Larry Watts: "N-am citit Raportul Tismaneanu". Lansare la Bookfest 2013 cu profesorii Dinu Giurescu, Ioan Scurtu si Mihai Retegan. VIDEO/FOTO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Larry Watts: “N-am citit Raportul Tismaneanu”. Lansare la Bookfest 2013 cu profesorii Dinu Giurescu, Ioan Scurtu si Mihai Retegan. VIDEO/FOTO/INFO

Larry Watts la lansarea de la Bookfest 2013 cu Cie dinati vor fi cei din urma Foto Eduard Enea Adevarul via Ziaristi Online

Larry L Watts la Bookfest 2013 cu Cei dintai vor fi cei din urma - Foto DonkeypapuasIstoricul american Larry Watts şi-a lansat, vineri, a doua carte despre România la Bookfest 2013, transmite Adevarul. „Cei din urmă vor fi cei dintâi” scoate la iveală aspecte ale politicii externe a României în perioada Războiului Rece, arătând că statul roman a dus o politică externă de mediere corectă, având deschidere faţă de Occident şi Statele Unite.

Alături de Larry Watts au mai vorbit despre carte istoricii Mihai Retegan, Ioan Scurtu şi Dinu Giurescu. Profesorul Watts susţine că România in perioada lui Ceauşescu s-a aflat într-o situaţie paradoxală pe care el a numit-o „paradoxul românesc”, din cauza combinaţiei de politici economice şi sociale proaste şi a strategiilor inspirate de politică externă şi spionaj, scrie Alina Brebenel, reporterul Adevarul, care insa il confunda in relatarea sa pe profesorul Ioan Scurtu cu Ioan Talpes.

Aceeasi parere despre Romania o are si fondatorul Stratfor Inc, analistul de intelligence George Friedman, care il contreaza pe presedintele Romaniei si secretarul general al NATO in ultimul sau “Jurnal Geopolitic” privind istmul ponto-baltic si relatia tarii noastre cu SUA si Rusia. “In acelasi timp – si acesta este paradoxul – Romania era ostila si necooperanta cu Sovieticii. Bucurestiul refuza sa se supuna Moscovei, iar acest lucru nu a fost inteles de multi dintre noi. Rezistenta fata de puterea sovietica, in mintile noastre, insemna liberalizare, asa cum am vazut in Ungaria si Cehoslovacia. Dar nu si in Romania; Romania a jucat un joc diferit.” scrie George Friedman in analiza sa, tradusa cuvant cu cuvant de RazboIntruCuvant.

Articolul din Adevarul aminteste si de clasarea definitiva a raposatului (?) general securist Ion Mihai Pacepa – vedetizat cu aplomb de Vladimir Tismaneanu, Gabriel Liiceanu si altii de aceeasi teapa – in tabara agentilor sovietici. Inainte de a continua relatarea ziarului citat e bine sa ne incantam si cu un foarte inspirat mini-interviu de la lansarea desfasurata la Bookfest, filmat de un blogger perspicace, Marian Hociung, ce se identifica si cu titulatura de Donkeypapuas. Din video-ul de mai jos aflam ca istoricul american dr Larry Watts nu a avut timp de pierdut cu asa-zisul Raport Tismaneanu (dupa numele personajului cunoscut in mediile de specialitate si sub porecla de Ceauseasca 2).

Continuam prezentarea din Adevarul:

Generalul Ion Mihai Pacepa, spion sovietic

În plus, Watts încearcă să restabilească adevărul istoric în cazul fugii generalului Ion Mihai Pacepa. Susţinătorii acestuia susţin teoria potrivit căreia sătul de restricţiile epocii ceauşiste, Pacepa a fugit în Statele Unite, fiind de acord să colaboreze cu americanii în detrimentul fostului bloc sovietic şi al lui Ceauşescu. Cercetând temeinic problema, Larry Watts (dar şi alţi istorici la fel de cunoscuţi, precum Cristian Troncotă) a ajuns la concluzia că, odată ajuns în Statele Unite, raporturile fostului adjunct al serviciilor externe româneşti au contribuit la deteriorarea imaginii României şi a lui Nicolae Ceauşescu, în sensul în care ar fi ajutat la răcirea relaţiilor româno-americane. Mai mult, susţine că după căderea lui Ceauşescu din 1989, americanii ar fi fost reticenţi să reia legăturile cu România. Plecând de la autodenunţul lui Pacepa că, în perioada în care a fost în România, a fost spion sovietic, Watts concluzionează chiar că influenţa generalului în America s-ar fi potrivit dezinformărilor sovietice din epocă, deschizând astfel ipoteza ca Pacepa să fi lucrat pentru sovietici şi după plecarea sa în Statele Unite.

Şi istoricul Cristian Troncotă este de aceeaşi părere, admiţând însă faptul că misiunea lui Pacepa în America a fost destul de grea. „Pacepa a avut această misiune de a-l compromite pe Ceauşescu în opinia publică americană şi europeană. El ca spion sovietic are merite excepţionale. Din nefericire se propagă şi acum un val de anticeauşism care a capătat acum accente antinaţionale. Acest val de isterie este, de fapt, o repercusiune a instrumentelor de dezinformare sovietice pe care le-a folosit şi Pacepa”, a susţinut istoricul Cristian Troncotă, într-o emisiune difuzată de Naşul Tv. Relaţiile româno-americane s-au deteriorat şi din cauza Elenei Ceauşescu, se mai aminteste in articolul semnat de Alina Brebenel.

Foto sus: Eduard Enea; Foto st si Video: Donkeypapuas

Surse: Adevarul si Marian Hociung Blog 1 si 2 via Ziaristi Online

Vedeti si Cum a fost la lansarea cartii lui Larry Watts, cu seful SRI, George Maior, ex-seful SIE Ioan Talpes, istoricul Mihai Retegan si sociologul Vasile Dancu. AUDIO/FOTO/VIDEO “Fereste-ma, Doamne, de prieteni!” – Editura Rao, Bookfest 2012

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.