IN MEMORIAM Dumitru Iuga. Procesul Comunismului: Cronologia luptei militantului anticomunist cu succesorii lui Ceausescu. Un epitaf al anului 1990 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

IN MEMORIAM Dumitru Iuga. Procesul Comunismului: Cronologia luptei militantului anticomunist cu succesorii lui Ceausescu. Un epitaf al anului 1990

Dumitru Iuga la TVR in 1990 de Dinu Lazar

“Te consideri martir! Ţi-a cerut cineva asta? Ţi-a cerut societatea? Nu. (…) Dumneata eşti ca un microb care a venit pe corpul socialismului, care te-a anihilat şi te termină!” – Col. Vasile Deleanu, din cadrul SMB, către deţinutul Iuga Dumitru, în ziua eliberării acestuia din Penitenciarul Bucureşti-Jilava – ACNSAS.

Saptamana aceasta, chiar a doua zi de la Invierea Domnului, s-a implinit un an de la moartea anticomunistului Dumitru Iuga, primul presedinte al Sindicatului Liber al TVR si fost detinut politic al regimului Ceausescu. Trecerea sa, discreta, la Domnul, nu a fost urmata de ceremonii oficiale si nici macar de cuvenitele regrete din partea TVR sau a colegilor din mass-media. Practic, a ramas necunoscuta, inclusiv pentru Wikipedia. Este normal. Dumitru Iuga a deranjat prin faptul ca era un militant anticomunist pur-sange, nu unul contrafacut in laboratoarele serviciilor secrete comuniste, fie ele de la noi sau de aiurea, de la rasaritul si apusul Romaniei. Si nu a ezitat, niciodata, sa spuna lucrurilor pe nume, in privinta celor desemnati sa ocupe spatiul “anticomunist” din Romania, in detrimentul autenticilor luptatori impotriva comunismului, de multe ori cu arma in mana, fostii detinuti politic. Dumitru Iuga, dupa ce a infiintat inainte de 1989 “Mişcarea pentru libertate şi dreptate socială din România” si a luptat pentru o Televiziune nationala libera dupa 1989, nu a ezitat sa puna la zidul rusinii impostorii, fie ca era vorba de presedintele “pe viata” al GDS, Radu Filipescu, pus in antiteza cu bunul Parinte Gheorghe Calciu Dumitreasa, sau de penalul instalat in fruntea AFDPR, Constantin “Ticu” Dumitrescu, al carui caz nu a fost elucidat complet nici pana azi. Cine sa-l comemoreze, asadar, cand presa “centrala” de la Bucuresti este in continuare condusa de agentii Moscovei si Budapestei?

Nascut in 21 aprilie 1942, la Mateesti, in judetul Valcea, Dumitru Iuga a murit chiar de ziua lui, pe 21 aprilie 2013, cand implinea varsta de 71 de ani. Redactia Ziaristi Online, al carei colaborator benevol a fost Dumitru Iuga inca din primele zile ale lansarii portalului, incepand cu 21 decembrie 2010, a aflat intamplator despre tragicul eveniment, cautandu-l acasa pe regretatul militant anticomunist, in cursul anului trecut. Ii comemoram azi trecerea la cele vesnice, printr-o serie de articole In Memoriam, dintre  care unele ne-au fost remise in exclusivitate. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Cronologie 1990 – grupaj Dumitru Iuga

alcatuit de Ioan Rosca

România muncitoare, 2 martie 1990. Lungul drum al noptii catre ziua … Interviu cu Dumitru Iuga, presedintele sindicatului liber din RTVL luat de Miron Ionescu. Povestea infiintarii sindicatului. Totul s-a schimbat în bine la TVR dupa preluarea conducerii de Razvan Teodorescu. De acum nu mai e cenzura, televizunea e libera.

Zig Zag magazin – feb 90. Dumitru Iuga raspunde – interviu de Mucichescu Cristi. A fost arestat de securitate în 1983. Judecat pentru complot, condamnat la 12 ani inchisoare. Eliberat în 1989 la 9 sept. Arestat pe 12 dec de securitate şi batut, eliberat pe 22 dec. Povesteste modul în care a infiintat sindicatul TV.

Marturie LD – jurnal 4

25 mart.’90. ora 11-15, 30. Miting organizat de GID, GDS, Uniunea Democrată, UMRL, ş.a [..]

Am notat în rezumat 16 luări de cuvânt .Televiziunea română va da, de la acest miting, doar un fragment din discursul lui Raţiu ( cel privitor la unguri ), fără să spună unde l-a ţinut şi ce a mai fost acolo. Nimic despre dezideratele exprimate; nimic despre Proclamaţia Timişoarei.

I. Student ( GID ): Scopul mitingului: Proclamaţia de la Timişoara. Vă rugăm nu scandaţi, nu răspundeţi provocărilor.

II. Crăciun Alexandru ( pt de vedere GID ): 100 de zile de la revoluţia Timişoarei; moment de reculegere; Proclamaţia de la Timişoara – document fundamental. De acord cu pct 8, pentru îndepărtarea nomenclaturii comuniste 1. Vrem lista eroilor din Bucureşti şi alte oraşe. 2. Vrem să ştim vinovaţii de la TG Mureş 3. Vrem anchetarea MAI de către o comisie parlamentară ( se strigă ” Jos Chiţac !” ) 4. Vrem eliminarea nomenclaturii din ministere. 5. Vrem liste cu nomenclaturiştii.6. Vrem schimbarea conducerii TVRL 7. Vrem anchetarea crainicilor.

III. Lucian X ( GID ) :1. CPUN şi Guvernul să dezbată Proclamaţia 2. Model de convieţuire interetnică: Timişoara, Braşov, Cluj, Bucureşti. 3. Constituţie democratică 4. Preşedintele ţării – conform Proclamaţiei 5. Judecarea şi pedepsirea vinovaţilor.

IV. Stelian Tănase ( GDS ): GDS este de acord cu Proclamaţia de la Timişoara .[..] Ştiţi cine conduce TVRL? Cine numeşte conducerea? Guvernul şi preşedintele: decretul 197 de pe timpul dictaturii este şi acum în funcţiune. Actualul preşedinte al TVR depinde de preşed. Iliescu. La presiunea Comitetului sindical au dat Proclamaţia, dar au flancat-o de reportaje şi comentarii cu legionari şi extremişti. Cui foloseşte diversiunea cu elementele şovine? Fostei nomenclaturi! Fostei Securităţi! [..] Revoluţia trebuie să continuie . Duminică, la 11, venim la miting, din nou aici! Nu vom ceda!

V. Radu Constantin (muncitor, Asoc. “15 noiembrie – Braşov ” ). Noi, la 15 noiembrie 1987, am aprins flacăra libertăţii. Am fost judecaţi, condamnaţi, deportaţi. Acum am venit să ne dăm adeziunea la Proclamaţia de la Timişoara” [..]

VI. Moldovan ( ungur de la “Grupul pentru democraţie “, Tg. Mureş ):Omagiu Timişoarei. Refuzul comunismului. Apel la participare politică, la acţiune, la luptă. Împreună, românii cu naţionalităţile, să luptăm contra comunismului. 45 de ani a fost de-ajuns. Tinerii nu vor ceda de la idealurilor revoluţiei ( se strigă ” Nu vom ceda !” )

VII. Dumitru Dincă ( “Alianţa Poporului ” ): Desfiinţarea structurilor comuniste ( în întreprinderi şi ministere aceiaşi oameni! ); desfiinţarea centralelor ca organisme intermediare, ca verigi ale vechii centralizări ceauşiste; descentralizarea economiei . [IR:Ce l-o fi determinat pe domnul Dinca sa aiba astfel de prioritati în acel moment? Confuzia între mecanimsul economic şi structura de putere?] Deviza noastră: “Jos dictatorul !”, “Jos comunismul!”. De aceea au murit eroii din decembrie. Nu avem nimic cu mebrii PCR. În Ardeal, vinovaţii sunt FSN şi Securitatea.

VIII. Ion Raţiu ( UMRL ). Iubiţi fraţi români ! Ne-am adunat să ne asociem, să ne însuşim Proclamaţia de la Timişoara. Ei au înfrînt frica pentru prima oară. …Au început atacuri curioase: “Adevărul”, “Libertatea ” ( se strigă “Huoo! Mincinoşii! ” ). Sunt două acuzaţii: 1) că UMRL ar fi tratat o înţelegere secretă cu un ministru maghiar, pentru o Transivanie independentă. [..] La sfîrşitul lui 1985, în campaniile din Occident se vorbea despre genocidul maghiarilor din România. Un grup de români au semnat un Protest, împotriva acestor afirmaţii de genocid ( dna Ioana Brătianu, Radu Cîmpeanu, Mihnea Berindei ). UMRL a luat o poziţie constructivă arătînd că genocidul este şi contra românilor, şi contra maghiarilor. Ceream fraţilor unguri să înceteze cu calomnia privind ” genocidul” asupra ungurilor. 2) că la UMRL este un fals, o măsluire [..] . Denunţăm şovinismul învrăjbitor. UMRL îşi însuşeşte pe deplin Proclamaţia.

IX. Dumitru Iuga ( Sindicatul liber TVR ) ( citeşte un text ): Sindicatul nostru este pentru Proclamaţia Timişoarei. Ne îngrijorează păstrarea nomenclaturii. Sunt printre noi. Ne privesc. Rînjesc. Sunt furioşi.[..] TVRL să fie controlat de un Comitet cetăţenesc [..] În anul 2000, se va vorbi de comunism ca despre o legendă nefastă. [IR: în anul 2000, un mare grup de intelectuali “anticomunisti” au rugat electoratul sa voteze Iliescu pentru a nu fi ales Vadim Tudor. Diversiunea inceputa la Tîrgu Mureş isi demonstra eficacitatea] Să ne unim! Să luptăm! [..] ( recită un vers de la un deţinut din Aiud, anticeauşist). Casetele cu revoluţia vor putea fi văzute în Regie şi la Facultatea de drept . Voi face tot posibilul ca aceste casete să fie difuzate.

X. Ion Neamţiu ( Asociaţia “16 – 21 dec ” ): Vorbeşte despre diversiunile FSN din 28-29 ianuarie, 18 – 19 februarie. Face apel la înţelegere şi unitate. FSN a reuşit să ne despartă o vreme.

Timişoara ne-a unit în decembrie, ne uneşte şi acum….Ne-a dezbinat de la început Silviu Brucan. Eu, cînd l-am întîlnit la CC, i-am spus ” Ieşi afară! ” Brucan este la FSN şi lucrează ca un vierme.

XI. Ştefan ( Liga veteranilor de război ): Cei ce au luptat în răsărit, au fost deportaţi. Numai într-un lagăr,din 14.000, au rămas doar 160. [IR:Nici astazi, listele soldatilor şi civililor deportati şi decimati nu sînt facute public. Sa fie din cauza ca multi au fost capturati dupa 23 August? Sau datorita faptului ca raspunderea o impart, alaturi de URSS, fostii lor aliati, actualii nostri tovarasi occidentali?]

XII. Enache Marin ( Grupul “România liberă ” – Braşov ’87 )

XIII. Stelian Timofte ( Iaşi ) : Ieşenii nu primesc ziare! Prea mulţi români sunt pasivi! Sunteţi prea puţini! Cine acoperă pe comunişti? FSN este frontul salvării nomenclaturii [IR:Semnal de alarma neinteles, din pacate].

XIV. Preot Doroftei Toader: Pe 21 decembrie am ieşit la demonstraţie. Seara, la 5, în Piaţa Romană, am fost prins şi dus la Jilava. Am fost eliberat pe 23 decembrie. Comuniştii sunt atei.[..]Am fost alături de tineri mereu. Nu pot rămîne indiferent.”

XV. Profesor Maghiar: Cine vrea să ia Ardealul? Este absurd! Cum să ia ungurii Ardealul, cu 8 milioane români?! Să fim fraţi! Să nu ne lăsăm manipulaţi![..]Poporul român este tolerant, iubitor, nu-i este specifică xenofobia. Maghiarii vor fi loiali. [IR: Vorbe cam mari. Nici romanii nu sînt asa de toleranti, nici maghiarii nu s-au dovedit asa de loiali. A escamota realitatea istorica a tensiunilor interetnice nu e metoda optima pentru a contracara folosirea lor de către securitate]

XVI. Octav Rădulescu ( AFDAP ). Suntem români , suntem creştini. Să spunem “Tatăl nostru “. Comunismul a fost învins. Tovarşii se înşeală.[IR: Bravul Octav Radulescu e cel care s-a inselat, în aceasta estimare optimista. Şi l-a costat mult.] Timp de 45 de ani, poporul român s-a jerfit: peste 2 milioane de deţinuţi . Ei au însumat 2.160.000 ani de puşcărie. Acum mai trăiesc doar cca 200.000.[..]Ne-au insultat că “mămăliga românească ” tace! Mămăliga românească arde, cine va pune mîna pe ea, se arde. [IR: Nici macar detinutii politici nu au ars mina care s-a atins de noi] L-am dat în judecată pe “tovarăşul” Brucan, care a spus că suntem un popor de proşti. ( Se strigă ” Jos FSN !” ) Acest tovarăş va plăti în faţa instanţelor. Dar nu este singurul ” tovarăş”. Mai sunt “tovi” … au recunoscut că au organizat contramanifestaţiile. Şi eu am fost bătut, pînă am vomat sînge. [..] Timişoara a fost şi rămîne exemplu. Nu acceptăm compromis. Dorim democraţie. După o noapte de 45 de ani. Vă rog, în fiecare duminică să fim prezenţi aici. Să vorbim. Să ne lămurim. I-am învins! Suntem victorioşi!

[ LD: TVR – nimic despre Proclamaţie; Televiziunea română va da, de la acest miting, doar un fragment din discursul lui Raţiu ( cel privitor la unguri ), fără să spună unde l-a ţinut şi ce a mai fost acolo. Nimic despre dezideratele exprimate; nimic despre Proclamaţia Timişoarei.

România Liberă, 27 martie. Manifestaţie de buna vestire la Bucureşti. Roxana Iordache (descriere şi în Timişoara, 27 martie). Debutul l-a făcut Cornel Feroiu, preşedinte GID, prin lectura şi aderarea la Proclamaţie. Apoi Ioan Nemţiu, din asociaţia 16-21 decembrie, face un apel pentru bună înţelegere între români şi maghiari, în lupta comună anticomunistă. Mai vorbesc de la GID, Crăciun A, Moldovan Mugur, şi Stanciu, şi, dintre invitaţi, Stelian Tănase(GDS), Octavian Rădulescu (AFDPR), Dumitru Iuga (Sindicat liber TVR), Radu Constantin (15 noiembrie Braşov), Nestor Cristea(LADO), Nache Marin (Grupul democratic România Liberă), Dumitru Dincă (Alianţa poporului), Tudose Ştefan (rector IEFS), Ştefan Cucu (Liga veteranilor de război), Stelian Timofte (Asociaţia juriştilor liberi). 10000 de manifestanţi. Desfăşurare exemplara prin calitate. Urmează un marş care se întîlneşte cu un grup de cîteva sute de tîrgmureşeni. Ca de oicei, TVR nu transnite decît în treacăt despre miting, despre delegaţii de la Tg. Mureş, şi despre casete cu care aceştia veniseră. Largi spaţii în schimb pentru declaraţiile Vetrei româneşti. Este anunţată o nouă manifestaţie organizată de “16-21 decembrie”.

România liberă 8 mai. PREMISLE UNUI DIALOG. Roxana lordache. “Sîmbată 5 mai manifestanţii au purtat un DIALOG- SUB­STANŢIAL, pe teme socio-cultural-politice şi economice, în­tre ei şi prin intermediul vor­bitorilor. [..] ideo­logii fesenişti se erijează în “reprezentanţii legitimi ai mase­lor populare”, refuzînd să re­cunoască legitimitatea minorităţii care a luptat în Decem­brie şi a ridicat TOATA ŢARA.[..] Acum se pretex­tează că PATRU MILIOANE — cel puţin — de SEMNATARI AI PROCLAMAŢIEI DE LA TIMIŞOARA, GARANŢIA ELI­BERĂRII DEFINITIVE DE CO­MUNISM, nu sînt reprezentativi pentru ţară, iar „poporul” e asmuţit împotriva lor, fără a i se da şansa să-i cunoască şi să înţeleagă că sînt chiar inte­resele lui fundamentale în joc. [IR: Dezinformarea cu cele 4 milioane a avut efecte grave. Crezînd în ea, cei care nu ştiau cum s-a obţinut numărul respectiv au sperat că Iliescu va fi îndepărtat prin alegeri – şi nu au mai insistat suficient pe denunţarea lor şi impunerea punctului 8 ca o condiţie prealabilă, realizabilă numai prin amînare şi eliminarea comuniştilor din conducerea instituţiilor şi televiziunii]. Sîmbătă s-a discutat nereprezentivitatea unui Guvern, Parlament şi preşedinte interi­mar (ce cumulează trei puteri) CARE S-AU AUTOALES. S-a cerut DIZOLVAREA LOR. Con­stituirea lor interimară pe baze democratice, pe principiul pari­tăţii reale (C.P.U.N. să nu mai fie peste 50% F.S.N. !). ADOP­TAREA CA AMENDAMENT LA LEGEA ELECTORALA A PUNCTULUI 8 TIMIŞOARA. Simptomatică a fost reacţia manfestanţilor la anunţul că pre­şedintele Iliescu acceptă dialo­gul nicidecum pentru a lua în discuţie paragraful esenţial al PROCLAMAŢIEI DE LA TIMI­ŞOARA (cum le-a pus în ve­dere din start celor trei dele­gaţi de timişoreni), ci pentru o înţelegere în vederea… degajării Pieţei de către demonstranţi ! La auzul acestei veşti s-a scandat, cu o forţă spirituală de nestăvilit NU INTRAŢI în DIALOG FĂRA PUNCTUL 8 !”. „JOS NOMENCLATURA”. „JOS COMUNISMUL”, „JOS ILIESCU”. [IR: Noroc de manifestanţii simpli, că “reprezentanţii” lor tocmai coceau un mic compromis. Fenomenul pseudo-reprezentării nu se reduce la confiscarea revoluţiei de FSN] [..] PIAŢA LIBERTĂŢII a asis­tat, sîmbătă seara, la un spec­tacol unic: reducerea Ia absurd a mecanismului de propagandă comunistă, prin parodierea unui miting electoral peceristo-fesenist, iniţiat de tinărul regizor N. Caranfil. Regizorul a demon­tat „mecanismul ce face să funcţioneze paranoia puterii”, pe principiul adeziunii de ordin cantitativ, al stereotipiei de manifesare, al potenţării instinctelor primare, al opacizării în faţa unei alte viziuni, al refu­zului argumentaţiei, al apelului la sentimentalism într-un do­meniu fundamentat pe LUCI­DITATE şi RAŢIONAMENT. [..] Tot felul de agresiuni exercitate asupra ma­nifestanţilor golani din ţară, mai nou, Piteşti, Brăila, Braşov, Ga­laţi, de unde ni se aduce la cu­noştinţă că au fost bătuţi brutal cu BÎTE, LANŢURI şi… TES­LE! muncitori, studenţi, profe­sori universitari de către aşa-zişi muncitori, în salopete ima­culate care după „treabă” au intrat în primăria Galaţi (iden­tificaţi, unii, cu securişti cunos­cuţi), sub privirea poliţiştilor pasivi ! [IR: Din cîte ştim nu au intrat întîmplător. Mulţi terminatori ai manifestaţiilor din ţară erau salariaţi ai primăriei, de pe la salubritate!!] Totodată, de la Galaţi a venit şi vestea că mitingului electoral al d-lui Radu Câmpeanu, ce urma să aibă loc a doua zi, i s-a pregătit o mîndreţe de contramiting (pe bază de Combinat siderurgic), mai ceva ca la Brăila, de unde abia a scăpat cu viaţă ! [..] în plus, au luat cuvîntul re­prezentanţi ai celor, deja, 78 de grevişti ai foamei PENTRU PUNCTUL 8 TIMIŞOARA, de la Universitate (sună deja agenocid, unii fac şi greva se­tei !), care au afirmat că sînt DECIŞI SĂ MOARA PENTRU CEL MAI SFÎNT DROG — LI­BERTATEA, ROMÂNIA FĂRĂ COMUNISM. [IR: A spus vreunul din aceştia că-l acceptă pe Iliescu ca şef al statului român şi organizator al alegerilor din 20 mai?] Greviştilor le-a fost refuzată asistenţa medicală — obligatorie pe plan interna­ţional — de către Crucea Roşie Română, în schimb au fost pre­luaţi cu atenţie de „Medecins sans frontieres”. Un moment la fel de impresionant a fost cuvîntul reprezentantului răniţilor Revoluţiei din Decembrie, muti­laţi pe care cu avînt şi-i reven­dică liderii F.S.N, contestaţi de nişte oameni care puteau muri şi azi sînt marginalizaţi fiindcă, la lumina conştiinţei, cunosc mai multe decît alţii şi se întreabă public despre „GLOANŢELE PE CARE NICI NU ŞTIM CINE NI LE-A LĂSAT în AMINTIRE, FIINDCĂ NI SE ASCUNDE ADEVĂRUL”. Impresionant a fost apelul li­derului Sindicatului TVR, dl. D-tru Iuga, către colegii săi in­vitaţi să SE ELIBEREZE DE FRICA, să FIE PROFESIO­NIŞTI, iar cei incapabili, SA-ŞI SCOATĂ POSTURILE LA CONCURS. Dl. luga amintea, mai înainte că AFLAREA ADE­VĂRULUI DESPRE REVOLU­ŢIA DIN DECEMBRIE NE VA ÎNGROZI. Cînd vom afla ade­vărul ?!A mai vorbit dl. Horaţiu Rusu, din partea LIGII STU­DENŢILOR POLITEHNIŞTI, re­plică de conştiinţă la Sindica­tul Liber Studenţesc „mario­netă a premierului Roman”. Dl. Ioan Nemţiu, preşedintele Asociaţiei 16—21 Decembrie, a demascat, şi pe baza declaraţiei lui P. Cireşeanu, cel care îl în­soţise, cu o seară înainte, pe Iancu Daniel la TVR, total în necunoştinţă de cauză, că vor­bitorul nu făcuse decît să com­promită în faţa telespectato­rilor, întreaga asociaţie precum şi manifestaţia din Piaţă, fiind, în plus, primit cu braţele des­chise de către însuşi dl. Răzvan Teodorescu ! REALITATEA ESTE că 16—21 N-A PĂRĂ­SIT ŞI NU VA PĂRĂSI PIAŢA UNIVERSITĂŢII PÎNĂ LA VICTORIE, ÎN CIUDA ORICĂ­ROR TENTATIVE DE CALOM­NIE ŞI DIVERSIUNE, ARME ALE CELOR SLABI. TVR a fost cu succes substituită de televiziunea în aer liber de la Arhitectură, aceaşi prin care se proiectaseră casete din Decembrie cu tov. Iliescu blamînd Ceauşeştii că „au maculat principiile nobile ale co­munismului”, iar tov. Chiţac declarînd, pe 29 ianuarie a.c., că nu vom mai permite „destabi­lizarea societăţii socialiste în tara noastră”. Sîmbătă am avut parte de secvenţe timişorene şi bucureştene netrucate, de frag­mente ale discuţiei Comitetului de iniţiativă pentru democrati­zarea armatei — Timişoara cu vice-premierul Voican, cel “desemnat să rămînă perplex şi consternat pînă la capăt” în faţa problemelor majore ale ţării şi, mai ales, în faţa „revelaţiilor” cu dosarele „Corbu I şi II” de la Departamentul Securităţii Statului, Direcţia a IV-a, cu privire la gen. Militaru, agent străin. „Guest-star” a fost în­registrarea discuţiilor poliţie­neşti din noaptea de 23 spre 24 aprilie, între gen. Chiţac, Moldoveanu, ofiţerul Mateescu şi alte voci care se pot identifică şi singure, într-un dialog care spune totul despre mentalitatea „ocrotitoare” a noului organ de ordine. Cîteva replici : „Faceţi triunghi şi intraţi în ei cu cotul şi bastonul” ; „Dacă dau ei, daţi şi voi”, „Vin şi trei camioane da la P. Victoriei, eliberaţi cir­culaţia, intraţi în ei, dacă nu, sintem cea mai slabă Poliţie din Europa” ; „100 DE SUB­OFIŢERI, CHIAR AŞA DE MĂMĂLIGI, DOMNULE !” ; „SĂ-I IMPINGĂ CU PIEPTUL, D-LE, ĂŞTIA N-AU TÎRNĂCOAPE CA LA TG. MUREŞ” ; „SĂ INTRE DIN SPATE ŞI DIN FAŢA ŞI SĂ-I SPARGĂ” ; „LUAŢI 4 SUBUNITĂŢI ŞI DESIPCAŢI-I ÎN 4 !”; „OLEACĂ DE CURAJ !”. Concluzia d-lui Moldoveanu „Dacă au adus şi măicuţe şi lumînări, o să reiasă că noi am împrăştiat o demon­straţie la 4 luni de la Revolu­ţie”. De-asta o fi fost ulterior destituit ?! Am primit mesajul unui maghiar din Tg. Mureş care considera vărsarea de sînge din martie o „Diversiune fesenisto-comunistă” şi scanda JOS ŞOVINISMUL, împreună cu PIAŢA UNITĂŢII NAŢIONA­LE. Aici s-au adunat, de altfel pînă sâmbătă, semnături de so­lidaritate astfel: 228 de la In­stitutul de Cercetări Electro­nice Buc, 226 de la INCREST, 69 de la Dispeceratul Energetic Naţional, 126 de la Instit. URBANPROIECT, 44 de la Spita­lul Clinic de Chirurgie Plastică şi Operatorie, 61 de la Instit de Cercetare şi informatică, 60 de la întrep. de Prospecţiuni Geo­logice şi Geofizice, 19 de la Direcţia Domeniului Public, Primăria Bucureşti, cu menţiu­nea „SPRE A SPALĂ DE RU­ŞINEA INCONŞTIENŢEI PRI­MĂRIA MUN. BUCUREŞTI”, 41 de la Instit. Victor Babeş, 6 de la Instit, de Arheologie, 30 de la Dispensarul Policlinic Ba­tiste, 66 de la Instit Dr. Cantacuzino, 60 de la Atelierul Central de întreţinere şi repa­raţia aparatelor medicale, 33 de la CCE PECO, 88 de la P.N.Ţ.-c.d. Caracal, 111 de la P.N.Ţ.-c.d. Slatina Olt, 95 de la Instit. de Petrol şi Gaze Cîmpina, 3500 de la independenţii din Bucu­reşti şi 398 de la independenţii din Constanta. Cel puţin 50 000 de voci au cîntat IMNUL GOLANILOR. Propunerea finală a fost, în fond, iniţierea unui dialog nu cu acei lideri care îl vor doar de formă, ci cu simpatizanţii F.S.N. din toată ţara, faţă în faţă, la dialog liber, deschis, cinstit, FĂRĂ VIOLENŢA. Ceva ne face să credem că, dacă, descătuşaţi de frică, pre­judecăţi, predeterminări, fesenişti nevinovaţi din marea masă ar accepta deschiderea unui dialog, n-ar mai pleca acasă „PINA NU VOM ClŞTIGA LIBERTATEA NOASTRĂ” şi ar cînta TRĂIASCĂ GOLANII !”.

