Rosia Montana, salvatorii ei si minunatele lor proprietati imobiliare. Azi, activista Stephanie Roth din Elvetia si sudul Angliei. FOTO-REPORTAJ - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Rosia Montana, salvatorii ei si minunatele lor proprietati imobiliare. Azi, activista Stephanie Roth din Elvetia si sudul Angliei. FOTO-REPORTAJ

“Nascuta in muntii Elvetiei si crescuta in Germania si Marea Britanie, Stephanie Roth a renuntat la postul de editor la una dintre cele mai mari publicatii cu profil ecologic din lume, The Ecologist, pentru a combate „nedreptatile de mediu” ca activist. Gandul i-a venit in America de Sud, pe drumul spre capatul lumii, iar din 2002 se imparte intre Anglia si Romania. Aici militeaza impotriva celei mai mari mine de aur de suprafata din Europa pe care compania canadiana Gabriel Resources vrea sa o deschida la Rosia Montana. „Rosia Montana va deveni o mina peste cadavrul meu”, spune Roth dupa aproape opt ani, in engleza, intr-o discutie pe Skype, cu un accent franco-german. „Voi lupta cu tot ce am”!” – Asa se scurge pe internet un promo aparut pe site-ul sorosist Hotnews, in cadrul unui proiect “ecologist” condus de un cunoscut militant pentru autonomia “Tinutului Secuiesc”  – Magor Csibi, in prezent Director de Program WWF-Romania. Este vorba de asa-zisul portal “Think Outside the Box“, finantat de milionarii unguri Arpad si Gyarfas Kurko de la Apemin Tusnad, sponsori ai manifestarilor extremiste maghiare de la “Tusvanyos” si “Balvanyos”.

Potrivit Roncea.ro, in prezent, Stephanie Roth ajuta cu finantarea organizatiile de gherila ecologista din Romania cum ar fi Asociatia Eco Ruralis, plina de bunele intentii cu care este pavat si drumul spare iad, si in care ii avem in “board” pe bine intentionatii “romani” Luiza Boldizsar – presedinte, Willy Schuster – vice presedinte si, surpriza, (tot) Eugen David, de la Alburnus Maior, drept vice-presedinte. Printre finantatorii lor directi se numara si Fundatia Terre Humaine, in al carui consiliu director se afla celebra noastra “romanca rosianca” Stephanie Roth, ziua activista ecologista, noaptea castelana in Elvetia si Marea Britanie. Circuitul banilor in natura “societatii civile bolsevice” este urmatorul: Eco Ruralis are drept partener si finantator “Centrul de Mediu“. Centrul in cauza este finantat de Fundatia pentru Parteneriat – o umbrela ungureasca de unde primeste fonduri si “Alburnus Maior”-ul lui David – care tocmai a primit de la CEE Trust al lui Soros si Rockefeller Brodaca adunati si singuri conform dovezilor de aici – peste 655.000 USD pentru “intarirea filantropiei verzi” , la care se mai adauga vreo 225.000 pentru crearea unei “retele de organizatii de mediu”.

In 2005, Stephanie Roth a castigat unul dintre premiile Goldman Environmental Prize for Europe pentru activitatea desfasurata la Rosia Montana. Ca urmare a protestelor ei – se afirma in argumentul Fundatiei Goldman pentru premiu -, insasi Banca Mondiala si-a retras sprijinul fata de proiectul minier. Domnul Richard N. Goldman a murit, anul trecut, la 90 de ani. In articolul comemorativ din Los Angeles Times despre fondatorul Premiului Goldman se spune ca filantropistul era “un pasionat sustinator al cauzelor ecologiste, al comunitatii evreiesti si al Israelului”. Sotia sa era chiar o urmasa a faimosului Levi Strauss, din a carui mostenire a cheltuit peste 650 de milioane de dolari pentru a sustine astfel de cauze. Dar familia ramane recunoscuta in lume pentru premiul de 150.000 de dolari acordat anual fiecarui castigator ecologist, din toate colturile lumii.

Pentru ca activista anti-materialista care la Rosia Montana ii sfatuieste pe mineri sa traiasca din cules mure din padure sustine ca „Voi lupta cu tot ce am”, ne-am gandit sa aratam cam “ce are” ecologista, in masura in care este dispusa sa-si vanda proprietatile din imaginile de mai jos pentru a salva, pana la capat, locuitorii din Rosia Montana, asigurandu-le un venit, credem noi, respectabil, pana la sfarsitul vietii.

