Coalitia Anti-Rosia Montana: PSD, socialistii europeni, extremistii maghiari ai lui Laszlo Tokes si Fidesz-ul lui Viktor Orban. NO COMMENT INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Coalitia Anti-Rosia Montana: PSD, socialistii europeni, extremistii maghiari ai lui Laszlo Tokes si Fidesz-ul lui Viktor Orban. NO COMMENT INFO


Grupul Alianţei Progresiste a
SOCIALIŞTILOR & DEMOCRAŢILOR
din Parlamentul European

Președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European – invitatul special al eurodeputatilor PSD la o dezbatere despre Roșia Montană

COMUNICAT DE PRESA

Delegația Europarlamentară PSD organizează vineri, 28 octombrie, la Palatul Parlamentului dezbaterea “Adevăruri despre Roșia Montana”, al cărei invitat special este Jo Leinen, președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European.

Dialogul își propune sa facă lumina asupra subiectului Roșia Montana, în contextul dominat de ofensiva publicitara manipulatoare a RMGC si de activitatea de lobby explicit desfășurata de președintele României, si în condițiile secretizării nejustificate a contractului RMGC cu statul roman. Pornind de la realitatea nevoii de dezvoltare durabila a regiunii Roșia Montana si a caracterului profund distructiv al proiectului minier cu cianuri, evenimentul urmărește sa prezinte deschis, cu sprijinul specialiștilor, argumente raționale si fundamentate, in cadrul unui dialog transparent si onest.

Printre vorbitori se vor număra reprezentanți ai Academiei Romane, ai societatii civile (Remus Cernea si echipa Soros condusa de Mircea Toma – nota Z.O.), specialiști in geologie, arheologie si economie, precum si europarlamentari PSD care activează în Comisia de Mediu a PE (Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta, sus, in foto, alaturi de anticrestinul Remus Cernea si iubita lui Kelemen Hunor, Carmen Moldovan – Nota Z.O.).

Vor fi abordate subiecte precum impactul proiectului minier cu cianuri asupra mediului si comunității, alternative de dezvoltare durabila a regiunii, dar si falsele promisiuni susținute public de compania miniera.

Strasbourg, 27.10.2011

Surse: Ponta-Sarbu Daciana si PSD

Scrisoare catre Hunor Kelemen: Fidesz nu vrea inca o catastrofa cu cianuri

Grupul deputatilor Fidesz din Parlamentul European astazi a adresat o scrisoare presedintelui Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), Hunor Kelemen in legatura cu problema investitiei miniere aurifere cu cianuri de la Rosia Montana.

In numele delegatiei PE a Fidesz, Janos Ader, membru al comisiei de mediu a PE, precum si seful delegatiei Andras Gyurk cer conducerii UDMR sa-si valorifice influenta guvernamentala si politica, sa faca totul pentru impiedicarea proiectului. Cei 14 deputati ai Fidesz au asigurat de sprijinul lor total si de specialitate partidul maghiar din Romania in realizarea acestui scop.

Scrisoare adresata lui Hunor Kelemen reaminteste ca Parlamentul European a adoptat cu majoritate covarsitoare hotararea care cere interzicerea tehnologiei bazata pe cianuri in mineritul aurului inaintea anului 2011. Aceasta decizie clara si hotarata este desconsiderata de proiectul deschiderii minei de la Rosia Montana. Scrisoarea reaminteste la fel consecintele si invatamintele poluarii cu cianuri care acum 12 ani practic a distrus biosefra Tisei. Documentul subliniaza ca in cazul realizarii investitiei de la Rosia Montana cantitatea tulburelii cianurice extrem de toxice care s-ar produce acolo va fi aproape de 3000 de ori mai mare decat a raului mortii care a produs deja acum 12 ani o catastrofa tranfrontaliera.

In opinia delegatiei PE a Fidesz Romania trebuie sa-si asume responsabilitatea fata de cetatenii proprii si a tarilor vecine si nu poate sa nu ia in considerare riscurile ecologice legate de investitie.

Grupul europarlamentar al Fidesz

Sursa: Ma.hu – Budapest

Laszlo Tokes in lobby contra mineritului: Soarta Rosiei Montana se va decide acasa si nu in PE

Este cunoscut faptul anul trecut in mai Parlamentul European a adoptat cu majoritate covarsitoare de voturi acea hotarare care a initiat la Comisia Europeana declararea interzicerii generale a mineritului pe baza de cianuri. Hotararea adoptata la initiativa eurodeputatilor Janos Ader si Laszlo Tokes insa nu are putere obligatorie in fata Comisiei care nici de atunci nu a validat propunerile legislativului european. Avand in vedere ca prin proiectul minier de la Rosia Montana Romania este interesata direct in problema mineritului metalelor nobile cu tehnologie bazata pe cianuri, reprezentantul nostru transilvan Laszlo Tokes a initiat o intalnire personala cu comisarul pe problemele de mediu Janez Potocnik ca parte a acelor eforturi care doresc sa impiedice deschiderea minei de aur si de argint care poarta in ea pericolul unei catastrofe extraordinare.