România liberă 12 mai. /Interviu cu Dumitru Iuga realizat de PM Băcanu. TVR nu e liberă, lucru pe care l-a constatat direct comparînd evenimentele la care a paticipat cu modul în care au fost redate. Dă exemplul zilei de 22 aprilie. Există golani printre membrii sindicatului RTVR care apreciază Proclamaţia de la Timişoara . Alegerile vor putea pare libere după o campanie electorală deformată în care doar neocomuniştii dispun de un aparat eficace de propagandă.

Dreptatea 24 iulie. Mitingul din Piata Operei. Alexandru Ganea. La ora 18 in Piata Operei erau 10000 de oameni, pina la urma vor fi mai mult de 40000. În preajma tribunei se afla Ana Irina, studenta la tehnologie chimica IPB, arestata de mineri pe 14 iunie la ora 8, transferata de la circa 14 de politie unde a fost batuta si apoi in infernul de la Magurele. Vorbesc de la tribuna: Bogdan Miulescu, presedintele Asociatiei studentilor arhitecti, profesorul Popovici, prorector al Institutului de Petrol si gaze Ploiesti (care atrage atentia asupra cazului Ciprian Gerosanu, Dumitru Iuga (care denunta farsa judiciara si cere eliberarea lui MM), Ticu Dumitrescu (care aminteste de soarta cumplita a celor arestati pe 18 februarie si invita la nonviolenta si rabdare), Mihai Sora, care depune marturie despre ce a vazut in Piata Universitatii pe 13 iunie si despre intilnirea cu Marian Munteanu de la Spitalul de urgenta, Ana Sincai (care innvita manifestantii sa se adune in Piata Operei in fiecare duminica pina ce se va impune adevarul), Ioan Rosca (care reaminteste idealurile Pietei Universitatii si roaga pe toti cei care se mai considera golani, sa le apere in continuare), David Mihut (de la Timisoara, care descrie mitingul de solidaritate din Timisoara din 19 iulie).

Viitorul, 26 iulie. Cuvintul unor vorbitori la mitinguul din 22 aprilie. Dumitru Iuga: Marian Munteanu este o victima politica. A fost supus la silnicie fizica. Daca nu va fi eliberat revolutia din decembrie a fost doar un bluf. Trebuie sa ne continuam lupta nonviolent, fara bite si topoare oferind floarea ca semn de conciliere. Mihnea Moroianu, conferentiar IPB: 291 de cadre didactice de la IPB au infiintat un grup pentru solidaritate universitara, raspunzind apelului centrului universitar Timisoara. Se impune eliberarea arestatilor nevinovati precum si traducerea in fata justitiei a tuturor celor vinovati de actele de violenta din acele zile. Arestarea liderului organizatiei care s-a retras prima din Piata Universiattii este o absurditate. Extremistii sint cei care refuza dialogul. Viorel Tunaru, Basarabia: “Frati de singe, frati de lupta, ceea ce se intimpla este foarte dureros si pentru poporul roman din Basarabia [..] care e relatia Iliescu -KGB, cine pe cine sustine? Cel mai trist e azi ca unii romani se multumesc cu foarte putin si nu vad libertatea. Unora o bucata de cirnat li se pare ca e rai..”

Revista “22”, 27 iulie. 22 iulie, Piata Operei din Bucuresti. Publica integral discursul lui M. Sora si Dumitru Iuga. Sora a asistat din turnul cladirii arhitecturii la tot ce s-a intimplat in piata intre 14.45 si 17.30 cind au inceput sa arda autobuzele. Nici un student nu a participat la miscarea violenta din strada, asigura el. Erau in interiorul edificiului, baricadati pentru a apara institutia, unde dimineata avusese loc un raid al politiei, in cautarea unui student care aruncase manifeste scrise cu mina. Pentru a-si exprima indignarea fata de ce vazuse dimineata in piata universitatii. Marian Munteanu s-a dus la ministerul de Interne pentru a aduce lumea inapoi si a impiedica violentele. Martor este Alexandru Bobos care a fost cu el.

Nota 1, LD – jurnal 7. 22 iulie Miting – marş studenţesc ( Piaţa Operei ) Liga Studenţilor, sprijinită de Asoc.21 decembrie….Lume multă, multă.Se merge pe simboluri: alb şi flori. O lozincă imensă – tablou simbolic: Ce a rămas din Revoluţie semnul victoriei cu cele două degete în V cu paşaportul între degete; …Multe alte pancarte cer eliberarea lui Marian Munteanu. …. Studenţii “de ordine” roagă să nu se scandeze decît… eliberarea lui Marian Munteanu; să nu se scandeze lozinci anti-guvernamentale ( tocmai se strigase ” Jos Iliescu!” )…. Lumea este cam nedumerită, derutată; se cam mişcă; vorbesc; îşi dau cu părerea; unii părăsesc manifestaţia; în jurul pieţei, poliţişti de ordine; pe la balcoane… privitori. Să fi fost 5 – 3.000? Nu pot să-mi dau seama. Oricum, lume multă şi “bună “. Foarte puţini studenţi. .. Elită civică cunoscută ( GDS, AFDAP ): Gabriel Andreescu, Mihai Şora, d-na Şincai, Ticu Dumitrescu, ş.a.ş.a. .. La restaurantul “Opera “, o nuntă sau o cumetrie, cu muzică dată la maxim, se revarsă peste manifestaţie. Nu prea se aude ce se discută la microfon. Se aud doar lozincile care sunt de toate felurile, depăşind “recomandările” organizatorilor…. Vorbesc crescendo ( ca ton şi conţinut ): tatăl lui Marian Munteanu, dna Rădulescu ( pentru greviştii foamei ), dl.Şora, D-na Şincai, Ticu Dumitrescu, Iuga ( TVR ), Ion Roşca ( P.Neamţ ), un basarabean, un timişorean, un prof. de la Politehnică, un prof. de la Ploieşti. Treptat, mitingul devine accentuat politic. Se scandează: Eliberarea arestaţilor! Marian Munteanu, Nica Leon! Dumitru Dincă!Vrem dreptate, nu procese înscenate! Minerii, Minerii! Să fie judecat, cel ce i-a chemat! Jos Iliescu! Jos Securitatea! Libertate! Cine-a tras în noi, după 22? … Ioan Rosca a vorbit scurt, în numele Dialog Piatra Neamţ: să nu se uite, să nu se piardă spiritul care a animat Piaţa Universităţii. Golanii de atunci să-şi reafirme credinţa în cauza dreptăţii, libertăţii şi democraţiei. Să nu se dezică de tot ce au sperat.

TVRL ( 31 iulie )

Comisia parlamentară de anchetă “13-15 iunie . Au depus mărturii: C.Nancu ( Asoc. 21 decembrie ), Vl.Moisescu ( stud. Construcţii ), D.Iuga ( sind.TVR ); Don Brais ( stud. Construcţii ), Emanuel Valeriu ( TVR ); Eug.Leahu ( Arhitectură ), Gabriel Andreescu ( GDS ), Ioan Nemţiu ( Asoc. 16 -21 decembrie ).

Observator, 4 aug. 13 iunie : martor ocular. Emanuel Valeriu. Relateaza modul in care a comparut in fata Comsiei de ancheta privind evenimentele din 13 iunie. A gasit comisia deja dezinformata de Dumitru Iuga, care fusese audiat inaintea lui. A fost iritat ca i s-au pus intrebari (abuzive) despre televiziune si inainte de 13 iunie (20 mai etc) si a refuzat sa raspunda.

Flacara 12 sept. Marilena Rotaru. Dreptul de a spune adevarul.”Televiziunea romana este la ora actuala in situatia acelui alergator care concureaza singur si iese al doilea.[..].Inlocuieste inevitaboil informatia cu propaganda.[..] Televiziunea trebui sa informeze, sa descopere adevaruri, nu sa fabrice adevaruri[..] Supunerea minoritatii de catre majoritate poate insemna supunerea adevarului de catre minciuna.

Dreptatea, 13 sep. Comunicat al sindicatului liber RTVR, condus de Dumitru Iuga, in legatura cu manevrele prin care Emanuel Valeriu a incercat sabotarea activitatii sindicatului stimulind infiintarea unui alt sindicat.

Dreptatea, 13 septembrie. Comunicat si protest al lucratorilor din sindicatul liber RTVL pentru actiunile desfasurate de Emanuel Valeriu care a instigat infintarea unui alt sindicat si l-a trimis pe domnul Rosiianu in locul liderului sindicatului Dumitru Iuga la intilnirea cu reprezentantii sindicatelor TV din Europa.

Dreptatea, 16 septembrie. Primim de la sindicatul artistic RTV, Stoian Cristian, vicepresedinte. Protesteaza pentru modul in care noul lor sindicat este tratat de catre cel condus de catre domnul Iuga. “Ni se par ridicole, mai mult, neserioase pretentiile domnului Dumitru Iuga de a schimba pe unul sau altul din colegii nostri aflati acum in conducerea administrativa, sau criteriile de alcatuire a programelor”.

Romania libera, 19 sept. Ambasador TV. Delegatul televiziunii la colocviul romano -elvetian de la Chaumont va fi Gelu Voican Voiculescu.

Romania libera, 27 sept. Din tara cirtitelor. Marilena Rotaru. Aminteste o anecdota cu un pui de cirtita care scos pentru prima data afara si vazind atitea minunatii intreaba: “Daca aici e atit de minunat de ce traim noi acolo in bezna, noroi si subterane?” ,”Acolo e patria noastra, fiul meu”, raspunde cirtita. De cite ori ies pe poarta televiziunii “ma aflu in situatia puiului de cirtita care afla ca pe lume este si bine si frumos si mai ales ca binele si frumosul pot fi adevarate”.

Baricada nr.37, 25 sept. Cine conduce RTVL? I Cocktail -mozaic. Luca Dalbu. Istoria TVRL. Brusca popularitate cistigata prin participarea la revolutie. Numirea lui Aurel Dragos Munteanu si Constantin Petre intrind in conflict exterior cu manifestantii si interior cu sindicatul lui Dumitru Iuga. Inlocuirea lor cu Razvan Theodorescu si Eugen Preda, care nu a schimbat nimic. Paralizarea schimbarii din interiorul televiziunii. Chiar si cei 200 de politruci iremediabil compromisi sint in continuare inauntru. Doar 30 din ei s-au pensionat la cererea lor expresa. Ceilalti au fost rotiti sau avansati in pozitii mai putin vizibile: Nicolae Petrovici, ajuns la anchete sociale (fost redactor sef al emisiunlor ideologice, membru al biroului executiv RTVL si prieten cu Nicusor; Ilie Nedelcu, uns secretar general de redactie la oficiul cu publicul, similar cu pozitia sa din emisiunile ideologice dinainte; Vasile Vasile, fostul secretar de partid si director al redactiei culturale este acum bibliotecarul sef al Radioteleviziunii; fostii cenzori ai emisiunilor: Gheorghe Ciocan, Cicerone Grigorescu, etc. deveniti realizatori de emisiuni. Compromiterea celor trei sferturi din salariati dinaintea lui 22 decembrie s-a amplificat prin grave vinovatii acumulate dupa aceasta data.

Baricada nr.38, 2 oct. 90. Cine conduce RTVL? II. Epigonii. Luca Dalbu. Incapacitatea lui Emanuel Valeriu, pazit acasa de catre doi politisti pe tura. Utilizarea lui George Marinescu, fost secretar de partid si Cornelius Rosianu, nepotul ilegalistului Mihai Rosianu si varul lui Dinu Sararu. Victor Ionescu si Victor Teodoru, doi epigoni ai telejurnalui ceausist. Virgil Tatomir, experimentat propavaduitor. Chiar cei ce nu mai sint vizibili nu au plecat de tot. Petre Popescu este purtator de cuvint al televiziunii si director al oficiului de relatii cu publicul. Expertul in lozinci, George Radu Serafim a devenit seful redactiei Viata spirituala, echipind-o cu multi politruci, etc.

Baricada 39, 9 oct. Cine conduce RTVL? III. Epigonii. Luca Dalbu. Spectaculoasa ascensiune a tandemului Ionel Bucheru (preferatul lui Dumitru Popescu si prieten cu fostul bos al Scinteii, Alexandru Ionesu si cu politrucul nomenclaturist Ion Traian Stefanescu; cel care a facut drastica epurare de cadre in 1972 in cirdasie cu politrucul Sion Bujor) si Costel Buzdugan, ( adus la TV de tov. Bucheru, ocupindu-se cu cenzura din 1974 pina la revolutie), numiti sefi, director la departamentul emisiunilor pentru tineret, domnul Buzdugan ocupindu-se de sufocarea emisiunii Gaudeamus. Alta ascensiune: Manase Radnev, noul director al departamentului de publicistica, fiu al unei ilegaliste, amic la toarta cu Paul Niculescu Mizil.In departamentul emisiunilor muzicale si de varietati, noul director este Dumitru Morosan, care a dirijat ploaia de osanale in festivalul Cintarea Romanieii, metamorfozat in Omagiul conducatoruui iubit, fiind unul din apropiatii securistului Fanica Orzan, fost nr. 2 in institutie.”De altfel, micul incendiu din ziua revolutiei, in care s-au mistuit listele cu informatorii de la radioteleviziune , de la a la z , inclusiv statele lor de retributii a fost bine venit incit pe listele cu pricina figurau nu mai putin de 200 de nume din toate sectoarele, redactiile si compartimentele radioteleviziunii[..] Domnul Orzan dispunea de doua statii de ascultare cu dotari corespunzatoare la televiziune si radio, microfoanele fiind amplasate cam peste tot: in birouri, in cabine, in studiouri, pe holuri si, dupa aprecierea specialistilor, chiar si in lifturi.[..]Imediat dupa revolutie, cele doua sindicate libere care s-au infiintat, au facut demersuri insistente [..] pentru a le obtine si a le da in sfirsit in vileag, dar conducerea si in principal fostul director general, Petre Constantin, s-au prevalat de acel incendiu improvizat.”

Baricada 16oct. Cine conduce RTVL? IV. Parada plutonierilor majori. Luca Dalbu. Semnaleaza ordinul intern discret 395/P dat la sfirsitul lui septembrie de Razvan Theodorescu prin care se interzice salariatilor din TVR sa-si critice institutia si sa comunice spre exterior informatii legate de activitatea interna. Citate din ordinul respetiv:” Nerespectarea prezentelor norme constiutie o grava incalcare a obligatiilor profesiuonale si morale ce revin salariatilor RTVR si atrage raspunderea disciplinara, civila sau penala, dupa caz”.

Baricada nr. 41, 23 oct. Cine conduce RTVL? V. Pentru cine bat clopotele, domnule Emanuel Valeriu? Luca Dalbu. In interviul din Opinia Sudenteasca, Razvan Theodorescu recunoaste ca el insusi l-a propus pe Emanuel Valeriu ca director general al Radioteleviziunii. Dar lumea stie foarte bine ca propunerea venea mai de sus. Astfel a ajuns intr-o pozitie importanta un gainar mediocru care se prezinta dizident. Desi pretentiile sale au fost demontate una dupa alta si nici macar statutul sau de corespondent al Europei Libere nu pare clar. Intrat in functie la 1 aprilie, dl. Valeriu a actionat energic impotriva dusmanilor sustinatorilor sai. Un exemplu este aluzia jegoasa ca a fost victima unei tentative de mituire din partea PNT aruncata in plina campanie electorala la o ora de audienta maxima.

Baricada 45, 20 nov 90. Cine conduce RTVL? IX. Doua sindicate si un avorton. Luca Dalbu. Povestea constituirii sindicatelor din TV si radio de catre doi lideri incontestabili : Dumitru Iuga si Horatiu Dobos. Incercarea de a da peste lista informatorilor securitatii, pentru a curati televiziunea de oamenii lui Fanica Orzan. Multi dinte din departamentul externe au fost securisti (ex domnul Andrei Magheru fost sef sectie fraceza ajuns acum la ambasada din Paris) . Ciocnirile cu conducerea in lupta pentru schimbarea vechilor experti in dezinformare. Lupta cu Emanuel Valeriu, datorita pozitiei critice fata de manevrele din TVR la 13-15 iunie. Contraatacul acestuia: infiintarea unui sindicat fantoma condus de fosti securisti (Nicolae Mecalin).

Revista 22, 21 septembrie. Intilnirea de la Brasov din 8-9 septembrie 1990

/Intilnire la nivel inalt. Dumitru Iuga. Se intilnesc la Brasov liderii morali din Valea Jiului si din Bucuresti. Este ocazia eliminarii neintelegerilor si creerii unei noi solidaritati. Vinovata de dezbinare a a fost televiziunea romana .

15 noiembrie din octombrie 1990

/Intrunirea rezistentei romane, o permanenta. Sondaj cu intrebarile:1. Cum vedeti Romania anului 1992? 2. De ce nu ati emigrat? 3. In ce credeti? Rapund: Stelian Tanase, Ana Blandiana, Ioan Deac, Anton Stanescu, Radu Filipescu, Dan Giuvelca, Dragos Pislaru, Aurel Baghiu, Dumitru Iuga, Marian Munteanu, Adrian Cristescu, Adrian Moruzi.

/Cine ne autorizeaza sa facem politica? Organizatorii intrunirii rezistentei romane. Comenteaza reactiile rauvoitoare in urma intrunirii de la Brasov din 7-9 septembrie. Explica telul acestei reuniuni si a celor 4 puncte supuse dezbaterilor. Nu sint invitatii legitimi si nu sint aceste puncte firesti? Consiliul superior al armatei a comunicat la TVR ca la Brasov a avut loc intilnirea “asaziseia” rezistente romane. Cu ce drept face astfel de afirmatii? Iar pe 11 octombrie TVR a prezentat un interviu in care Miron Cozma este acuzat ca a facut politica la Brasov. Dar la 13-15 iunie minerii nu au facut politica? Dumitru Iuga a fost atacat de conducerea TVR pentru cuvintul sau de la reuniune, pentru ca ar fi facut politica. Si lista represaliilor asupra participantilor la lucrari ar putea continua.

Expres magazin nr. 13 din 19-25 octombrie.

/relatare de la mitingul de la televiziune al partidelor de pe 4 octombrie. Manifestantii se apropie de televiziune scandind :”Noi v-am aparat, voi ne-ati inselat, Iuga, Iuga!”, etc. In spatele gardului de sirma ghimpata pancarte cu avertismentele:”zona interzisa”, “obiectiv de stat sub incidenta militara”. Trupe cu casti albe inarmate pina-n dinti. Este admisa o delegatie din 3 persoane care-i inmineaza lui Razvan Theodorescu o motiune de protest. Apoi se accepta si o delegatie a presei care cu mare greutate ajunge la locul convorbirilor. Se discuta despre tratamentul comparativ in puscarie unde vechii nomenclaturisti au ingrijire medicala si drept de a umbla in haine civile si cravata iar detinutii anticomunisti sint tinuti in zeghe, tunsi, ipsiti de ingrijire medicala si baturi chiar in cladirea tribunalului. Dialogul este inregistrat in intregime dar nu este transmis. Ce rost a mai avut atunci? De ce a asteptat inutil in strada dl. Nica Leon, ca apoi sa fie invitat inauntru promitindu-i-se ca intilnirea va fi transmisa la ora 21. Oare ce l-a facut pe dl. R. Theodorescu sa se razgindeasca? Intrebarile lui Nica Leon despre alte casete care au disparut si motivul intreruperii emisiei pe 13 iunie? Dl. Theodorescu nu-i deranjat de lozincile strigate in strada asigurind interlocutorii ca televiziunea nu minte.

Revista”22″ nr.40 din 19 oct.90 -dedicat televiziunii:

/Tolerarea abuzului. Gheorghe Mitrofan.In TVR s-a practicat abuzul de putere. El ar trebui analizat de sindicatil liber al RTVR sau de Grupul pentru independenta televiziunii. Abuzul a continuat si dupa 22 dec. si e practicat tot de cei ce recurgeau la el inanite la care se adauga citiva nou veniti pentru ca altfel nu-si pot acoperi incompetenta. De atfel directorii RTVR nu mai risca nimic si nu se mai tem nici cit se temeau inaine de 22 decembrie. “Ei nu mai dau socoteala nimanui. Iata doar un exemplu: la mijlocul lunii ianuarie a.c. un director de compartiment este contestat prin vot secret de 2/3 din salariati.Cu toate ca I se cunostea incompetenta profesionala si activitatea pe linie PCR, conducerea ierarhica (dir. ge. adj), nu a efectuat schimbarea nici pina in prezent. De fapt nici directorul gen. adj. nu putea alege alta alternativa deoarece el insusi fusese contestat pentru abuzurile din functie din ultimii 20 de ani [..] Unii afirma ca noi, salariatii din RTVR toleram abuzul pentru ca raminem pasivi in fata lui (nu actionam). Dar stie cineva cum trebuie actionat? Indrazneste cineva din RTVR sa se ridice in apararea colegului sau fara a se gindi la posibilitatea extinderii abuzului si asupra sa?”.”A fost silit sa colaboreze cu lichelele fostului regim inca din 22 decembrie, asistind la instalarea lui Aurel Dragos Munteanu, deceptie care l-a dezmeticit. Sub Razvan Theodorescu abuzurile insa continua, desi el este probabil constient de necesitatea schimbarilor. Replica pe care o da: Dar in ce alte institutii s-au facut schimbari? este greu de sustinut.

