Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes a declarat ieri la Parlament, întrebat în legătură cu mesajul premierului Viktor Orban, că nu are nimic de care să se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul, transmite Mediafax.
“Nu am fost acolo, dar cred că s-a făcut o confuzie între mesajul oficial al lui Viktor Orban, cu poemul lui Petofi Sandor şi cu discursul soţiei mele”, a declarat Oskar Fuzes, despre care jurnalistul Victor Roncea afirma ca minte cu nerusinare.
Am fost curiosi sa citim si noi versurile la care face referire ambasadorul. Si am gasit urmatorul discurs, al sotiei sale – kind of persona non grata – in prezent disparut de pe site-ul originar, al Agerpres. E drept, exista o inexactitate – posibil facuta intentionat sau din greseala la Bucuresti – numele sotioarei: Bajtai Erzsebet si nu Ajtay Erzsebet. In plus, ambasadorul a mai introdus si perpetuat, deliberat, o noua nota menita sa generalizeze confuzia: locul desfasurarii actiunii – statuia lui Petofi Sandor de la Miercurea Ciuc sau de la Targu Mures? Dar, in rest, “versurile” au fost redate intocmai, “din inima”, dupa cum a justificat ministrul de Externe roman (?) Teodor BaconsKy. Iata-le:
“”Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet‘, se arata in mesajul lui Viktor Orban, citit la Targu Mures de Erzsebet Ajtay (corect Bajtai si nu mesaj ci “versuri” – nota Ziaristi Online), din partea Ambasadei Ungariei la Bucuresti.
In mesajul premierului se mai arata ca poetul Sandor Petofi stia, in timpul Revolutiei maghiare, ca adevaratele batalii se vor da in Ardeal si ca forta maghiarilor este aceasta regiune.
“Petofi, cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloana vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur. De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare”, se mai arata in mesaj.
In mesajul presedintelui Ungariei, Schmit Pal, prezentat de acelasi diplomat in timpul manifestarii, se arata ca ziua de 15 martie este o amintire a evenimentelor din 1848-1849 si ca pentru maghiari este foarte important pentru ca inseamna respect fata de cultura si inseamna unitatea acestei natiuni.
“Fiecare ungur care traieste in tara mama sau oriunde altundeva in lume simte ca, atunci cand vine primavara, trebuie sa ne adunam sa punem cocardele. In acelasi timp, este un eveniment in care putem face un bilant asupra starii natiunii. Avem foarte multe de facut. Suntem in fata unor probleme deosebite. Am avut si avem si acum foarte multe probleme la care nu putem astepta (…) Am decis sa fie Ziua Solidaritati Nationale, am rezolvat primirea cetateniei maghiare a celor care traiesc in afara granitelor Ungariei, cu conditia, sau in primul rand, ca sa nu-si paraseasca pamantul natal. Acum ne indreptam spre noua Constitutie care a fost inaintata Parlamentului, care formuleaza si exprima solidaritatea tuturor ungurilor dar in acelasi timp si responsabilitatea Ungariei pentru toti ungurii indiferent unde traiesc in lume”, a mai spus presedintele Schmit Pal, in mesajul sau.
Vorbitorii de la manifestarea organizata la statuia poetului Sandor Petofi din Targu Mures (corect Mircurea Ciuc) au mai reiterat dorinta de autonomie a secuilor si au accentuat ca acele crezuri ale Revolutiei ungare din 1848 sunt inca valabile.” AGERPRES
UPDATE: Sotia Ambasadorului Ungariei a recitat din versurile criminalului de razboi antisemit si antiroman Wass Albert, documentat si la Muzeul Holocaustului
“Legyen Erdély újra, ami volt!” – versurile rostite “din inima”, apud seful M.A.E. BaconsKy, de Bajtai Erzsebet, sotia lui Oszkar Fuzes. Vezi mai jos Sentinta Definitiva a Curtii de Apel Cluj: Wass Albert – criminal de razboi
Versul citat de către soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti după ce a citit mesajul premierului Viktor Orban nu-i aparţine lui Sandor Petofi, ci lui Wass Albert, care a fost declarat criminal de război, scrie “Gândul”, citat de Mediafax.
Soţia ambasadorului Ungariei şi-a încheiat discursul în care a citat din Viktor Orban cu un vers din Wass Albert: “Legyen Erdély újra, ami volt!” – “Să fie Ardealul din nou ce-a fost!”. Acest vers din poemul “Eliberarea Ardealului” a fost rostit în faţa a sute de martori. Wass Albert a fost declarat criminal de război, scrie “Gândul”.
