Gen (r) Adrian Barbulescu si col (r) Adelina Palade despre "Fereastra Serviciilor Secrete" la lansarea de la Universitatea din Oradea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Gen (r) Adrian Barbulescu si col (r) Adelina Palade despre “Fereastra Serviciilor Secrete” la lansarea de la Universitatea din Oradea

Alocuţiunea gen. brig. (r) Adrian Bărbulescu la lansarea volumului “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” scris de gen. brig. (r) Aurel I. Rogojan

Domnule profesor universitar doctor Mihai Drecin,
Stimat auditoriu,

Sunt deosebit de onorat să iau parte la evenimentul de faţă, mai ales că în decursul carierei mele profesionale am fost de mai multe ori cu plăcere în Oradea, unde am întâlnit oameni cu totul deosebiţi de la care am reţinut lucruri utile devenirii mele şi am conlucrat cu colegi devotaţi intereselor naţionale perene, ce nu ţin seama de haina politică îmbrăcată de statul român.
În primul rând vă rog să-mi permiteţi să mulţumesc autorului volumului “Fereastra serviciilor secrete . România în jocul strategiilor globale” că m-a invitat să spun câteva cuvinte la lansarea cărţii Domniei sale. Invitaţiei îi răspund ca unui preţuit şi adevărat prieten pe care îl cunosc de peste 40 de ani.
Încă din primele pagini ale cărţii se găseşte o biografie profesională a autorului, eu dorin doar sa mai remarc că s-a aflat în imediata apropiere a actului de decizie la cel mai înalt nivel al structurilor informative ale statului de dinainte de anul 1989, cât şi ulterior, în cadrul Serviciului Român de Informaţii, contribuind din plin la fundamentarea acestuia.
Mai adaug că gl. Rogojan şi-a pus cunoştinţele şi pregătirea sa înaltă la îndemâna studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii, prin cursurile ţinute pe teme de bază ale formării lor. A fost autorul principalelor reglementări ale muncii informativ-operative care au stat la baza activităţii S.R.I., încă de la constituirea acestuia şi a avut contribuţii însemnate la elaborarea proiectelor legislative în domeniu şi la diferitele încercări ale Parlamentului şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de elaborare a strategiei de securitate naţională.
Personal, am fost impresionat de capacităţile sale intelectuale deosebite, puterea sa de muncă, ataşamentul faţă de profesie şi de iubirea profundă a bihoreanului din Domnia sa faţă de ţară, tradiţii şi valori naţionale.
Am făcut toate aceste remarci pentru a sublinia că cele cuprinse în volumul la care ne referim au o sursă autentică, foarte bine documentată, de certă valoare şi probitate, ceea ce îi conferă un statut de prim rang între scrierile apărute în domeniul culturii de securitate naţională.
Lucrarea are în cuprinsul său teme de maximă actualitate referitoare la anii 1989-1990, ameninţări şi riscuri externe şi interne specifice graniţei de vest şi nord-vest a ţării, inclusiv la subiecte care au fost în atenţia publică şi au privit securitatea naţională ori serviciile de informaţii, astfel că pritr-o temeritate caracteristică bihorenilor, dl. gl. Rogojan ridică vălul mai puţin cunoscut de pe unele dintre întâmplările vieţii noastre din ultimul sfert de veac, oferind în cele aproape 600 de pagini informaţii din care ar putea rezulta un ciclu de opere complete.
Despre volumul a cărui lansare în premiera are loc in capitala judeţului Bihor s-au făcut, se fac şi se vor face aprecieri care-i vor pune in evidenţă importanţa şi valoarea.
Într-o emisiune de o ora, sambăta trecută, la Radio România Cultural, s-a spus de către realizator că volumul este o cutiei a Pandorei, o carte explozivă, un butoi cu pulbere …
La un post de televiziune, un realizator dintre gazetarii de top a remarcat că Editura Compania, publicând această carte, dovedeşte că s-a specializat în mari lovituri pe piaţa cărţii.
Dincolo de aceste aprecieri, care sunt departe de a exprima fondul carţilor din carte, important este că ne aflăm in faţa unei invitaţii la temeinice reflecţii în legatură cu starea şi viitorul naţiunii.
Starea si viitorul naţiunii îl preocupă obsedant pe autor din perioada când se afla in serviciul activ şi milita pentru ca rosturile serviciilor naţionale de informaţii pentru securitate să fie regândite pe cele două coordonate.
O secţiune a volumului, cea mai actuală, dat fiind şi locul în care ne aflăm, abordează unele aspecte ale politicii secrete a Ungariei faţă de România, dar şi acţiunile făţişe ale extremismului neorevizionist care ameninţă normalitatea relaţiilor interetnice şi primul articol din Constituţia României.
Personal, consider îngrijorătoare retincenţa existentă în societate in legătură cu această chestiune, fiindca lumea este un loc periculos, nu din cauza celor care fac rău, ci a celor care se uită la acestia fără să facă nimic sau prea puţin.
Autorul oferă, însă, suficiente şi convingătoare argumente pentru ca cititorii sa devină mai precupaţi de rolul lor în edificarea păcii sociale, ca importantă premisă a securităţii naţionale.
În altă ordine de idei ţin să remarc că Asociatia cadrelor militare in rezervă şi în retragere din Serviciul Român de Informaţii este prezentă, pentru a doua oara într-o săptămână, cu un eveniment editorial la Facutatea de istorie a Universităţii din Oradea.
Faptul în sine nu este întâmplător. Veteranii serviciilor naţionale de informaţii sunt, peste tot în lume, vrednici şi rodnici colaboratori ai istoricilor dornici să treacă dincolo de aparenţele izvoarelor istorice tradiţionale. O mare dificultate a istoricilor este uneori nu lipsa ci abundenţa documentelor, imposibilitatea ierarhizării , sistematizării şi atribuirii valorii de adevăr. Oamenii lumii informaţiilor secrete le pot oferi mai mult decât date şi fapte, ei oferă cunoştinţe deja integrate în complexitatea contextelor istorice şi, de cele mai multe ori, cunosc foarte bine cauzalităţile şi mecanismele de funcţionare a surselor care lucrează pentru alterarea şi ascunderea adevărului istoric.
Închei prin a adresa felicitări autorului şi a mulţumi organizatorilor şi gazdelor acestui eveniment editorial.
Totodată vă invit să parcurgeţi in primul rând cuprinsul volumului şi sunt sigur că subiectele abordate vă vor face să nu-l mai lăsaţi din mână.
Gen. brig. (r) Adrian Bărbulescu