/Licentele si democratia. Interviu cu Ion Ratiu, realizat de Andreea Pora. A cerut in numele UMRL autorizatie pentru un post independent de televiziune. Refuzt la 18 ian. , apoi in intrevederea de pe 29 ian. cu Iliescu. In continuare a fost respins fiind invocate motive tehnice. Nou dialog pe 31 iulie cu Iliescu, care-i cere sa vorbeasca pentru Romania in strainatate. Un post de televiziune independent, chiar patronat de el ar avea asigurata echidistanta de catre consiliul de conducere. S-a facut o intelegere cu Petre Roman pentru viitor. Iliescu infirma ca s-ar fi dat aprobare lui Iosiv Constantin dragan. Va sprijini SOTI.

/In spatele usilor intredeschise. Andreea Pora. Deciziile se iau in misteriosul etaj 11 de catre vechii sefi. Pe 22 decembrie acestia au cistigat increderea telespetatorilor cu conditia de a nu mai minti. Am vazut cu totii cum a fost respectata. Un post de televiziune alternativ ar fi salutar.

/atacul impotriva mea este de natura polirtica. Interviu cu Vartan Arachelian, teleast interzis, presedinte AZR. Comenteaza ordinul 395/P si povesteste seria de infruntari care au dus la ostracizarea sa si suspendarea pe 3 luni. Spera ca va putea reveni intr-o televiziune cu conducere schimbata in urma aparitiei comunicatului comisiei parlamentare care ancheteaza evenimentele din 13-15 iunie. Conducerea televiziunii saboteaza activitatea sindicala si civica (Iuga, Mitrofan).

Dreptatea 8 noiembrie. Miting in interiorul televiziunii. Anuntul mitingului care va avea loc in curtea RTVl la orele 14.

Adevarul 9 noiembrie. Miting si antimiting la RTVRL. Sindicatiul liber din RTVRL a organizat joi dupa amiaza un miting de protest. Sindicatul artistic anunta ca se desolidarizeaza.

Romania libera, 10 noiembrie. Protest. Sindicatul liber din RTVR protesteaza impotriva comportamentului conducerii televiziunii care a interzis accesul ziaristilor la mitingul din 8 noiembrie.

Romania libera, 22 noiembrie. Pascal Ilie Virgil. Mica Alianta civica din televiziune. Citiva dintre membrii sindicatului artistic (Alexandru Capusneac, Stefan Rizea, Dinu Ion) nu inteleg ruperea personalului in doua sindicate, sustin doleantele sindicatului liber si s-au inscris in el.

Romania libera. Atentie la televiziune: aricii lui Rommel! Sorin Rosca Stanescu. Adunarea sindicala care a avut loc vineri [data de stabilit] in curtea televiziunii romane, a fost protejata prin instalarea unor ” dispozitive de aparare formate din fiare de calibru sinelor de cale ferata, asezate crucis si infasurate in sirma ghimpata. Sint denumite “aricii lui Rommel” si au mai fost utilizate in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru apararea plajei Omaha impotriva invaziei aliatilor. Mai exista de-a lungul gardului dispre strada Pangrati si capcane impotriva demonstrantilor (cine trece gardul ramine prins cu gleznele rupte). Aici s-a desfasurat mitingul condus de Dumitru Iuga, pe care ziaristii s-au straduit sa-l urmareasca de dincolo de gard, accesul fiind interzis de conducere. In aceste conditii au perceput: 1. As fi preferat sa fac o emisiune in care sa informam opinia publica despre doleantele noastre dar ni se refuza accesul in programele televiziunii care sint deschise numai sindicatului sabotor. Televiziunea trebuie sa fie independenta fata de putere dar nu si fata de valorile democratiei. Avem obligatia de a sprijini iesirea din totalitarism impotrivindu-ne restauratiei, eforturilor pentru consolidarea vechilor structuri. In conducerea profesenista a televiziunii au ramas fosti activisti si secretari de partid, adevarati teroristi politici (Vartan Arachelian); 2. Lipsa independentei TVR dublata de decizii grabite (vezi filmul cu securitatea este intolerabila. Singura solutie: demisiile factorilor de raspundere si transformarea TVR intr-o sursa de informare corecta. Publicul intelege ce se intimpla si tacind devenim complici. Tehnicile de manipulare sint mizerabile cum ar fi filmarea unui tigan de 14 ani repetitiv, timp de 2 minute, pentru a compromite un fenomen (Delia Budeanu) 3.”Constatam cu regret ca o mare parte dintre noi a jurat fals, consecintele dezastruase suportindu-le o societate intreaga[..] Vechiul aparat de cenzura si decizie din institutia noastra a fost in mare parte conservat si apoi treptat dupa fiecare din evenimentele din 12 ianuarie, 29 ianuarie, 18 februarie, 13-15 iunie, introdus in circuit, pastrindu-si vechile privilegii”.[..] Cit de amabili erau pina la 12 ianuarie tortionatii cu victimele [..] chemindu-ne cu disperare la conciliere, iar noi ne-am lasat pacaliti, inselati, asteptind din partea lor retragerea din sfera deciziei si eventual recunoasterea vinovatiei, chiar si fara cainta. Dar nu s-a intimplat asa. V-a fost frica sa ne sacrificati, eram prea multi! Atunci ati chemat minerii [..]Noi nu ne putem uita martirii tiriti pe caldarimul tragicelor evenimente din 13-15 iunie, batjocoriti, schiloditi, maltratati si omoriti.(ing. Gh. Mitrofan).

Romania libera , 9 noiembrie

Mitingul de la televiziune. Dana Ionescu. Pe 8 noi la ora 14 Sindicatul Liber din Radioteleviziunea Romana a organizat in incita institutiei un miting de protest impotriva consiliului de administratie al TVR. Razvan Teudorescu interzice mitingul si-l izoleaza de ziaristii de afara. Vorbesc: Dumitru Iuga, Vartan Arachelian, Delia Budeanu, Mihai Rosiianu, ing Mitrofan. Principala revendicare: eliminarea vechilor cadre superiaore de partid din RTVR care intervin direct in cenzurarea emisiunilor.

Dreptatea 6 noiembrie. Interviu realizat cu Vartan Arachelian de Ilie Costache. Este indispus de atitudinea unor intelectuali egoisti care afirma ca nu fac politica.”Judecind obiectiv este de-a dreptul revoltator ca in perioada campaniei electorale intelectualii umanisti sau chiar mari personalitati ale vietii politice au stat de o parte, evitind partidele politice de opozitie”.Opozitia din parlament respinge opozitia extra parlamentara. Aceasta lipsa de unitate produce exodul tinerilor spre occident. IC .Aceasta plecare este o forma de lupta impotriva comunismului. VA. Care convine guvernului. IC.Ce s-a intimplat in studioul 4? VA.Grupul domnului Brates a fost in coniventa cu cei care au pregatit lovitura de stat. Mamele eroilor cazuti se intreaba de ce au fost chemati la televiziune oameni cu miinile goale cind aceasta era aparata de armata?

Phoenix nr. 40, 5-11 noiembrie. Dezinformarea la noi se numeste minciuna crasa. Interviu cu Vartan Arachelian realizat de Marius D. Şopterean. Si alte televiziuni manipuleaza dar la noi s-a ajuns la minciuna crasa.Nu crede ca doar in folosul puterii. Pot fi si alte forte si servitutea voluntara. Speranta e SOTI. Una din tehnici este ciclul stire-dezmintire. Exemple sint cu duiumul de la Sapinta pina la Marian Munteanu. Intelectualii par a nu se putea uni. Sint ca un arhipelag cu nenumarate insulite, separati de vanitatre, formind o puzderie de ostroave pe care armada fesenista le poate usor stapini.

Expres magazin nr. 16.Televiziunea vazuta din interior. 9-15 noiembrie. Interviu cu Dumitru Iuga luat de Crstian Tiberiu Popescu. Sindicatele libere au fost o reactie de autoaparare in fata noii puteri instalate in administratia institutiilor si la nivel central. Fata de altii, noi respingem acel “apolitic” omniprezent in statutele sindicale. Se putea folosi “apartinic” dar apolitismul este o confuzie si o greseala paralizanta. Declansarea unei greve inseamna punerea in discutie politicii guvernului aflat la putere. Oamenii s-au ferit de implicare politica si datorita dezgustului fata de politica partidului din trecut. Ei nu au realiazat ca sint vinovati si ei prin neputinta de a face o contrapolitica. Dupa 22 decembrie au platit nesfirsitul sir de compromisuri pe care le-au facut in goana disperata pentru o bucata de piine. Si a aparut cineva care le-a imbunatatit conditiile de viata si i-a lasat sa se descarce injurind pe cine vor. Cine ar putea sa-l concureze pe acest om providential? Partidele politice care iar fac politica oferind iar vorbe si promisiuni? Singurul care a facut ceva concret este el, aflat nu in fruntea unui partid, ci a unui front. Un alt grup, detul de numeros, cei ce participasera activ la evenimente in decembrie, a simtit deturnarea, iesind din nou in strada. Au strigat Nu sintem partide, pentru a nu intarita primul grup despre care am vorbit, usor de manipulat. Atacul puterii a fost indreptat cu precadere asupra partidelor, pentru ca doar ele se organizau penmtru o eventiala preluare a puterii. Forumurile antitotalitare au putut fi constituite abia acum, dar nici azi nu sint conditii pentru aliante veritabile si viabile din cauza ambitiilor personale si parvenitismului. E necesar un proces de purificare morala. Exista un sprijin masiv pentru sindicat in toate compartimentele televiziunii. Oportunistii nu sint multi, dar sint periculosi pentru ca detin functii in conducerea administrativa. Cazul Arachelian e simptomatic. Sindicatul liber a fost constituit la 19 ianuarie 1990 asumindu-si din start o incarcatura politica absolut fireasca avind in vedere postura speciala a televiziunii romane, contributia ei decisiva la promovarea ideologiei comuniste, care ne propulsa catre epoca de piatra. Aceasta s-a facut sub o conducere administrativa corupta pina in maduva oaselor. Pacatele TVR ar fi putut intra foarte usor sub incidenta codului penal. Sindicatul si-a propus sa refaca prestigiul institutiei aparindu-i libertatea si independenta in fata celor care ar fi incercat sa impuna noi tutele. El a facut politica celor care au murit in decembrie. Demiterea domnului Emanuel Valeriu nu mai rabda nici un ceas.

Romania libera 16 noiembrie. /Nu putem reusi decit impreuna. Petru Clej. Pe 15 noiembrie s-a desfasurat cea mai mare manifestatie de dupa revolutia din decembrie. S-au prezentat la chemarea AC intre 200000 si 500000 de oameni. Pe tribuna se afla o banderola cu textul “Nu putem reusi decit impreuna “, un adevarat motto pentru AC. Marsul porneste la 15.30 condus de tinerii din conventia studenteasca bucuresteana in frunte cu Marian Munteanu si Mihai Gheorghiu. In urma lor Vartan Arachelian, CT Dumitrescu, D. Iuga, PM Bacanu si altii. In dreptul cladirii GDS de pe calea Victoriei, coloana se opreste, se aplauda si se arunca flori de la balcon. Nu s-au manifestat provocari sau agresiuni impotriva marsului. Munteanu face apel la participanti sa nu scandeze lozinci impotriva puterii amintind ca demonstratia nu e indreptata impotriva unor persoane ci a sistemului comunist. La 16.10 se intra in Piata Victoriei care e bordata cu politisti. O delegatie condusa de CT Dumitrescu este primita in cladirea guvernului unde este rugata sa astepte. Dupa un sfert de ora, vazind ca nu apare nimeni, dl Dumitrescu a considerat ca e nedemn ca sutele de mii de manifestanti sa mai astepte si a parasit cladirea. Oamenii de ordine coopereaza cu politia potolind rarele elemente turbulente care seamana foarte mult cu cele care au compromis evenimenetle din 12 ianuarie, 18 febr, 13 iunie, etc. Se trece prin Piata Romana iar la trecerea prin Piata Universitatii Mihai Gheorghiu propune tacerea in memoria victimelor comunismului. La ora 17.10 se revine in Piata Victoriei si incepe mitingul.

Romania libera 17 noiembrie. Martor in coloana. Relatare de la mitingul AC de pe 15 noiembrie. Mihai Sora: Puterea continua sa masluiasca adevarul. Respinge dialogul demonstrind ca comunismul nu a murit. Mircea Diaconu. Aminteste ca pietrele de sub picioarele lor au fost inrosite de singele prietenilor. Stefan Radoff citeste declaratia Aliantei Civice. Urmeaza reprezentantul romanilor din Chisinau, care cere ca fratii de peste Prut sa nu fie uitati. Se scandeaza Romania mare, Basarabia. Cornel Nistorescu plinge. Radu Filipescu multumeste Europei Libere care a spus adevarul despre Brasov si reaminteste evenimentele din iunie de care vinovat e dl. Iliescu intrebindu-se daca mai are ce cauta in conducerea tarii. Vasile Pilat, economist, se refera la situatia economica dezastruoasa, mult mai rea decit in urma cu zece luni si arata ca o reforma eficace ar trebui pregatita cu totul altfel. Asa cum se procedeaza, amenintati biologic, cetatenii vor vrea din nou sistemul centralizat. Vasile Diaconescu, aduce salutul Timisoarei si punctul de vedere al timisorenilor. Societatea civila trebuie sa interzica guvernului practica dictaturii. Se scandeaza demisia. Ioan Manucu: nu si-a facut decit datoria impiedicind ordinea bitei, desi folosirea minerilor a fost evident ilegala, nu este cercetat modul in care au fost transportati. Marian Munteanu a reafirmat principiul nonviolentei, faptul ca adevarul va invinge. Luptam impotriva unui sistem, nu a unui om. Se striga “Fara violenta!” Alexandru Popovici, presedintele FDA Prahova, se refera la falsa reforma economica si mentinerea combinatelor energofage care fac Romania dependenta de furnizorul sau energetic. PM Bacanu face apel la curaj in fata esaloanelor 2 si 3 ale nomenclaturii. Se striga “Jos securitatea!”. Banyai Peter pune intrebarea “Daca Frontul este emanatia revolutiei anticeausiste, cum se face ca toti dizidentii anticeausisti sint adversarii frontului iar slugile comuniste sint sustinatorii lui infocati? Dragos Pislaru, organizator al mitingului citeste adeziunea Asociatiei Decembrie din Sibiu, a FDA si a Uniunii Democrat Crestine. Rodion Galeriu, aminteste versul lui Nichita Stanescu “Istoria este scrisa cu un creion imnmuiat in singe.” Ilies Constantinescu, la 14, 15 iunie s-a incercat compromiterea muncitorimii. D. Iuga: sindicatul liber din televiziune se fla printre demonstranti dar conducerea televiziunii a avut un rol important in iunie creind confuzie si panica. Dragos Pislaru: citeste un bilet de omagiu adus lui Liviu Babes. Alina Grigorescu, eleva aminteste de singele de pe zapada din decembrie. Constantin Cojocaru: “Moartea comunismului presupune demolarea esentei sale, trecerea efectiva a puterii economice in proprietatea cetatenilor. Privilegiatii si bisnitarii fostului si actualui regim nu trebuie sa se atinga de acesta avere.” Sorin Dumitrescu: aminteste ca pasesc pe o iarba sub care e multa lume peste cei 1033 oficiali. “Noi sintem vlastarul care apare dupa ce-ai ingropat saminta.” Dragos Nicolesu din partea Confederatiei Fratia cere guvernului sa inceteze cu minciuna liberalizarii si parlamentul sa nu mai voteze legi antimuncitoresti. Mai cere procesul comunismului si adevarul despre 13-15 iunie. Ultimul care ia cuvintul este CT Dumitrescu. Aminteste ca la 22 decemmbrie la aparitia lui Iliescu in balconul CCului s-a strigat “fara comunisti, nu te vrem !”, dupa care au aparut teroristii care au insingerat piata si au adus linistea de care aveau nevoie guvernantii. Pentru ei nu e nevoie decit de o singura cale. Se striga “Demisia, demisa!”. Impins de prieteni se urca la tribuna Ion Caramitru. Este huiduit. Piata striga “Adevarul, Adevarul” si fluiera. Caramitru: “sintem pusi la incercare de o forma noua de comunism”. Fluieraturi. “Jos Iliescu!”, Caramitru: “sa luptam impotriva comunismului”. Fluieraturi si huiduieli. I se striga :”Striga cu noi Jos Iliescu!”. Caramitru striga :”Jos comuniusmul, Jos Iliescu!” in uralele :”Caramitru e cu noi!”. Intervine Marian Munteanu :”Sa nu impunem nimanui nimic!”. Demonstratia ia sfirsit, oamenii sint rugati sa evite orice violente , chiar si verbale si se risipesc.

Tinerama, 16-23 noiembrie. /Ce rol nefast a jucat televiziunea? Cuvintul lui Dumitru Iuga la mitingul de la Bucuresti: societatea a intrat intr-o grava criza si nu trebuie sa uitam o clipa contributia TVR la adincirea ei. Se impune ca aceasta institutie sa apartina poporului roman care sa o poata controla, altfel situatia se va agrava si mai tare. ” Cereti forurilor diriguitoare care se ocupa in acest moment de treburile tarii sa initieze un concurs public de competenta profesionala si probitate morala pentru ocuparea functiilor de inalta rasopundere civica in conducerea suprema din radioteleviziunea romana nationala, cereti adoptarea unei legislatii de oraganizare, functionare si protectie, pentru acesta institutie care sa o scuteasca pentru totdeauna de orice urma de servitute in fata puterii. Nu uitati o clipa faptul ca democratia autentica in Romania este inca un deziderat iar controlul asupra televiziunii romane exercitat de un anumit grup social politic, va amina sine die aceasta mult rivnita implinire. ” TVR are un rol esential in promovarea adevarului si trezirea la realitate a populatiei. El trebuie curatat de vechii activisti de partid, cenzorii si slugile societatii”.

duminica, 2 dec, BBC (LD-jurnal 8)

Tr.Ungureanu: Dumitru Iuga în greva foamei 2 dec.’90. Explicaţiile date lui Tr.Ungureanu: A intrat în grevă de la 1 decembrie; O serie de cerinţe cu caracter sindical-organizatoric; Protest împotriva dezinformării opiniei publice practicate de TVRL; Vechile structuri comuniste, activiştii culturnici din televiziune, comandă mai departe; El întîmpină presiuni, ameninţări, umilinţe.

Romania libera, 6 decembrie. Domnul Iliescu rateaza din nou dialogul. Eugen Dichiseanu. Invitatii pentru ziua de 5 decembrie au fost tinuti afara in ger o ora si jumatate. Nu au fost primiti pentru ca aveau doi virusi: presa si CADA. Convorbirile trebuiau sa inceapa la ora 10 dar nu a fost acceptata CADA, doar membri cu caracter de persoane particulare iar presa sub nici o forma. In palat existind TVR si Rompres. In aceste conditii CT Dumitrescu a transmis invitatilor refuzul de a mai participa la dialog. S-a tinut o conferinta de presa si s-a dat o declaratie comuna: “Declaratie. Asociatiile si membrii CADA prezenti la ultima intilnire ratata cu d. Iliescu din data de 5 decembrie 1990, am convent ca singura iesire a tarii din criza actuala este posibila numai prin demisia imediata a presedintelui Romaniei si a premierului Roman. [..] Este [..] evidenta tendinta dlui Iliescu si a echipei sale de guvernare de a se mentine cu forta la conducerea tarii. Consideram ca adoptarea in parlament a legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Suprem de aparare al tarii, reprezinta un act de tradare a principiilor democratice. De aceea sprijinim revendicarile CADA dintre care esentiala este neimplicarea armatei impotriva poporului [..]. Cerem opozitiei parlamentare sa-si dovedeasca prezenta in aceasta clipa de raspundere istorica pentru soarta poporuui roman, prin retragerea imediata a reprezentantilor sai din asa-zisul organ legislativ. Constienti de importanta televiziunii sustinem greva foamei declarata de dl. Dumitru Iuga, devenita simbol al luptei pentru adevar. Semneaza: AFDPR, CADA, GID, Miscarea 15 noiembrie Brasov, Societatea Timisoara, Liga Romana a veteranilor de razboi.

Publicatia???   Conflictul din TVRL. Mitingul din 9 noiembrie. Comisia senatoriala Sandulescu. 29 noiembrie – scrisoarea deschisa catre conducerea parlamentului – pe care conducerea TV nu vrea sa o considere si trasmita. 1 dec. ora 17, Dumitru Iuga intra in greva foamei, conducerea tv nu permite anuntarea ei. 5 dec. Cornel Pumnea anunta greva foamei in emisiunea Sport, ceea ce declanseaza represalii impotriva lui. 6 dec. miting de protest al membrilor sindicatului linga emisiunea Actualitati pentru ca nu dau comunicatul si scrisoarea deschisa. Patrunde in emisiune un tinar electrician, Turcanu si arata caseta pe care conducerea tv nu o admite pe post. 7 dec. Tratative pentru a se da interviul cu Iuga. Dupa lupte aprige se da comunicatul – interviu al lui luga a actualitati urmat de replica lui E. Valeriu. 7 dec. Amenintari, comunicate si interventii ale politiei. 9 dec. Intreventii in parlament – Liviu Muresan si Cazimir Ionescu – cenzurate la montaj, se incearca un protest dar secretara Iui V. Sandulescu – ii previne: nu-i va primi nimeni la Senat sa se plinga. 8 decembrie. Incercarea de intilnire cu ei, propusa Iliescu si refuzata, pt. a se astepta raspunsul Parlamentului. 10 dec. Masuri de pedeapsa, dari afara, izolare. Conferinte de presa si alte comunicate ale sindicatului. Interviuri Iuga si altii. 12 dec. Intilnire a delegatiei sindicatului cu comisia parlamentara, o oribila diversiune. RT si EV isi prezinta demisiile. Manifestatii si mesaje de sustinere in tara. Alti grevisti ai foamei solidari. Salvarea adusa de Valeriu ca sa-l scoata de la tv, vizitele doctorului Nicolescu, situatia medicala. Rugaminti de incetare a grevei foamei, care are loc dupa 19 zile.

Romania libera, 2 decembrie. Scrisoarea Sindicatului Liber RTVR catre Parlament si decizia lui Dumitru Iuga de a intra in greva foamei.

Romania libera, 4 decembrie 90. Domnul Iuga continua greva foamei. “reprezinta protestul unui popor intreg [..] impotriva inercarilor disperate a unor cercuri politice de a-si aservi acesta institutie.” Problemele au fost expuse guvernului inca din octombrie. Contesta faptul ca nu ar avea dreptul sa se amestece in gestiunea unor fonduri care sint ale poporului roman.

Romania Libera , 6 decembrie. Se incearca izolarea mea. D. Iuga.. A fost taiat telefonul sindicatului in afara orasului si I s-a retras dreptul de semnatura pe bonurile de poarta.

Contrast nr. 37, 6-13 dec. Cit va mai dura dictatura minciunii televizate? George Stanca si Cristian Lacatus. Textul scrisorii deschise catre parlament din 29 noiembrie in care este denuntata mentinerea nomenclaturii comuniste la cirma televiziunii romane (E. Valeriu, Nicolae Stanciu, Petre Popescu, Costel Buzdugan, Victor Teodoru, Bucheru, Nedelcu, etc) si se cere eliberarea televiziunii. Textul scrisorii lui D. Iuga in care anunta intrarea in greva foamei pentru a nu antrena intregul sindicat al RTVR intr-o miscare de protesc cu urmari imprevizibile. Interviu cu D. Iuga. Cenzura si autocenzura, neinformare si dezinformare in momente decisive. Caz extrem, comportamentul conducerii RTVR pe 13 iunie. “Care a contribuit decisiv la invazia minerilor din zilele urmatoare [..] Numai pentriu aceste actiuni conducerea RTVR ar trebui actionata in justitie.”

