Profesor Viorel Roman: Precum in cer, asa si pe pamant - Fiecare fotografie este parca un tablou pictat in evul mediu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Profesor Viorel Roman: Precum in cer, asa si pe pamant – Fiecare fotografie este parca un tablou pictat in evul mediu

Precum in cer, asa si pe pamant
On earth as it is in heaven

de Prof. Dr. Viorel Roman, Akademischer Rat an der Universität Bremen

Albumul cu titlul bilingv de mai sus al d-nei Cristina Nichitus Roncea este, cum ne dezvaluie subtitlul, o “calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca“. Cuvantul inainte este al academicianului, crestin ortodox, Florin Constantiniu, versiunea engleza a textelor a d-lui Vlad A. Arghir, iar perfectiunea editoriala, grafica este absolut remarcabila, genuin occidentala, a Editurii Compania, Bucuresti 2011, 128 p., 24 cm.

Globalizarea, lumea moderna n-a pervertit in acest album nici chipurile oamenilor, nici natura. Fiecare fotografie este parca un tablou pictat in evul mediu, cand oamenii credeau ca a doua zi vine Judecata de Apoi. Aici este fara indoiala maestria discreta a artistei si perfectiune tehnicii occidentale a editorului, care ne lasa sa descoperim noi frumusetea, taina subtila a ortodoxiei, ca si cum ar fi de la sine inteles si fiecaruia accesibila.

Exista multe albume dedicate crestinismul ortodox. Unele pun accentul pe maestria foto, altele pe monumentalitatea arhitecturii, picturii sacrale diferita de cea occidentala si mai ales pe stralucirea ritului oriental. Acum avem in fara ceva cu totul nou, artista ne ia intr-o calatorie de initiere, numai aparent fara pretentii, in care noi descoperim o lumea neschimbata din toate timpurile, in asteptarea unui miracol in care preotii, calugarii, calugaritele ca si si mireni cred si asteapta, in peste 200 de fotografii.

Romania profunda ortodoxa nu urmareste dictonul occidental, benedictin „ora et labora“, ci contemplarea si supravietuirea la cel mai modest nivel cu putinta. Nimic mai strain lumii ortodoxe romanesti, decat de a produce pentru piata libera, de a participa la acumularea primitiva de capital si a face investitii, cum fac calugarii si credinciosii occidentali. Nici credinciosii ortodocsi portretizati nu sunt altfel, ci dupa chipul si asemanarea celor care ii pastoresc, cu totii contempla, asteapta rabdatori un miracol, pe care numai ei il cunosc. Asa au supravietuit ei toate navalirile barbare o mie de ani, asa sunt ei o enigma si un miracol, dupa cum remarca istoricul Gheorghe Bratianu…

Vezi www.viorel-roman.ro
Bucuresti, 25 decembrie 2011

Foto: Cristina Nichitus RonceaPrecum-in-cer.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.