Fereastra Serviciilor Secrete se deschide, pentru o zi, la Targu Mures - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Fereastra Serviciilor Secrete se deschide, pentru o zi, la Targu Mures

La Hotel ”GRAND” se deschide ”Fereastra servicilor secrete…”

”Fereastra serviciilor secrete – România în jocul strategiilor globale”. Volumul cu acest titlu si care-i apartine lui Aurel I. Rogojan, va fi lansat marti, 6 decembrie a.c., începând cu ora 16,00, la Hotelul ”GRAND” din Târgu-Mures. Un ambient de exceptie, pe masura cartii, desigur. Volumul mentionat apartine unui autor prolific si care are în urma o bogata expertiza în domeniul informatiilor si contraspionajului, un om care-si asuma cu mult curaj si raspundere afirmatiile facute în cuprinsul lui.

Prezenta activa si (prea) insistenta dupa 1989 pe micul ecran, Petre Mihai Bacanu s-a cufundat acum într-un anonimat aproape total. Unul impus sau autoimpus? Oricum, nu prea mai conteaza pentru ca el si-a jucat rolul atunci când a trebuit. ”În ianuarie 1989, scrie Aurel Rogojan în cartea sa, Departamentul Securitatii Statului a demantelat reteaua perestroikista condusa de ziaristul Petre Mihai Bacanu, sub patronajul lui Victor Volodin (oficial, corespondent al agentiei de presa Novosti la Bucuresti)….Volodin i-a promis lui Petre Mihai Bacanu sprijin, protectie si garantii din partea tovarasului Gorbaciov, cu conditia însa ca Bacanu sa-si demonstreze seriozitatea intentiilor… Reteaua lui Volodin este însa prinsa în flagrant, arestata si cercetata… Din informatii inedite pâna acum, acapararea pietei media interne (dupa 1989 – n.m.) de catre trustul sau de presa, Societatea R – pe unde au trecut si doi directori ai serviciilor nationale de informatii – a fost posibila ca urmare a…”

Moarte lui Ceausescu si moartea lui Gadaffi. Exista vreo asemanare?

Recent, când a murit Gadaffi, mi-am pus problema: a murit pentru ca a fost un dictator sinistru, asa cum îl zugravea Occidentul – acelasi Occident care pâna mai ieri îi era prieten si îl curta – sau pentru ca a avut îndrazneala sa viseze la o uniune africana cu o banca proprie? Acest fapt a sfidat, desigur, interesele marilor bancheri ai lumii, iar Gadaffi si-a semnat practic sentinta de condamnare. Iar intentiile sale, mi-au adus aminte de un alt dictator, Nicolae Ceausescu, care a avut îndrazneala sa achite datoriile contractate, ba chiar sa nu mai ceara împrumuturi, dar sa doreasca ceva, respectiv ceea ce a dorit si Gadaffi. Iata ce scrie Aurel Rogojan: ”În aprilie 1989 (…) Nicolae Ceausescu a anuntat triumfal rambursarea întregii datorii externe – un efort formidabil, compensat de de un considerabil excedent al rezervelor valutare, precum si de importante debite ce urmau sa fie încasate de la unele state exportatoare de titei – dar, nu a dat de înteles ca va diminua rata acumularii în favoarea consumului. Dimpotriva, a ofensat organismele bancare internationale cu un proiect de înfiintare a unei banci de investitii si dezvoltare a lumii a treia…” Interesant, nu?

Spionaj în zona Muresului

E un lucru comun de acum faptul ca în evenimentele din 1989, din România, a existat si o masiva si diversa implicare externa. Tot Aurel Rogojan, cu experienta si responsabilitatea pe care i-o confera cei aproape 40 de ani în serviciile de informatii si contraspionaj, scrie în cartea sa: ”În august  1989, agenti de informatii ai Departamentului Securitatii Statului (D.S.S.) infiltrati în cantonamentele speciale paramilitare din Ungaria raporteaza primele date în legatura cu pregatirea unor formatiuni de lupta (gherila urbana) care aveau misiunea de a actiona în România…Organizatia România Libera si Uniunea Mondiala a Românilor Liberi  a fost paravanul sub care A.V.O. (Securitatea R.P.Ungare) a organizat formatiuni paramilitare instruite apoi în tabara (cazarma militara) de la Bicske pentru actiuni viitoare de gherila urbana în România. Instructori erau unguri originari din România…” Astazi, cei morti – anihilati în timpul evenimentelor din România – au si un monument ridicat în respectiva cazarma. Desigur, probabil ca-l merita. Ca militari nu si-au facut decât datoria fata de patria lor. Asta în timp ce alor nostri, eroii anonimi care i-au înfruntat si i-au anihilat, le-am acordat epitete nemeritate, în bloc si fara niciun pic de discernamânt. I-am dat afara din serviciu sau i-am arestat. Cartea lui Aurel Rogojan se cuvine a fi citita cu atentie, uneori si printre rânduri. Vom afla foarte multe lucruri interesante despre ce a însemnat ”meditatia transcedentala”, cum a fost ”curtat” (si în ce scop) filosoful Constantin Noica de serviciile engleze de informatii în timpul exilului de la Paltinis, dar si alte informatii deosebit de interesante, precum începutul marelui jaf al avutiei nationale si distrugerea planificata a economiei românesti. Chiar si zona Muresului se regaseste în cartea lui Aurel Rogojan. O afacere de spionaj din anii 80 si un complot antistatal. Persoanele traiesc si azi si zburda în deplina libertate în urbea de pe Mures. Dar despre toate acestea si multe altele, puteti afla numai din cartea lui Aurel Rogojan.

Nicolae Balint / Ziarul de Mures

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.