ICCJR desfiinteaza irevocabil CNSAS: Scriitorul Petru Romosan nu a colaborat cu Securitatea. Autobiografie AUDIO/DOC. Plesu, Dinescu, Tismaneanu, buni de plata - Ziaristi OnlineZiaristi Online

ICCJR desfiinteaza irevocabil CNSAS: Scriitorul Petru Romosan nu a colaborat cu Securitatea. Autobiografie AUDIO/DOC. Plesu, Dinescu, Tismaneanu, buni de plata

Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu a publicat, in premiera, un anunt preluat si raspandit cu freamat si repeziciune de lumea literara: Scriitorul Petru Romosan nu a fost informator/lucrator/colaborator al Securitatii, transmite Roncea.Ro, care citeaza de pe blogul lui LIS: “Primesc un mesaj extraordinar de la prozatoarea Adina Kenereș, soția poetului Petru Romoșan, doi optzeciști importanți (azi conduc o editură de top, Compania; emigrați la Paris înainte de Revoluție, s-au întors demult în țară, s-au stabilit la București). Îl redau ca atare:

Petru Romosan…, iata, nu a fost colaborator al Securitatii. Dupa ce a cistigat la Curtea de Apel, unde l-a trimis CNSAS, a cistigat si recursul facut de CNSAS la Inalta Curte de Casatie si Justitie (foto mai jos). Epopeea minjirii sale, cu ajutorul a zeci de porci din media, dar si cu acela al tacerii scriitorilor romani, s-a incheiat cu decizia asta definitiva si irevocabila. Sau abia incepe, cine stie, o alta epopee.

Cu drag,

Adina Keneres

S-a dus o campanie îngrozitoare împotriva „turnătorului” Petru Romoșan prin presa aflată la dispoziția puterii actuale, calomnii neprobate prin nimic (în frunte cu Evenimentul zilei, care efectiv l-a diabolizat pe Petru Romoșan; dintre scriitori, îndeosebi nefericiții oportuniști fără operă Ioan T. Morar și Vladimir Tismăneanu, cântători personali ai lui N. Ceaușescu, apoi ai lui Traian Băsescu, l-au făcut albie de porci). Nu știu câți ar fi rezistat în locul lui. Eu i-am luat apărarea aici lui Petru Romoșan (de exemplu, pe 2 mai 2010), reacționând cu mare tristețe față de tot ce i se întâmpla. Acum a venit vremea ca Petru Romoșan să-i dea în judecată pe toți torționarii lui din presa de azi și să ceară să fie condamnați la despăgubiri morale pe măsură. M-aș bucura dacă Petru Romoșan va lua o poziție publică legată de execuția lui postcomunistă. Știu că e scârbit de lumea literară românească (care nu s-a solidarizat cu el), dar e bine acum să știe opinia publică în ce fel de Românie mai trăim”, conchide Liviu Ioan Stoiciu.

Decizia irevocabila a Inaltei Curti nu face decat sa confirme ceea ce scriitorul optzecist a sustinut cu tarie inca de la inceputul scandalului mediatic declansat in vara anului 2009. Petru Romosan afirma la vremea respectiva ca este victima razbunarii unor mogulasi culturnici, nominalizandu-i pe Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, pe care i-a catalogat drept agenti de influenta ai Securitatii si ai altor servicii secrete, straine. Personajele in cauza fusesera devoalate ca membre ale mafiei politico-securisto-culturale intr-o serie de iesiri la rampa, alaturi de investigatorul Mihai Pelin, generate de tupeul incomensurabil al acestor profitori ai tuturor regimurilor de a “condamna” comunismul la brat cu tovarasul lor de drum, Vladimir Tismaneanu, fostul coleg de banca al lui Nicusor Ceausescu si fiul unul agent NKVD responsabil de distrugerea Romaniei.

Dupa ce anuntul privind decizia ICCJR a circulat duminica pe mai multe bloguri literare, presa din Cluj, unde scriitorul s-a format in anii ’80, a relatat rapid evenimentul cu implicatii grave la adresa CNSAS. NapocaNews  preia stirea de la scriitorul Alexandru Petria iar Ora de Cluj prezinta cazul pe larg, prin promptitudinea Biancai Felseghi :

Scriitorul Petru Romoşan nu a făcut poliţie politică, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

CLUJ. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat verdictul final în dosarul scriitorului Petru Romoşan, despre care Consiliul Naţional pentru Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţase în 2009 că ar fi fost informator. În faţa legii, Romoşan nu este vinovat de a-i fi turnat poliţiei politice pe pictorii Horia Bernea şi Paul Gherasim şi pe criticul literar Ion Negoiţescu.

