Beke Istvan Attila pe teren: Pământul Secuiesc nu este România! Să piară Trianonul! Autonomie! SINTEZĂ DOCUMENTARĂ - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Beke Istvan Attila pe teren: Pământul Secuiesc nu este România! Să piară Trianonul! Autonomie! SINTEZĂ DOCUMENTARĂ

Garda-Maghiara-Tinutul-Secuiesc-Anti-Romania - HVIMCentrul European de Studii Covasna – Harghita

Acţiuni ale unor organizaţii maghiare extremiste, revizioniste şi antiromâneşti

Sinteză documentară

Selecție cronologică (DS)

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc i-a comemorat pe eroii Diviziei Secuieşti.

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc, într-un cerc restrâns a comemorat în data de 28 decembrie 2013, Divizia Secuiască, care după 1 decembrie 1918 au apărat patria şi onoarea naţiunii în faţa trupelor invadatoare române. Manifestarea s-a desfăşurat în faţa bustului comandantului Diviziei Secuieşti, Kratochwill Karoly. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea Imnului Secuiesc.

Sursa: www.Kuruc.hu, 29.12.2013

L-au comemorat pe Wass Albert

Wass Albert, scriitor maghiar din Transilvania, considerat şi astăzi de puterea română drept criminal de război, a fost comemorat sâmbătă seară (01.02.2014), în Sala Elisabeta din Târgu Secuiesc, în organizarea Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). Serata memorială a fost deschisă de Beke Timea, care a recitat o poezie semnată de Remenyik Sandor , după care cei aproximativ 100 de participanţi au vizionat filmul-portret despre Wass Albert, cu durata de 50 minute, rulat, în ianuarie 1998, din însărcinarea postului Duna TV, de redactorul Maksay Agnes, regizorul Marius Tabacu şi operatorul Koto Zsolt. Realizatorii filmului l-au contactat pe scriitor cu puţin timp înainte de încetarea sa din viaţă, la domiciliul său din SUA. Scriitorul a povestit despre viaţa, operele sale şi dragostea sa faţă de propriul pământ natal. Filmul-portret vorbeşte şi despre viaţa literară contemporană din Transilvania.

Sursa: cotidianul Haromszek din 03.02.2014, autor Iochom Istvan

În apărarea drapelelor secuieşti / Aproximativ 500 de persoane au protestat la Târgu Secuiesc

Aproximativ 500 de persoane au participat ieri (29.05.2014) la acţiunea de protest organizată în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc, în vederea apărării drapelului secuiesc. In afara localnicilor, la acţiune au sosit protestatari şi din comunele din Trei Scaune de Sus. La acţiune au mai participat membri şi simpatizanţi ai Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), ai Minta, ai Consiliul Secuiesc scaunul Kezdi, ai Consiliul Secuiesc Târgu Secuiesc şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Membrii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM) şi conducerea oraşului nu au participat la acţiunea de protest.

Înaintea acţiunii din centrul oraşului, membrii organizaţiei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), împreună cu Consiliul Secuiesc din scaunul Kezdi, au amplasat 50 de drapele secuieşti pe faţadele clădirilor aflate în Piaţa Gabor Aron. Drapelele şi suporturile le-au fost oferite gratuit persoanelor fizice care şi-au dat acordul ca membrii HVIM să arboreze pe imobilele lor simbolul secuiesc. O parte din protestatari au dus cu ei la acţiune şi drapele secuieşti. La postamentul statuii lui Gabor Aron a fost desfăşurat bannerul Pământul Secuiesc nu este România! Pe pancarte se putea citi: Autonomie teritorială Pământului Secuiesc!, Nu, nu niciodată, Libertate Pământului Secuiesc!.

Primul care a luat cuvântul în numele HVIM a fost Beke Istvan Attila. El a subliniat că ne va aparţine ceea ce putem obţine pentru noi. Drapelul trebuie să fluture şi va flutura. In locul celor trei drapele condamnate la îndepărtare vom arbora 50 de drapele în Piaţa Gabor Aron şi dacă este nevoie, vom arbora chiar şi 500 – a declarat oratorul, membru HVIM. El a subliniat că simultan cu acţiunea de la Târgu Secuiesc, şi la Nyiregyhaza se protestează faţă de îndepărtarea drapelului secuiesc. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a condamnat pe un ton dur campania puterii româneşti şi a justiţiei împotriva simbolurilor secuieşti. In numele tineretului a vorbit Incze Johanna, preşedinte EMI, iar în numele Minta a vorbit Toke Ervin din Miercurea-Ciuc. Mesajul Consiliului Naţional Secuiesc a fost transmis de către vicepreşedintele Peter Janos, care le-a cerut locuitorilor oraşului să arboreze drapelul secuiesc pe faţadele locuinţelor lor. Mike Bernadett a recitat poezia lui Wass Albert, Drapelul invizibil.

