Ungurii o dau pe fata: Aurul de la Rosia Montana este si al maghiarilor. Cum vor ungurii lui Tokes sa schimbe istoria Romaniei: "Razboiul placutelor", acum contra lui Baba Novac - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ungurii o dau pe fata: Aurul de la Rosia Montana este si al maghiarilor. Cum vor ungurii lui Tokes sa schimbe istoria Romaniei: “Razboiul placutelor”, acum contra lui Baba Novac

Vicepreşedintele regional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) infiintat de Laszlo Tokes cu sprijinul lui Viktor Orban, Papp Elöd (foto dreapta), a acceptat să discute la sfarsitul saptamanii trecute cu reporterii „Adevărul” despre platforma electorală a PPMT, despre autonomia “Ţării” Secuilor, dar şi despre aurul maghiarilor de la Rosia Montana. Alina Brebenel, reporterul “Adevarul”, il intreaba pe aghiotanul lui Tokes:

Ce înţelegeţi exact când spuneţi „autonomie”? Este strict o chestiune de reorganizare teritorială sau ar trebui să aibă şi legi diferite şi alt mod de funcţionare la nivel administrativ?

“La nivelul conceptelor generale răspunsul este simplu, este vorba despre recunoaşterea şi asigurarea prin mijloace juridice şi modele administrative capacitatea unui grup de a decide şi de a se administra în chestiuni care-l privesc.

Practic, însă, este o chestiune mai complexă pentru că orice grup, orice etnie, orice colectivitate teritorială tradiţională trăieşte într-o legătură complexă cu mediul social şi politic în care este aşezat. Particularizând, pentru România şi pentru situaţia maghiarilor secui, aceasta înseamnă atât o reorganizare teritorială care recunoaşte tradiţia şi dezideratele zonei secuieşti, cât şi legi noi care reorganizează administraţia publică în sensul descentralizării şi subsidiarităţii, adică cu scopul de a aduce centrele decizionale mai aproape de cetăţean”, sustine Papp.

Iar la intrebarea despre conceptul “transilvanismului”, adjunctul PPMT o da pe fata:

“De fapt există două transilvanisme, a maghiarilor şi a românilor, şi între ele există puncte divergente, dar platformă lor comună este destul de solidă ca să poată constitui un program strategic comun în reformarea României. Din păcate, şi aceasta este o mare pierdere pentru noi, saşii lipsesc din această ecuaţie.

Dar ca să exemplific şi să mai fac clar transilvanismul nostru, invoc cazul Roşia Montană. Pentru noi dosarul Roşia Montană nu este numai o simptomatologie a corupţiei la cel mai înalt nivel, proiectul exploatării nu este numai un risc ecologic – Roşia Montană este şi o valoare transilvană comună care trebuie păstrată.” Adica, in traducere, aurul ne apartine si noua, maghiarilor; pentru ca banuim ca nu se refera la satucul din Tara Motilor, unde ungurii se mananca pe paine. Iar cand va ocupa Ungaria din nou Transilvania o sa-l extragem numai noi ca sa-i facem o statuie din aur lui Viktor Orban, pare sa mai spuna sublocotenentul lui Laszlo Tokes.

De altfel europarlamentarul ilegal László Tőkés, proaspăt demisionat din UDMR, a solicitat in aceeasi zi miniştrilor uniunii maghiarilor – Kelemen Hunor şi László Borbély – să-şi reconsidere poziţia în privinţa proiectului de la Roşia Montană. László Tőkés, cunoscut pentru poziţia sa critică în această problemă, afirmă că autorităţile de la Budapesta au o poziţie similară cu a sa. Mai mult, spune el, Roşia Montană va fi subiect între preşedintele Băsescu şi premierul Orban, transmite RRA.

László Tőkés: “Le transmit chiar mesajul domnului secretar de stat Illés Zoltán, care, printr-o scrisoare adresată mie, exprimă poziţia clară a Budapestei în această cauză, ba chiar ne informează că în primăvara acestui an, când preşedinţii Orban Viktor şi Traian Băsescu vor avea o întâlnire, va figura pe agenda discuţiilor lor problema Roşiei Montana.”

Cum vor ungurii lui Tokes sa schimbe istoria Romaniei: Razboiul placutelor contra lui Baba Novac

Si tot aceeasi zi conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu o plăcuţă de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, solicitând îndepărtarea acesteia pe motiv că are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor”.

„PPMT a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în legătură cu o plăcuţă instalată pe vremea fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, pe statuia lui Baba Novac. Aceasta conţine un mesaj ofensator la adresa maghiarilor, în condiţiile în care se spune că fostul căpitan al lui Mihai Viteazu a fost ucis de unguri. În Clujul secolului al XXI-lea credem că a venit vremea ca această plăcuţă să fie schimbată şi cerem CNCD îndepărtarea acesteia pentru că are un mesaj antimaghiar”, a declarat, joi, liderul regional al PPMT, Gergely Balazs, citat de “Adevarul”.

Potrivit acestuia, sesizarea va fi analizată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în 26 martie, la Bucureşti.

Pe plăcuţa statuii se afla inscris textul: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601″ .

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.