Secretele UM 0110 (I). Un fost sef al Unitatii speciale "Anti-KGB" confirma: Tokes, agent patentat al serviciilor maghiare, Oisteanu de la GDS a lucrat cu KGB - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Secretele UM 0110 (I). Un fost sef al Unitatii speciale “Anti-KGB” confirma: Tokes, agent patentat al serviciilor maghiare, Oisteanu de la GDS a lucrat cu KGB

Publicam aici prima parte a unui interviu cenzurat de ziarul ZIUA in urma cu doi ani, respectiv de fostul redactor sef al defunctei publicatii, Roland Catalin Pena, zis “Fefe”, un personaj sters aflat sub troika celor care manevrau ziarul la acea data, respectiv Sorin Ovidiu Vintu, Sorin Rosca Stanescu si un oarecare Mihai Pilsu. Partea a doua nu a mai aparut niciodata, subsemnatul fiind, intamplator, eliminat de la ziar la scurt timp. Ziaristi Online va publica in exclusivitate a doua parte a interviului cu unul dintre sefii faimoasei Unitati “Anti-KGB”, Ioan Rusan, colonel in rezerva al SRI si fost sef al compartimentului “Anti-STASI” din UM 0110 a DSS, o unitate de elita a contrainformatiilor romanesti, unica in tot ex-spatiul sovietic. Discutia ramasa nepublicata, pana acum, priveste direct un fost prim ministru al Romaniei care a permis, in cunostinta de cauza, ca propriul lui cabinet sa fie condus de un agent patentat al Ungariei, care a avut astfel acces direct la secrete de stat si a influentat decizii politice in favoarea statului vecin si impotriva tarii sale. In termeni legali, Art 155 Cod Penal, aceasta fapta se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. Dezvaluirile pe care urmeaza sa le publice portalul Ziaristi Online vor arata ca si un al doilea prim ministru al Romaniei s-a aflat in relatii profesionale cu un sef al spionajului maghiar in Romania. Mai mult: experti ai serviciilor secrete romanesti de la cel mai inalt nivel confirma acum, in doua lucrari de specialitate pe care le vom prezenta aici, informatiile ramase nepublicate ca urmare a ordinelor date de oamenii fostului KGB la ziarul ZIUA. Si adauga: pe langa cei doi prim ministri s-a aflat in aceeasi postura, de tradare, si un fost sef al SRI. Desigur, pe langa aceste date certe, ca o parere a noastra, credem ca este posibil sa se afle pe acelasi drum si un al treilea premier roman, aflat in relatii cam prea apropiate cu un cunoscut agent al serviciilor maghiare care si-a instalat cartierul general la Cluj si planuieste o mutarea “trigranitica” la Bucuresti. Dar despre acestea in cele trei episoade urmatoare pe care le vom publica incepand de azi.

In prima parte a interviului ni se certifica faptul ca vicepresedintele Parlamentului European, extremistul maghiar Laszlo Tokes, a fost agent al politiei politice comuniste a Republicii Populare Ungare dar si ca Andrei Oisteanu (1) (foto in spatele presedintelui Romaniei, Traian Basescu), membru fondator al GDS si nepot al satrapului Leonte Rautu, totodata cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor impreuna cu Andrei Plesu, a lucrat pentru serviciile secrete sovietice.

Interviu Victor Roncea cu Ioan Rusan, colonel (r) al SRI

Tokes, agent maghiar, Oisteanu de la GDS a lucrat cu KGB (I)

Fostul sef al Compartimentului Anti-STASI din Unitatea speciala 0110 a DSS afirma ca europarlamentarul Laszlo Tokes, acum vicepresedinte al Parlamentului European, trebuie demis din forul legislativ european pentru colaborare cu politia politica comunista

Victor Roncea: Domnule Ioan Rusan, astazi sunteti colonel in rezerva al SRI. Cu ce va ocupati inainte de 1989?

Ioan Rusan: Eram ofiter de securitate, la UM 0110.

Si ce faceati in aceasta calitate?

Faceam ceea ce ar trebui sa faca si astazi ofiterii SRI specializati: identificam, monitorizam si distrugeam retelele KGB si ale altor servicii secrete atunci comuniste – sublinez: comuniste – din Romania. Am fost seful Compartimentului anti-Stasi din 110, supranumita “Unitatea anti-KGB”.

Cu toate acestea nu cred ca va este usor sa admiteti public ca ati fost securist. De ce?

