Larry Watts, continuatorul lui Keith Hitchins si Charles Upson Clark. TURNEU RAO: Lansarea volumului "Cei dintai vor fi cei din urma" la Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts, continuatorul lui Keith Hitchins si Charles Upson Clark. TURNEU RAO: Lansarea volumului “Cei dintai vor fi cei din urma” la Universitatea “Petru Maior” din Targu Mures

Larry Watts la Universitatea Petru Maior din Targu Mures cu Cei dintai vor fi cei din urma - Mai 2013 Foto Zi de Zi via Ziaristi OnlineIstoricul american Larry L. Watts a fost vineri, 24 mai  oaspetele Universităţii “Petru Maior”  prilej cu care şi-a lansat volumul ,,Cei dintâi vor fi cei din urmă” apărut la Editura RAO, volum care continuă destăinurile autorului despre România perioadei Războiului Rece din volumul  ,,Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!”

În cele 795 de pagini şi aproape 3.000 de note de subsol istoricul american încearcă să restabilească adevărul istoric şi să corecteze percepţiile comunităţii occidentale în privinţa rolului jucat de România pe plan internaţional în perioada Războiului Rece.

În cartea sa istoricul american prezintă  eforturile României  de a bloca utilizarea Pactului de la Varşovia ca pe un instrument de proiecţie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influenţei sovietice în diverse regiuni ale lumii şi de a urma politici de securitate şi dezarmare capabile să limiteze exercitarea puterii militare sovietice.

Reconsiderarea personajelor istoriei

“Această carte apare în zilele noastre când în România se practică spălarea  şi  reevaluarea personajelor istoriei. Larry L. Watts ne obligă să reconsiderăm personalităţi şi personaje istorice româneşti de până la 1989 altfel de cum le-am perceput. Cartea domniei sale  ne prezintă  efortul fantastic al României făcut nu doar pentru propria salvare ci şi pentru a întinde mâna şi a cere ajutor occidentului să scape de sub cizma sovietică”

Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, Directorul Centrului de Cercetare pentru Drept şi Ştiinţe Socio-Umane

Alternativă la reconstituirea istoriei

“Cărţile lui Larry L. Watts produc un scurtcircuit şi ne oferă o alternativă de a reconstitui o istorie. O istorie recentă, o istorie care se încheie cu căderea regimului comunist  în 1989. Îi mulţumim lui Larry L. Watts pentru că este altceva, eu l-aş asocia cu un alt mare istoric american, Keith Hitchins, Doctor Honoris Causa al universităţii noastre, care ani de zile prin cărţile domniei sale a oferit o altă istorie Europei,  o referinţă pentru reconstituirea firească a istoriei unui popor din răsăritul Europei.” (Dar si cu Charles Upson Clark – nota red)

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului UPM

România şi intoxicările Moscovei

“Eforturile depuse de România în medierea încetării războiului americano-vietnamez, eforturile KGB concretizate în operaţiuni de intoxicare şi dezinformare pe direcţia României şi Chinei  în scopul compromiterii relaţiilor româno-chineze, repetatele atitudini de frondă ale  României în cadrul Tratatului de la Varşovia, invazia sovietică în Afganistan şi atitudinea României faţă de acest stat , încercările de discreditare ale armatei române din partea URSS dar şi din partea Poloniei, Ungariei, Bulgariei şi a fostei Cehoslovacii, sunt doar câteva din problemele tratate de autor în această carte de excepţie”

Nicolae Balint, profesor

“Datorie faţă de ţara noastră”

“Poate cel mai frumos sentiment pe care pot să-l declar este că profesorul  Larry L. Watts este român. Domnia sa prin mesajul pe care ni-l lasă prin cărţile sale ne vorbeşte cu foarte multă dragoste despre noi.  Istoria nu este altceva decât o spirală care se repetă întotdeauna la un alt nivel. Învăţând din ideile  pe care domnia sa ni le lasă prin cărţile sale vom învîţa că într-adevăr avem o datorie mare faţă de ţara noastră”

Conf. Lucian Chiriac, Departamentul de drept şi administraţie publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Juridice, UPM

România şi criza rachetelor din Cuba

“O mare schimbare în relaţiile României cu Uniunea Sovietică a venit o dată cu momentul crizei rachetelor din Cuba din 1962. O parte din  conducerea României se afla într-un turneu  prin Indonezia şiIndia în acea perioadă. Chiar în ziua în care criza a fost anunţată public în media internaţională această echipă de conducere  a ajuns la Moscova. Hrusciov a anunţat atunci două lucruri foarte interesante. În primul rând le-a spus  pentru prima dată românilor că au lăsat rachetele nucleare în Cuba şi că din cauza acestei crize posibil să fie o reacţie americană fapt pentru care  armata a fost pusă  în stare de alertă. Cu alte cuvine Uniunea Sovietică a alertat armata  fără să informeze conducerea României în prealabil, fără nici o consultare. Au fost două probleme majore, fapt care a creat o mare problemă între România şi Uniunea Sovietică.  România a fost pe punctul să fie trasă într-un posibil război nuclear despre care   a ştiut mai nimic. Când delegaţia României a ajuns înapoi la Bucureşti de la Moscova s-a trezit să audă la Radio Moscova în limba română faptul că prima navă trimisă de sovietici să spargă embargoul american, prima navă care putea determina un posibil război nuclear se numea „Bukarest”. A fost un vapor sovietic, nu avea nici o legătură cu România. În concluzie  Uniunea Sovietică a văzut în Pactul de la Varşovia un instrument pentru puterea sa militară, iar România a văzut în aceeaşi alianţă o organizaţie pentru apărare şi pentru blocarea acestui tip de comportament din partea sovieticilor”

Larry L. Watts, autorul cărţii “,,Cei dintâi vor fi cei din urmă”

Autor: Alin Zaharie
E-mail: alin@zi-de-zi.ro

Sursa: Zi de Zi via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.