Antipresa de la televiziunea (de)serviciilor (inter)nationale
Un eveniment editorial cu semnificatie aparte pentru romanii din Bihor, Targu Mures, Cluj si Salaj [prezentarea volumului Fereastra serviciilor secrete. Romania in jocul strategiilor globale, autor Aurel I. Rogojan] a constituit tinta unei provocari diversioniste a agentilor puterilor revizioniste din estul si vestul Romaniei, mereu atente sa nu le scape vreun prilej de a-i eticheta de nebuni, extremisti ori securisti-teroristi pe cei care militeaza pentru respectul identitatii, demnitatii si mandriei nationale.
Un discurs al generalului Iulian Vlad, de o remarcabila tinuta, echilibrat in continut, neutru politic si vibrant in mesajul transmis, a fost preluat trunchiat si in afara contextului de catre o televiziune-releu de manipulare informationala, in al carei platou un comando de agenti media ai sus-numitelor puteri, au fost convocati, printr-o intempestiva alarma de lupta, sa protesteze impotriva Constitutiei Romaniei si a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Semnalul sefului de echipei de linsaj mediatic a fost dat printr-un condotier de serviciu al noilor cominternisti, demascat in cartea care a prilejuit evenimentul editorial din cele patru judete si ale carui dejectii fetide nu le mai suporta decat blogul personal.
Un fragment din notele de lectura a volumului prezentat, publicate de academicianul Dinu C. Giurescu, pe care generalul Iulian Vlad l-a citat in discursul sau, a fost preluat trunchiat de televiziunea agentura de razboi informational, pentru a crea un fals pretext de calomniere, denigrare si discreditare a omului care, in decembrie 1989, si-a pus in joc viata si libertatea, pentru ca impreuna cu generalul Stefan Gusa, sa impiedice razboiul civil si dezmembrarea Romaniei .
Mentionam ca televiziunea-agentura si-a pus in sigla numele tarii al carui popor il intoxica, fapt ce contravine unei legi care interzice asocierea numelui “Romania” societatilor comerciale si, cu atat mai nefiresc, oficinelor de manipulare a opiniei publice.
Comandoul agentilor de influenta, propaganda si dezinformare a fost asmutit de teama de adevar a comanditarilor de la capatul releului. Iesirea publica, absolut fireasca si laudabila, a respectatului general le-a dat fiori. Dupa manifestarile de simpatie si emulatia care au fost dominantele evenimentului editorial de la Targu Mures, s-a incropit in pripa o jalnica regie a diversiunii, in care scop agenti de teren au fost trimisi sa filmeze evenimentul urmator, consumat intr-o sala de conferinte, arhiplina, a Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga din Cluj-Napoca”. Loc in care niste persoane sub acoperire de jurnalisti, au incercat, fara a izbuti, sa-si indeplineasca o parte din ordinul de misiune, dedandu-se la abordari incisive si provocatoare, straine eticii jurnalistice, a unora dintre participanti. Nimeni nu s-a lasat provocat, descumpanindu-i cu calm si intelepciune pe acei tinerei agitati, dar ametiti de dozele de istorie falsificata cu care le-a fost otravita simtirea.
Mixajul vizibil de secvente, cu adaugiri ori stergeri de imagini, trunchieri ale discursurilor si colajele comandate au constituit materia prima a denigratorilor de profesie, fiindca cei inregimentati in logistica operativa a acestei agresiuni informationale din asa ceva traiesc, dupa ce s-au dezis pana si de ocupatiile pentru care s-au calificat initial.
Generalul Iulian Vlad nu si-a elogiat si nici macar nu s-a referit la institutia pe care a condus-o intre anii 1987 -1989. A citat o constatare a istoricului Dinu C. Giurescu referitoare la ofiterii Securitatii din perioada de dupa 1964. Dar citatul a fost prelucrat, difuzat trunchiat si inafara contextului, pentru a putea fi invocat ca pretext al diversiunii mediatice.
Volumul prezentat este alcatuit din patru carti, una fiind “Delirul maghiar: propaganda, extremism si spionaj pentru Ungaria Sfantului Stefan”. Generalul Iulian Vlad, afandu-se in Transilvania, a evocat rolul profesionistilor din serviciile de informatii in dejucarea planurilor revizionismului revansard, mentionand si abnegatia voluntarilor romani ai serviciilor romane de informatii, al caror devotament si spirit de sacrificiu au fost hotaratoare pentru apararea identitatii nationale si reintregirea tarii.
Agentii antinationali din platoul televiziunii de 0,2% – asa-zisa “Romania TV”, unde se aflau Bogdan Chirieac, Corina Dragotescu, Mugur Ciuvica alte ciripitori -, cu buna stiinta ori manipulati, au rastalmacit spusele generalului Iulian Vlad, comitand un odios atentat la memoria celor peste trei sute de colaboratori voluntari ai serviciior de informatii romane din reteaua “Clubul spanzuratilor”, care au sfarsit in streangurile ocupantului strain.
O alta carte a volumului se refera asupra unora dintre adevarurile evenimentelor anului 1989, context in care generalul Iulian Vlad cu decenta si calm, s-a referit generic la “cozile de topor” fara de care nu era posibila tradarea din interior a Romaniei , precum si la faptul ca unii tradatori continua sa se afle in functii publice. Aceste afirmatii ale omului care, in virtutea responsabilitatilor detinute, intre care si aceea de sef unic al spionajului si contraspionajului [1987-1989], stie ce spune, si care au constituit motivul real care a determinat slobozirea fiarelor din cusca, au fost ascunse audientei postului de televiziune al [de] serviciilor nationale.
Reprezentantul uneia dintre comunitatile stiintifice universitare, referindu-se la cartea prezentata, mentiona: ”Lucrarea (…) abordeaza probleme cât se poate de sensibile şi delicate, tocmai de aceea cât se poate de actuale. Acest popor merită adevărul. Adevărul despre decembrie 1989, despre martie 1990 la Târgu-Mureş, despre mineriade, despre prăbuşirea economiei româneşti, dar şi despre forţele ostile care acţionează constant pentru destrămarea ţării.” Quod erat demonstrandum !
Am putut constata ca autorul, nu a facut nici-un fel de aprecieri sau comentarii asupra cartii, considerand ca nu se cade sa influenteze perceptia cititorilor.
Anterior “turneului ardelean”, “Fereastra serviciilor secrete. Romania in jocul strategiilor globale” a avut parte de o sustinuta mediatizare, in spatiul a 230 de minute la televiziune si radio , precum si in mai multe cronici de presa, cea mai recenta si concomitenta, in saptamanalul “Cultura”.
In pofida evidentelor , volumul si unele dintre personalitatile care au conferit tinuta si prestanta stiintifica lansarii, au devenit tinta unei operatiuni tipice de dezinformare , prin agresiune si intoxicare mediatica, realizata dintr-un platou al unei televiziuni intesate cu diverse categorii de operatori ai unor servicii secrete . Operatori obedienti nu doar propriei autosuficiente, care i-a facut victime usoare ale creatorilor de instrumente ale diversiuniui, ci si ideilor si fortelor care altereaza valorile de identitate nationala, vizand trimiterea poporului roman la periferia istoriei. Nu vor reusi.
Iancu Sangeorzan