Pentru simplul motiv ca in decembrie 1989 puterea a fost preluata chiar de catre cei pe care ii urmaream noi. O spun cu toata respon­sabilitatea: pana astazi, acesti tradatori si urmasii lor reusesc sa mentina majoritatea parghiilor de decizie in stat. Timp de 20 de ani s-a reusit identificarea tuturor lucratorilor Securitatii, la nivel global, drept “satrapi” ai poporului. Realitatea este cu totul alta. La momente istorice cruciale, ca cele de dupa 1945 si 1989, serviciile de spionaj implicate, in diriguirea destinelor Romaniei, isi implanteaza reteaua de tradatori in varfurile decizionale si taie arterele organismului de securitate. In ambele cazuri instalarea agenturii straine are numeroase similitudini: kominternistii – kaghebistii.

Dar pana la acestia Securitatea a facut si ea victime…

Istoria Securitatii se imparte in mai multe etape. Daca va referiti la prima etapa, cand majoritatea cadrelor Securitatii erau persoane alogene, provenite din fosta Uniune Sovietica, este foarte adevarat. Eu am intrat in sistem cu mult dupa 1964, data la care au fost eliberati toti detinutii politici inregistrati in perioada ocupatiei bolsevice a Romaniei. Observati ca adeseori chiar descendentii agentilor sovietici de atunci incearca sa amalgameze diversele perioade ale Securitatii pentru a ne invinovati pe noi de crimele parintilor lor. Au fost multe porcarii in anii ’50 cand, repet, tara se afla sub ocupatie sovietica. Majoritatea acelor tortionari au murit in patul lor sau au emigrat, care prin Israel care prin SUA. Pe astia de ce nu-i cauta CNSAS? Care se situeaza deasupra suveranitatii Constitutiei, incalcand chiar decizia anterioara a Curtii Consti­tutionale. Mai mult, nu este foarte clar cui i se subor­doneaza acest CNSAS si de ce nu exista nici pana la ora aceasta o comisie parla­mentara de control a activitatii CNSAS si a colegiului sau dupa modelul celor pentru SIE si SRI.

Ce ne puteti spune despre perioada din apropierea loviturii de stat din decembrie 1989?

Eram in focuri. Toate serviciile de spionaj din tarile comuniste, socialiste isi intensificasera activitatea. Mai ales, cadrele de informatii sovietice si ungare, lucrau la maximum, exploatandu-si sursele pentru a afla cine ar putea prelua conducerea tarii in perioada urmatoare.

Era vorba si de schimbarea regimului sau numai a conducatorului?

Pe ei ii interesa in special schimbarea si eliminarea lui Ceausescu din motive care corespundeau intereselor lor de perspectiva geo-politice si geo-economice. In perioada premergatoare evenimentelor am monitorizat mai multe actiuni propagandistice anti-romanesti si anti-Ceausescu care se derulau in Occident cu punct de plecare spionajul sovietic, via corespondentii de presa iugoslavi.

Care a fost cea mai importanta dintre toate aceste actiuni?

Asa-zisa scrisoare a celor sase, din martie 1989, cu protagonistii cunoscuti: Brucan, Apostol, Birladeanu. Scrisoarea a fost scrisa, de fapt, de Brucan, care i-a si semnat pe ceilalti. Tot el s-a ocupat de plasarea ei. Despre Brucan se stie astazi ca a fost agent rus, de fapt, sovietic, pentru ca nu a abdicat niciodata de la trotkism. El visa la refacerea Kominternului si era adeptul retelei in retea, smecherindu-i pe multi. Despre Apostol pot sa spun ca si el a fost recrutat de KGB pe vremea cand era la post, ca ambasador in Brazilia. Birladeanu, in schimb, desi se nascuse in Gagauzia, fusese contactat in 1988 de catre un cadru de informatii occidental, insa refuzase colaborarea. Dupa actiune, toti, cu exceptia lui Brucan, i-au adresat lui Ceausescu scrisori de cainta.

Ce alte personaje urmareati la aceasta unitate, anti-KGB?

Tot felul. Pe unii ii vedem si astazi la televizor. Dintre cei “vechi” mi-amintesc, la gramada, de Petrov, Volodin, Tcaciuc, Oisteanu, Demeny, Suto Pal, Oltovsky, Horvat, Andor, Gyorfi, si altii si altii.

Inteleg ca unii dintre acestia erau, dupa nume, agenti ai STASI, AVO, KGB, etc. Dar Oisteanu? La care Oisteanu va referiti si de ce il urmareati?

Acelasi Oisteanu la care va ganditi si dumneavoastra: Oisteanu de la GDS (nepotul lui Leonte Rautunota red). Iar de urmarit, in mod evident, tinand cont de specificul unitatii noastre, pentru legaturi cu servicii de spionaj comuniste din fostul bloc sovietic. Astia de ce nu sunt facuti public de CNSAS?

