CNA asteptat sa se sesizeze dupa ce Stelian Tanase a incalcat Constitutia cenzurand la TVR ca pe vremea lui Ceausescu. Tanase a intrerupt o emisiune cu Larry Watts despre agentul sovietic Pacepa - Ziaristi OnlineZiaristi Online

CNA asteptat sa se sesizeze dupa ce Stelian Tanase a incalcat Constitutia cenzurand la TVR ca pe vremea lui Ceausescu. Tanase a intrerupt o emisiune cu Larry Watts despre agentul sovietic Pacepa

Stelian Tanase

Art. 30 / (2) Cenzura de orice fel este interzisă. – Constitutia Romaniei

O noua confirmare a stirii noastre EXCLUSIV: Guvernul Ponta nu l-a invitat niciodata pe Pacepa in Romania. Culisele unui act de cenzura in TVR: Mostenitorul clandestin Stelian Tanase contra lui Larry Watts » . CNA trebuie sa reactioneze, chiar daca nu a avut timp sa se autosesizeze, pana acum.

ADEVARUL: Scandal la Televiziunea Română. Stelian Tănase a cerut întreruperea emisiei TVR Moldova

de Mihai Stoica

Directorul interimar al Televiziunii Române, Stelian Tănase, ar fi ordonat întreruperea emisiuni „Moştenirea Clandestină”, difuzată pe TVR Moldova. Asta susţine Beatrice Comănescu, directorul TVR Internaţional, care a declarat că pe 7 februarie ar fi fost sunată de Tănase şi sub motivul că emisiunea este o propagandă comunistă i-ar fi cerut oprirea emisiei TVR Moldova.

Concret, Beatrice Comănescu a declarat că Stelian Tănase a sunat-o şi i-a cerut pe un ton ridicat să scoată de urgenţă de pe post documentarul Moştenirea Clandestină care era difuzat în acel moment pe TVR Moldova. Singurul argument invocat de Stelian Tănase pentru cenzurarea documentarului a fost că directoarea Beatrice Comănescu face propagandă comunistă, potrivit exclusivNEWS.ro.

”Stelian Tănase m-a sunat şi-a mi-a cerut să opresc emisia TVR Moldova.  Este fără precedent. Niciun director general sau preşedinte al TVR, nu a întrerupt emisia. Întreruperea s-a făcut fără argumente, pe un ton, să zicem intempestiv. Nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat. Grilele TVR sunt aprobate de directorul de programe. Înainte era un consiliu de programe care nu mai există, care aproba aceste grile. Această grilă cadru a fost aprobată în urmă cu aproximativ două luni”, a declarat Beatrice Comănescu.

Directorul TVR internaţional şi al TVR Moldova a arătat că niciun director general al TVR nu are atribuţii legale şi nici dreptul să întrerupă emisia vreunui canal al Televiziunii Române şi că ceea ce a făcut Stelian Tănase este revoltător.

”Nu aş fi vrut ca la final de carieră să am asemenea întâmplare. Ceea ce mă face să am întrebări vis a vis de utilitatea serviciului public în condiţiile în care emisia se întrerupe arbitrar şi fără argumente. Ceea ce se întâmplă este revoltător. Stelian Tănase m-a acuzat că fac propagandă comunistă prin difuzarea documentarului Moştenirea Clandestină”, a mai declarat Beatrice Comănescu.

La rândul lui,  Larry Watts a declarat pentru adevărul.ro că nu ştie de ce a fost întrerupă emisiunea şi că nu a primit nicio informaţie de la conducerea postului legată de acest lucru.

„Am citit pe mai multe site-uri că emisiunea a fost întreruptă. Nu ştiu de ce s-a întâmplat acest lucru şi nu am primit nicio informaţie legată despre motivul opririi transmisiei. Am aşteptat o hotărâre a Consiliului Naţional al Audiovizualului în legătură cu această situaţie, dar am observant că nu s-a întâmplat nimic. Nu aş vrea să ne întoarcem înainte de 1989”, a declarat Larry Watts.

Pe 7 februarie, la ora 14.00 pe canalul TVR Moldova a început difuzarea episodului zece al documentarului Moştenirea Clandestină, realizat de Monica Ghiurco. Însă la doar opt minute de la difuzare, documentarul a fost oprit brusc la ordinul lui Stelian Tănase. În schimb, pe 29 ianuarie, acelaşi episod a fost difuzat fără probleme de TVR 1, susţine exclusivNEWS.ro

Emisiunea „Moştenirea Clandestină”

„Moştenirea Clandestină” este difuzată pe TVR Moldova şi îi are ca realizatori pe Monica Ghiurco şi Larry Watts.

Emisiunea aduce în prim-plan confruntarea de pe frontul clandestin din perioada Războiului Rece şi nu numai, devoalând publicului – în premieră şi în exclusivitate – elemente de natură să bulverseze percepţia oficială asupra ultimelor decenii, potrivit descrierii de pe site-ul televiziunii naţionale.

”Filmul este un proiect-fluviu care are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol”, se mai arată pe site-ul TVR.

Cine este Monica Ghiurco

Ghiurco a fost până în octombrie 2013 prezentatorul Telejurnalului de Weekend al TVR1. Plecarea acesteia de la pupitrul ştirilor a venit la scurt timp după ce l-a contestat pe Claudiu Lucaci, noul ales în funcţia de Director al Ştirilor TVR. Monica Ghiurco a fost premiata pentru documentarul realizat cu Larry Watts “Mostenirea Clandestina” la Gala APTR 2013. (nota red.)

Cine este Larry Watts

Larry L. Watts este un istoric american familiarizat cu istoria României din perioada comunistă. Watts este autorul mai multor cărţi, printre care „Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania” şi „Cei din urmă vor fi cei dintâi. România şi sfârşitul Războiului Rece” în care a încercat să scoate la iveală aspecte ale politicii externe a României în perioada Războiului Rece, arătând că Nicolae Ceauşescu a dus o politică externă de mediere corectă, având deschidere faţă de Occident şi Statele Unite.

Tănase, de la Vîntu la TVR

Stelian Tănase este din decembrie anul trecut director interimar al Televiziunii Române, iar în trecut a fost realizatorul mai multor emisiuni, printre care, „3×3” şi „Tănase şi Dinescu” de la Realitatea TV.
Tănase a fost propunerea PNL la şefia TVR, iar în urma votului în plenul Parlamentului 405 parlamentari au votat “pentru” şi doi “împotrivă”. Anterior, Comisiile de Cultură au dat aviz favorabil, în unanimitate.

Reporterii adevarul.ro au încercat să îl contacteze pe Stelian Tănase, pentru a primi un răspuns oficial în legătură cu aceste acuzaţii, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Sursa: Adevarul via Ziaristi Online

Vedeti aici primele cinci parti ale serialului.

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.