Prin decizia 5935 din 8 decembrie 2011, ÎCCJ respinge ca nefondat recursul înaintat de CNSAS în cazul Romoşan. Procesul viza constatarea calităţii de lucrător/colaborator al Securităţii a scriitorului, care şi-a început cariera la Cluj, în 1972.

În iunie 2009, CNSAS a făcut publice, la solicitarea ziarului “Cotidianul”, legăturile lui Romoşan cu Securitatea. Dezvăluirea a iscat un scandal de proporţii atât în lumea artistică, cât şi în presă, şi asta mai ales după ce directorul ziarului, Cornel Nistorescu, a refuzat, în prima fază, să publice articolul despre Petru Romoşan, cu care este prieten. Potrivit CNSAS, în arhive a fost identificat un angajament olograf din 26 septembrie 1987 prin care Romoşan era de acord ca, sub numele conspirativ de Robert, să dea Securităţii informaţii despre atitudinea, activitatea, preocupările şi anturajul a doi pictori membri în Uniunea Artiştilor Plastici.

“Cu ocazia contactării sale de către lt.col. Budecă Ştefan s-a dovedit a fi receptiv la problemele ce i-au fost ridicate cu privire la contactul său cu străinii ce vizitează galeria unde lucrează şi s-a arătat dispus să sprijine organele noastre, dacă este nevoie. Faptul că provine dintr-o familie modestă, că este conştient că numai în România poate  să se dezvolte ca poet, că este interesat să fie cunoscut şi apreciat bine de organele noastre, că este dispus să sprijine instituţia noastră în cunoaşterea unor situaţii când este nevoie, prezintă garanţia că va accepta colaborarea cu unitatea noastră”, se arată într-un document emis de CNSAS.

Când, în 1977, pentru că se solidarizase cu Paul Goma, Securitatea a început să-l ancheteze pe criticul literar Ion Negoiţescu sub pretextul homosexualităţii (orientare pe care şi-o asumase), numele lui Petru Romoşan a apărut din nou în discuţie, ca fiind unul dintre cei care ar fi oferit benevol informaţii.

Într-un raport din 26 martie 1977, căpitanul Nicolae Toader, de la Biroul Judiciar al Miliţiei Cluj-Napoca, nota că Romoşan se prezentase de bunăvoie cerând să lămurească relaţia sa cu Negoiţescu. Cu privire la acest dosar, datele publicate în 2009 au fost îndelung prelucrate de CNSAS din pricina dezvăluirilor de natură intimă, astfel că declaraţiile care i se atribuiau lui Romoşan sunt incoerente.

“Cunosc că mi se pune în spate [fragment protejat]. Întotdeauna am încercat să neg acest fapt. O fac şi acum. /…/ Mi-este cu mult mai odioasă această minciună de când am aflat că este un trădător de ţară. /…/ În legătură cu Negoiţescu mai am de adăugat [fragment protejat]. L-am reîntâlnit la Cluj, dar această problemă nu s-a mai pus în discuţie. Greşeala ce mi-o recunosc ar fi aceea că la vârsta aceea, să-i zicem iresponsabilă [fragment protejat]“, cita CNSAS.

Sentinţa prin care Petru Romoşan este absolvit de acuzaţia că ar fi colaborat cu Securitatea şi motivarea acesteia de către Înalta Curte nu au fost încă publicate. Judecarea acestui dosar la instanţa supremă a durat opt luni, mai aminteste Ora de Cluj.

Blogul Roncea.Ro, al colaboratorului nostru Victor Roncea, mentioneaza cu acribie ca atat Vladimir Tismaneanu cat si o oarecare Mirela Corlatan, cureaua de transmisie in presa a “sursei” Mircea Dinescu, impreuna cu intreg Colegiul CNSAS, ar putea fi facuti pasibili de inventarea si colportarea falselor acuze, fapte care i-au adus grave prejudicii de imagine, morale si materiale, scriitorului Petru Romosan.

Pentru a ne edifica cine este Petru Romosan prezentam mai jos un fragment din Planul de masuri emis la adresa sa de Departamentul Securitatii Statului si o emisiune de la Radio Romania pe aceasta tema.

Despre Securitate si cine este Petru Romosan – Mini-autobiografie

Cititi si interviul FTR – Petru Romoşan: „Nu am colaborat cu Securitatea”

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Dosarul de Securitate al Mitropolitului Anania dovedeşte că Sabi Fati şi Mirela Corlăţan au minţit cu “talent”, apud Vladimir Tismăneanu. Un cercetător CNSAS a publicat DUI-ul | Ziaristi Online

  2. Pingback: Dosarul de Securitate al Mitropolitului Anania dovedeşte că Sabi Fati şi Mirela Corlăţan au minţit cu “talent”, apud Vladimir Tismăneanu. Un cercetător CNSAS a publicat DUI-ul | MAGAZIN CRITIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.