Flacara, nr. 50 din 12 dec. 90. Televiziunea e condusa din umbra de securitate. Interviu cu Dumitru Iuga luat de Mihail Galatanu pe 4 decembrie. E decis sa mearga pina la capat. Nu-i este teama nici de final. Asta inseamna “nelimitat”. Televiziunea este vinovata de multe inainte si dupa 22 decembrie. Exista si malversatiuni economice, o gramada de directorasi macinind fondurile institutiei si recurgind la contracte dubioase semnnate de securitate. Mihaela Mihai a fost criticata si maturata pentru ca a luat pozitie impotriva lor. Cenzura functioneaza impecabil. Stirile si comunicatele suparatoare sint aruncate la cos iar emisiunile pentru care nu se poate evita programarea sint date la ore imposibile. A fost condamnat pentru ca a format o grupa de studenti si muncitori nemultumiti de politica lui Ceausescu. Sint amenintati, intimidati, sabotati. Fostul primar al capitalei, Dan Predescu afirma ca sindicatul liber din TV nu va primi nimic cit timp e condus de Iuga. Recentul club fantoma TV22 e stipendiat de securiatte. Se adreseaza tuturor sindicatelor din tara rugindu-le sa-si manifeste solidaritatea cu o actiune de interes national. Unii i-au reprosat ca nu au fost intransigenti in purificarea personalului in primele luni. Dar tot aici s-ar fi ajuns.

Expres 47, dec. 90. Conflictul de la televiziune vazut de Expres. Ilie Stoian relateaza scrisoarea deschisa adresata de sindicatul liber din televiziune lui IV Sandulescu pentru a fi citita in Parlament. In lipsa raspunsului, pe 1 dec. D. Iuga declara greva foamei. Redactorii de la Actualitati refuza pe 3 dec. sa transmita aceasta veste. O strecoara Cornel Pumnea in emisiunea sport. Revenit in televiziune, E. Valeriu rezista presiunilor sindicatului si sugereaza lui Iuga sa-si continuie greva la spital. Manifestatie a salariatilor in fata studioului 4. Emisiunea este bruiata iar Dorel Turcanu patrunde aratind caseta pe care conducerea nu vrea sa o transmita. Manifestatie de solidaritate in afara incintei. Apar civili care incep sa legitimeze lucratorii televiziunii. A doua zi, Anca Fusariu i-a lui Iuga interviul anuntat iar doctorul Constantinescu, dupa ce asteapta ore in sir la poarta, il consulta pe Iuga. In Parlament, Liviu Muresan si Cazimir Ionescu cer demisia conducerii TV si de la Actualitati dar interventia lor este eliminata la montaj. Se propune o delegatie care sa transmita un protest, dar secretara domnului Sandulescu raspunde ” pot veni si 1000, nu vor fi primiti de nimeni, nicaieri.” Salariatii cresc presiunile pentru transmiterea interviului amenintind ca vor intra in greva foamei ( Nicu Mihali, Larisa Ghita si Dorel Turcanu). Actiune similara la televiziunea din Cluj (Petru Moldovan). Amenintari. Dorel Turcanu, care a aparut Ia emisiunea de actualitati aratind caseta este cautat de comandantul corpului de garda al televiziunii.

Expres Magazin 22, 19-25 dec. 3 zile care au zguduit televiziunea. Cristian Mucichescu. Relatare a evenimentelor intre 5-7 dec. Interventia lui Cornel Pumnea declanseaza turbarea lui Cornelius Rosianu iar Felicia Melescanu vrea sa opreasac emisia. Tehnicienii, operatorii si intreg personalul tehnic il aplauda pe Pumnea si-l huiduie pe Rosianu. E. Valeriu se intoarce pe 6 decembrie si respinge prezentarea casetei pe post, sustinuta de multi salariati care manifesta din ce in ce mai energic. Un ofiter de armata a interzis ca un emisar al manifestantilor sa intre in studiou cu amenintarea ca va deschide focul. Scandalul a continuat pina respectivul ofiter si redactorii au sesizat ca sunt filmati de televiziunea britanica. In acest moment si-au cerut scuze.. Interventia lui Dorel Turcanu, care a anuntat publicul despre refuzul difuzarii casetei urmata de anunturi legate de demisia parlamentului, guvernului, sporind tensiunea. Culoarele televiziunii se umplu de politisti. Pe 7 decembrie, infruntarea continua, soldata cu un compromis. La ora 20 , Delia Budeanu prezinta la Actualitati 1. Comunicatul dlui Iuga 2. Un comunicat al lui E. Valeriu 3. Sedinta Parlamentului in legatura cu evenimentele de le televiziune 4. Comunicatul lui I. Iliescu apelind la pace si liniste.

Opinia Studenteasca nr. 52, dec. 90. 3 zile care au zguduit televiziunea mai tare decit revolutia. Dan Radu. Sindicatul infiintat in ianuarie are 1300 de membri, in timp ce sindicatul marioneta al artistilor are 70. Pe 7 decembrie, departamentul de presa al politiei da un comunicat: “Un grup de salariati ai RTVR au perturbat desfasurarea editiei de seara de pe programul 1 al emisiunii de Actualitati, iar o persoana din rindul acestora a patruns abuziv in camera de unde se efectua transmisia, intrerupind crainicul de serviciu. Acest act savirsit la o ora de maxima audienta reprezinta o sfidare la adresa milioanelor de telespectatori si o atingere grava adusa functionarii normale a unei institutii de interes national. In functie de aspectele ce vor rezulta din cercetari, organele de politie, potrivit competentei, vor lua masurile legale.” Ca urmare a comunicatului s-a stirnit panica si agitatie in rindul membrilor sindicatului, fixarea unor puncte de intilnire, verificare telefoane ca sa se stie daca a disparut cineva. Un grup de scutieri este plasat la subsolul televiziunii iar telefoanele de amenintare zbirniie. La ora 16, Anca Fusariu i-a luat un interviu lui D. Iuga si imagini de la mitingul din ziua precedenta au putut fi vazute la emisiune in limba germana. Au aparut doi mesageri ai presedintelui Iliescu.Toti s-au declarat de acord sa discute cu el a doua zi, simbata. Aflind aceasta, dl. Iuga a spus: v-ati purtat ca niste copii, hotarindu-se in final ca se se astepte intii rezolvarea parlamentului. A doua zi omul presedintelui Iliescu i-a spus ca va da un comunicat in care va spune ca sindicatul liber RTVR nu s-a prezentat la intilnirea cu el. Dar reactia dura a lui Gh. Mitrofan a facut ca la telefon sa treaca Ion Iliescu care a declarat ca intelege faptul ca sindicatul asteapta intii raspunsul parlamentului si a aminat dialogul pe mai tirziu. Incurajati si de interventia in parlament a lui Cazimir Ionescu, membrii sindicatului sint optimisti.

D.Iuga: releva cenzura si autocenzura ce se practica in televiziune mai ales la Actualitati si da exemple. O emisiune economica a a lui R. Filipescu cu un olande a fost respinsa de Roibu pentru ca punea in discutie politica de privatizare a guvernului. In iunie, E. Valeriu urmarea pe reteaua interna tot ce transmiteau televiziunile straine despre mineri dar nu a permis sa se dea nimic pe postul romanesc. Doi insi au montat un fir telefonic direct intre cabinetul presedintelui Theodorescu si un punct extern, guvern sau presedentie. Mihaela Mihai, a fost sasnctionata pentru ca a incercat sa impiedice niste faradelegi economice. Lui Cornel Pumnea i s-a interzis sa mai apara pe post. “Putem discuta despre acte de indisciplina intr-un stat de drept dar nu in Romania. Daca Turcan, cel care a intrat in emisie, a comis un act de indisciplina, haideti sa-i arestam si pe aia care au intrat in studiou pe 22 decembrie si pe cei care au iesit atunci in strada.

Carmen Dumitrescu: s-a alaturat lui Iuga, desi nu face parte din sindicat. Alaturi de cei 300 de insi care au protestat pe culoarul studioului 4, fiind legitimati de politisti care au aparut acolo imediat. S-a strigat “Cu televizorul ati mintit poporul! Caseta, caseta! si Mincinosii! Strigatul “Demisia” a fost oprit ca sa nu se creada ca este vorba despre Ion Iliescu.

Romania libera, 4 dec. 90. Ceasul al doisprezecelea al televiziunii. Asociatia Ziaristilor din Romania se solidarizeaza cu actiunea sindicatului din televiziune. Conducerea TVR trebuie demisa iar TVR sa devina independenta aflindu-se sub controlul nemijlocit al societatii civile. Intrucit pina la realizarea televiziunii independente Continental mai sint de depasit dificultati tehnice, Consiliul de conducere larg reprezentativ format deja si reprezentind societatea civila, ar putea prelua imediat conducerea televiziunii romane.

Romania libera, 5 dec. 90. Alianta Civica sustine actiunea disperata si altruista a lui D.Iuga. Solicita parlamentului sa intervina.

Dreptatea, 7 dec. 90. Conducerea PNTcd. Declaratie. Solidarizare cu actiunea dlui Iuga care se impotriveste aservirii televiziunii de catre putere si sabotarii de catre TVR a procesului de democratizare a Romaniei.

Romania Libera, 8 dec. Solidarizare cu D.Iuga.

– AFDPR. 1. Greva sa este de importanta cruciala pentru infaptuirea dezideratelor celor care au luptat si au murit din 1945 pina astazi: doborirea comunismului si a minciunii, eliberarea de teama si mizerie. 2. Alaturi de Azi, Dimineata, Romania Mare, TVR este principala vinovata “pentru crima de dezinformare, manipularea si practicarea informarii tendentioase, colaborare la genocidul din decembrie 1989, 13-15 iunie 1990, instigarea la ura si violenta, mitizarea lui Ion Iliescu, frauda electrala din 20 mai 1990 si aservirea totala fata de putere”.

– Alianta civica: trebuie sa se spuna adevarul

– Asociatia pentru apararea drepturilor omului. Prin semnarea documentului final al reuniunii de la Viena in 15 ian. 89, statul roman si-a luat obligatii privind difuzarea libera a informatiilor. Cere parlamentului sa dea curs sindicatului liber din televizune.

– Miscarea 15 noiembrie din Brasov a declansat pe 8 dec. o greva japoneza de solidarizare cu D.Iuga si sindicatul liber.

– Sindicatul democrat IMGBB se solidarizeaza cu DI. Iuga sperind ca TVR sa devina independenta.

– Petre Moldovanu din LADO – Cluj, incepe pe 7 decembrie o greva a foamei in fata televiziunii Cluj in semn de solidaritate cu D.Iuga.

-operatorul de imagine Nicu Mihail a declarat si el greva foamei

 

Dreptatea, 6 dec. 90. Conducerea actuala a institutiei este totalmente compromisa. Interviu cu D. Iuga luat de Alexandru Gane. Descrie masurile de izolare a lui (telefon, semnatura la poarta) pe care nimani nu si le asuma (R. Theodorescu si E. Valeriu sint plecati din tara iar dl. Dumitru Morosanu conducatorul interimar nu stie cine a luat aceste masuri), ceea ce confirma presupunerea ca institutia e condusa de cu totul si cu totul altcineva, de persoane cu identitate necunoscuta. Rezuma motivele grvei.

Romania libera, 7 dec. 90. Scrisoarea deschisa de la D. Iuga. Cornel Pumnea a actionat dupa propria constiinta iar conduerea ar trebui sa nu se preteze la pedepsirea lui.

Dimineata, 7 dec. 90. Demonstratie in studio. Descrierea manifestatiei de pe 6 dec. care a perturbat emisiunea de Actualitati .

Dimineata, 8 dec. 90. Micul ecran in fata marelui adevar. B.Mihai. La eliberarea din puscarie pe 22 decembrie, Iuga a mers direct la televiziune si nu a mai parasit sediul, desi il asteptau acasa sotia si copiii.

Relatarea evenimentelor din 5-7 decembrie.

Romania Libera, 8 dec. Ultima ora. Sindicatul liber din TVR, in urma comunicatului biroului de presa al politiei a hotarit ca in cazul in care o singura persoana din televiziune va fi anchetata sau arestata va declara greva generala fara advertisment.

Dreptatea, 9 dec. 90

/Comunicat al Sindicatului liber RTVR. Situatia la care s-a ajuns prin lipsa de reactie corespunzatoare la scrisoarea lor din 29 noiembrie si declararea grevei foamei la 1 decembrie. Vechea nomenclatura conduce institutia pregatind epurarea elementelor care o contesta. Cer solidaritatea tuturor celor ce doresc o informare corecta de catre o televiziune libera.

Romania libera, 11 dec. 90.

/Catelusa Tumpi si scutierii. Manuela Cernat. Oricit de mult iubeste animalele, nu poate accepta ca in ziua in care in tara se intimplau atitea lucruri importante, crainica TVR sa anunte cu glas sugrumat de emotie ca urmeaza un anunt important (dupa cronica parlamentului), care a fost: “in cartierul Floreasca s-a pierdut catelusa Tumpi.” Este inadmisibil ca un astfel de anunt sa fie gazduit in locul celor pentru care in interiorul televiziunii se facea miting.

/Nu are privilegiati. Anton Uncu. Comenteaza reactia dlui Bogdan Baltazar, purtator de cuvint al guvernului, fata de cele petrecute la RTVR. Acuzatie de destabilizare, anarhie interese inguste, vinatoare pentru greselile trecutului, etc. De ce nu a reactionat guvernul fata de adevarata instigare grava facuta de gen. Cheler, care a cerut armatei sa traga in populatie de 1 decembrie? Lucrurile devin clare, aflind de la Bogdan Baltazar ca si actiunea sindicatului soferilor este ilegala.

TVR, 5 dec.

/Cornel Pumnea: solidaritate cu grevistul Dumitru Iuga. La emisiunea sportivă, Cornel Pumnea anunţă simpatia şi solidaritatea cu greva foamei declarată de Iuga: Iuga este sincer, altruist şi bolnav. Glumeşte amar: “Ar trebui să spun: banda vă rog!?”

Azi, 6 dec.

/Toboganul televiziunii. Ileana Coman. Revolta fata de anarhia care o instituie Sindicatul liber din TVR

TVR ( LD – jurnal 8) /Dumitru Iuga: protest intern în TVR, Ora 20,10. Actualităţi.

– D-na Neagu: vorbeşte despre greva şoferilor, sindicatul Frăţia……În studiou pătrunde un tehnician cu o casetă refuzată de Răzvan Teodorescu şi Emanuel Valeriu despre starea gravă în care se găseşte Dumitru Iuga.

– D-na Neagu: primarul oraşului Bucureşti despre situaţia Capitalei… …În studiou se aude caseta cu Iuga: “Jos cenzura!”, “Nu plecăm!”, “Demisia!”, “Iuga! “, “Nu plecăm! ”

– Primarul: imperturbabil, citeşte de pe nişte foi, treaba cu Capitala, apa, căldura… … În studiou, banda sonoră cu Iuga: ” Nu Plecăm!”, “Jos cenzura!”,”Demisia!”

– D-na Neagu: Alinţa Civică protestează faţă de Comunicatul purtătorului de cuvînt al Guvernului, Baltazar, în care a învinuit BBC… …În studiou se aude caseta cu Iuga: “Jos cenzura!”, “Nu plecăm!”, “Demisia!”, “Iuga! “, “Nu plecăm! ”

-D-na Neagu: Ministerul învăţămîntului anunţă vacanţa de iarnă… …În studiou se aude caseta cu Iuga: “Jos cenzura!”, “Nu plecăm!”, “Demisia!”, “Iuga!I Iuga! “, “Nu plecăm! ” […]

…Jurnalul continuă. … Afară, la uşa studioului, protestul continuă: “Aţi minţit poporul cu televizorul! ” ” Iuga! Iuga! ”

Ora 20, 30. Nu se mai aude fondul sonor. Şoloc citeşte imperturbabil.

Ora 20,45. Comunicat: “Dl Iuga se află în greva foamei de la 1 decembrie. Cei doi medici care l-au consultat. Are tensiunea 10; glicemia – zero. I s-a recomandat internarea “.

… Sindicatul liber gaze naturale, Tg.Mureş, protest, avertisment… …. Sindicatul liber, Orşova, ameninţă cu grevă…… Afară se aude: “Mincinoşii! “… Se bate în uşă: “Mincinoşii! ”

…Spitalul Municipal. Sindicatele sunt în grevă. Sistemul de asigurări sociale nu ne lasă să tratăm bolnavii. Apel la opinia publică să se solidarizeze cu ei…. Afară, la uşa studioului, protestul continuă: “Aţi minţit poporul cu televizorul! ” …Comisia de repartiţie a medicilor… Atmosferă tensionată…absolvenţii protestează… … Afară se aude: “Mincinoşii! “… Se bate în uşă: “Mincinoşii! ”

…Asociaţia pentru Drepturile Omului…… Afară se aude: “Iuga! “… Se bate în uşă: “Iuga! “…CAP-Cobadin prima care a autodesfiinţat CAP -ul transformîndu-se în “Complex agro-industrial “, societate pe acţiuni…….

Ora 21. Buletin meteo. …Afară se aude: “Iuga”! “, “Nu plecăm!”… “Mincinoşii!”

Ora 23. Şpichera: Mîine se va difuza un interviu cu dl Iuga care va explica de ce este în greva foamei.

7 dec. Europa liberă

/Sindicatul TVR: protest pentru Dumitru Iuga. Aseară, ]n studioul de la TVR a intrat intempestiv un reprezentant al Sindicatului din TVR care a cerut să se transmită caseta cu Dumitru Iuga. Comentatorii au refuzat, drept pentru care, pe parcursul emisiunii, s-au auzit protestele de dincolo de uşă ale sindicaliştilor.

7 dec. TVR (jurnal LD)

/Dtru Iuga: demisia lui Răzvan Theodorescu şi Emanuel Valeriu!

– Anca Fusariu: de 7 zile, D.Iuga este în greva foamei. Membrii sindicatului sunt alături de dvs.

– Iuga: Protestul meu sindical solitar este suma doleanţelor noastre. Rog telespectatorii să-şi aducă aminte cum arătau programele în timpul lui Ceauşescu. TVR era subordonată cu totul lui Ceauşescu ( cultul personalităţii, folosirea istoriei, poluarea spirituală ). A venit revoluţia. Unii s-au schimbat. Alţii nu. Au perseverat, sunt oportunişti. Noua nomenclatură. Cenzura brutală de la etaj XI, de mai sus. Ameninţări, şantaje, cenzură.. Sindicatul liber din TVR a fost creat pentru a apăra drepturile noastre, dar şi toate drepturile omului: adevăr, dreptate, corectitudine. Aceasta este politică?!

Revendicările: 1. Demisia lui Răzvan Theodorescu şi Emanuel Valeriu. 2. Conducere interimară colectivă 3. Pensionarea celor ce îndeplinesc condiţiile… 4. Asigurări că TVR va fi independentă şi nu va lua măsuri contra noastră 5. Schimbarea persoanelor care ne-au compromis, mai ales cei de la ” Actualităţi ” 6. Dialogul conducerii cu sindicatul din TVR 7. Eliminarea cenzurii puterii asupra TVR

Către parlament:

a) Comisie de anchetă pentru a analiza radio şi TV, urmată de demiterea vinovaţilor

b) Alocarea de fonduri pentru crearea unui Institut de sondaj al opiniei publice

c) Luarea în considerare a scrisorii trimise Parlamentului . Cere iertare telespectatorilor, dar revendicările nu sunt personale şi nici strict sindical-economice.

– Anca Fuscariu: Aseară s-a intrat în studiou, dar după o zi de parlamentări, după ce s-a refuzat dialogul. Iată Comunicatul Poliţiei: ” Vom cerceta, vom lua măsuri etc…”

– Iuga: Da, este foarte grav ce se spune în Comunicat. Este o ameninţare, un şantaj.

Dacă Poliţia vrea să cerceteze, să aresteze, să ancheteze…

– Anca Fuscariu: Subliniez, incidentul s-a produs după ce, toată ziua, dialogul a fost refuzat.

/Emanuel Valeriu: greva foamei la TVR ?! [..]D-na Fuscariu vorbeşte de o zi de “parlamentări”.De ieri am vorbit cu ing. Mitrofan, unul pe care nu-l cunosc şi un tînăr, sfătuindu-l pe dl Iuga să renunţe. S-au exprimat condiţii de şantaj şi ameninţări cu greva foamei. [..] Protestul lor a fost înaintat Parlamentului cu termen de 48 de ore, ceea ce nu-i corect. Greva foamei a d-lui Iuga este îngrijorătoare. Noi am chemat doctorul, pe ministrul Sănătăţii şi alţii. L-au consultat. Am dat rezultatul pe post. Greva foamei nu se face în instituţie. Cine-l susţin fac foarte rău ! El este într-o mare stare de nervi şi surescitare. Intenţia grevei este de natură politică şi psihică care a înduioşat mai ales colegele noastre.[..]

7 dec. Nota 1 LD: opoziţia – solidarităţi fragile, labile, 7 dec. Dimineaţa.

Din studierea presei, constat absenţa reacţiilor de solidaritate

/La Cluj: Forumul Antitotalitar. Dar: Radu Cîmpeanu este la Viena; Doamna Cornea este în Franţa; iar de la PNŢ nu a mers nimeni. Ce au de gînd să facă la Cluj, nu prea se ştie.

/ La Timişoara: Convenţia Studenţească îşi desfăşoară activitatea. Dar între concepţiile lui Marian Munteanu ( ultimul interviu ) şi Apelul studenţilor din Timişoara, este o mare distanţă. Ce va ieşi acolo, nu se ştie.

/ La Bucureşti, televiziunea SOTI. GDS duce tratative cu un japonez pentru o televiziune independentă. Dar: nu ştim nimic de soarta lui Dumitru Iuga şi Sindicatul din TVR, după episodul de aseară. Solidaritatea cu Iuga este ruşinos de laşă, inconsistentă.

/ Alianţa Civică face paradă de neangajarea ei politică şi asigură puterea şi opinia publică de caracterul ei “nonviolent”. Dar: nu-şi precizează mijloacele specifice de luptă.

/ Radu Cîmpeanu ( interviu în “Libertatea ” ) declară că nu are încredere în Alianţa Civică, iar Forumul Antitotalitar nu-l mai interesează deoarece acesta lunecă spre o suprastructură peste partide. Dar: AC şi FA nu clarifică poziţia PNL.

/ 6 organizaţii – AFDAP, CADA, 15 nov, Timişoara, GID, Fr. Antit.- transmit acel Apel -Protest în care cer demisia lui Ion Iliescu şi Petre Roman şi alte deziderate. Dar: Alianţa Civică tace.

/ Sindicate diferite ( Frăţia, şoferi etc. etc. ) anunţă mitinguri şi greve, precizînd că ele nu au deziderate politice, nu vizează înlăturarea actualului guvern, respectă alegerile şi rezultatul lor. Alianţa Civică şi Forum Antitotalitar – tac.

/ În mitingul maraton din Piaţa Universităţii şi în majoritatea mitingurilor şi marşurilor opoziţiei din 1 ianuarie pînă în 13-15 iunie, cîteva organizaţii de revoluţionari – Asociaţia 22, Asociaţia 21-21, Alianţa Poporului, GID, greviştii foamei şi protestatari din provinciile ţării – au dat baza de masă, amploarea, curajul şi abnegaţia de a rezista în stradă. Dar: după represiunile puterii, liderii şi membrii acestora au fost marginalizaţi, abandonaţi, trataţi cu dispreţ de către elita politică şi civică.

/ Membrii opoziţiei din Comisia 13-15 iunie dau o lecţie lui Ion Iliescu, refuzînd să-i accepte capcana întinsă prin aşa -numitul dialog. Dar: partidele din care aceştia fac parte, nu fac opoziţie tranşantă. Rămîn în acest parlament care va croi României o Constituţie pe măsura!

