Ungurii il recompenseaza pe Ungureanu pentru tentativa de secesiune a UMF Targu Mures. Universitatea din Pecs il face Doctor Honoris Causa al ungurenilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ungurii il recompenseaza pe Ungureanu pentru tentativa de secesiune a UMF Targu Mures. Universitatea din Pecs il face Doctor Honoris Causa al ungurenilor

Ca urmare a implicării sale directe în favoarea extremistilor maghiari si a Ungariei, in scandalul de secesiune a UMF Targu-Mureş generat in scurta lui domnie de 72 de zile, Mihai Razvan Ungureanu este recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pecs, care ii va fi conferit de confratii lui din poporul ungurean pe 13 decembrie, conform unui anunt publicat de presa ungureasca. “A fost o surpriza placuta. Sunt recunoscător Decanului Facultății de Medicină a Universitatea din Pécs si Senatului pentru acest privilegiu”, a declarat Ungureanu pentru agentia maghiara de stiri MTI, citata de Ziarul din Pecs pe 4 septembrie a.c.. “Mă bucur că este apreciat un gest politic al Guvernului condus de mine care a hotarat sa impuna aceasta Decizie”, mai afirma fostul premier in articolul citat. Decizia antinationala a Guvernului Ungureanu a fost imediat redresata de Cabinetul Ponta, spre bucuria studentilor si profesorilor de la UMF Targu Mures. Scandalul  declansat de decizia antiromaneasca a lui Ungureanu a fost relatat pe larg de portalul Ziaristi Online si aduce aminte de prestatia fostului prim-ministru in favoarea aceleiasi Ungarii, din perioada cand era ministru de Externe si milita pentru donarea Averii Gojdu – de peste 3 miliarde de euro! – statului ungar. Probabil tocmai aceasta activitate impotriva statului roman l-a si determinat pe presedintele Basescu sa-l numeasca sef al SIE. In continuarea prezentam un interviu cu candidatul ARD din Arad, realizat de un jurnalist muresean chiar la aflarea vestii, in luna septembrie, si in care raspunsurile tafnosului Ungureanu sunt de-a dreptul halucinante. “Iată că o Universitate din Ungaria simte nevoia să recunoască public, prin gestul pe care e pe cale să-l facă, normalitatea şi firescul unei astfel de decizii într-o Europă unită”, isi incheie cu aplomb candidatul iesean, acum “os de aradean”, interviul. Intr-un articol de pe site-ul Ziarului  din Pecs se consemneaza si faptul umoristic ca prima scrisoare trimisa de Universitate lui Ungureanu pentru a accepta distinctia s-a intors din Romania cu mentiunea „címzett ismeretlen” – “destinatar necunoscut”. Normal, Posta e, inca, Romana! Nu “ungureana”…

Redam si cateva titluri din perioada scandalului:

UMF Targu Mures libera de “ungureni”. Curtea de Apel da dreptate romanilor si conducerii Universitatii

Semnati Petitia Online pentru salvarea UMF Targu Mures: Peste 4000 de romani cer Guvernului sa respecte autonomia universitara

DOCUMENT. Hotararea de Guvern care separa etnic UMF Targu Mures si Nota de Fundamentare a lui Marko Bela, viceprim-ministru. Plus Anexe

Obraznicia maghiara: Cine seamana vant culege furtuna! Apelul unor ziaristi: Romani din Targu Mures, aparati-va drepturile!

INTERVIU cu Mihai Răzvan Ungureanu, propus pentru titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Pecs

13 Septembrie 2012

În ultimele două săptămâni, presa de limba maghiară atât din România cât şi din Ungaria vuieşte în legătură cu o decizie a universitarilor de la Pecs care vor să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Imediat după apariţia informaţiei, multe voci au început să cârcotească afirmând că acest titlu îi va fi conferit lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru implicarea sa în scandalul legat de înfiinţarea liniei de studiu în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureş. Pentru a clarifica situaţia i-am adresat, prin intermediul internetului, câteva întrebări fostului premier al României care, deşi aflat în turneu internaţional pentru a dezvolta legăturile partidului său cu dreapta europeană, ca parte integrantă a demersului de aderare a formaţiunii pe care acesta o conduce la Partidul Popular European, a răspuns prompt solicitării noastre.

Reporter: Confirmaţi faptul ca aţi acceptat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Pecs, Ungaria?

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu pot confirma ceva ce nu s-a întâmplat (încă). Am primit un mesaj din partea Universităţii Pecs, din care am aflat cu plăcută surprindere ca am fost propus pentru o astfel de onoare şi că Senatul Universităţii urmează să aprobe propunerea. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi accepta titlu.

Reporter: Care sunt motivele pentru care vi se acorda titlul. Este vreunul în legătură cu deciziile Dvs., în perioada când aţi ocupat fotoliul de premier, în legătura cu UMF Tîrgu-Mureş?

Mihai Răzvan Ungureanu: În mod evident. După cum ştiţi, Cabinetul pe care am avut onoarea să-l conduc a căzut în urma unei moţiuni de cenzură iniţiată de USL, printre ale cărei capete de acuzare figura, la loc de cinste, decizia de înfiinţare a unei linii de predare în limba maghiară la UMF Tîrgu-Mureş. Mai precis, prin această decizie Guvernul Ungureanu ar fi cedat „şantajului” UDMR în acest sens. Nimic mai fals. Cel puţin cât am fost premier, UDMR a fost un partener loial de guvernare şi niciodată în negocierile noastre nu s-a pus problema vreunui şantaj. Iar decizia Guvernului nu făcea decât să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi al multiculturalismului. Iată că în România Guvernul poate să cadă dacă respectă legea şi principii universal recunoscute – iar experienţa ultimelor două luni ne-a arătat cu vârf şi îndesat dispreţul USL faţă de lege şi principii, ambalat într-un naţionalism de grotă. Iată că o Universitate din Ungaria simte nevoia să recunoască public, prin gestul pe care e pe cale să-l facă, normalitatea şi firescul unei astfel de decizii într-o Europă unită.

Reporter: Credeţi că este un moment prielnic din punct de vedere politic să acceptaţi acordarea titlului în condiţiile în care unii speculează deja că tocmai atitudinea Dvs. în cazul UMF Tîrgu-Mureş este un argument forte pentru acordarea titlului?

Mihai Răzvan Ungureanu: Să înţeleg că respectarea legii şi a autonomiei universitare, promovarea multiculturalismului şi a valorilor care stau la baza identităţii noastre europene a devenit o atitudine moralmente dubioasă, sancţionabilă politic? Poate doar de când e USL la putere, o paranteză pe care sper să o închidem repede! De altfel, câtă ipocrizie: ne mândrim cu toţii cu linia de predare în limba maghiară de la Universitatea Babeş-Bolyai, dar iată că nu este posibil să existe una la UMF Tîrgu-Mureş!

Reporter: Ce înseamnă pentru Dvs. acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Pecs?

Mihai Răzvan Ungureanu: Prestigioasa Universitate din Pecs este cea mai veche şi cea mai mare universitate din Ungaria, ţară cu care avem o relaţie privilegiată. Pentru cineva ca mine, care provine din mediul academic, dar care a îndeplinit de-a lungul timpului înalte demnităţi publice, este o onoare.

A consemnat Adrian A. Giurgea / 24deoremuresene via Gold Fm / Ziaristi Online

Mihai Razvan Ungureanu s-a facut remarcat in aceasta campanie si prin mesaje electorale in limba maghiara:

Sursa Video: Politica ta

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.