Vicepresedintele PE l-a primit miercuri dupa masa in compania sefului sau de cabinet Zsolt Szilagyi pe comisarul european si pe colaboratorul sau. In introducerea sa scurta, Laszlo Tokes a adus ca argumente exemple inspaimantatoare pentru interzicerea la nivelul european a mineritului bazat pe cianuri, pe de-o parte imprevizibilitatea nenorocirilor atomice de la Cernobal, a cianurii de pe Tisa si a namolului rosu de la Kolontar , pe de alta parte a propus Comisiei Europene urmarea exemplului interzicerii energiei atomice din Germania nascuta dupa catastrofa centralelor atomice din Japonia. (Dementa curata! – Nota Z.O.)

In legatura cu petitiile depuse a Societatii Ad Astra si Fundatiei Culturale Rosia Montana la comisia de petitii a PE s-a aratat ca majoritatea opiniei publice romanesti, precum multitudinea organizatiilor civice, bisericile si lumea stiintelor sunt impotriva proiectului intreprinderii miniere care este suspectata si de coruptie – dar in lipsa sprijinului Comisiei Europene nu sunt in stare sa stavilileasca inaintarea lobbyului minier economic si politic fara retinere si cu dorinta de castig.

Zsolt Szilagyi a recomandat exemplele Ungariei, Cehiei si a Germaniei in atentia comisarului, tari in care tehnologia bazata pe cianuri este interzisa in minerit. Cum a spus, este de salutat ca dupa catastrofa de la Baia Mare CE a inasprit directivele miniere europene, cu toate acestea investitia minierea de la Rosia Montana prin dimensiunile sale proiectate, precum si din cauza frecventei inalte a cutremurelor din Romania sunt motive serioase de ingrijorare si presupun prudenta.

In raspunsul sau Janez Potocnik a asigurat de simpatia sa deosebita organizatiile civice si pe cetatenii care se pronunta cu angajament pentru o problema publica sociala, dar cu toate acestea a facut cunoscut cu cel mai mare regret ca Comisia Europeana nu este in stare si nu este de competenta sa ca din cauza intereselor contradictorii a unor state membre, pe de alta parte pe baza competentelor statelor membre sa interzica cu validitate generala tehnologia miniera bazata pe cianuri. Poate sa faca un singur lucru – si asta daca chiar o fac, s-o faca treptat, pas cu pas – sa creeze un cadru de reglementare juridica care face mineritul de siguranta cat mai sigur, respectiv sa reduca la minim pericolele explotarii si riscul accidentelor.

Laszlo Tokes pana la urma, punand lucrurile cap la cap, a intrebat ca in conditiile actuale ce poate sa spuna opiniei publice din Romania care se ingrijoreaza si are retineri fata de Rosia Montana. Raspunsul portofoliului mediului al comisarului european se poate concentra scurt la urmatoarele:

* De la Comisia Europeana nu se poate astepta niciun fel de decizie sau implicare, soarta Rosiei Montana se va decide in Romania, si asta va depinde exclusiv de responsabilitatea factorilor decizionali autohtoni.

* In competenta generala a UE se afla numai reglementarile juridice la nivel european – traducerea lor in viata insa tine in mod explicit de responsabilitatea personala a factorilor decizionali ale tarilor membre.

* Oricum s-ar intampla putem fi siguri de faptul ca – a incheiat comisarul – autoritatile competente ale UE vor urmari cu atentie riguroasa respectarea directivelor europene.

Dincolo de investitia miniera de la Rosia Montana, Janez Potocnik a atras atentia asupra faptului ca tarile membre ar trebui sa acorde o atentie mai mare reciclarii metalelor neferoase ce se gasesc in deseurile deja exploatate sau cele tehnologice. Ca un exemplu a amintit telefoanele mobile scoase din uz in cazul carora din 40 de bacati se poate obtine cate un gram de aur.

Urmatoarea statie importanta a problemei miniere de la Rosia Montana care este de asteptat sa se intinda in continuare si care produce pasiuni serioase este considerata vizita delegatiei comisiei de petitii a PE in Romania, probabil la sfarsitul lunii noiembrie. Avand in vedere perspectivele se pune si problema ca la inceputul anului viitor tabara din ce in ce mai puternica a ecologistilor cu ajutorul initiativei cetatenesti sa incerce obtinerea interzicerii mineritului pe baza de cianuri.

Bruxelles, 25 octombrie 2011

Sursa: Erdely.ma

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.