/ Analişti politici, comentatori, ziarişti vorbesc despre CONFISCAREA REVOLUŢIEI, despre victoria CONTRAREVOLUŢIEI în România. Dar: au acceptat – şi legitimat astfel – imediat după 22 mai, rezultatul alegerilor, pseudo-campania electorală, instalarea noului regim.

CONCLUZIE: la aşa OPOZIŢIE – politică, parlamentară, civică, sindicală, jurnalistică – avem regimul politic pe care-l merităm. Cum dracu’ să scriu aşa ceva?! În cel mai fericit caz, imediata reacţie este: “loveşti în opoziţie! “, ” rea intenţie! “, “demoralizare! demobilizare!”, ” provocare!, radicalism! extremism! “De obicei, aprecierile sunt mai subtile şi mai dure. De aceea, nu ştiu dacă să mai continui cronica ce o ţin de 353 de zile. Voi persevera pînă pe 21 decembrie, dar, recunosc, mă simt înfrîntă în demers.

7 dec. seara TVR (jurnal LD)

/Parlament :cazul Iuga la TVR

-Liviu Mureşan ( FSN): Perturbarea programului TVR este intolerabilă. Cere desfacerea contractului de muncă a conducerii TVR. Alegerile de la 20 mai trebuie respectate. Nu strada trebuie să hotărască ci voinţa exprimată prin vot. În afara ţării, se spune că România a ajuns o ţară de neguvernat. România s-a angajat ireversibil pe calea democratizării. Trebuie însă, împiedicată anarhia.

-Cazimir Ionescu ( FSN ): De necrezut! Faptul de la TVR i-a amintit de episodul asasinării lui Armand Călinescu de către legionari. [LD?!?][…]

-Chiriţescu (FSN ): O serie de “personalităţi” din opoziţie manipulează sindicatele, partidele, grevele, ex-regele. “Oamenii de bine ” să fie atenţi! Se pregăteşte boicotarea Parlamentului ! Se pregăteşte destabilizarea!

-?( PNL ): Sunt de acord cu dl Mureşan. [LD:?!?] Dar desfid pe cei ce ne calomniază.

Dacă vom părăsi Parlamentul o vom spune. Este ruşinos să ne suspectăm unul pe altul.

Aţi văzut ce atitudine are Radu Cîmpeanu faţă de Alianţa Civică! [LD?!?] România are nevoie de soluţii politice.

– Petru Maior (PNŢc.d.): Este regretabil ceea ce a afirmat dl Chiriţescu de la FSN.

Poate dovedi dl Chiriţescu că noi facem manipulări ? Poate dovedi dl. Chiriţescu că noi vrem să demisionăm? Este grav. Este regretabil.

– Domocos Gheza ( UDMR ): A fost acolo [la Alba Iulia ]. Este cinism să se dea vina pe opoziţie. Cei extremişti ar trebui vestejiţi. Este greu un dialog cînd nu cunoşti conţinutul.

Criticaţi Alianţa Civică ?! Dar “România Mare “? Asta nu vă spune nimic?! [..] Eu acum aud că opoziţia vrea să se retragă din parlament. Nu-i exclus, dar… […]

-Laszlo Tokes :…M-am întors la Oradea acum. În aceeaşi zi, se cere arestarea mea în Parlament! În “Zig-zag” şi “Azi “, se publică un interviu (din ” Coriere della Sera”) pe care eu nu l-am acordat! Sunt luni de zile de cînd sunt calomniat – agent, trădător, iredentist etc – pentru a se lovi în maghiari [..]

-Dan Marţian: Se încearcă acţiuni de destabilizare. Eu salut toate ideile de conlucrare şi respect. Salut luările de poziţie ale PNL, PNŢ, UDMR. Parlamentul apelează la opinia publică pentru calm şi stabilitate politică.

Nota LD: Parlamentul laşităţilor

Astfel a devenit acest parlament docil, un instrument în mîna confiscării totale a revoluţiei române. Jalnica prestaţie a opoziţiei, intimidată şi manipulată, dezicîndu-se de mişcările civice şi revoluţionare!

Romania libera, 12 decembrie. A doua conventie nationala a FDA a vut loc la Cluj intre 6 si 8 decembrie intr-un climat deosebit de prima conventia: greve muncitoresti si studentesti, situatia fierbinte de la Timisoara, criza economica si sociala produsa de liberalizare, etc. deplasarea cu trenul si hotelul devenind un mare lux, unii delegati n-au putut sosi la Cluj. Au venit totusi 26 de delegati cu drept de vot din 43, suficient pentru a fi indeplinite conditiile statutare. Din partea Aliantei Civice a venit dl. Mihai Sora, anuntind unitatea de actiune dintre cele doua formatii. Din partea PNTcd: Ioan Lup, Ionescu Galbeni si Razvan Dobrescu. A fost prezent si Doru Braia si sprijinitorul sau Nelu Moldovan. In schimb a lipsit din nou conducerea centrala PNL. Lucrarile au fost conduse de Aurel Baghiu, ajutat de Fred Nadaban de la AFDPR. In prima sedinta s-a discutat statutul si Adrian Marino a rostit un cuvint de dechidere. Ziua a doua a fost consacrata discutiei pe marginea a doua documente in redactare: declaratie privitoare la starea natiunii si platforma program a FDAR din Romania. Discutiile au fost intense si polemice. S-au distins: Tocan Viorel (CADA- Brasov), Ilie Adrian – Tulcea, Elena Piperna – Iasi, Soloc (Arad), Mircea Mihailescu (Cluj), Ioan Boila (Cluj), Ioan Rosca (Neamt), Kiraly (Tg, Mures), Zamfir Mihai (Partidul liberal monarhist), Traian Florea (Presed. sindic Fraternitatea), Ion Tavala (Timisoara), Pasca (Dolj), Iorgulescu (Tulcea), Paul Popescu (Olt), etc. Punctele fierbinti dezbatute au fost: oportunitatea parasirii parlamentului de catre senatorii si deputatii opozitiei, sprijinirea grevei generale, demisia lui Iiescu si cabinetului Roman, solutia monarhica, relatiile cu formatiile de opozitie si mai ales cu Alianta Civca, procesul comunismului. Lucrarile acestei zile s-au incheiat cu o demonstratie in fata postului local de radio si televiziune condusa de Doru Braia. O delegatie fort primita in interior si a dat citire unui comunicat-protest de sprijin in favoarea lui Dumitru Iuga. Ziua a treia a fost consacrata documentelor finale, la redactarea textelor lucrindu-se pina noaptea tirziu. A revenit din nou in discutie controversata problema a retragerii din parlament ” s-a constatat inca odata ca baza este mult mai radicala decit conducerea formatiilor politice reprezentate in forum.” [ In realitate, a fost o ciocnire dura intre reprezentantii forumurilor si delegatii conducerii centrale PNTcd care au insistat cit au putut ca declaratiile finale sa nu fie atit de radicale si sa nu ceara retragerea opozitiei din parlament (asta deoarece conducerea PNTcd fusese deja interpelata in parlament in ziua precedenta si infirmase zvonurile ca opozitia ar avea astfel de intentii ); faptul ca nu au fost ascultati de catre cei prezenti a contribuit probabil la stingerea FDAR]. A fost numit un comitet director din 15 persoane in frunte cu Doina Cornea, Mihai Ursaci, Adrian Marino.

9 dec. Europa Libera

/Forum Antitotalitar, Congresul II. 7- 9 dec. Cluj. Relatare Adrian Marino: Au participat: PNŢc.d., CADA; Mihai Şora (în nume personal sau al AC? ). A lipsit PNL. S-a format un Consiliu de 15 şi un Comitet Director (Doina Cornea, Mihai Ursachi,ş.a ) Doina Cornea – preşedinte).

S-a cerut:

-Retragerea din parlament a deputaţilor şi senatorilor opoziţiei anticomuniste;

-Demisia lui Roman şi Iliescu

-Solidaritate cu acţiunea lui Dumitru Iuga

…Au fost vii discuţii ( printre vorbitori este pomenit şi Ioan Roşca -Piatra Neamţ ), baza fiind mult mai radicală decît liderii. S-a discutat:

Problema relaţiilor cu Alianţa Civică (li s-a luat o piatră de pe inimă! )

Problema retragerii parlamentarilor

Problema grevelor sindicale

TVRL( 9 dec.)

/Comunicate sindicale Ora 21,30. După Actualităţi.

A. Miron Mitrea – Sindicatul şoferilor: luînd cunoştinţă de Comunicatul guvernului, vom asigura transportul cetăţenilor. Greva va fi continuată, avînd un caracter economic. Semnează preşedintele – Miron Mitrea.

B. Dumitru Iuga -Sindicat TVR

Colegul nostru Dumitru Iuga este în a 9-a zi de greva foamei. La noi în TVR este multă tristeţe. Nimeni nu doreşte să-i asculte doleanţele. Altfel, scuzele rămîn valabile: cele ale d-lui Emanuel Valeriu.

/Răzvan Theodorescu -schimb de experienţă cu TV China. În fruntea unei delegaţii a televiziunii române, RTs-a întors din China la Bucureşti. S-a încheiat un acord de colaborare.

Nota 5 LD: televiziunile “înfrăţite”

Remarc: schimb de experienţă foarte potrivit ! Cele două televiziuni au putut face o analiză comparativă privind conduita instituţiilor lor, în timpul celor două represiuni cu care s-au confruntat: Tian Nan Mnen I la Pekin şi Tian Nan Men II la Bucureşti. Cred că transcrierea numelui este greşită, dar este miezul nopţii, nu-mi pasă.

Tineretul liber, 11 dec. Miting in piata Aviatorilor. Lucian Avramescu. Relatare de la mitingul sindicatului soferilor de pe 10 dec. Ion Rache – unul dintre organizatori: TVR minte despre noi. Populatia e asmutita impotriva sindicatelor de nomenclatura. Miron Mitrea: sindicalistii sint vinati in tara, amenintati, Catalin Croitoru (sindicat invatamint): minciuna si cinism, vom declara greva generala pe 15 dec. Mihai Gh (sindicate nealiniate): fac demesrurile legale pentru a intra in greva. Se scandeaza : Iuga ! Iuga! Demisia ! Greva generala! Unitate!

Viitorul 12 dec. Foamea, necazul, lipsurile-presiuni exercitatea de guvern asupra sindicatelor. Marilena Popescu. Relatare de la mitingul soferilor de pe 10 dec. Mesajul lui Gh Simion, Miron Mirea. Vasile Daniel. Mari presiuni in tara impotriva liderilor sindicali, amenintari cu arestarea. Mai multe sindicate si Confederatii isi exprima solidaritatea. Catalin   Croitoru – invatamint, Stan Sorin – Sanitas si Al Leru – sindicatul medicilor – aflati in greva, Traian Antohi – sindicat Televiziune, Alexandru – Hercules, Liga studentilor IPB vorbeste de greva generala a studentilor din Timisoara si de greva foamei (Mihai Gheorghiu si Gh. Roncea). O parte din manifestanti au mers apoi la Televiziune scandind lozinci impotriva conducerii si de sustinere a lui Iuga. O alta parte (5000) a defilat prin oras intr-un mars neautorizat scandind “Consens general, Iliescu criminal!”. Au fost intimpinati in Piata Universitatii de 1000 de oameni blocind intersectia. Circulatia a fost restabilita dupa un timp de scutieri.

Adevarul 11 decembrie

/Mergem la rivolutie? Sergiu Andon. Opozitia intoarece spatele chemarii la concordie respingind un decembrie pasnic ca ceva rusinos.   “Declama cu bojocitii umflati numaratoarea inversa a inlaturarii regimului instaurat prin vot universal.” Liderii opozitiei spera o revansa. Efortul de regrupare in jurul unor personalitati ca “Minerva noastra cu capison din PNA din Cluj Napoca [e vorba de Doina Cornea si de FDA] are punctul de sprijin in afara granitelor – de aceea nu va capata niciodata credibilitate in interior. Sigur ca au mai aparut unii nemultumiti fata de FSN dar putini si se exagereaz numarul si radicalismul lor. Ei comit greseala de a stigmatiza in bloc presedentia, parlamentul si guvernul. Nu observa ca parlamentarii de toate culorile nu se mai contesta. De aceea chemarile la razmerita nu vor avea mari sanse. “Rivolutia” va depinde de starea timpului si a cozilor. Daca va fi frig si se vor baga brazi si dulciuri lumea o va vedea la televizor. Extremistii se vor stradui singuri. [IR: Perfida rasturnare a realitatii. Liderii opozitiei sint prezentati ca instigatori ai unei mase care nu doreste revolutia, cind de fapt ei fac totul ca sa se opuna spritului insurectional].

/La televiziune, cronica unei revolutii anuntate. Magdalena Boiangiu. Bizar spectacol a oferit emisiunea de actualitati joi seara. Gabriela Neagu citind stirile crispata de spaima datorita atacului colegilor ei. Incidentul isi are loc sau in scenariul fortarii puterii. Dl Iuga considera ca are aceleasi derepturi cu cei din 22 decembrie. Se va forta rasturnarea puterii? Regele Mihai va veni din Elvetia si Doina Cornea se va intoarce de la Paris. In acest scenariu se vor produce schimbari si la televiziune.

/Stiri. 10000 de persoane au pornit din Piata Aviatorilor spre Piata Universitatii. Ajunsi in fata televiziunii au fluierat strigind: “teroristii, teroristii, Iuga, Iuga!”. In Piata Universitatii circulatia a fost blocata, politia a intervenit in forta degajind zona.

Dreptatea, 11 dec.

/Comunicat. Confederatiile Fratia, Hercules, Alianta Intersindicala, Conventia sindicatelor libere neafiliate sustin actiunea sindicatului liber din TV, condusa de Dumitru Iuga aflat in a 9-a zi de greva foamei.

11 dec. Radio Bucureşti

/ Bucureşti:-Grevă generală la Institutul Politehnic. Cer: demisia lui Iliescu şi Roman; condiţii omeneşti în cămine; solidarizare cu Dumitru Iuga; solidarizare cu greva de la Liga Studenţilor din Universitate.

– Reporter: Aţi avut pichete de studenţi care au oprit pe unii studenţi să intre la cursuri?

– Student: Nu este adevărat. Noi avem ecusoane, cu enunţarea dezideratelor; cine nu participă, e treaba lui! Sigur, nu este destulă solidaritate, cum am fi dorit… [LD: impresie: nu prea ştiu ce fac; nici de ce nu-s uniţi; nici nu ştiu să vorbească… ]

Romania libera, 12 decembrie. Alianta Ciivica. Comunicat de presa. “In ultimele zile s-au auzit voci care se straduiau sa prezinte AC exact invers decit ceea ce este ea in realitate. [..] reamintim membrilor si simpatizantilor ca singurele noastre arme sint adevarul, limbajul coerent si nonviolenta. Trebuie sa ne amintim cum in citeva rinduri (in ianuarie, februarie si iunie) provocatorii au incercat sa compromita miscarea fortelor democratice. Provocarile s-ar putea sa se repete si ele trebuie evitate prin toate mijloacele. [..] sa demonstram prin fapte celor ce nu ne iubesc ca vorbele lor sint mincinoase. [ IR: Pe scurt: fara revolutie!].

13 dec.

Radio Bucureşti (LD-jur8)

/Congresul Alianţei Civice:13 decembrie. Ateneul Român. Un minut de reculegere pentru eroii Revoluţiei. Mihai Şora – cuvînt de deschidere: /Alianţa Civică nu este partid; /nu reprezintă opoziţia; /are caracter constructiv; /va dialoga cu Ion Iliescu; /apel ca D-tru Iuga să înceteze greva foamei [LD: ce nu este am înţeles .Ce este, am înţeles mai puţin ]

Adevarul, 14 decembrie

/Alianta civica in cautarea propriului statut. Mircea Barbulescu. Comentarii pe marginea lucrarilor conferintei nationale a AC. S-au manifestat 3 curente: intransigentii, moderatii si pacifistii. Sint date citate din cuvintarile lui M. Sora, Andreescu, Octavian Paler , CT Dumitrescu. Marian Munteanu, Adrian Marino, Stelian Tanase, Mihnea Moroianu (guvernul a fost ales democratic, majoritatea spunindu-si cuvintul. Noi nu putem si nici nu trebuie sa facem altceva decit sa convingem aceasta majoritate sa-si schimbe optiunile). In timp ce Ioan Rosca din Piatra Neamt a spus” propun sa supunem la vot daca alianta cere demisia guvernului si a presedintelui Iliescu, precum si daca este dispusa sa accepte puterea in mod interimar, pina la noi alegeri.”[Nu s-a pus la vot]. S-a discutat si organizarea unui miting pe 21 decembrie. Opinia dlui Ion Ratiu prezent la Conferinta: considera fasta aparitia AC si nu vede conflict cu partidele. In schimb este nedreapta acuzatia ca opozitia din parlament este neputincioasa. PNTcd a avut pozitii clare in parlament cerind la 25 octombrie demisia guvernului ca raspuns la raportul lui Petre Roman.

/Atentie! S-a primit la redactie un document alarmant. Coerenta lui coroborata cu informatiile culese pe teren de reporterii Adevarului a pus redactia pe ginduri: “un mic grup de patrioti romani ne-am constitui intr-un cerc pentru culegerea de informatii.[..] Se pregateste dupa 15 decembrie o noua lovitura de stat avind ca scop rasturnarea prin forta a guvernului, asasinarea primului ministru, a presedintelui ales, a membrilor guvernului si dizolvarea parlamentului prin urmatoarele masuri si actiuni:1. Declansarea unei greve generale cu ajutorul sindicatelor ostile guvernului prin cumpararea unor lideri cu mari sume de bani. 2. Capturarea dinauntru a televiziunii cu ajutorul grupurilor ostile create pina in prezent conduse de Arachelian, Iuga, Budeanu. In acest scop vor fi introdusi zilnic in studiouri diferiti “artisti” sub masca repetiilor pentru revelion. In ziua hotarita pentru capturare citeva sute de demonstranti vor veni in fata televiziunii. Cei dinauntru vor face inofensivi restul personalului cinstit, vor anunta poporul ca televiziunea este in sfirsit libera. [..] Concomitent vor fi capturate radioul, telefoanele, etc. Se vor lansa apeluri cu indemnuri la rebeliune, zvonuri ca parte din generali a trecut de partea celei de-a doua revolutii, pentru a destabiliza armata. 3. La apelul TV si radioului vor incepe la Timisoara, Sibiu, Cluj, etc. actiuni asemanatoare celor din 17 decembrie 89. 4 . Atacarea MI, SRI, guvernului, arestarea membrilor sai si a presedintelui ales, anihilarea parlamentului.   5. Blocarea unitatilor militare, sectiilor de politie, atacarea lor pentru procurare de armament prin echipe conduse de membri CADA. 6. Provocarea de incendii, explozii si acte de sabotaj la marile intreprinderi si uzine. 7. Provocarea de diversiuni prin impuscarea unor manifestanti, dindu-se vina pe organele de securitate. 8. Folosirea unor echipe de soc formate din delicventi (atacarea unor penitenciare), imbatati cu droguri. 9. organizarea unor unitati de atac imbracate in uniforme ale armatei si politiei. [..]capturarea aeroportului Otopeni, Baneasa si din alte orase pentru a inlesni sosirea unor mercenari, fara viza de intrare. 11. Lansarea de manifeste incitatoare, chemind la rebeliune. 12. Anihilarea minerilor prin demontarea liniilor ferate, provocarea de explozii in principalele mine, precedate de o vasta campanie de presa impotriva lor. [..]Sint asteptate ajutoare in armament [..] care vor sosi chipurile in camioanele cu ajutoare [..] Din Ungaria vor trece in forta unitati de romani refugiati acolo pentru a lovi in comunisti. [..] Liderii partidelor politice pentru a nu se implica direct in rebeliune au si plecat in strainatate de unde vor conduce prin Europa Libera actiunile. Unii au anuntat ca se duc dupa ajutoare umanitare in realitate pentru a contacta exmonarhul si a-i pregati sosirea in tara. [..] Se vorbeste despre un guvern de uniune nationala [..] format din PNL, PNT, PSDR, UDMR, unii lideri independenti. M Munteanu, Doina Cornea , etc. S-au facut promisiuni ungurilor – caci se vorbeste despre reinfiintarea ca prim pas a regiunii autonome maghiare independenta. [..]” [IR – Ca instigator la nesupunere, care ma straduiam in acele zile sa aduc FDAR si Alianta Civica pe baricade, fara nici un succes, stiu ca singurul rost al acestui scenariu al unei revolutii imaginare… a fost ca ea sa nu aiba loc, datorita intimidarii si lasitatii].

TVR

/Comisie senatorială: Sindicat TVR – Direcţie. Dtru Iuga- Răzvan Theodorescu în faţa senatorilor. Note răzleţe dintr-un reportaj sincopat de spaţii albe şi cu sonor întrerupt cu intermitenţe. Participă: Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu; toţi membrii Colegiului TVR; Sindicatul Liber TVR-Dtru Iuga ( 1380 membri ); Sindicatul Artistic -Nic.Rotaru (215 membri ); Sindicat Radio ( 900 membri )

– Al.Săndulescu ( senator PNL ): Vrem să ştim de ce este această stare de tensiune la TVR.

Răzvan Theodorescu: În numele tuturor din TVR, mulţumim pentru atenţia ce ni se acordă. Din februarie, de cînd conduc TVR, am încercat să fac “altceva” decît a fost. Dacă socotiţi necesar, pentru drum nou şi liber, eu ţin la dispoziţia dvs Demisia mea, adresată preşedintelui ţării şi Parlamentului. Demisia mea este pe masa Parlamentului. Rog insistent să se grăbească legislaţia pentru TVR şi Radio, transformarea lor în regii comerciale autonome. Am greşit mult…am acordat călătorii în străinătate;…am greşit mult…-Laurescu Constantin ( vicepreşed.sind. Dtru Iuga): Am primit invitaţia crezînd că este urmarea Scrisorii noastre şi a grevei foamei a d-lui Iuga. Suntem surprinşi. Altceva am cerut. Nu avem împuternicire pentru alt subiect.( se văd Mitrofan, Ştefana Bratu, Atanasiu…dar nu se aude ce spun ).

Romania libera, 14 decembrie.Conferinta nationala a AC. Sorin Rosca Stanescu. Pe 13 decembrie dimineata au inceput lucrarile primei conferinte la care au participat membrii fondatori, delegatii filialelor din tara, invitati. Doar membrii PNL nu au tinut sa onoreze acest moment deosebit. In prima parte in prezidiu s-au aflat: Ana Blandiana, Mihai Sora, CT Dumitrescu, Peter Banyai, Emil Constantinescu si G. Serban care a condus lucrarile. Li s-au alaturat grevistii foamei, Mihai Gheorghiu si G. Roncea. Lucrarile au debutat cu citeva controverse privind continutul conferintei, unii dorind progrese in organizare, altii lamurirea unor aspecte generale. Mihai Sora a precizat caracterul AC care, printre altele, va pregati elita apta pentru guvernare. G. Serban a aratat ca puterea nu accepta dialogul. Stefan Radoff a prezentat un apel la dialog catre presedintele Ion Iliescu. CT Dumitrescu a aratat ca orice pozitie critica este la adresa conducerii este asimilata cu un act dusmanos la adresa tarii. In final el a precizat ca obiectivul principal al poporului nu poate fi decit demiterea imediata a lui Ion Iliescu si trimiterea sa in judecata. Din partea FDA din Romania, Adrian Marino a subliniat ca FDAR este alaturi de AC in toate imprejurarile. Octavian Paler a aratat ca opozitia actuala face jocul puterii, adevarata opozitie fiind in strada. AC trebuie sa cristalizeze aceasta opozitie. Altfel “vom fi vinovati de esecul sperantelor pe care oamenii si le pun in noi. Vasile Diaconescu din Societatea Timisoara a propus o formula organizatorica. “O propunere interesanta a facut dl. Ioan Rosca, delegat al filialei AC din Neamt. Acesta a cerut conferintei sa se gindeasca la un lucru pe care-l solicita in prezent marea majoritate a cetatenilor tarii: La nominalizarea membrilor unui guvern de uniune nationala, care sa-si ia in fata tarii un angajament ferm ca nu va conduce decit provizoriu, pina la organizarea alegerilor. “. Emil Negrutiu din Alba Iulia a spus ca la 1 decembrie nu au fost motii ci fortele de ordine. George Lavon, muncitor in portul Constanta a aratat ca studentii de la marina sint in greva de ieri. Li se vor alatura cei de la Universitate iar oamenii din port vor sa declanseze o greva generala; au primit propuneri din partea unor ofiteri superiori din Constanta sa participe alaturi de ei la instaurarea dictaturii militare. In finalul primei parti s-a hotarit organizarea unei demonstratii la data de 21 decembrie.

