Meci Basescu – Baconschi? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Meci Basescu – Baconschi?

de Maria Petrascu

Pe” ringul de box” al politicii romanesti este in plina desfasurare o “confruntare’’ la categoria “greilor” : Basescu – Baconschi.

Evenimentul fiind inca in derulare – pare ca s-a incheiat doar prima runda, in care presedintele l-a facut KO pe ministrul de externe – nu putem stii de pe acum rezultatul final.

E drept ca si miza e foarte delicata pentru Romania, Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei (MCV) si aderarea la Schengen. Confruntarea a fost declansata de pozitiile total opuse fata de cele doua probleme mai sus mentionate ale celor doi “grei’ ai politicii romanesti.

EVENIMENTUL ZILEI vine si precizeaza ce a declansat confurntarea dintre cei doi. Este vorba despre o recenta pozitie publica a ministrului nostru de externe, Teodor Baconschi, care a starnit nu numai vii comentarii interne ci si externe. Reactia lui Basescu nu a intarziat.

ADEVARUL , care a gazduit in paginile sale de luni, 3 ianuarie, 2011, un interviu cu Baconschi, in care acesta declara ca Bucurestiul s-ar putea sa denunte MCV-ul si sa se opuna aderarii Croatiei fara acest mecanism, daca Franta si Germania persista in amanarea aderarii noastre la Schengen, revine miercuri si consemneaza in paginile sale faptul ca Basescu a criticat dur pozitia ministrului de externe.

“ Urecheala” prezidentiala a ministrului de externe – spune GANDUL , l-a facut pe Baconschi, despre care mai multe voci autorizate sustin ca acesta nu s-a afirmat in spatiul public decat cu “osanale “ aduse lui Basescu si Udrea, sa revina, miercuri seara, cu o noua declaratie publica, contrara celei facute cu cateva zile in urma, acesta sustinand ca i-au fost rastalmacite vorbele. Baconschi chiar s-a aratat dispus, mai spune aceeasi sursa, sa-si dea demisia daca primul ministru Emil Boc i-o va cere.

Deocamdata Boc nu i-a cerut demisia, mai are timp, dar i-o cer jurnalistii de la COTIDIANUL , prin editorialistul Lucian Gheorghiu. Acesta scrie ca ziarul pe care il reprezinta l-a criticat dur, de mai multe ori, pe Teodor Baconschi, in cursul anului trecut, pentru imobilismul sau si, la fel de mult, pentru obedienta fata de Basescu si Udrea, fara ca acesta sa dea semn, ulterior, ca a preceput mesajele si sa procedeze in consecinta. Din aceste motive, spune editorialistul, este timpul ca Baconschi sa isi dea demisia fara sa mai astepte sa i-o ceara Boc.

BURSA vine si ea cu o relatare mai larga pe aceast tema si consemneaza ce a spus Baconschi aseara, in apararea sa.

Decalartiile de luni ale ministrului roman de externe au starnit rumoare si reactii si la Burxelles, dar si pe plan politic intern, precizeaza ROMANIA LIBERA , care vine cu vestea ca UDMR l-a criticat pe Baconschi si a anuntat o posbila inlocuire a acestuia cu Cristian Diaconescu.

Victor Ponta si Crin Antonescu , citati de MEDIAFAX , sunt de parere insa ca cel care ar trebui sa isi dea demisia pentru intarzierea aderarii Romaniei la Schengen este nu Baconschi ci Traian Basescu.

Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.