Conform cotidianului, strofa din care face parte versul este următoarea: “Legyen Erdély újra, ami volt!/ Óvjuk meg a székelyeket/ a románok rémtetteitől” (“Să fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase ale românilor”).
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu face niciun comentariu asupra articolelor de presă, precizând însă că soţia lui nu a rostit niciodată vreun poem al lui Albert Wass.
“Soţia mea nu a citit niciodată din Wass Albert “, a spus ambasadorul.
El a ţinut să sublinieze că nu doreşte să facă niciun comentariu pe tema articolelor apărute în presă. “Ţin să subliniez că nu am niciun drept să comentez articolele de presă”, a spus ambasadorul.
Totodată, ambasadorul – care a mai spus că poemul rostit la Târgu Mureş era din Petofi Sandor – a adăugat că nici el şi nici soţia lui şi niciun oficial ungar nu au rostit discursuri care să aducă atingere demnităţii naţionale a României.
Conform Wikipedia, Wass Albert a fost un nobil maghiar, deţinând titlul de Conte de Czege şi Szentegyed. S-a născut în 1908, la Răscruci (Judeţul Cluj) şi s-a sinucis la 17 februarie 1998 în Astor, Florida (Statele Unite). A fost fiul lui Endre Wass (1886-1975) şi al baronesei Ilona Bánffy de Losonc (1883-1960). A fost inginer forestier, scriitor şi poet.
În perioada ocupării Transilvaniei de Nord ca urmare a dictatului de la Viena, prin scrierile sale patriotice, Wass a exacerbat relaţiile dintre maghiarii şi românii din Transilvania. Ca răsplată a fost premiat de înalte instituţii academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, “pentru cunoştinţele sale forestiere”.
În mai 1946, atât Albert Wass, cât şi tatăl său Endre Wass, au fost condamnaţi la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind găsiţi responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat şase locuitori din Sucutard şi a executat patru dintre ei (doi români şi două evreice) în localitatea Ţaga.
Albert Wass a fost găsit responsabil şi pentru instigarea şi provocarea măcelului de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile.
Wass este în continuare considerat oficial criminal de război, fiind documentat de Muzeul Holocaustului.
Curtea de Apel Cluj a respins, în 10 martie 2008, cererea de revizuire a sentinţei în cazul scriitorului Wass Albert, condamnat la moarte, în 1946, pentru crime de război. Kincses Elod, avocatul familiei Wass, susţine că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a depus la dosar un act care ar dovedi nevinovăţia lui Wass Albert, cel puţin în cazul crimelor de la Sucutard.
După Revoluţie, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a încercat să obţină şi el revizuirea sentinţei, printr-un recurs în anulare care i-a fost însă refuzat, incheie Mediafax.
Bustul Maresalului Antonescu, jos, bustul criminalului Wass Albert, sus!
Iata Sentinta Definitiva a Curtii de Apel Cluj
Wass Albert a mers, oricum, pe urmele lui Petofi Sandor. Cititi cateva dintre versuri sale, cuprinse intr-o lucrare foarte interesanta, IMAGINEA GERMANULUI ÎN LITERATURA UNGARA, de DR. JOHANN WEIDLEIN:
“Pe viata si pe moarte” (Élet vagy halál):
“De la Carpati pâna la Dunarea de jos
Un strigat de groaza, o furtuna salbatica!
Cu parul zburlit si fruntea plina de sânge
Maghiarul sta singur în lupte si nenorociri…
*
Croati, germani, sârbi si români,
Ce va repeziti cu totii la Ungaria?
Sabia, care v-a crutat de turci si de tatari
Sclipeste în mâna maghiarului…
*
Caci nu sunteti decât corbi, niste corbi scârbosi,
Dar maghiarul înca nici vorba sa moara,
Doamne fereste! Ba chiar cu sângele vostru
Va zugravi pe cer Dumnezeu purpuriul zorilor…
N-o sa mai fie dusmani, când ultimul strop
De sânge va curge din blestematele voastre inimi…
*
Ridica-te deci, maghiare, împotriva acestei hoarde,
Caci doar binele si sângele tau sar în ochi…
Cândva ne-am luptat cu leii,
Acum sa ne devoreze lepadaturile de paduchi?”
Saracul zburlit…