/Scrisoare deschisa. Conferinta nationala a AC. Apel catre Dumitru Iuga sa nu-si piarda viata. Este nevoie de el.

Romania libera, 15 dec.

/Conferinta nationala a AC. Sorin Rosca Stanescu. Relatare a discutiilor de pe 13 -14 decembrie dupa amiaza, desfasurate la Ateneu. Mihai Sora a facut apel la calm, prudenta si intelepciune in legatura cu mitingul AC din capitala. Stelian Tanase a vorbit despre necesitatea legaturii AC cu miscarile sindicale. Marian Munteanu a dat citire programului de revendicari ale conventiei studentesti adoptat de conferinta de la Timisoara. Viorel Tocan a avertizat despre pericolul folosirii represive a armatei. Octavian Paler care exprima pozitia majoritatii fondatorilor AC a condamnat manipularea televiziunii spunind: “S-a dat de inteles ca AC este o forma a ambitiei pentru putere si un partid camuflat. Ca AC ar dori sa instige strada si sa cheme la violenta. Eu cred ca e cazul sa ne delimitam cit se poate de clar de astfel de rastalmaciri. [..] Nu am creat AC pentru a acecede la putere. [..] Din pacate, tocmai puterea este cea care a discreditat partidele. Pluralismul de azi e mai degraba o fictiune. [..] Noi nu ne delimitam de partide fiindca negam rolul lor. [..] ci fiindca AC nu este anexa, prelungirea sau camuflajul unui partid. Este o calomnie orice afirmatie care sugereaza ca AC reprezinta o forta politica oculta, virulenta, care-si propune sa destabilizeze tara si sa instige pe cetateni la violenta.[..] Principiul nonviolentei este nu doar o formulare din statut ci este chiar credinta noastra. Iluziile si sperantele nu se apara nici cu bita, nici cu sticle incendiare. Noi trebuie sa refuzam politica bitei de orice parte s-ar situa ea. [IR: O respingere clara a revolutiei romane. Intelectualii doresc sa repete figura din decembrie 89: condamna violenta cit timp se tem de represiunile puterii. Daca insa insurectia reuseste, uita repede ca au condamnat-o si se prezinta pentru a vorbi in numele ei.] Mihai Cornateanu a facut apoi o prezentare a activitatii consiliului si a propus principiilre organizatorice. Un consiliu director central din 27 de membri din care s-a desemnat un comitet de coordonare din 11 membri. Activitatile AC pe trei departamente, unul organizatoric, al doilea de relatii cu cetatenii si al treilea academia civica.

/O noua diversiune TV. Alianta Civica. In seara zilei de 13 decembrie Mircea Hamza a prezentat la TVR un reportaj tendentios despre prima zi a conferintei nationale AC. “Din fragmente scoase din discursurile unor vorbitori si generalizate ca apartinind aliantei, s-a urmarit cu intentie acreditarea unor scopuri cu totul opuse acelora care decurg din principiile ei. (de genul:”sarcina este de a prelua puterea si de a conduce tara” – !?) ” .[IR : Fragmentul la care se refera comunicatul AC era Platforma AC Neamt in care eu cerusem pe 13 decembrie dupa amiaza , ca membru fondator al AC, incetarea colaborationismului cu puterea neocomunista: 1. Retragerea parlamentarilor opozitiei. 2. Demisia lui Ion Iliescu si guvernului Roman. 3 Preluarea puterii de catre oameni de calitate, organizati in AC care sa asigure conditii corecte pentru o adevarata campanie electorala. Respingerea acestei platforme de catre grupul care se exprima in numele AC trebuie confruntata cu platformele pentru care in acel moment luptau: locuitorii Timisoarei, Conventia sindicatelor Studentesti, Forumul democratic antitotalitar- vezi comunicatul de la Cluj din 9 decembrie pentru care si eu am luptat, multe dintre sindicate si multe sectii AC din tara. ]

/Programul de revendicari al Conventiei Studentesti bucurestene. 1. Condamnarea oficiala de catre parlament a PCR si regimului comunist 2. Constituirea la cererea parlamentului al unui tribunal moral si penal care sa judece intreaga activitate PCR. II. 1. ancheta privind reprimarea revolutiei din decembrie 2. Ancheta care sa stabileasca modul in care a fost preluata puterea de catre FSN. 3. Stabilirea vinovatilor pentru conflictul din 22 decembrie -3 ianuarie. 4. Adevarul despre Tg. Mures. 5. Iliescu sa raspunda public privind rolul sau in evenimentele din 13-15 iunie. 6. Suspendarea presedintelui Iliescu Ion si anchetarea sa pentru rolul jucat in 13-15 iunie. 7. MAPN sa explica pozitia armatei in 13-15 iunie. 8. Primul ministru sa explice pasivitatea guvernului pentru incalcarea ordinii de drept in 14-15 iunie. 9. Inculparea conducerii RTV pentru rolul jucat in 13-15 iunie. 10. Responsabilitatea presedintelui si guvernului pentru imensele daune materiale si morale aduse tarii in urma aminarii ajutorului economic extern cauzata de 13-15 iunie. 11. Raport asupra cheltuielilor din anul fiscal 1989-1990 si asupra gestiunii ajutoarelor banesti primite din strainatate, contului Libertatea si patrimoniului PCR, UGSR, UTC, UASCR. 12. Realizarea coerenta a programului de schimbare a economiei. III. 1. Convocarea unui referendum privind forma de guvernamint. 2. Raport privind constituirea SRI cu date concrete privind modul de selectie a cadrelor. 3 Precizarea atributiilor MAPN 4. Raport privind epurarea procuraturiui . IV. Nesolutionarea acestor probleme trebuie sa conduca inevitabil la dizolvarea Parlamentului, demisia presedintelui si a guvernului, alegeri anticipate si formarea unui guvern de uniune nationala. In cazul in care puterea nu va da un raspuns real cheama toti studentii din Romania la greva generala.

/Conventia Studenteasca bucuresteana. Comunicat. De aproape un an organizatile studentesti s-au implicat in instaurarea democratiei. Ele au declarat greva generala ca ultima forma de protest, sperind ca si muncitorii vor realiza adevarul tradarii revolutiei. Studentii constata ca se amplifica zvonurile calomnioase priivind actiunea lor “destabilizatoare”. Ei precizeaza ca greva studenteasca se desfasoara numai in interiorul universitatilor. Studentii nu participa la demostratii de strada si nu lanseaza apeluri la greve in intreprinderi. Greva lor nu afecteaza economia nationala. “Am fi fericiti daca muncitorii, celelalte categorii de salariati, prin organizatiile lor sindicale si-ar exprima pozitia fata de organizatiile noastre, fata de greva studenteasca si programul de revendicari [..] In cazul in care nu primim nici-un raspuns din partea organizatiilor muncitoresti pina la data de 19 decembrie 90, ora 16, vom considera ca actiunea noastra este dezaprobata de categoriile largi ale populatiei, ca in mediile muncitoresti situatia social-politica actuala este considerata satisfacatoare, ca o noua inscenare ca aceea din iunie este perfect realizabila de cei care au pus-o si atunci la cale si ca in consecinta sintem izolati in societatea romaneasca si vocea noastra rasuna in pustiu. In aceasta situatie vom propune organizatiilor studentesti din tara luarea in discutie a suspendarii grevei si a renuntarii la orice forma de protest – in afara petitiei si a comunicatului – incepind cu data de 20 decembrie 1990.[ IR: Este greu de inteles ce poate justifica un astfel de comunicat gaunos si nociv; de ce ar tine studentii la momentul inceperii vacantei sa nu mai fie considerati in greva impotriva puterii? Se simte in aceasta reorientare rolul liderilor de tipul lui Marian Munteanu, dominati de un singur gind: sa evite represiunea.]

/Al doilea miting al studentilor politehnisti. Roxana Iordache. Relatare de la mitingul studentilor grevisti, joi 13 decembrie in complexul politehnicii. Au vorbit studenti, cadre didactice si invitati: Octav Radulescu (AFDPR), etc. Profesorii: Daniel Ioan, Marin Soran, Cezar Corici au subliniat incapacitatea puterii de a conduce tara si solidaritatea lor cu actiunea studenteasca. Alexandru Grigoriev, Liga IPB a subliniat dusmania TVR impotriva studentilor. Andrei Ionescu a aratat ca TVR a denaturat revendicarile studentesti spunind ca ar fi politice dar ele sint civice. Revendicarile socio-profesionale nu duc nicaeri intr-un sistem comunist. Bogdan Nasarimba, Liga Studentilor Electrotehnica a aratat ca 23000 de studenti din IPB semnasera pentru greva. Studentii s-au declarat alaturi de grevistii foamei Mihai Gheorghiu si George Roncea.

/Apel. AC. “Cauzele crizei in care se afla azi Romania, situatia grea, aproape fara iesire a cetatenilor nu se explica doar prin mostenirea lasata de regimul Ceausesu si cu atit mai putin prin costul pretinsei treceri la economia de piata. [..] Structurile si mecanismele comuniste au fost mentinute in economie si administratie [..] Drepturile omului, principiile democratice sint incalcate sistematic si flagrant. Institutuia prezidentiala cu asentimentul Parlamentului precum si guvernul, si-au arogat rind pe rind prerogativele unui regim totalitar. Securitatea este mentinuta si chiar consolidata impotriva vointei cetatenilor [..] Ca si-n ultima perioada a dictaturii, presedintele Romanieii cumuleaza si functia de comandant suprem al armatei, incalcind prevederile legii electorale. Contractul social incheiat prin alegerile de la 20 mai a fost incalcat. Romania se afla intr-o situatie extrem de grava, existind pericolul ca refuzul actualei conduceri compromise de a ceda puterea sa provoace o explozie necontrolabila de nemultumire. [ IR: Aceasta ultima fraza este singura concesie pe care am obtinut-o in dialogul cu cei care doreau o orientare neagresiva a aliantei.]In afara pericolelor care ne ameninta, alianta civica cheama pe toti cetatenii, sindicatele, organizatiile democratice si partidele politice la unitate, pentru a cere impreuna alegeri anticipate, organizate de un guvern de uniune nationala in care sa putem avea incredere. ”

/Stiri. Biroul de presa al presedentiei isi exprima disponibilitatea pentru dialogul cerut de catre membrii fondatori ai AC.; Conferinta nationala AC se delimiteaza de manifestele pretins legionare difuzate in numele AC; incepind de pe 14 decembrie, ora 19, Tarom a intrat in greva generala; presedintele in exercitiu al AC a fost ales Marian Munteanu; organizatiile studentesti din Ploiesti si Bucuresti anunta un miting de solidaritate cu Dumitru Iuga pe 18 decembrie; AFDPR lanseaza minerilor din Valea Jiului chemarea de a se solidariza cu greva studentilor.

/Dl. D. Iuga declara. Nota inaintata pe 12 decembrie catre sindicatul liber RTVR este echivalenta cu condamnarea mea la moarte, ca si discutia cu comisia parlamentara de specialitate. In aceste conditii: 1. Va continua greva foamei pe termen nelimitat si daca i se va inrautati starea sanatiii va renunta si la lichide pentru a grabi sfirsitul. 2. Refuza orice incercare de hranire artificiala. 3. Orice tratative le mai poate continua scurt, numai la sediul sindicatului RTVR. 4. Sindicatul liber trece la urmatoarea forma de aparare. 5. Orice actiune represiva va duce la declansarea grevei generale.

/Conferinta nationala ALFA. Daniel Cocoru. Pe 17 dec a avut loc conferinta nationala a cartelului Alfa care a validat statutul cartelului, sinteza activitatii si programul de activitate. Vorbitorii, in numele a doua milioane de membri, au cerut publicarea rezultatelor privind evenimentele din 13-15 iunie pina cel tirziu la 17 decembrie, infiintarea unui post independent de televiziune, aminarea liberalizarii preturilor pina la declansarea realei privatizari pe baza variantei Cojocaru, retragerea imediata a proiectelor de legi cu caracter antisindical si antimuncitoresc. S-au mai exprimat solidaritatea cu actiunea sindicatului din TVR. Stupoare a provocat articolul Atentie din Adevarul. Au participat 700 de delegati din tara si invitati ai unor alte centrale sindicale. S-a dat urmatorul comunicat:”Perpetuarea starii de ingnorare a solicitarilor deja inaintate guvernului, va determina cartelul sindical Alfa sa declare o greva generala de avertisment in 18 decembrie de la ora 10 la ora 12.

/Asadar forte oculte. Octavian Paler. Demonteaza diversiunile puterii, desconsiderarea strazii, satanizarea opozitiei. Oculta e chiar puterea care nu a raspuns la nici o intrebare (si Paler face un inventar minutios al intrebarilor acumulate de un an, inclusiv despre soarta bunurilor ramase de la fostul regim si tranzactionarea lor pe preturi de nimic catre straini sau mafioti locali). Este printre cei care vrea adevar, dar ii repugna violenta [IR: Putea sa astepte cuminte adevar si justitie de la criminalii cocotati la putere, mult si bine. Dar nu vad de ce m-a numit pe mine “provocator” chiar in ziua in care a scris acest text, pentru ca am propus congresului Aliantei Civice o platforma de contestare radicala a regimului, asa cum o facusera deja multe organizatii studentesti, sindicale, politice (FDA) si chiar ale scriitorilor- si cum ne invita disperat Timisoara]

/Atentie la atentie. Anton Uncu. Ziarul Adevarul a publicat o scrisoare de la cititori neindentificati care semneaza “Mic grup de patrioti romani”. Acestia au strins informatii pe care le fac acum publice privind faptul ca dupa 15 decembrie 1990 se pune la capat o noua lovitura de stat avind ca scop rasturnarea prin forta a guvernului, asasinarea primului ministru si presedintelui si dizolvarea parlamentului. Se va incepe cu o greva generala prin cumpararea liderilor sindicali si capturarea TVR de un grup de soc condus de V. Arachelian, D. Iuga, Budeanu, etc. Apoi vor fi lansate apeluri la rebeliune. Vor fi atacate MI si SRI, unuitatile militare fiind blocate de echipe CADA. Vor urma executii, exploziii, capturarea aeroportului Otopeni cu ajutorul armamentului furnizat de Germania, Franta, etc. Asa se pregateste revelionul fara comunisti. Desigur ca fata de aceste grave pericole ce pindesc tara, guvernul va lua masuri de forta, mergind pina la deschiderea focului impotriva demonstrantilor. Iata deci ca un mic grup de cetateni face pentru guvern ceea ce nu reuseste SRI. Acesta este patriotismul ziarului Adevarul.

 

Romania libera 20 (28/)decembrie. Cine aprinde focul? Anton Uncu. [IR: Reactia lui Darie Novaceanu la critica fata de apelul din 14 iunie este dezolanta. Dl DN nu vrea sa realizeze in ce consta provocarea periculoasa si manevra inadmisibila a ziarului- pe care dl Uncu le expune detaliat. Idea care “scapa” redactiei Adevarul este ca textul respectiv provine de la un departament al fostei securitati si are ca scop instigarea la razboi civil. Spre deosebire de dl. Uncu eu cred ca scopul a fost intimidarea celor care doreau continuarea revolutiei; acest scop a fost atins printre altele si datorita ciudatei orbiri ale analistilor care nu l-au observat.] .In articolul din 18 decembrie a fost extras un citat din apelul AC. “Romania se afla intr-o situatie extrem de grava, existind pericolul ca refuzul actualei conduceri compromise de a ceda puterea sa provoace o explozie necontrolabila de nemultumire.” Adevarul a oprit citatul aici ca sa sugereze o provocare. Nu , nu este o provocare, este o chemare la unitate, la actiune prin mijloace exclusiv pasnice. [IR: Fiind autorul acestui fragment pe care cu mare greutate l-am facut sa apara in apelul AC, ii pot spune domnului Uncu ca sensul sau era de a atrage atentia puterii ca daca se continua confisarea revolutiei, cei care nu pot renunta la ea vor fi obligati sa lupte pentru libertate.]

Romania libera, 16 decembrie. Conferinta de presa a AC. FG Marculescu. A avut loc in sala mica a Ateneului. Din partea aliantei au participat Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Stelian Tanase, PM Bacanu, Iulian Cornateanu, Marian Munteanu, George Serban, Mihai Sora, Mihai Gheorghiu si George Roncea. S-a dat citire listei celor 27 de membri ai Consiliului director si a celor 11 membri din comitetul de coordonare: Marian Munteanu, PM Bacanu, Iulian Cornateanu, Mircea Diaconu, Gabriel Andreescu, Dumitru Iuga, Ana Blandiana, Mihai Sora, George Serban, Stelian Tanase si Nicolae Manolescu. [IR: Pentru a impiedica alegerea in fruntea AC a “personalitatilor” care-si aratasera neputinta de organizare a unei rezistente eficace, pe parcursul intregului an 1990, capitalizind steril popularitatea obtinuta prin mediatizare – am intervenit in congres cerind ca toti candidatii pentru conducerea AC (erau peste 100) sa fie prezentati pe scurt salii, inaintea votarii. Propunerea mi-a fost respinsa ritos si nu a fost consemnata in “presa prietena”. Neavind cum sti , cine este Nicolae x din Ploiesti, Vasile y din Constanta, etc. am fost capturati in continuare sub aceiasi cirmaci]. Marian Munteanu a fost ales ca prim presedinte dar e gata sa se retraga oricind, dovedindu-si din nou altruismul. In legatura cu eventuala participare a aliantei la constituirea unui guvern de uniune nationala s-a precizat ca-n aceasta privinta nu s-a ajuns la o decizie dar nu este exclus ca AC sa propuna includerea unor personalitati din rindurile ei. [IR: deci, cu totul alceva decit declararea disponibilitatii pentru gestiunea interimara a tarii si pregatirea alegerilor, pe care o propusesem cei de la Neamt]. S-a decis sa nu se organizeze demonstratii de strada… pentru ca ar putea fi exploatate in alte scopuri si compromise de provocari. “Trebuie sa fim foarte atenti si sa protejam aceste zile de orice tulburari. [IR: In a treia mea interventie la Congres am atras atentia ca frica de provocarea reala este ca din frica de provocare sa se renunte la sprijinirea actiunilor ferme, la intetirea vintului reevolutionar, la sustinerea Timisoarei ridicate din nou. Decizia AC de a nu comemora public ziua de 16 decembrie a izolat AC Neamt, agravind postura noastra locala si dind curaj celor care ne-au zdrobit mitingul de pe 16 dec 1990]. Situatia actuala pare a fi foarte fierbinte si noi cei de la Alianta socotim ca-n orice caz trebuie sa luam asemenea masuri incit sa nu poata fi intoarsa impotriva societatii nici una dintre initiativele care ne apartin. In situatia in care sindicatele pot, din proprie initiativa, sa organizeze actiuni, AC le va sustine moral in masura in care sint justificate. Alianta se pronunta pentru dialog [..] Alianta s-a solidarizat cu actiunile studentilor si muncitorimii din Timisoara. [IR: Cu alte cuvinte, castanele pot fi scoase din foc dar numai cu mina altora; intelectualii aproba violente ca acelea din decembrie ’89, dar cu conditia sa nu primeasca si ei vre-o lovitura ] . “In privinta dialogului cu presedintele Iliescu s-a mentionat ca dl. I Cornateanu este imputernicit sa ia legatura cu biroul presedintelui. [..] S-a reamintit cerinta transmiterii dialogului in direct de catre televiziune. ” Cit despre manifestarile publice ale AC, exista responsabilitatea morala de a se evita diversiunile provocate de forte iresponsabile- elocvente fiind minciunile ordinare din articolul “Atentie” din Adevarul. [IR: Intimidarea a reusit… ]. AC se pronunta pentru improprietarirea taranilor, considera nul pactul Ribentrob -Molotov si “intelege sa contribuie la dezvoltarea relatiilor cu fratii nostri de peste Prut. ” Sustine revenirea la Costitutia din 1923 si organizarea unui referendum privind forma de guvernamint; sprijina drepturile la identitate ale minoritatilor; doreste contacte strinse cu diaspora romaneasca si democratie autentica.

Strada, dec. 90. Parlamentul rusinii. Mihai Antipa. Cuvintarile parlamentarilor pe marginea situatiei create la televiziune de greva sindicatului si mai ales de greva foamei la care a fost silit sa recurga Dumitru Iuga – sint dezolante, tradind un nivel chiar sub cel din CPUN.

Dreptatea 16, dec. Orasul erou Timisoara din nou cu tortele libertatii aprinse. Petre Mandea. Ieri (15?) s-a desfasurat in ordine un mars pe strazile orasului – 30 000 de participanti, coloana fiind condusa de Liviu Borha – primarul si Florian Ciprian -prefectul orasului. Personalul de la 12 intreprinderi a intrat in greva, solidar cu studentii, reclamind vinovatia lui I Iliescu si P Roman.

Revista 22, nr. 48, 14 dec. Cum se va sfirsi. Alina Mungiu. Text amar, dur si lucid despre starea natiunii. Adeptii etatizarii tradati de front aveau nevoie de PSM si nu sint putini, ceea ce au inteles cei din Piata Universitatii. Sindicalistii loviti de liberalizare se aliaza insa cu anticomunistii, neavind la dispozitie o social-democratie. Cum se va sfirsi? Va lua armata puterea in urma unei greve generale? Vor iesi bucurestenii in strada ca anul trecut? Iliescu ar trebui sa recunoasca greseala cu minerii si sa combata liberalizarea abuziva cu pretentii de reforma. Spera ca multimea exasperata nu-l va sfisia pe I Iliescu, pentru ca sa poata fi judecat intr-un proces consistent al comunismului: iata in ce monstru s-a putut transforma un om bun. Alianta Civica nu va reusi sa inventeze lumea pe care ar dori-o. Decit o agonie nesfirsita, mai bine s-ar produce un sfirsit.

