IMPRESIONANT: 25.000 de români pe Calea Sfinților cu Sfânta noastră Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Spiridon. FOTO / VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

IMPRESIONANT: 25.000 de români pe Calea Sfinților cu Sfânta noastră Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Spiridon. FOTO / VIDEO

Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Spiridon cinstiți la Iași de mii de pelerini

Aproximativ 25.000 de credincioși și peste o sută de preoți au mers în procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iașului. În cursul serii a ajuns la Iași, din Corfu (Grecia), și racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni.

În această seară, începând cu ora 19.00 a avut loc procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu sfintele moaște au fost purtate pe străzile din centrul municipiului Iași. La acest moment au participat şi trei ierarhi – Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, alături de numeroși preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi de credincioși din mai multe judeţe ale ţării. Procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în port popular, ţinând în mâini drapelul naţional şi o icoană, urmaţi de fanfara militară a Garnizoanei Iași și de militari cu torțe aprinse.

Ieşirea cu sfintele moaște s-a făcut prin poarta Mitropolit Iosif Naniescu. S-a mers apoi pe strada I.C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la Capela „Nașterea Domnului” a Maternității Cuza-Vodă, unde s-a făcut o scurtă rugăciune pentru ostenitorii unității medicale, mamele și copii aflați în spital. Pelerinajul a continuat spre intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut a doua oprire pentru cel de-al doilea moment de rugăciune. Apoi, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc următoarea oprire. După aceasta, procesiunea a continuat spre Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul Ștefan cel Mare şi Sfânt. La final, sfintele moaște au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

În cursul serii a ajuns la Iași, din Corfu (Grecia), și racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni. Sfintele moaște au fost întâmpinate în jurul orei 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Până să ajungă la Iași, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon a fost aşezată, spre închinare, în intervalul orar 7.00-14.00, în baldachinul special amenajat de pe Colina Bucuriei, lângă Catedrala Patriarhală din București.

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, în Biserica Ordinului Oratorienilor, până în anul 1984. În ajunul praznicului Sfântului Spiridon (11 decembrie) din anul 1984, prin eforturile Mitropolitului Timotei al insulei Corfu, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost înapoiată corfioţilor. Astăzi, mâna dreaptă este aşezată lângă moaştele întregi ale Sfântului Spiridon, în Catedrala din Corfu, care îl are ca ocrotitor.

După primirea oficială de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat o slujbă de Te Deum. În cuvântul de bun venit, adresat oaspeţilor greci, IPS Părinte Mitropolit Teofan a precizat că: „Mare și minunată este lucrarea lui Dumnezeu și prin venirea sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, aici la Iași, spre bucuria și închinarea miilor de pelerini care au fost, sunt și vor fi aici cu mila lui Dumnezeu, în aceste zile. (…) Mulțumirea noastră se îndreaptă către Dumnezeu, Care a binevoit să avem, pe lângă izvorul de binecuvântare al Sfintei Parascheva, un alt izvor de har și binecuvântare, prin care mila lui Dumnezeu se revarsă asupra noastră”.

Delegația din Grecia a fost condusă de Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Kerkira, care a spus că : „Astăzi, aici, cei doi sfinți s-au întâlnit și, în același timp, se realizează și o comuniune de dragoste între noi și frățiile voastre. De asemenea, mă bucur și eu, în mod personal, căci după 18 ani mă aflu din nou în această Catedrală din cetatea Iașului. Atunci, am adus aici un fragment din Sfântul Brâu al Maicii Domnului, păstrat în mănăstirea unde am fost stareț, în vremea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel. Îmi aduc aminte de evlavia poporului dreptcredincios de aici. Și acele imagini au rămas imprimate în sufletul și în inima mea.”

Ceremonia de primire a fost urmată de Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Spiridon, în Catedrala Mitropolitană, iar Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost aşezată spre închinare alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor

Preluare, cu mulțumiri și bucurie, Ziaristi Online

Foto: Oana Nechifor și Silviu Cluci / Doxologia

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.