După discursuri, masa de oameni a scandat minute în şir Autonomie!. Beke Istvan le-a cerut participanţilor să privească spre faţada clădirii de lângă muzeu, unde a fost arborat un drapel secuiesc de 6 m. Manifestarea care a durat 40 de minute s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc. Prezenţa jandarmeriei, poliţiei şi a serviciului secret în Piaţa Gabor Aron a fost una discretă, însă în efectiv mare. I-au filmat şi i-au fotografiat pe participanţi. In cadrul manifestării nu au avut loc incidente de tulburare a ordinii.

Sursa: cotidianul Haromszek din 30.05.2014, autor Iochom Istvan

Trebuie să piară Trianonul!

Cu ocazia comemorării dictatului de tristă amintire de la Trianon, la Târgu Secuiesc au fost organizate un marş şi o scurtă festivitate memorială. Oratorii au calificat ciuntirea, în 4 iunie 1920, a ţării-mamă, drept unul din cele mai dureroase momente din istoria maghiară.

Marşul organizat de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a pornit la ora 17:32, din strada Gheorghe Doja. Fluturând drapele ungare, secuieşti şi în dungi arpadiene, respectiv drapelul HVIM, scandând sloganurile Pământul Secuiesc nu este România!, Ria-ria Hungaria! şi ţinând un banner de mari dimensiuni cu inscripţia Să piară Trianonul!, participanţii au defilat pe strada Petofi Sandor. De aici, trecând prin Piaţa Gabor Aron şi prin faţa fostei clădiri a Scolii de Aprozi, s-au deplasat la Monumentul Eroilor, unde a început festivitatea memorială, care a inclus cuvântări festive şi un scurt program cultural. Participanţii au fost salutaţi de Beke Istvan, din partea HVIM, după care Ambrus Agnes a vorbit, în numele Ordinului Vitejilor, despre batjocorirea de către marile puteri a Ungariei.

Trianonul nu a fost considerat drept un tratat de pace nici în momentul în care ţara, Ungaria, a fost forţată să-l semneze, să-l accepte. Nu l-a considerat tratat de pace nici atunci când a luptat, în perioada interbelică, apoi în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru reparaţii aduse Trianonului, nici atunci când ordinul a fost interzis, şi nici atunci când cauza naţiunii a trebuit slujită în străinătate. Ordinul vitejilor a considerat şi consideră şi acum că pacea de la Trianon este nedreaptă – a subliniat Ambrus Agnes, după care li s-au adresat celor prezenţi Peter Janos, vicepreşedintele Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Peter Taierling, preşedintele din Târgu Secuiesc al MINTA şi Toth Balint, purtătorul de cuvânt al HVIM.

Sursa: Ziaristi Online

Citiţi şi: Autonomia „Tinutului secuiesc” – radiografia unei intoxicări. Cine este Laszlo Kover, incitatorul de la Targu Mures. O analiza de Dorin Suciu pentru Ziaristi Online

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Pingback: Extremiştii unguri din Transilvania şi filiera rusească: "Fără sânge nu se poate!" Incursiune în tenebrele HVIM - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  2. Pingback: Planul teroriştilor unguri: Beke Istvan Attila şi extremiştii HVIM urmau să dea vina pe români pentru explozia de la statuia lui Gabor Aron. La Casa de Cultură din Piaţa Gabor Aron avea loc acţiunea “Români pentru Români”. VIDEO | Vi

  3. Pingback: Pentru ce a fost arestat teroristul ungur de la Târgu Secuiesc şi pentru ce o să primească 10 ani de închisoare. FOTO cu Beke Istvan Attila “independentistul” “Ţinutului Secuiesc” în acţiune aprobată de primarul UDMR Bokor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.