mai multe limbi în localităţile în care 20% din populaţie aparţine unei minorităţi? În ce fel veţi asigura prezenţa unor recenzori vorbitori de limba minorităţiilor în zonele locuite de minorităţi?”

In acest context consider necesar sa va reamintesc ca JURNALUL NATIONAL , publica, cu exact o luna in urma, o radiografie amănunţită a liderilor maghiarilor din România facuta de oficiali ai Ambasadei SUA la Bucuresti, pe care va recomand sa o recititi .In telegrama WIKILEAKS, confidenţială, din 22 iulie 2005, se vorbeste si depsre radicalii maghiarilor. La loc de frunte este Laslo Tokes, episcop reformat. Tokes a fost un personaj important pe plan internaţional al UDMR şi unul dintre cei mai influenţi membrii ai mişcării. “Totuşi, agenda sa radicală de a presa UDMR să ceară autonomie deplină pentru etnicii maghiari l-a izolat în timp, mai ales că alţi lideri UDMR au abordat una moderată. În acelaşi timp, prestigiul său a scăzut pe plan intern şi internaţional, pe măsură ce au apărut acuzaţii de deturnare de fonduri şi colaborare cu Securitatea”. Între 1996 şi 2000 Tokes a făcut presiuni constante pentru ca UDMR să se retragă de la guvernare şi în 2003 Tokes a fost înlăturat din funcţia de preşedinte onorific. El a părăsit partidul şi de atunci a devenit unul dintre cei mai aprigi critici ai conducerii UDMR şi a politicii acesteia. Tokes este în prezent preşedintele Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, o facţiune etnică maghiară. Liderii UDMR şi-au exprimat în mod repetat opinia că Tokes nu reprezintă viziunea majorităţii partidului.

Ca Laszlo Tokes a fost informator al Securitatii spunea si COTIDIANUL , in septembrie 2010, cand consemna ca pastorul Laszlo Tokes, figură marcantă a ”Revoluţiei române”, a avut şi o importantă carieră de informator al fostei Securităţi. Toţi cei care s-au preocupat de biografia sa eroică au reţinut şi colaborarea sa cu Securitatea. Sursa citata vine cu dovezi. “Pro forma”: S-au identificat si facut publice documentele esentiale care dovedesc ca Laszlo Tokes , la 11 septembrie 1975, lasa judecatii istoriei urmatoarea consemnare olografa: “Constient de faptul ca prin atitudinea si comportarea mea am adus atingere securitatii statului ma angajez ca pe viitor sa fiu un cetatean loial regimului din R.S.R. (…) si cu dovezi“ De facto” : Informatorul “Laszlo Kolozsvari“ furnizat informatii in temeiul carora anumite persoane, inclusiv cetateni ai altor state ( Klass Eldering, Ida Eldering, Lajos Gudor, Ioszef Demeter, Laszlo Ferenczi, Sandor Farkas, Ioszef Otvos, Tamas Jenci, Noemi Szebeni, Laszlo Vetesi, Sandor Gede s.a.) au facut obiect al unor masuri de prevenire a activitatilor de natura a prejudicia securitatea statului roman. (Sursa: “Tinerama”, nr.210,21-27 decembrie 1994, director Max Banus)

In prima jumatate a anilor`80 Laszlo Tokes, mai spune sursa citata, a fost integrat “Biroului de Presa pentru Transilvania”, eufemismul folosit pentru o retea subversiva creata serviciile speciale ( spionaj si diplomatic) ale Budapestei pe teritoriul Romaniei Dupa descoperirea retelei, ceilalti membri au acceptat sa se stabileasca in strainatate -Ungaria si Elvetia (Anexa nr._).Dac doriti sa aflati mai multe puteti accesa saitul citat.

Pe langa pretentiile absurde ale liderilor maghiari legate de Tinutul Secuiesc la fel de ingrijoratoare sunt si cele referitoare la “Statutul Minoritatilor”, o lege pe care maghiarii vor sa o impuna in Parlament rapid, adica pana la 30 iunie.
ZIARISTI ONLINE gazduieste , sub titlul “ Romanii din Harghita si Covasna fac Apel la Biserica si la toti romanii din tara: Exprimati-va public, sub orice forma, impotriva Statutului Minoritatilor “, un Comunicat –Apel al Asociatiei “Noi Romanii”, din Covasna, prin care aceasta isi exprima sprijinul pentru demersurile Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş de oprire a adoptării variantei Statutului Minorităţilor susţinută de UDMR. “Solicităm tuturor parlamentarilor să respingă cererea peşedintelui UDMR ca această lege, mult mai nocivă decât legea reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării, care le-ar acorda drepturi colective indiferent de structura administrativ-teritorială României, să fie adoptată.” se spune in Apel.
“Asociaţia „Noi Românii” “, mai spune comunicatul, “ vede la fel de limpede, alături de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş că aruncarea în dezbaterea publică a modificării împărţirii teritoriale a României, odată cu cererea preşedintelui UDMR ca Statutul Minorităţilor, formulat de ei, să fie adoptat de Parlament ori prin asumarea răspunderii Guvenului, până la 30 iunie 2011 este o capcană de abatere a atenţiei de la esenţialul ce trebuie adoptat spre câştigul Budapestei.”

Apelul Asociatie “ Noi Romanii’ este adresat si întregii prese responsabile care este rugata să dezbată acum, până la 30 iunie 2011 Legea Statutului Minorităţilor şi să dezvăluie adevăratele ei consecinţe, ce reies cu claritate din conţinutul ei. Această lege, este mult mai important pentru toţi românii, să nu fie adoptată în forma susţinută de UDMR, pentru că altfel deschidem larg bulevardul pe care să meargă, triumfal, deznaţionalizarea zonei, crearea unor instituţii paralele ale ungurilor, cu cele ale Statului Român, cu drept de veto în toate problemele importante ale administraţiei unui teritoriu.

“Rugăm asociaţiile civice, creştin-democrate, culturale, naţional-patriotice din România, presa naţională responsabilă, presa locală responsabilă, parlamentari, miniştri, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, să se alăture efectiv demersului Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş de împiedicarea a legiferării Statutului Minorităţilor în forma propusă de UDMR. Am făcut apel şi la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române cu gândul la cele ce spunea Nae Ionescu care, după mulţi autori, a fost gânditorul care a influenţat cel mai profund realitatea românească din perioada interbelică. El comenta că „ Sfântul Sinod sublinia necesitatea Bisericii de a se identifica cu naţia – fie chiar cu riscul de a intra în conflict cu statul”, într-o anumită situaţie de interes naţional, se spune in incheierea Apelului Asociatiei “ Noi Romanii” .

Eu pun punct aici cu regretul sincer ca nu am putut incepe saptamana la Ziua vazuta de Ziare.ro cu vesti mai bune. Pana maine, numai bine va doresc!

Luni, 20 iunie 2011 / Ziare.ro

Autor: MARIA PETRASCU

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.