11 biserici au fost distruse în Homs. Locuitorii revin printre ruine - Ziaristi OnlineZiaristi Online

11 biserici au fost distruse în Homs. Locuitorii revin printre ruine

Biserica distrusa in Homs - Siria - Church - Syria11 biserici creştine au fost distruse în Homs, a declarat Episcopul ortodox George Abu Zacham.

El a dat un interviu ziarului libanez The Daily Star, în care a arătat tragedia creştinilor din Siria şi programul concertat al rebelilor islamişti de a distruge vestigiile creştine bimilenare şi credinţa creştină din Siria, informeaza Doxologia.

El a spus că situaţia din Siria este o catastrofă cumplită, mai ales în cartierul creştin Hamidieh. Aici, biserica, unde se află o relicvă din brâul Maicii Domnului, a fost salvată de tirurile de mortiere datorită zidurilor foarte groase. Episcopul a acuzat rebelii că au incendiat biserica din secolul al VI-lea închinată Sfântului Elian.

După luptele acerbe din jurul oraşului Homs, Siria, locuitorii încep să revină la casele lor. Însă, cei care timp de doi ani au fost refugiaţi în diferite locuri mai liniştite din Siria sau din ţările învecinate constată acum că locuinţele lor sunt devastate, distruse de mortiere şi bombe şi că averea lor nu mai există. Cartierele unde s-au derulat luptele sunt complet distruse şi bisericile creştine milenare sunt rase de pe faţa pământului.

Arhiepiscopul ortodox cu sediul în cartierul Bostan al Diwan din Homs a redeschis porţile reşedinţei sale în ciuda faptului că etajul al doilea al clădirii este distrus. Ierarhul ortodox este zi şi noapte în slujba celor răniţi şi înfometaţi, a locuitorilor care încearcă să îşi recapete viaţa lor aici. El a declarat că 11 biserici au fost distruse sau puternic afectate, patru sedii episcopale, dar şi Biserica “Sfântul Gheorghe”.

Catedrala celor Patruzeci de Mucenici şi Biserica “Sfântul Ilie” din Homs nu au fost distruse, însă au fost incendiate şi au suferit multe stricăciuni de la mortiere, transmite site-ul Miscarii Tinerilor Ortodocsi din Siria.

Miile de locuitori care nu mai au nimic s-au adunat în jurul catedralei şi, îngenunchind, s-au rugat lui Dumnezeu să-i apere pe ei şi lumea întreagă de iadul războiului. La rugăciune au participat toţi ierarhii în Biserica Brâului Maicii Domnului a siriacilor ortodocşi.

Sursa: Doxologia via Ziaristi Online

Video via YouTube

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.