Si totusi, nu inteleg: aceste lucruri au fost cunoscute, banuiesc, de serviciile romanesti de dupa 1989, SRI, SIE si cele ale armatei. De ce nu s-a luat nicio masura impotriva acestora, dimpotriva, unii isi permit sa dea azi lectii de “anticomunism”?

Aceasta intrebare trebuie sa o adresati sefilor acestor institutii de ieri si azi.

Dar au existat si romani implicati in aceste actiuni antiromanesti?

Din 1988, serviciul de spionaj ungar a actionat intensiv pentru formarea unor grupe conspirative speciale, formate din romani. Logica era foarte simpla si este valabila si astazi: in strainatate nu pareau reale actele anti-romanesti savarsite numai de maghiari. Tot atunci, cadrele de informatii ungare au primit directiva de a organiza clerul maghiar din Romania intr-o retea eficienta de informatii. In aceasta retea a fost incadrat si ulterior prins si monitorizat pastorul Laszlo Tökes, presedinte de onoare al UDMR si a altor organizatii iredentiste si, astazi, deputat in Parlamentul European. Cadrul de informatii din Ambasada Ungariei, Csikasu Imre, era unul dintre res­ponsabilii din decembrie 1989 cu actiunea “revolutiei” pe via Gyula-Timisoara, dupa cum am interceptat noi si am transmis si Directiei I, care lucra cazul Tökes. Sa fie foarte clar: Laszlo Tökes a fost agent al securitatii comuniste ungare iar Parlamentul European trebuie sa-l trimita acasa. In timp ce presa il condamna pe Gica Popescu sau pe Petru Romosan, acest fost agent al unei puteri comuniste subordonate Moscovei zburda de la Bruxelles la Budapesta si da lectii Bucurestiului.

Exista cumva si alti fosti agenti care in prezent sunt politicieni?

O-ho, si inca cum!

(Va urma)

ZiaristiOnline.ro

1) Andrei Oisteanu, fiului Bellei Iosovici si al lui Mihail Oigenstein, a emigrat in 1954 din URSS impreuna cu familia, care a fost plasata de unchiul membrului GDS, Leonte Rautu, pe strada Washington, in cartierul Dorobanti. Fratele sau, Valery, s-a nascut in Karaganda, RSS Kazahstan, iar el in Bucuresti.

Print Friendly, PDF & Email

17 comments

 1. ION GHEPRGHITAN

  OARE ,IN FRUNTEA SERVICIILOR SECRETE ROMANESTI ,CHIAR NU ESTE NIMENI CU ,,COLOANA VERTEBRALA”CARE SA-I DEMASTE PE TRADATORII DE NEAM SI TARA ?.SAU POATE CA LE ESTE FRICA. ATUNCI SUNT NISTE LASI

 2. UN VECIN

  TOVARASUL RUSAN pune multa patima in ceea ce spune si multe dintre lucrurile descrise sunt categoric din categoria celor auzite, presupuse , etc…….In principiu , probabil ca are dreptate……dar este mai greu de dovedit………Problema e ca microfilmele din tavanele din strada Roma….au disparut de mult……pe acolo…multi erau in lucru….putini dovediti……si asa apar frustrarile…..Axioma securist -imaculat…..nu rezista niciodata la o analiza atenta…….Frustrarile fostilor securisti(putini la numar bine pregatiti profesional), pleca din faptul ca nu au fost in stare sa previna nimic atunci….absolut nimic…si poate asta a fost norocul nostru…Cum stiau ei ca o sa cada ceausescu…..sistemul…astea sunt povesti…..nu au stiut nimic…..iar spioni rusi, americani(mai putin)…au fost si or mai fie….si la noi si la altii….

  • Razvan

   Exact. Au dormit in bocanci. Cred totusi ca gresiti. A fost dezastrul Romaniei ca umflatii astia habar n-aveau pe ce lume traiesc. Altminteri puteau sa aranjeze o schimbare din timp, fara sange si navalirea ruseasca din 89.

 3. Directia Anti K G B

  Nu fii suparat man , microfilmele din tavanele din strada Roma……… sunt la mine , vor fii date publicitatii la Antena 3.

 4. Cata

  @”Un vecin” inca nu esti sigur daca mai stie cineva de tine, ce cit si cum ai facut? spune numele si iti comunicam resumeul care te priveste. vrei si poze?