Revista “22” nr. 49 din 21 decembrie. In cautarea unui compromis viabil . Alina Mungiu. Pe 15 noiembrie AC a stirnit irascibilitate unora ca Petre Roman si Radu Campeanu. Cu toate acestea majoritatea participantilor la marele miting din 15 noiembrie au plecat acasa cu un gust amar pantru ca fusesera chemati sa participe “La o revolutie prevazuta sa nu aiba loc”, ceea ce liderii Aliantei gindisera ca o demonstratie pur demonstrativa, era vazut de participantii la miting altfel; ei ar fi dorit o actiune cu finalitate imediata. Ulterior toata lumea s-a pus de acord ca pe 15 noiembrie nu se putea face altceva din cauza absentei unei alternative bine puse la punct. Acesta parea scopul conferintei AC. Conferinta din 13-15 decembrie a fost insa incadrata de o pregatire psihologica a guvernantilor. Sub auspiciile unei intimidari generalizate, s-a deschis conferinta pe 13 decembrie. Lipsa de omogenitate a Aliantei, a opozitiei extraparlamentare in general si-au pus amprenta asupra lucrarilor primei dimineti care au dezamagit participantii. S-au confruntat doua tendinte: una de organizare rapida a actiunii si cealalta de clarificare teoretica. In timp ce unii din sala afirmau ca AC este o miscare pe termen lung , altii vedeau AC ca pe o forma de organizare imediata a protestelor strazii, capabila sa ofere inclusiv o alternativa de guvernare:” acestia din urma au fost relativ dezavuati de conducerea aliantei care a declarat ca nu acesta este punctul ei de vedere.” Luarile de cuvint generale, aerul frivol al unei conferinte tinute in conditii de pace si calm absolut, au sporit confuzia. Aplauzelele nu au rasplatit idei noi sau propuneri concrete ci frazele frumoase si foarte simtite. Multi au fost dezamagiti ca AC nu a devenit partid politic dar este evident ca o astfel de decizie ar fi fost prematura. Cei dezamagiti aveau insa in spate situatia grea din zonele puternic fesenizate in care este nevoie urgenta de actiuni concrete. Studentii au reamintit salii ca ei sint in greva si ca cer AC ului definirea pozitiei fata de pozitia lor. Ei au prezentat un program la fel de elegant si mult mai coerent decit liderii aliantei. Au declarat ca vor inceta greva pe 19 seara daca sint lasati singuri. AFDPR a cerut minerilor sa se solidarizeze cu studentii , text care vizeaza mai mult presa internationala. S-au auzit deja de manifestri de ostilitate la Petrosani, vizavi de studentii care au intrat acolo in greva. Tot pe data de 12 s-a semnat conventia intre PNL, UDMR, Partidele ecologiste, PNT si PSDR. Opozitia parlamentara pare a fi fost determinata spre coagulare de presiunea AC [IR: Despre presiunea cea mai legitima, reprezentata de FDAR- nu se vorbeste de loc in mediile civice]. Cu toate acestea conducerea PNL a purtat tratative pe cont propriu cu presedintele Iliescu. O inlocuire a primului ministru, de dragul dlui Radu Campeanu, nu este suficienta. Un SRI subordonat presedintelui, statul dominat de parlament fesenist, schimbarea doar a primului ministru ar fi de fatada. Vineri seara a fost aleasa fara surprize, conducerea aliantei. Au urmat intilniri cu liderii sindicali si conducerile opozitiei. Dintre toate rolurie dorite, cel de coagulant al opozitiei pare sa prinda cel mai bine si daca se va reduce numai la el, AC va juca un rol pozitiv pe scena politica a tarii. In schimb, se va regasi intr-o luna , doua “complet fara acea baza de masa din 15 noiembrie, cu mult mai radicala decit conducatorii alesi pe 14 decembrie si pe care-I va parasi oricind daca va descoperi in alta parte o decizie mai mare de a actiona in imediat.”

Petre Roman, Libertatea ca datorie. ed. Dacia- Cluj, 1994

“16 decembrie 1990. În condiţiile intensificării acţiunilor protestatare, datorate agravării situaţiei economice, criza politică se agravează. La acest lucru contribuie şi manevrele forţelor conservatoare din jurul preşedintelui Iliescu şi ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Alexandru Bârlădeanu şi Marţian Dan. P.R. are o intervenţie televizată în care reafirmă orientările fundamentale ale Guvernului şi declară: „Nu există imunitate a Guvernului, dar acesta nu-şi va da demisia decât în urma unui vot de neîncredere, în Parlament”.[IR: Din pacate, parlamentarii “opozitiei” legitimeza farsa (refuzind cererea-rezolutie a FDAR de a se retrage toti din parlament) şi sprijina “Reforma”. În timp ce liderii Aliantei Civice, evita “provocarile” sindicatelor şi ale Timisoarei, plasindu-se pe pozitii pacifice- ca viziune, colaborationiste- ca efect]

[..]

“La 16 decembrie 1990, în momentul în care procedasem la o prima şi dureroasă liberalizare a preţurilor, am fost obiectul unor atacuri violente din partea opoziţiei. Situaţia era dintre cele mai anevoiase. În cursul zilei o mare demonstraţie luase o turnură aproape insurecţională. Atitudinea cea mai chibzuită ar fi fost să câstig timp – şi dacă nu renunţam- ceea ce Iliescu m-a lăsat să înţelg că e necesar- măcar să dau impresia aceasta-, amânând sau eşalonând aplicarea acelor măsuri. Eu însă nu voiam: aş fi rămas cu sentimentul că am luat calea cea mai uşoară, că am cedat demagogiei şi populismului.[..] Ştiam că în esenţă populaţia nu era nemulţumită de mine. Partidele nu făcuseră decât să se folosească de acest pretext pentru a-mi pune în dificultate guvernarea. [..] Ca atare am hotarât ca în aceiaşi seară chiar, să apar pentru câteva minute la televiziune, pentru a-mi explica politica şi mi-am încheiat alocuţiunea cu această frază: “Nimeni şi niciodată să nu conteze pe laşitatea mea. [IR: Iată o mărturisire importantă; ştim cine s-a încăpăţînat să distrugă România, cu curaj ].[..] Acum privind în urmă îmi dau seama că n-aş fi vorbit în felul acesta daca n-aş fi avut în minte, stăruitoare, pilda parintelui meu. [IR: Aşadar, fiul credincios al bărînului aventurier însetat de justiţie socială, adus de armata Roşie, se simte îmboldit în 1990, de pilda tatălul său, să nu se lase pînă nu distruge economia naţională, sărăcind populaţia şi trecînd peste orice protest faţă de această injustiţie. Camuflat perfect în spatele suspiciunilor create de biografia sa de om de stînga, Roman va da nestingherit o lovitură fatală maselor populare, tolerat şi chiar sprijinit de forţele de opoziţie care “doreau schimbarea”]. A fost pentru mine, în chipul cel mai ferm, o călăuză politică şi morală. Am avut faţă de el şi mai am şi astăzi, după ce nu mai este, o admiraţie fără rezerve. Pentru mine a fost un erou, aproape un sfânt. [..] Am fost “îndrăgostit” de el [..] de la el am moştenit toate valorile cărora le rămân credincios [..] criza comunismului se vedea tot mai bine cu trecerea anilor [..] Meritul [..] este al tatălui meu, un om cu totul dezinteresat care crezuse într-un ideal şi luptase pentru el şi care avea curajul, consecvenţa şi demnitatea să rămână [..] dincolo de nişte tot mai triste evidenţe, credincios unui vis scump plătit. [IR: Ne poate emoţiona admiraţia şi fidelitatea fiului. Dar în acelaşi timp ne dă fiori ideea că tocmai el şi-a asumat sarcina să scape ţara din ghearele nomenclaturii comuniste].

Baricada Nr 51, 25 dec. 90

/Intre amaraciune si speranta, Daniela Rainov. Relatare de la comemorarea din 16 si 17 dec. de la Timisoara. Interviuri in balconul Operei cu : Nicolae Cerveni (vicepresedinte PNL) – contrazis apoi de Radu Cimpeanu: puterea nu va tine cont de revendicari si partidele politice nu vor obtine mai mult pentru ca nu sint hotarite si nici unite, au alte agende. I Hossu-Basarab (FDA Cluj): Calin Nemes rezuma situatia astfel: noi am luptat pentru a ajuta copii sefilor nostri sa devina sefii copiilor nostri. Cornel Nistorescu: Daca nici aceste miscari de protest nu au efecte, inseamna ca la conducerea tarii s-au asezat doi bolovani. Doru Braia : iarna asta trebuie sa fie iarna noastra. Ana Blandiana: Ne aflam pe cursul ascendent al istoriei, nu conteaza daca esti slab sau puternic. Ovidiu Frent, Durac Nicolae.

/Ce vrea si ce poate Alianta Civica. Vlad Macri. Relatare si analiza a primei conferinte AC. E grea refacerea societatii civile (opinie O Paler). Primele incercari pentru a constitui un Forum Cetatenesc au fost in iunie [IR: Eu inca din ianuarie 1990 am facut propuneri insistente in acest sens in sedintele GDS dar am fost refuzat consecvent]. S-a trecut la fapte cind s-a vazut ca Forumul Democratic Antitotalitar nu atrage aderenti [IR : o minciuna – de fapt FDA a fost boicotat de elita civica].Sorin Dumitrescu aminteste de “puterea celor fara de putere” – forta AC consta in faptul ca nu vrea putere, are obiective pe termen lung. A fost un succes organizatoric -alegerea consiliului director din 27 membri, si unui comitet de coordonare din 11 membri, primul presedinte – Marian Munteanu. AC nu a facut insa nimic pentru a raspunde disperarii strazii. Verbalizarea excesiva. Nimic concret. Nu a facut nimic pentru convergenta miscarilor sindicale si studentesti. Doina Cornea cere ajutarea opozitiei. Cum sa ceri altora implicare daca AC nu se implica. O Paler s-a retras din consiliul director. Conferinta s-a terminat simbata 15 dec iar pe 16 dec reprezentantii AC au vorbit la Timisoara. Nimeni nu i-a intrebat ce fac concret pentru spijinirea Timisoarei. Prudenta exagerata face jocul puterii, la fel cu indrazneala necugetata. [IR: De fapt , pe 15 dec , AC a luat hotarirea sa NU SE FACA manifestatii AC de comemorare si sprijin a Timisoarei, pentru a se evita provocarile; am protestat in congres in fata acestei “strategii” si am iesit pe 16 decembrie in numele AC si FDA Neamt- la Piatra Neamt, suportind furia multimii manipulate].

Dreptatea, 18 decembrie

/Comunicat.Conventia Nationala pentru instaurarea democratiei s-a constituit simbata 15 decembrie din: MER, PER, PNL, PNTcd, PSDR, UDMR, Cartelul Alfa (consultant) .[IR: acesta a fost contra-atacul conducerilor partidelor de “opozitie” fata de curentul FDA si fata de aparitia Aliantei Civice]

Baricada nr. 49, 18 dec 90. Episodul XIII. Luca Dalbu. Cu demisia in buzunar. Pe la inceputul acestui an televiziunea a incheiat cu GDS un contract pentru realizarea in comun a unor sondaje de opinie care dupa o scurta perioada a fost reziliat, de acelasi domn Theodorescu, care-l semnase cu entuziasm: din cauza pozitiei luate de GDS fata de institutie. Totul a pornit de la lista cu 17 politruci din RTVR publicata in februarie in Buletinul B.I.R.E. editat la Paris. Descoperiti de GDS in oficiul de relatii cu publicul. R. Theodorescu a promis ca se va renunta la serviciile lor, dar, exceptind citeva pensionari, ei au fost mutati in alte parti: Cicerone Grigorescu, in statul major al campaniei electorale, Ilie Nedelcu, secretar general de redactie. Ranchiunos, R. Theodorescu a anulat contractul. Eugen Sfetcovici, documentarist si redactor in TVR, sfatuit sa se pensioneze pe 1 decembrie, care a condus biblioteca din radio, confirma dezvaluirile domnului Dalbu si atmosfera putreda din televiziune. Modul in care sint tratati dizidentii Arachelian, Iuga, Anton Iordache si Constantin Martiniuc.

Viitorul, 13 dec. 90. Televiziunea fata in fata cu parlamentul. Adina Dian.Citate penibile din exprimari ale parlamentarilor FSN despre conflictul din televiziune.

Phoenix nr. 44, 3-9 decembrie. Lovitura libera. Horia Garbea. Jignit de afirmatia lui RT ca toti cei care-l contesta sint imbecili, il provoaca pe dl R.Theodorescu la duel cu spada sau cu pistolul, calare sau pe jos, pentru a obtine pe calea armelor satisfactie. O alta forma de clarificare ar fi inegala avind in vedere discrepanta dintre tirajul televiziunii si al Phoenixului.

Adevarul, 20 decembrie. Dialog intre presedinte si AC. La palatul Cotroceni a avut loc miercuri pe 19 decembrie dialogul intre presedintele Romaniei , dl. Ion Iliescu si o delegatie formata din 6 membri ai comitetului director al AC: Marian Munteanu, Nicolae Manolescu, Stelian Tanase, PM Bacanu, Alexandru Popovici, Mircea Sevaciuc. Dl Iliescu s-a aratat deschis mentionind ca programul guvernului este in curs de aplicare iar rezultatele unui proces atit de complex se vor vedea mai tirziu. Corecturile si sugestiile constructive sint binevenite. Dupa intilnire s-au facut declaratii: Ion Iliescu “scopul intinirii a fost informativ. Reprezentantii conducerii aliantei au prezentat structurile, obiectivele, scopul acesteia, ce isi propun, cum doresc sa actioneze. Declara foarte limpede ca Alianta nu este o organizate politica, nu integreaza alte organizatii ci doar aderenti individuali – persoane, nu-si propune scopuri politice sau vre-un fel de participare la guvernare. Si-au prezentat aprecierea proprie cu privire la situatia existenta azi in tara. [..] Subliniind indeosebi raspunderile care ar reveni puterii si guvernarii [..] si sugestiile pe care dinsii considera util a le face [..] pentru a schimba cursul lucrurilor si a asigura mai multa stabilitate in tara. Eu am apreciat pe de-o parte ca pozitive aceasta platforma si declaratia de bune intentii. Am ramas deschisi pentru contacte viitoare, pentru schimburi de pareri cu caracter constructiv. ” Marian Munteanu:” Intilnirea de azi a fost foarte utila, in sensul ca am putut comunica dlui presedinte punctele de vedere pe care le sustine, le propune AC. Cred ca asemena contacte ar fi in continuare foarte bine venite. Putem afla si noi anumite lucruri si putem la rindul nostru sa comunicam presedentiei niste puncte de vedere. [..] Eu sint foarte multumit de acest contact. Cred ca va fi rodnic, in sensul ca presedintele va contribui efectiv la o imbunatatire a relatiilor din societate. Acesta este punctul care ne intereseaza cel mai mult, o imbunatatire a relatiilor dintre oameni. Sa terminam cu suspiciuni, cu neincrederi si cu rautati.

Romania libera 20 decembrie. Punctele de vedere. Pe 19 decembrie a avut loc dialogul dintre Ion Iliescu si delegatia AC. S-a facut o informare privind pozitia AC fata de adincirea crizei. “Constatindu-se o deteriorare crescinda a situatiei din tara a fost semnalata tendinta puterii de a prezenta insuccesele drept succese si de a cauta toate cauzele crizei in mostenirea lasata de dictatura comunista si actiunile destabilizatoare ale unei minoritati ostile. ” Reprezentantii AC au explicat dlui Iliescu ca dialogul la care AC tine foarte mult cere bunacredinta reciproca. Este necesar un laborios efort de educare al oamenilor in spiritul democratiei si AC vrea sa sprijine acest effort luptind impotriva incalcarii drepturilor omului si a abuzurilor, dar nu e o opozitie cu orice pret. ” Nu ne-am infatisat in fata dvs, cu solicitar, ci in incercarea de a va oferi atit aprecierile noastre cu privire la situatia Romaniei la un an de la revolutie cit si propuneri de solutii pentru iesirea din criza. Ne facem expresia ingrijorarii unei largi categorii a populatiei datorita deteriorarii situatiei economice, agravarii conflictelor sociale si divizarii morale din ce in ce mai profunde a tarii.

Cuvintul.

/Pentru o republica parlamentara. Ioan Buduca. Presedintele avea dreptate sa se teama de o lovitura de stat. Sindicatul soferilor amenintase cu o greva pe tara care putea deveni greva generala. Cheia strategiei greviste a soferilor consta in blocarea tuturor cailor de acces in Bucuresti cu camioane de mare tonaj, ori asta insemna nu numai paralizarea economica a capitalei ci mai ales blocarea marsului armatei catre Bucuresti. De aceea Petre Roman si Ion Iliescu au fost de acord cu toate revendicarile soferilor inclusiv cu cresterea salariilor lor care va produce inflatie. Dar oare soferii au jucat cinstit? NU cumva au mizat si ei pe psihoza loviturilor de stat pentru a cistiga aceste negocieri?

Adevarul 28 decembrie. Rabdarea la masa dialogului. Andrei Alexandru. Sint reproduse fragmente din dialogul AC cu Ion Iliescu pentru a demonstra ca afirmatiile Romaniei libere privind acest dialog sint mincinoase. Ion Iliescu:” Trebuie sa va spun ca nu sint un om impredsionabil si primesc cu calm atacurile [..] era o sugestie facuta de Marian Munteanu ca sa-mi dau demisia. Asa am citit. Pina si blinda Ana Blandiana m-a facut dictator”. La care vizitatorii au izbucnit simultan:”Noi nu am cerut asa ceva. N-ati citit bine” :”Nu este deloc asa. Eu nu am cerut capul presedintelui !” (Marian Munteanu). “Dorinta AC nu-i asta. (PM Bacanu). Deci se poate trage concluza ca tinta atacurilor nu mai este presedintele tarii, ci dupa cum se va vedea primul ministru si guvernul. Dar pentru ca l-au iertat pe Iliescu, nu vor sa plece chiar cu mina goala:”am dori sa ne ajutati cu un sediu pentru AC. Iar pentru postul de televiziune Continental vrem casa lui Ceausescu (PM Bacanu). “Sinteti modesti, vad. Ati putea folosi sediul GDS, care tot face parte din AC ” (I. Iliescu.). “Ar trebui restabilita credibilitatea tarii noastre in strainatate prin numirea unor ambasadori de diferite orientari politice, care sa fie oameni de cultura de mare valoatre” (Nicoalae Manolescu) [IR: Intre timp lui Manolescu I s-a rezolvat aceasta cerere). [..] “Circuitul informatiei e prost si a dus la interpretari. Exista o scindare in societate. Vrem sa oprim emigrarea si sintem gata sa facem orice. “(M. Munteanu). “Da, orice. Am vazut casetele pe care mi le-au dat studenti, colegi ai dumitale. In dupa amiaza zilei de 13 iunie, prezenta dumitale in Piata Universitatii a fost foarte inoportuna. Aparitia dumitale a venit dupa ce se dezlantuisera niste elemente furioase. In loc sa atenuezi lucrurile, nu te-ai delimitat cu nimic de ce se intimpla acolo. Ai anuntat greva studentilor, ceea ce a fost interpretat ca o solidarizare si ai fost aclamat. Apoi ai venit cu o informatie falsa si stiai ca e falsa; ai spus ca sint studenti arestati la politie, ceea ce a dus la incitatie impotriva politiei “(I. Iliescu). “Deteriorarea imaginii Romaniei revine puterii [..] fara schimbarea puterii nu vom avea credite [..] Nu pe dvs. va avem in vedere ci guvernul. Este necesar un guvern de uniune nationala (Stelian Tanase). “La deformarea imaginii Romaniei in strainatate au concurat multi binevoitori [..] Cineva va sustine. Cred insa ca stiti ca-n ultimul timp sintem priviti altfel si de SUA si de Piata Comuna (I Iliescu). “Cum a ajuns dosarul meu de anchetare la ziarul Azi? “(Munteanu) “Nu stiu, dar as fi curios sa stiu de unde are dl. Bacanu atitea dosare? “(Iliescu) “Am un camion de dosare. Oameni de bine. Nu pot sa va spun de unde le am. “(Bacanu). ” A acorda timp guvernului sa-si incheie mandatul inseamna a ne infunda si mai mult. [..] alcatuirea unui guvern de tranzitie pentru alegeri anticipate , e solutia “(Manolescu).”Programul guvernului e in stadiu de implementare. El a fost aprobat de parlament, liberalii au zis ca e al lor, iar taranistii ca e al lor [..] Binenteles ca e mult mai usor sa critici ” (Iliescu). Din dialog s-au desprins doua aspecte: schimbarea strategiei AC si incompetenta conducerii ei in probleme economice. AC a devenit un nou grup de dialog social.

Dreptatea, 12 dec. 90. Ultimele 24 de ore. Ilie Costache. Amenintarea de greva generala in intreaga tara. In acest context, interviu cu membri ai sindicatului TVR. Pe 12 decembrieva avea loc intilnirea sindicatului cu comisia parlamentara la care va participa si Razvan Theodorescu si Emanuel Valeriu. Primul s-a declarat gata sa-si dea demisia. Mitrofan: Noi cerem demisia intregii conduceri a TVR si a actualitatilor. Parlamentul a refuzat sa preia conducerea TVR. Deci ea ar trebui luta de personalitati ale vietii culturale.

Contrast, 38, 13-20 dec. Adrian Berchi, membru SLRTVR. Initiativa lui Cornel Pumnea care nu a mai putut suporta minciuna si declara : “In iunie am fost un prost. Acum am facut ceea ce mi-a dictat constiinta. ” Este sanctionat cu interzicerea intrarii in emisie. E.Valeriu a incercat sa-l scoata pe Iuga din cladire trimitindu-l la spital cu masina salvarii.

Revista “22”, 48 din 14 decembrie. Aricii lui Rommel. Interviuri luate lui cu Gh. Mitrofan si Nicolae Constantinescu si D.Iuga la 11 dec de Andreea Pora.

Romania libera 13 dec.90.

/Pe 12 dec. a avut loc la GDS conferinta de presa a sindicatului in care au fost prezenti Ctin Laurescu, Mitrofan Gh, Eugen Atanasiu, Traian Andronic, C.Pumnea si altii.

/Liderul Federatiei sindicale Star, Mihai Caramihai a intrat in greva foamei incepind din 10 dec. in semn de solidaritate cu D.Iuga si o va continua pina cind revendicarile sindicatului vor fi satisfacute.

/Inca din Pta Universitatii Dumitru Iuga se declarase public golan cu intreaga familie fiind prezent in balcon si adresindu-se celor din piata. Iar la Brasov a fost aplaudat apreciind ca daca ar fi fost prezent ca salariat al televiziunii, nu in timpul sau liber, ar fi trebuit huiduit.

Opinia Studenteasca nr. 52, dec. 90. Am facut si eu odata greva foamei 25 de zile. Interviu cu dl. Emanel Valeriu, realizat de Dan Radu. S-a intors din Italia pe 4 decembrie si a gasit protestul sindicatului adresat parlamentului, redactat in termeni inacceptabili si plin de inexactitati: cenzura, amenintari, intimidare, nomenclaturisti – toate falsuri. De aceea nu a putut da asa ceva pe post. Greva foamei este o forma de santaj. Sindicatul nu reprezinta pe nimeni si nu poate fi comparat cu alte cereri sindicale in care nu se solicita schimbarea unui presedinte numit de presedintele tarii sau a unui director numit de foruri competente. In legatura cu comunicatul politiei: “Nu vreau sa fac niciun fel de comparatie, dar in 1940 legionarii au intrat in radio si au anuntat pe post caderea guvernului si instaurarea altuia legionar, politia a intervenit.Televiziunea e obiectiva, nu minte si a transmis si ce-au facut minerii in Bucuresti. Revendicarile sindicale sint grotesti: dechiderea accesului in cladire pe alta poarta, taxa de celibat, nimic altceva. A…e adevarat ca au cerut si demiterea lui, dar el nu obisnuieste sa intoarca spatele jucatorului pe teren, ca fost rugbist. “Din moment ce mi-am asumat acesta sarcina, trebuie sa o duc pina la capatul posibilitatilor mele. Daca Iuga moare? Nu-si face probleme de constiinta pentru ca l-a sfatuit sa nu faca greva foamei. A facut si el asta 25 de zile, bind numai un lichid vitaminizat si slabind 18 kg, de 4 ori, ca antrenament pentru cazul ca l-ar aresta securitatea si ar trebui sa faca greva foamei.

Gh. Mitrofan: Sindicatul, va accepta numai demisia intregii nomenclaturi din televiziune. Aceasta cerere va fi comunicata comisiei parlamentare a doua zi (12 dec). Razvan Theodorescu si Emanuel Valeriu s-au aratat dispusi sa demisioneze iar D. Iuga isi va inceta greva doar in cazul rezolvarii favorabile. Este convins ca raspunsul va fi pozitiv [ IR: Oare de ce?] iar in caz negativ sindicatul va continua actiunea intrind in greva.

N. Constantinescu: s-a ocupat si de grevistii foamei din Pta Univ. urmarindu-i atent in conditii dramatice. In noaptea de 12 spre 13 iunie au disparut documentele medicale dar Dragos Niculescu s-a zbatut si a obtinut o parte din ele desi gen. Diamandescu le declarase aruncate. Urmareste atent starea lui Iuga care e in pericol.

D.Iuga: “Am declarat ferm ca-mi continui greva foamei pe termen nelimitat pina la rezolvarea acestei probleme. Sint decis sa mor in acest patut improvizat pina la realizarea acestui deziderat[..] Importanta nu este numai demiterea actualei conduceri, noi vrem purificarea integrala a redactiei de actualitati care este de fapt vinovata de toata aceasta situatie.

