George Damian: S-a gasit inlocuitorul lui Patapievici - Ziaristi OnlineZiaristi Online

George Damian: S-a gasit inlocuitorul lui Patapievici

de George Damian

De multişor nu am văzut atâtea înjurături la adresa românilor precum cele proferate de rusul Eduard Baghirov (acuzat că a organizat protestele din 2009 de la Chişinău, bine, şi el se laudă că ar fi organizatorul lor). Probabil că îi ştiţi povestea: scriitor, bloger, arestat, eliberat sub arest la domiciliu, fugit din Republica Moldova, acum face mişto de moldoveni de la Moscova. Dar să vedem care sunt părerile lui Baghirov despre români (preluate din articolul lui Pavel Păduraru):

Ei toată viaţa au fost frecaţi de cui nu îi era lene şi mintea lor este distrusă genetic. Pentru ei e complicat să priceapă că nu demult nu exista nicio Moldovă. A existat demult Principatul moldovenesc, care a stat trei sute de ani sub turci. Iubiţii lor români îi băteau şi-i înhămau la care până în 1940. Atunci a venit Stalin şi a învăţat aceste vite sălbatice să nu-şi mai şteargă fundul cu cărămizi, ci cu hârtie igienică. Le-a făcut o republică separată, le-a construit spitale şi şcoli, le-a dăruit Transnistria. Da, a împuşcat oameni, dar pentru asta şi era Stalin. În schimb, astăzi există Moldova. Ei sunt robi. Aici e nevoie de zeci de ani şi de muncă asiduă. De munca noastră.

Mooooaaaamăăăă! Toate tezele neo-colonialismului rusesc împotriva românilor adunate în doar câteva fraze:

  1. Românii din Moldova sunt o rasă inferioară (distruşi genetic, robi)
  2. Românii din Moldova au fost trataţi drept vite de românii din România
  3. Românii din Moldova sunt incapabili să se guverneze
  4. Românii din Moldova sunt necivilizaţi
  5. Românii din Moldova nu au istorie
  6. Românii din Moldova au nevoie de intervenţia ruşilor pentru a avea un sens în lume

Nu pot să înţeleg cum de mai există rusofili în Republica Moldova. Mai ales când ştii ce gândesc ruşii despre tine (rasă inferioară, lipsit de istorie, vită etc.). Am scris un articol în Timpul despre cât de civilizaţi sunt unii ruşi (nimicuri, unul care colecţiona cadavre de femei, o femeie care şi-a aruncat copilul în foc, piloţi de avioane drogaţi, d-astea…) şi s-a găsit un vajnic maldavan să se supere pe mine.

Dar altceva îmi suna în minte în timp ce citeam frazele lui Baghirov. Anume rândurile de mai jos, scrise de Horia Roman Patapievici despre români. Mie unuia mi se par identice cu cele scrise de Baghirov:

Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu. Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.

Numai violenţa, numai sîngele mai pot trezi acest popor de grobieni din enorma-i nesimţire. Mă simt personal jignit de prostia băşcălioasă, de acreala invidioasă, de stridenţa de ţoapă a acestei populaţii ignare. […] Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.

Cred că Eduard Baghirov ar fi bun de director la Institutul Cultural Român. De fapt să nu vă miraţi dacă peste 25 de ani, când probabil o să se încheie actualul ciclu istoric, Eduard Baghirov (sau copilul lui) chiar va ajunge director la Institutul Cultural Român (sau moldovenesc!)

Sursa: George Damian: Părerile unui rus despre românii din Basarabia (moldoveni, mă rog…)

Categoria: Războiul de imagine împotriva românilor

Sursa foto: Documentarea lui Patapievici pentru romanul sau DE CE IUBIM BARBATII

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.