 5. Pingback: Un an de la moartea generalului Victor Neculicioiu, şeful celebrei Unităţi Anti-KGB UM 0110 a DSS, omul care a confirmat implicarea ruşilor în evenimentele din decembrie 1989. FOTO INEDITĂ | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

 6. Pingback: Un an de la moartea generalului Victor Neculicioiu, şeful celebrei Unităţi Anti-KGB UM 0110 a DSS, omul care a confirmat implicarea ruşilor în evenimentele din decembrie 1989. FOTO INEDITĂ | Victor Roncea Blog

 7. ALEX. M.

  DL PONTA ESTE DE ACORD CU CEEA CE ZIC AMBASADELE TARILOR ADICA ,,NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE”
  INSA S-AU CAM FACUT CA NU INTELEG UNI.
  ANUL TRECUT DL.KLAUS IOHANNIS A FOST CERCETAT SI CONSIDERAT INCOMPATIBIL INTR-UN ANUMIT DOSAR DE CERCETARE.CARE A FOST SOLUTIONAT CAM PRIN LUNA FEBRUARIE 2015 DUPA CE F– USESE DEJA ALES PRESEDINTE.
  NORMAL TREBUIA SA RENUNTE LA CANDIDATURA SI INTII SA ISI REZOLVE SITUATIA.NU S-A FACUT ASA.AU MAI FOST ACELE DISCUTII CU CELE CITEVA CASE PE CARE LE ARE PE NUMELE LUI IN MUNICIPIUL SIBIU NU STU SUB FORMA DE DONATII SAU CUMPARATE MAI INDATA ULTIMA VARIANTA DINSU DECLARIND CA LE-A CUMPARAT CU BANI OBTINUTI DE EL SI SOTIE DE LA MEDITATIILE CU ELEVI,EL LA FIZICA ,SOTIA LA LB.ENGLEZA.
  CAM ASTEA AR FI DE ZIS IN LEGATURA CU SITUATIA CREATA.EU NU STIU DACA DL.PONTA ESTE VINOVAT SAU NU .RAMINE CA DNA SA-I DOVEDEASCA VINOVATIA SAU EL SA ISI DOVEDEASCA NEVINOVATIA

 8. M.ALEX.

  ACUM DISCUTIILE SUNT DESPRE AVIONUL MALAYEZ DISPARUT ANUL TRECUT CU 239 DE PASAGERI.INTERESANT ESTE CA SE GASESC RAMASITE DACA SUNT DIN ACEL AVION DEPARTE DE LOCUL UNDE SE PRESUPUNE CA A CAZUT.
  A DOUA PROBLEMA CHIAR NICI UN PASAGER SAU VREUN MEMBRU AL ECHIPAJULUI SA NU FI REUSIT SA SCAPE. NU OR FI FOST TOTI PRINSI IN CHINGI DE SCAUNE.NU SI-AU PUS VESTELE.S-A ANUNTAT SI PREZENTA IN AERONAVA A 3 PASAGERI URMARITI.
  POATE SA FI CAZUT IN OCEANUL INDIAN SAU PE ACOLO PE VREO INSULA IMPADURITA .OR FI REUSIT SA EVITE OCEANUL.
  ASA CA VAPOARELE CARE VAD FUM PE INSULELE ALEA SA ANUNTE
  S-AR PUTEA SA FIE AERONAVA SI NU AU NICI UN MIJLOC DE COMUNICARE
  ASA CA O PARERE.

 9. Pingback: SCRISOARE DESCHISA UNUI MARINAR DEMAGOG SI TICALOS,FOST PRESEDINTE AL ROMANIEI! | Octavpelin's Weblog

 10. Pingback: Cine îl premiază pe Augustin Lazăr. Fondatorul GDS a cerut moartea lui Pamfil Șeicaru, Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu și Corneliu Coposu. DOCUMENTE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 11. Pingback: Deși se pretinde un opozant al „ciumei roșii” Grupul pentru Dialog Social GDS este legat indisolubil de tot ce a însemnat și înseamnă FSN

 12. Pingback: Adevărurile generalului Aurel Rogojan și ale ofițerilor UM 0110 Anti-KGB: Măgureanu și Logofătu au transmis microfilmele secrete la Moscova. În decembrie 1989 puterea a fost preluată chiar de cei pe care-i urmăream noi" - Ziaristi OnlineZiar

 13. Pingback: Adevărurile generalului Aurel Rogojan și ale ofițerilor UM 0110 Anti-KGB: Măgureanu și Logofătu au transmis microfilmele secrete la Moscova. "În decembrie 1989 puterea a fost preluată chiar de cei pe care-i urmăream noi" - Ziaristi Onli

 14. Pingback: Adevărurile generalului Aurel Rogojan și ale ofițerilor UM 0110 Anti-KGB: Măgureanu și Logofătu au transmis microfilmele secrete la Moscova. "În decembrie 1989 puterea a fost preluată chiar de cei pe care-i urmăream noi" - Ziaristi Onli

 15. Pingback: Patriotismul văzut prin prisma cugetului meu personal

 16. Pingback: Scrisoare deschisă adresată unui marinar demagog şi ticălos, fost preşedinte al României – gandeste.57studio-dev.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.