Flacara 19 dec.90. La televiziune paharul s-a umplut de mult. Interviu luat de Mihail Galatanu lui Constantin Laurescu, vicepresedinte Sindicat RTVR. Nu e vorba numai de cenzurarea opiniilor ci si de denuntarea unor afaceri dubioase, semnalate de Mihaela Mihai si de raminerea in functii a fostei nomenclaturi. Conducerea televiziunii se plimba tot timpul pe bani publici. Decizia lui Iuga a fost personala, nu a vrut sa implice sindicatul.

Romania libera, 15 decembrie 90

/Apel catre D.Iuga. Colegiul de conducere al televiziunii romane. Sint preocupati de situatia colegului lor. Fapta sa e curajoasa, demna de tot respectul, chiar daca depaseste cadrul sindical.”Caracter puternic si ferm, domnul Iuga merita pentru actiunea sa, stima noastra a tuturor. Aceasta actiune a avut intre altele meritul de a atrage atentia inaltului for legislativ asupra necesitatii unor reglementari prin lege a situatiei televiziunii.” O parte a revendicarilor au fost rezolvate, o alta va fi solutionata in maxim o luna prin noua legislatie care va implica decisive schimbari de personal si in structura conducerii institutiei. Se va colabora strins cu sindicatele in acesta operatie Ca atare se cere dlui Iuga sa-si inceteze greva.

/Replica la ipocrizie. Sindicatul liber din RTVR. Considera raspunsul Colegiului de conducere ipocrit. Nu a fost rezolvat nimic din revendicari, conducerea insitutiei refuzind sa se angajeze in scris in acest sens, ne aflam deci in situatia initiala. Dl Iuga isi continua greva foamei iar sindicatul se afla in greva de avertisment de tip japonez. E. Valeriu a refuzat sa dea acest comunicat pe post.

Contrast nr. 39, 12-27 dec. Interviu cu dl. Dumitru Iuga. Nicu Constantinescu. Comunicatul aparut in Adevarul in care este denuntat asa zisul plan de ocupare a televiziunii pus la cale de el si Arachelian este o incitare grava in stil Romania Mare. Nomenclaturistii se tem inutil de o revansa pentru ca noi sintem toleranti. Eminentele cenusii care mentin ocupata televiziunea sint elementele din umbra ale securitatii. Ei au regizat tot ce s-a intimplat in TVR in acest an, fiind legati de putere ca sa evite trimiterea in justitie pentru crimele comise impotriva umanitatii comise in timpul dictaturii comuniste. Un pact de genul: eu va pastrez si va apar, voi ma protejati si imi asigurati viabilitatea. Discutiile cu comisiile parlamentare au fost penibile, delegatia sindicatului spera sa rezolve problema pusa si sa atraga atentia opiniei publice. A urmat insa o farsa, probabil planificata, cu sprijinul celorlalte sindicate invitate, cel fara coloana vertebrala din radio si cel marioneta din televiziune , care au declarat ca nu au nimic de contestat. Avind in vedere blocajul creat, incepind de miine 17 dec. ora 8, intra in greva japoneza in asteptarea unor masuri. Spera ca si cei de la actualitati, membri ai sindicatului, sa faca acelasi lucru. Gesturile lui Pumnea si Turcanu au fost gesturi firesti, de demnitate. Comunicatele sindicatelor sint aruncate la cos cind sint prea franse.

Romania Libera 19 dec.

p3,4        /Miting studentesc pentru Dumitru Iuga. Pe 18 dec. a avut loc in sala AN din Politehnica Buc. un miting de solidaritate cu Dumitru Iuga. Au vorbit delegatii sindicatului liber din RTVR (Delia Budeanu si Marilena Rotaru), invitati de la GDS (Radu Popa), AC (Radu Filipescu) si AFDPR (Octav Radulescu). TVR e vinovata pentru mentinerea tarii in minciuna si trebuie eliberata. Prof dr Ion Matei a intrat in greva foamei pe 17 dec. pentru a-l inlocui pe domnul Iuga iar Stefan Duma citeste un Apel in care-l roaga pe Iuga sa inceteze greva foamei ” pentru a fi puternici impreuna”. Pe 19 dec. va avea loc un mars spre televiziune.

Azi, 20 decembrie.

/ Asaltul constiintelor siluite. T. Caranfil. Atac la adresa lui D. Iuga, omul care a organizat comandoul din televiziune siluind constiintele telespectatorilor. Cum de si-a permis sa tulbure milioane de camine printr-un act dement? Mai este asta o treaba interna a televiziunii?

/Foamea de greva. Stefan Avramut. E la mare moda greva foamei. S-au dat spectacole de acest gen tot anul iar recent s-a constituit si o asociatie. In ultimele zile a izbucnit chiar o epidemie dupa modeul oferit de Dumitru Iuga, care in acest scop a confiscat o camera a televiziunii, adica o cladire publica. Autorul reaminteste ca greva din inchisorile irlandeze, cu urmari tragice , nu a impresionat-o pe doamna Thatcher.

Revista 22 nr. 50, 28 dec. 1990. Esecul unor lideri. Alina Mungiu. Mitingul din 21 dec. al Aliantei Civice a fost un esec. In timp ce la Timisoara, Brasov, Constanta s-au facut citiva pasi concreti in lupta contra dictaturii “conducerea Aliantei Civice Bucuresti se intilneste cu presedintele Iliescu pe care-l informeaza despre scopurile organizatiei”. [IR: Conducere pe care sala nu a avut cum sa n-o aleaga, pentru ca propunerea mea ca sa fie prezentati si candidatii mai putin cunoscuti – a fost respinsa] . S-ar fi putut organiza un mars care sa depuna guvernului o platforma de cereri concrete [IR: Dar la congresul din 14-15 dec, cei care au “mosit” AC au respins iesirea in strada, chiar si pentru comemorarea revolutiei- ca sa nu aiba loc provocari]. Si ce daca s-ar fi spus ca Alianta face presiuni [IR: Pentru o propunere de acest gen eu am fost taxat in congres de “provocator”- de domnul Paler- si apoi complet neglijat ]. “Alianta civica are de ales intre a fi un organism eficace si a nu fi de loc”. Politica de prudenta nu duce nicaieri. Atmosfera la miting a fost de cenaclu. Mortii se comemoreaza luptind pentru idealurile ce i-au impins in moarte. De aceea multi au plecat dezamagiti. O ocazie risipita. [IR: Eu mi-am exprimat atunci disperarea, anuntind public cenaclului AC ca neputind admite faptul monstruos implinit, resemnindu-ma la un bocet steril in fata uzurparii de putere, renunt la cetatenia romana- fiind mustrat apoi de Ana Blandiana].“De ce toate astea? Cine trece prin sediul provizoriu al AC Bucuresti poate gasi citeva explicatii. Intr-o camaruta de trei pe sapte puteti intilni in jurul unei mese aceiasi oameni din conducerea Uniunii scriitorilor, asociatiei Ziaristilor etc.De ce? Sint singurii? Nici vorba . Sint doar cei mai cunoscuti, atit. Acesti oameni vehiculeaza un fond comun si fireste limitat de idei. Nici unul nu a dovedit anul acesta prea multa fantezie politica si ar fi surprinzator sa dovedeasca acum, istoviti de hartuiala nesfirsita la care au fost supusi. Daca soarta Aliantei ramine in miinile acestor citiva oameni, daca ei nu gasesc solutia de a face din Alianta prima miscare politica in care initiativa sa vina cu adevarat de jos in sus, cheltuiala lor de energie ramine inutila.”

Romania libera, 21 dec

/Declaratia lui Dumitru Iuga la incetarea grevei foamei. “Declar in fata natiunii ca inteleg sa renunt la actiunea de greva a foamei intr-un stat totalitar [..] In cele 19 zile in care nu am mincat, am gindit cu luciditate si am constatat ca rostul meu este linga oamenii care au nevoie de mine [..] sa terminam cu sloganul comunist al muncii pentru societate si sa ne gindim fiecare la bunastarea familiilor noastre pe care le-am uitat. ”

/Televiziunea – doua communicate. In seara zilei de 19 decembrie la ora 20.45 a avut loc intilnirea intre Razvan Theodorescu si D Iuga. In urma ei RT a precizat ca s-a angajat la: 1. suspendarea din functii a intregului colegiu al TVR inclusiv E. Valeriu si Victor Ionescu. 2 anularea tuturor sanctiunilor administrative dictate de acest colegiu 3. Incetarea oricaror presiuni asupra sindicatului liber si membrilor sai. In urma acestor angajamente D.Iuga a incetat greva foamei iar Sindicatul liber intrunit pe 20 decembrie a intrerupt greva de avertisment. Conducerea TVR a hotarit pe 20 decembrie: 1. incepind cu 20 decembrie colegiul televiziunii isi inceteaza activitatea. Conducerea va fi asigurata pina la reorganizarea institutiei de catre presedintele TVR si in temeiul Hotaririi 129/90 de catre Consiliul de administratie al radioteleviziunii. 2. Asigura pe cei vinovati de abateri in perioada 1-20 decembrie, de impunitate. Si accepta reintegrarea doamnei Mihaela Mihai. 3 In aceste conditii se asteapta incetarea grevei dlui Iuga.

/Semnal. Doama Carmen Aurelia Radulescu a incetat pe 19 decembrie greva foamei inceputa pe 13 decembrie in semn de solidaritate cu Dumitru Iuga.

/Inceteaza greva studentilor Bucuresti. Organizatiile conventiei studentesti bucurestene inceteaza greva dar sint alaturi de celelalte centre universitare care sint in greva. Sustin in continuare programul de revendicari adoptat pe 7 decembrie.

BBC (LD-jurnal 8)

/Mitingul Alianţei Civice. Ora 21. Slab ecou în sufletul participanţilor. Lumea s-a rărit. Mitingul s-a încheiat fără să se încheie.Oamenii au mai rămas. A mai vorbit Nica Leon.

/Revoluţionarul Nancu: Nu este momentul unei noi revoluţii. Lider”Asociaţia “21 decembrie” (interviu). Ora 21….Am făcut comemorare, nu tensiune!…Nu este momentul unei noi revoluţii; Opoziţia este slabă: nu poate reacţiona; nu este unită; fiecare vrea altceva; Bucureştiul nu mai rezistă; Structuri comuniste nu mai există; La putere, sunt oameni legaţi de noul regim; Adevărul nu poate ieşi la iveală; Justiţia lucrează cu legi vechi …Nu avem alternativă în buzunar.

Tinerama 21-27 Dec. 1990

/Interviu luat de Cornel Ciomazga lui Dumitru Iuga – Atmosfera este exploziva. Iuga este intr-a 16 zi de greva foamei, inca functional. Va merge pina la capat, dar nu va fi sinucidere, ci crima. Televizunea trebuie eliberata. Sindicatul va intra in greva. Singura concesie: raminerea temporara a lui Razvan Theodorescu. In schimb Emanuel Valeriu, Victor Ionescu, Victor Teodoru trebuie indepartati imediat. Reabilitati Arachelian, Pumnea, Turcanu. Si mai ales – eliberata televiziunea de minciuna. Delia Budeanu: reincadrata la TVR1, se teme de noi scenarii singeroase realizate de putere cu ajutorul televiziunii.

Romania Libera, 27 dec. Declaratia de solidaritate cu Timisoara. Alianta Civica este alaturi de Timisoara. Speranta ca institutiile statului vor apleca urechea la doleantele ei s-a dovedit o iluzie. AC recunoaste ca prin contactele initiate la mijlocul lui decembrie s-a inselat. Numai o putere populara ii mai poate opri pe emanati, calea dreapta fiind din nou aratata de Timisoara. [IR: Tardiva si ipocrita recunoastere, dupa ce AC, timorata, a descurajat spiritul justitiar al populatiei si a purtat tratative penibile cu Ion Iliescu]

Phoenix, nr.49, 21-27 ianuarie 1991. Actualitatile la TVR. Interviuri realizate de Anca Ionas. Gh. Mitrofan:Legea audiovizualului urmareste incorsetarea noastra. Intelegerea dintre dl Theodorescu si dl.Iuga n-a fost respectata. Noi cerusem destituirea lui Emanuel Valeriu si Victor Ionescu, care sint si azi in aceleasi posturi. Ni se promisese incetarea persecutiilor dar Pumnea, Arachelian sau Budeanu nu pot nici azi intra pe post.

Pumnea: Pe 20 dec. R.Theodorescu comunicase in Romania libera incetarea tuturor masurilor punitive impotriva simpatizantilor sindicatului liber. In 24 dec. i s-a comunicat ca nu are voie in continuare sa intre pe post decit inregistrat.

Vartan Arachelian: Dl Theodorescu i-a sugerat: cei ce nu stiu sa apese pe buton, sau nu stiu sa faca flotari in fata puterii, vor trebui sa-si caute de lucru.

Dumitru Iuga: Pe 12 ianuarie TV a stat sub dominatia presedintelui Iliescu, Alianta civica fiind prezentata nefavorabil si “iresponsabilii” de la Timisoara pusi la punct. Au fost lansate doua noi sindicate ale cadrelor de reportaj si cel redactional. “Sindicatul nostru nu s-a purtat ca o padure in fata unei adieri de vint. Ci ca un lan de griu, aplecindu-se fiecare dupa cum bate vintul.”

Universul-SUA, febr. 91. Interviu luat lui D.Iuga. La 19 decembrie, dupa o comnvorbire cu Razvan Theodorescu, a renuntat la greva inceputa pe 1 decembrie, luind in considerarae promisiunile de rezolvare a revendicarilor sindicale. A intrat apoi in criza bilogica de ulcer, care l-a tinut la pat 10 zile, dupa care a revenit in institutie. Aparent lupta a fost pierduta, pentru ca exista aceeasi conducere, aceeasi tendinta de deformare a adevarului si manipulare a opiniei publice. Dar evenimentele din decembrie constituie inceputul luptei pentru recistigarea demnitatii lucratorilor. Nu vor abandona aceasta lupta. Exista un plan de actiune in acest sens si va fi declansat in momentul oportun. “Ne-am oferit o clipa de respiro, intr-o perioada tensionata politic, evitind astfel acuzatiile gratuit facute cum ca noi am constituit un nucleu destabilizator in viata social politica.[..] Nu ma imbat cu optimism de parada, am cistigat o prima batalie cu puterea.[..]Conducerea televiziunii a trecut la atac speculind oportunismul unora, naivitatea altora, lipsa de coloana vertebrala a multora. S-au propulsat inca doua noi sindicate marioneta.”

Romania libera, 31 ian 1991

/Adunarea gen. a Sindicatului liber din RTVR. Roxana Iordache. A avut loc pe 28 ian. pe platoul studioului 3 cu ordinea de zi: raport prezentat de D.Iuga 2. Alegerea noului presedinte (a fost ales cu mare majoritate tot dl.Iuga) 3. Planul de activitate 4. Discutii.

Epoca, 7-13 februarie

/Televiziunea dincolo de tancuri. S.Sorin. Calendarul evenimentelor care au implicat televiziunea dupa 21 decembrie.

/In direct sau indirect. Ion Radulescu.Televiziunea romana a publicat transcrierea fidela a primelor 13 ore de emisie (22 decembrie ora 11.24.) Interesant este ca, desi s-a pretins ca totul este in direct, o interventie importanta a dlui Mazilu apare de doua ori in aceeasi zi.

/Relatare din golful de pe Calea Dorobanti. Marilena Rotaru. Jurnal. 19 decembrie. D.Iuga nu vrea sa-si opreasca protestul: “trebuie un sacrificiu pentru ca oamenii din tara asta sa aiba parte de adevarul intreg”. Nimeni nu-l poate convinge. La ora 20.45 apare R.Theodorescu si D.Iuga accepta iesirea din greva foamei in schimbul celor trei conditii: 1.Suspendarea colegiului de programe si destituirea sefilor de departamente (inclusiv E.Valeriu si Victor Ionescu). 2. Anularea tuturor sanctiunilor administrative aplicate membrilor sindicatului. 3. Incetarea oricaror presuni asupra sindicalistilor. RT se obliga ca a doua zi, dupa convocarea de urgenta a colegiului sa trimita la sediul sindicatului la ora 10, un document care sa confirme in scris indeplinirea celor trei conditii. 20 decembrie, ora 10. Este asteptat documentul si se dau multiple telefoane in acest sens. Dupa citeva ore el soseste. Se dizolva colegiul de programe si se inlocuieste cu un consiliu de administratie…La serviciul personal au gasit un act prin care se anunta inca din octombrie infiintarea unui consiliu de admnistratie avind aceeasi componenta cu colegiul proaspat suspendat. 21 decembrie. La mitingul realizat de Alianta civica vorbesc si membrii sindicatului dar actualitatile pastreaza discretia desavirsita. 22-25 decembrie: sarbatori de Craciun. 27 decembrie: R.Theodorescu interzice lui Vartan Arachelian sa difuzeze in emisiunea consacrata monarhiei, un fragment din interviul cu regele Mihai iar Marilenei Rotaru ii interzice reportajul realizat la Europa libera. 28 dec. O delegatie a Aliantei civice este primita de RT. Este anuntata ca imediat dupa 1 ianuarie, urmeaza organizarea RTVR intr-o societate romana de radio si doua societati de televiziune: programul 1 de stat si programul 2, 51% de stat si 49% actiuni, majoritatea fiind ale lui Ion Tiriac. 4 ianuarie ora 10: RT, E.Valeriu, M.Tatulici, etc. se duc la Ion Iliescu. Ora 17. R.Theodorescu face consiliului de administratie o comunicare despre dizolvarea RTVR si nasterea societatii romane de radio si soc. romane de televiziune, ultima avind doua programe, 1 si 2. A fost respinsa categoric ideia unui consiliu de conducere format din personalitati culturale si stiintiifce. 5-16 ianuarie: pentru linistea noastra, TV sufla arareori o vorba despre Timisoara, concentrindu-se pe Gugesti si Sava Bombonel. 17 ianuarie: Golful. In sfirsit Golful! 28 ianuarie: In sedinta de Colegiu (suspendat) se discuta reducerea programelor pentru economii legate de relee si predarea tuturor emisiunilor cu cel putin 24 de ore inainte impreuna cu sumarul.

/TVR tehnica de instructie. Octavian Paun.Televiziunea ca arma de dominatie e un subiect lansat de Teodor Maries care intr-un interviu cu dl.Teodoru, pe vremea Pietei Universitatii i-a spus, lasindu-l perplex, ca TVRL joaca rolul pe care-l juca in 1946 Armata Rosie.

Romania libera, 30 aprilie. Brasovul revoltei anticomuniste din 1987 protesteaza la Bucuresti. Simbata 27 aprilie la 8.30 un grup de membri ai AC, 21 decembrie si GID a intimpinat pe membrii Asociatiei 15 noiemb. 1987 , veniti la Bucuresti ca sa protesteze impotriva emanatiei neocomuniste. Au fost intimpinati cu dragoste si recunostinta in scandari antiprezidentiale, antiguvernamentale, antisecuritate si promonarhice. Pancartele purtate de citiva timisoareni spuneau: “Procurori si generali, Toata lumea minte/ si minciuna vine-n jos, De la presedinte!”. In Piata Romana brasovenii au format o delegatie care sa depuna o motiune de protest la guvern. Aceasta a asteptat mai bine de o ora. Printre doleante, Asociatia 15 noiembrie cere publicarea in 20 de zile a listei cu informatorii securitatii si aceasta in primul rind ca ei sa nu mai poata fi santajati incit sa lucreze in continuare. Demonstrantii au continuat marsul in piata palatului unde protestau medicii si profesorii – care i-au primit cam rece. La inchiderea manifestatiei lor, dlui Mircea Sevaciuc nu i s-a permis sa vorbeasca, televiziunea stringindu-si statia de amplificare. S-a constituit pichetul de veghe in fata senatului pe care brasovenii il vor sustine pina la demiterea conducerii mincinoase a radioteleviziunii. Dupa o noapte de veghe, in ploaie si frig, pichetul a fost acompaniat de alti demonstranti pe 28 aprilie, la o mica tribuna a vorbit D. Iuga, denuntind din nou minciuna din televiziune. Apoi dl Ticu Dumitrescu a facut apel la solidaritate si lupta pasnica aratind ca Roman si Iliescu nu fac doi bani fara televiziune. Dl Mircea Sevaciuc a afirmat ca si-a dat seama din 23 decembrie ca totul este o farsa dar acum brasovenii nu mai pleaca pina cind actuala conducere va fi demisa. Dl. Stelian Tanase povesteste ca pe 22 la prinz monta un microfilm in balconul CC si a avut senzatia ca cineva ii face sa joace intr-o piesa.

Baricada nr. 23, 11 iunie 1991. S-a intimplat acum un an. Relatare a evenimentelor din 13-15 iunie bazata pe marturiile din Raportul GDS. Marturia lui Iuga privind “civilii” care au facut ordine in televiziune ; marturia unui student macelarit la Universitate, a unei femei maltratate la Magurele, etc.

Expres II 46, 19-25 noiembrie 9. Sindicate: jocurile sint facute de sus. Rodica Chelaru. Critica a tripletei sindicale puciste. Ipocrizia Fratia, dupa ce a demascat CNSRL. Miron Mitrea a dezamorsat grevele din decembrie (lasind-l singur pe Iuga, care era pe cale de a elibera televiziunea) in urma a trei dialoguri cu Ion Iliescu. Alfa s-a pretat la jocul de confiscare. Dan Mocanescu   nu-si ascunde cinismul “pragmatic”.

Revista “22”, aprilie 1995. Batalia pentru televiziune. Interviu cu Gabriel Liiceanu. Relateaza modul in care a decurs concursul pentru ocuparea postului de director al RTVR sustinut in fata comisiei de cultura al parlamentului. GL a candidat din partea sindicatului liber al TVR din partea dlui Iuga. Desi programul pe care l-a expus in fata comisiei a fost apreciat (in afara iesirilor dlui Coja si Baltazar) candidatura sa a fost respinsa. Ceea ce arata ca nu se doreste ca societatea romaneasca sa fie asezata pe valorile democratiei.

TVR, aprilie 1995. Scrisoare deschisa lui Dumitru Iuga. Gabriel Liiceanu. Cind a acceptat sa reprezinte sindicatul in fata comisiei parlamentare nu a banuit ca respingerea lui va provoca o asemenea reactie dlui Iuga. Nu este de acord cu intentia acestuia de a se sinucide lent in semn de protest. Nu crede ca viata televiziunii (a carei moarte este vitala pentru conducatori) trebuie sa treaca prin moartea lui Iuga si nu-l poate interesa sa conduca o institutie salvata prin astfel de sacrificiu. Raspunderea va reveni presedintelui care nu precupeteste nimic pentru a-si pastra puterea, calatorind senin in halat alb printre porcii de la Caracal. Pentru el si cei pe care i-a dresat, televiziunea asta e libera.

Sursa: Procesul Comunismului via Ziaristi Online

Foto: Dinu Lazar

Cititi si:

IN MEMORIAM. Un an de la moartea discreta a lui Dumitru Iuga, unul dintre putinii militanti anticomunisti reali ai epocii Ceausescu

Dumitru Iuga face Reconstituirea loviturii de palat din decembrie 1989

Dumitru Iuga: Cu fata la perete. Diversiunea “teroristii” si dispozitivul de aparare la TVR in decembrie 1989

Dumitru Iuga il acuza pe seful GDS, Radu Filipescu, ca a colaborat cu Securitatea. EXCLUSIV/DOC

EXCLUSIV. Dumitru Iuga “Cu fata la perete”: marturii din iadul detentiei. Anticomunismul in anii ’80 la Aiud si Rahova

EXCLUSIV. Dumitru Iuga se judeca pentru anii de puscarie si propune un Fond special pentru fostii detinuti politic

IN MEMORIAM. Dumitru Iuga despre evenimentele din Decembrie 1989. Fragment din cartea “Cu fata la perete”. EXCLUSIV

Prima Intrunire a Rezistentei Romane, Brasov, 7-9 septembrie 1990. Dumitru Iuga este al doilea se sus Marian Munteanu in centru - Ziaristi Online

Prima Intrunire a Rezistentei Romane, Brasov, 7-9 septembrie 1990. Dumitru Iuga este al doilea de sus din stanga, Marian Munteanu in centru, impreuna cu Mihai Gheorghiu. Alaturi de ei, doi impostori cunoscuti: Ticu Dumitrescu si Stelian Tanase.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.