Remember: In Cazul Gojdu, fostul sef al SIE Ioan Talpes a votat impotriva hotiei viitorului sef al SIE si candidat prezidential al lui Basescu, Mihai Razvan Ungueanu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Remember: In Cazul Gojdu, fostul sef al SIE Ioan Talpes a votat impotriva hotiei viitorului sef al SIE si candidat prezidential al lui Basescu, Mihai Razvan Ungueanu

Ungureanu invoca “reconcilierea romano-maghiara” pentru Acordul Gojdu

Intrata in masina de tocat a Parlamentului, Ordonanta de urgenta privind infiintarea Fundatiei ŃPublice Ungaro-Romanei Gojdu se afla in aceste zile pe mesele senatorilor, dezbaterile asupra textului fiind pe ultima suta de metri. Dupa ce, marti, Comisia pentru politica Externa, Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa, precum si cea Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari au adoptat o declaratie unilaterala interpretativa la Acordul privind Fundatia Publica Gojdu, urmeaza ca, saptamana viitoare, cel mai probabil marti, 16 mai, comisiile citate sa continue dezbaterile si sa dea raportul final, urmat de votul in plan. Camera Deputatilor a respins aceasta Ordonanta, dezbaterile aprinse din ziua votului demonstrand ca Ministerul de Externe roman favorizeaza statul ungar prin acest acord, deja ratificat de Parlamentul Ungariei si, ca atare, de neschimbat. “Declaratia interpretativa” inventata de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu este un artificiu lipsit de orice insemnatate legala internationala, menit sa pacaleasca la propriu senatorii. In pofida apelurilor repetate ale Bisericii Ortodoxe Romane si a mai multor opozanti indrituiti ai acestui proiect de lege (vezi www.petitiononline.com/gojdu), printre care si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu, care doresc respingerea Ordonantei de uzurpare a Fundatiei Gojdu, MAE merge mai departe influentand, rand pe rand, senatorii, prin mijloace ce tin mai mult de apanajul serviciilor secrete. Am incercat sa aflam ieri punctul de vedere al unor senatori reprezentanti ai intregului spectru politic cu privire la soarta pe care o va avea controversatul proiect de lege si, dupa cum ne-a declarat majoritatea celor chestionati, deja virusati, textul OUG ar putea fi aprobat de Senat, spre deosebire de Camera Deputatilor, unde textul a fost respins.

PNL, PD, UDMR si PC par sa spuna DA

Potrivit senatorului PNL Mihai Lupoi, “in grupul parlamentar al Aliantei acest subiect a fost discutat luni, 8 mai, iar unul dintre senatorii liberali, care a fost plecat la Budapesta pentru a evalua situatia, ne-a informat ca Fundatia din Sibiu nu este recunoscuta de nici o autoritate ca si continuatoare a Fundatiei Gojdu. Ca atare, se pastreaza Biserica ce exista in cadrul Fundatiei si biblioteca ce va deveni locul de intalnire a romanilor din Budapesta”. “Restul cladirilor apartin acum unor firme din Israel, deci au intrat in circuit civil, care sunt dispuse sa le cedeze pentru un milion de dolari”, a explicat Mihai Lupoi, care aproba textul OUG, in urma prezentarii facute de comisia senatoriala care s-a deplasat la Budapesta. Senatorul PD Radu Berceanu, care sustine pozitia adoptata de Ministerul de Externe, apreciaza ca in cazul acestei OUG “aceasta abordare a MAE este mult mai aproape de ceea ce as vota eu”. Ca si colegul sau de Alianta, Berceanu spune ca OUG are sansele sa treaca de Senat. “UDMR va vota aceasta ordonanta”, a fost verdictul pe care l-a dat senatorul Uniunii, Peter Eckstein Kovacs, pentru care votul din plen va depinde in mare masura de “functionarea la parametri normali a coalitiei”. ŃCred ca Ungaria a avut o prestatie remarcabila si a explicat ca intre Fundatia Gojdu si mostenirea Gojdu si continutul OUG singurul element comun este personalitatea lui Emanuil Gojdu”, a adaugat senatorul UDMR.
Sabin Cutas, senator al Partidului Conservator, este de parere ca declaratia interpretativa reprezinta “o alta cale prin care se incearca deblocarea situatiei”. Cutas sustine textul ordonantei de urgenta si crede ca acesta are toate sansele sa treaca de Senat.

PSD o scalda, Paunescu si Talpes sunt contra

Desi presedintele Comisiei de politica Externa si presedinte al PSD Mircea Geoana a sustinut, paradoxal, pozitia Guvernului Tariceanu, presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa, senatorul PSD Adrian Paunescu, crede ca prin infiintarea Fundatiei MAE-“Gojdu” patrimoniul Emanuil Gojdu este virat intr-o alta directie
Referindu-se la Fundatia “Emanuil Gojdu” de la Sibiu, senatorul Adrian Paunescu a afirmat ca guvernul nu are dreptul sa dea o ordonanta si sa semneze acorduri bilaterale pe o fundatie de drept privat.
Pentru senatorul independent Ioan Talpes, declaratia interpretativa este insa “doar de natura politica, neavand nici un fel de incarcatura juridica”. Talpes este un opozant al textului OUG pentru faptul ca acordul incheiat intre partea romana si cea maghiara “include chiar posibilitatea interpretarii ca intregul contencios Gojdu este incheiat o data cu semnarea acestui acordi. El spera ca senatorii vor respinge, in plen, ordonanta. “Cred ca Romania va trebui sa priveasca cu foarte mare atentie, pe fondul improprietaririlor de acum, situatia <optantilor>”, a mai spus Talpes.

Mihaescu: “NU, domnule Razvan Austro-Ungureanu!”

Eugen Mihaescu, academician, euro-observator, senator si vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa, a fost cel mai transant in declaratia sa: “Am aflat cu surprindere ca senatorii din Comisia pentru politica externa au dat aviz favorabil in unanimitate pentru Ordonanta de urgenta privind ratificarea Acordului semnat de MAE in octombrie anul trecut si prin care urmeaza sa se infiinteze Fundatia Publica Romano-Ungara Gojdu. Colegii mei au fost probabil orbiti de exprimarea mieroasa din scrisoarea adresata parlamentarilor de catre ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, din care citez: <prin sustinerea acordului… este transpusa reconcilierea romano-ungara, in planul cultural-educativ si al reflectiei politico-strategice>. Aveam noi vreun conflict cu Ungaria de este necesara o reconciliere? E adevarat ca daca te-ai lua dupa atitudinea si discursurile europarlamentarilor maghiari, care nu pierd nici un prilej ca sa ne faulteze la UE, ai zice ca nu suntem in relatii prea bune cu vecina noastra si aliata in NATO pe deasupra! Scrisoarea domnului Razvan Ungureanu nu face decat sa demonstreze inca o data ca are de platit niste datorii celor care l-au trimis la studii. Daca ar fi un patriot adevarat, astazi s-ar mandri ca, prin negocieri dibace, a reusit sa redobandeasca pentru fundatia de la Sibiu patrimoniul nationalizat de Ungaria. Dragi colegi, daca cedati in fata santajului cu integrarea nu va va respecta NIMENI si nu obtineti NIMIC! Trebuie sa spun lucrurilor pe nume: cu o asemenea “diplomatie”, Romania va ramane si… si cu banii luati!”, ne-a declarat Eugen Mihaescu.

Luciana Pop / ZIUA

12 Mai 2006

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.