Cuvantul scris al col (r) Adelina Palade, fost sef al Directiei Programe de Comunicare  si al Departamentul de legatura cu Autoritatea Publica si ONG-uri din SRI

Domnule Ministru,
Doamnelor si Domnilor Profesori,
Domnilor Generali,
Distinsi participanti,

Dupa zece ani de activism in domeniul culturii de securitate, trebuie sa va marturisesc faptul ca in cadrul unui astfel de eveniment, in prezenta unui public atat de numeros, in mare parte a lui calificat in materia informatiilor pentru securitate nationala, am emotii, pentru care solicit ingaduinta domniilor voastre.
Voi prezenta cateva consideratii bazate pe lectura atenta si responsabila a cartii domnului general Aurel I. Rogojan, provocator dar inspirat intitulata FEREASTRA SERVICIILOR SECRETE. ROMANIA IN JOCUL STRATEGIILOR GLOBALE.
Participam astazi la un eveniment cultural de referinta pentru istoria contemporana a Romaniei, menit sa confirme, daca mai era nevoie, calitatea intelectuala a unui sef de promotie care a onorat permenent acest titlu, a slujit 40 de ani sub drapel romanesc, respectand legile momentului, a cinstit gradele militare dobandite in mod egal inainte de anul 1989 precum si dupa 1989.
Omul de catedra Aurel I. Rogojan, un impatimit al reglementarilor si regulilor clare, al unei taxonomii fara echivoc la care trebuie sa faca apel slujitorii informatiilor pentru securitate nationala, ne prezinta intr-un mod echilibrat si in baza unor date si informatii devenite publice, evenimente unicat, biografii ale oamenilor cu merite, dar si ale ale unor tradatori platiti gras, precum si o evaluare bine documentata a increngaturilor de interese ale serviciilor secrete din tarile vecine si nu numai.