In primele imagini avem localitatea in care-si petrece Roth momentele cand nu “activeaza” – Milford on Sea -, apoi, frumoasa cladire cu dominanta de rosu caramiziu, cunoscuta pe vremuri ca fiind “the most luxurious residence on the South Coast of England“, intamplator hotelul Roth – Westover Hall Hotel, aflat la Park Lane, Milford-on-Sea, Lymington, Hampshire SO41 0PT, urmat de o alta proprietate a familiei si, in cele din urma, de vecinii de cartier ai Stephaniei Roth. Evident, dorim aceeasi bunastare tuturor “salvatorilor” Rosiei Montane in frunte cu Mircea Toma, Monica Macovei si Renate Weber. Daca nu o au, deja…

Print Friendly, PDF & Email

17 comments

 1. Matilda

  Numai romanii au de pierdut daca acst proiect nu se va demara. Astfel Rosia Montana va ramane la fel de poluata, oamenii la fel de saraci si economia tarii la fel de scazuta , rezultatnd in continuare la conditii de trai precare in Romania!!!

  • cristina

   eu iti recomand sa te mai informezi putin. singurele interventii in zona in domeniul patrimoniului au fost ale rmgc-ului, precum si singura propunere de ecologizare a pelor, tot semnatura lor o poarta.

  • Tanase Ion

   Matilda…cred ca esti total pe langa subiect, din contra Rosia Montana va fi reecologizata de RMGC, oamenii din zona muntilor Apuseni vor fi mai bogati, iar statul Roman va avea numai de castigat…incearca sa te informezi inainte sa vi cu niste afirmatii aberante!

   • anonim

    fiule, mai bine te rogi să nu-ţi apară câinii negri ca să n-o păţeşti să rămâi paralizata de frica sau chiar mai rău

 2. Claudia

  Este de apreciat aceasta doamna si activitatile ei, doar ca in Romania oamenii sunt mai importanti si mai valorosi si au nevoie cu disperare de un loc de munca, de un venit de o viata mai simpla!!

 3. Mihaela

  Unii sunt destepti – nu mai incap de bani, case, masini ca in cazul domanei si in schimb joaca un rol bine studiat si militeaza pentru ceva ce ei nu aplica, mai degraba condamna niste oameni la saracie si involutie, cand ei traiesc in conditii de lux. E revoltator.

  • eXpress

   |Author

   Faza simpatica e unde se spune pe Hotnews ca “a renuntat la un salariu de 28 de mii de lire pe an ca sa vina in Romania”… Si a luat un premiu de la Goldman de 150.000 de dolari :))))

 4. Dumitrean

  Pai pe ea ce o intereseaza, ea duce o viata mai mult decat satisfacatoare, normal ca nu realizeaza necesitatea acestui proiect in Romania. Mai bine s-ar interesa mai in profunzime despre Romnia si problemele ei!!!

 5. Dumitrita

  Salvarea Rosiei Montane e doar o fita pentru o proprietareasa cum e Stephanie Roth. Fita de bogatas care intra printre muritorii de rand sa isi satisfaca ego-ul. Daca tot are atatia bani de ce nu a plantat nici macar un copac in atatia ani in care a activat ca salvator al Rosiei Montane. De ce nu a atras fonduri pentru Rosia Montana? Venea aici la Rosia si saruta florile beata pe la muguri. Astia sunt salvatorii. Sunt incapabili sa faca ceva. Doar sa puna bete in roate dezvotarii unei comune care traieste din minerit de 2000 de ani. Sa isi vada de treaba lor si sa ne lase in pace pentru ca noi, locuitorii Rosiei Montane dorim minerit.

 6. Tanase Ion

  De ce nu isi vinde proprietatiile care le are si sa vina la Rosia Montana sa faca ceva pentru locuitori asa cum RMGC o face!

 7. Ioana

  Da….. Nu toata lumea isi ”permite” sa fie ”verde” si sa se intretina din asta, doar ca cei care nu-si permit sunt mereu aratati cu degetul si etichetati in diferite feluri de catre ”papusarii eco”.

 8. anonymus

  mai mai mai cat de grijulie esti cu “locurile de munca” si cat de pornita impotriva “papusarilor eco”!:) Mare pacat ca nu exista o legislatie care sa-i adune pe cei care ofera sprijin infractorilor adunati in combinatii jegoase gen rmgc

  iar pe voi papusilor gen ioana, dumitrita, desi aproape sigur clona, CU AJUTORUL PRIETENILOR NOSTRI O SA VA AFLAM IP-UL, LOCATIA SI CINE SUNTETI, fiindca in curand vine vremea sa va cautam REAL, ca sa va dam binete!

 9. anonymus

  de fapt nu stie nimeni cum, cand si de unde s-au strecurat carnatii sorosisti in apararea Rosiei Montana, nimeni nu are nevoie de ei!

 10. anonymus

  Au existat de la bun-inceput localnici care nu au vrut sa plece.
  Asa e in razboi, domn’e, aliatii de azi maine iti pot fi dusmani. Ba chiar poti folosi apropierea asta pentru o cunoastere aprofundata, totul e sa fi mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.