Mărturisitorul Nicolae Purcărea a plecat la Ceruri: "Peste jertfele, peste suferinţele noastre, o şleahtă de profitori s-a ridicat, a pus stăpânire pe ţară, iarăşi ne-a robit" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Mărturisitorul Nicolae Purcărea a plecat la Ceruri: “Peste jertfele, peste suferinţele noastre, o şleahtă de profitori s-a ridicat, a pus stăpânire pe ţară, iarăşi ne-a robit”

Nicolae-Purcarea-Miscarea-LegionaraÎn cursul dimineţii de vineri, 25 septembrie 2015, mărturisitorul Nicolae Purcărea, fost deţinut politic timp de 20 de ani în temnițele comuniste, a plecat la Domnul, după o grea, îndelungată şi mântuitoare suferinţă. Publicăm ultimul interviu pe care Bădia ni l-a acordat, în care acesta şi-a precizat punctul de vedere faţă de legea îndreptată împotriva elitei româneşti interbelice şi în care ne îndeamnă să ne strângem în jurul Bisericii, în aceste vremuri de prigoană. Am găsit de cuviinţă să facem publică şi autobiografia lui Nicolae Purcărea, pe care ne-a lăsat-o spre păstrare. Priveghi, Duminica seară, ora 18.00, la Capela Bisericii Sfânta Treime din Scheii Braşovului. Înmormântarea va avea loc luni la ora 13.00. (F.P.)

„Mi-e dor de Piteşti”

Nu i-a împrumutat doar numele, ci şi firea Sfântului Moş Nicolae. E de o blândeţe nesfârşită, de o dărnicie greu de imaginat, de o dragoste fără limite. Şi totuşi, de o fermitate în faţa căreia dezarmezi.
Se înfăţişează lumii rar, căci smerenia ce i s-a întipărit în suflet e mare. Dar atunci când o face, din simţul acut al datoriei, ne apare asemeni Coloanei fără sfârşit a lui Brâncuşi: simplă dar măreaţă, romboidală dar verticală, tăcută dar atât de grăitoare, imaterială şi totuşi de stâncă în credinţă, ideal în mărturisire.
O soartă chinuită i-a fost hărăzită, prin temniţe şi persecuţii inimaginabile. A învins iadul Piteştiului, îngenunchindu-l pe satan prin umila ridicare a mâinii la întrebarea torţionarului: „Şi acum să vă văd, care mai crede, bă, în Dumnezeu?”. Trupul său unic, aproape imaterial, a îndurat suferinţe şi boli cumplite, despre care însă foarte rar vorbeşte.
Ba chiar…”mi-e dor de Piteşti!” ne-a mărturisit domnul Nicolae Purcărea într-o seară, la piciorul scării sculptate cu măiestrie şi dragoste chiar de dânsul. „Mi-e dor de Piteşti” îmi răsuna în urechi, şocant, de neînţeles. Cum să îţi fie dor de suferinţă, de tortură, de moartea pe care clipă de clipă o pipăi în faţa ta? „Mi-e dor de Înviere”, spuneau de fapt vorbele domnului Purcărea, „mi-e dor de Hristos, cel care dormea cu mine pe rogojină; şi mi-e dor să aleg bucata de pâine cea mai mică”.
Câtă smerenie, câtă dragoste, câtă credinţă!
Şi toate acestea în tăcere, căci doar în tăcere poate asculta glasul lemnului care-i cântă balada haiducului în timp ce se lasă dezmierdat de dalta meşterului şi prefăcut în troiţă. Şi doar în tăcere poate auzi, răzbătând din lumea drepţilor, „Balada” lui Porumbescu fluierată de glasul domol al soţiei. (Crina şi Florin Palas)

“Spunea Părintele Justin că el nu se duce la Domnul să se odihnească, ci se duce la luptă”

Integral la MĂRTURISITORII

Mai multe Video la Roncea.Ro

Citiţi şi: Marturisitorii incoltiti: Urla haita de “ingeri ai luminii” in jurul mucenicului Nicolae Purcarea

Nicolae Purcărea – Neînfrântul! Diferenta dintre un Roman si un Patapievici. Interviu cu un mare mester al traditiei populare, fost detinut politic 20 de ani ca legionar

“Cea mai frumoasă Înviere am petrecut-o în lagărul de la Caracal” – Mărturisitorul Nicolae Purcărea. INTERVIU

“Mamă Ţară, iartă-ne că am îndrăznit să luptăm şi să murim pentru tine !” – Mărturisitorul Nicolae Purcărea despre crezul camaradului său Ion Gavrilă Ogoranu (1 ianuarie 1923 – 1 mai 2006)

Marturisitorul Nicolae Purcărea: “Trăirea şi bucuria Învierii în temniţă era copleşitoare pentru noi. Ne transpunea în alte ceruri şi uitam de suferinţa noastră”

Marturisitorul Nicolae Purcărea: Bădia Trifan a transformat închisoarea în mânăstire. VIDEO si Marturii despre Sfintii Inchisorilor

La plecarea lui Nicolae Purcărea: „Ce e mai bun decât să crezi în Dumnezeu și să te jertfești pentru patrie?“

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: Un Sfânt al închisorilor a plecat la Ceruri. Nicolae Purcărea, pe urmele camarazilor săi: “Spunea Părintele Justin că el nu se duce la Domnul să se odihnească, ci se duce la luptă” | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: Un Sfânt al închisorilor a plecat la Ceruri. Nicolae Purcărea, pe urmele camarazilor săi: “Spunea Părintele Justin că el nu se duce la Domnul să se odihnească, ci se duce la luptă” | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

  3. Pingback: Mărturisitorul Nicolae Purcărea: "Experimentul Piteşti a fost mai dur decât Holocaustul şi Gulagul". FOTO INEDITE - Ziaristi Online | Ziaristi Online

  4. Pingback: Ajutaţi copiii de la Centrul social “Sf. Arhangheli” din Slobozia, Giurgiu, să treacă iarna. DONAŢI pentru combustibil! O campanie PRO VITA | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.