Distinsi participanti,

Ceea ce ar putea frapa cititorul acestui adevarat manual de istorie si doctrina a informatiilor pentru securitate nationala, sunt doua atribute: echilibrul si cumpatarea generalului-autor in abordarea unor teme complexe. Iar cei care il cunosc mult mai bine, sunt convinsa ca pot adauga si detalii spuselor mele.
Prestatia culturala si profesionala a domnului profesor Aurel I. Rogojan se cuvine a fi alaturata marturiilor de credinta ale adevaratilor slujitori sub drapel romanesc. In mod cert, un plus de emotie si calitate umana in raport cu autorul, capata lansarea cartii in prezenta domnului ministru Iulian Vlad, demnitar al statului roman, dar si personalitate-personaj a cartii.
Astfel, se profileaza arcul generational al unei bresle, peste timp – plecand de la domnul Ministru Vlad, trecand prin anii de activitate ai domnilor generali Rogojan si Barbulescu, aici de fata, succedati in misiune de locotenentii, maiorii si coloneii prezenti in acest amfiteatru primitor al Universitatii din Oradea. In acest context, as vrea si eu sa profit de prilej si sa multumesc domnului prof. univ. dr. Mihai Drecin, tuturor celor care au facut posibil ca acest eveniment sa fie organizat si gazduit in acest loc plin de semnificatii.
Am convingerea ca nu numai trainicia relatiilor domnului general Aurel I. Rogojan cu mediul universitar oradean a fost un real liant in alegerea locului de desfasurare, dar si nostalgia misiunii de profesor in domeniul securitatii nationale, pusa in opera in cadrul Academiei Nationale de Informatii si a altor institutii de invatamant militar si civil. In acest registru, profesorul Rogojan, cel care se distinge mediatic prin longevitatea unei acuze referitoare la faptul ca “a fost seful de cabinet al domnului ministru Iulian Vlad”, dar si drept “autorul din umbra” al unor teze de doctorat, isi face cu prisosinta datoria, prin intermediul cartii. Astfel, pentru mai tinerii lucratori din serviciile de informatii, FEREASTRA SERVICIILOR SECRETE trebuie adaugata in lista cu titluri bibliografice obligatorii. Iar la acest capitol, nu cred ca pot fi multi carcotasi. Generalul Aurel I. Rogojan a avut de-a lungul timpului studenti merituosi care astazi conduc institutii sau comanda unitati de informatii.

As fi tentata sa spun mai multe, ca orice comunicator nevorbit de ceva vreme. Dar trebuie sa recunosc faptul ca au fost contributii mai valoroase si in mod cert, vor mai fi prilejuri sa ne lamurim inclusiv asupra lectiei de topografie pe care autorul si editura Compania o practica pornind de la coperta cartii, caseta editurii, dar si in alte detalii mai mult sau mai putin subtile.
Mi-as dori sa aflu de la scriitor de ce prefera un dialog imaginar, care poate da frisoane unora, in locul clasicului Cuvant Inainte. As incerca, in calitate de cititor, variante de raspuns, dar in mod corect numai domnul general ne poate lamuri. De asemenea, as fi interesata sa stiu daca si cui dedica incurabilul bihorean aceasta carte. Un lucru ne-a dezvaluit autorul inainte de a intra in aula: mama domniei sale l-a asteptat in aceste zile la Incesti, pentru a o ajuta la treburile gospodaresti. Insa, generalul Aurel I. Rogojan a fost aici, la datorie.

Pentru toate acestea, domnule general, va multumim si va asteptam cu noi aparitii editoriale.

Col (r) Adelina Palade

Vezi si: “Sa nu fim acuzati de agresiune nationalista, tocmai de catre cei care ne obliga sa nu uitam umbrele trecutului” – Aurel Rogojan la lansarea cartii “Fereastra Serviciilor Secrete”

Urmeaza: Cuvantul gen-col Iulian Vlad, fost sef al DSS (Video) si cel al poetului Petru Romosan, din partea Editurii Compania

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.