Marius Ghilezan: László Tőkés, cianura şi autonomia Ardealului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Marius Ghilezan: László Tőkés, cianura şi autonomia Ardealului

De ce a demisionat László Tőkés din UDMR? Motivul e altul, cred eu, decât cel anunţat luni dimineaţa printr-un comunicat, în care declara ca nu poate accepta poziţia permisivă a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană: “Pentru mine a devenit o problemă din ce in ce mai stânjenitoare să răspund pe holurile Parlamentului din Bruxelles întrebărilor unor colegi care doresc să afle ce se întâmplă în România,” a spus el, subliniind, că o face în calitate de iniţiator al Moţiunii ani-cianură, nealuată în seamă de CE.

Care este agenda lui László Tőkés? De ce nu îî întreabă pe colegii săi din Suedia, Finlanda despre exploatările cu cianuri? El bate toaca cianurii pentru ca moţii să nu vadă hoarda lui Attila cum dă năvală…

Oamenii de stat autentici sunt aceia care au o viziune pe termen lung. Politicienii exprimă deobicei în spaţiu public teme din ideologia partidului din care fac parte. Liderii de opinie au un punct de vedere propriu sau al mogulilor. Agenţii de influenţă sunt reprezentanţii unor interese, de cele mai multe ascunse.

László Tőkés a primit de la CNSAS o hârtie de necolaborare cu Securitatea. Ulterior, a pierdut procesul cu Allison Mutler care într-un articol cita o serie de documente care-l incriminau ca şi colaborator. Recent, a trebuit să se recunoască înfrânt de un ziarist orădean care afirma că László Tőkés a fost informator al Securităţii şi agent al serviciilor maghiare.

Pastorul reformat, părăsit de soţie, dar şi de electoratul maghiar, face o serie de jocuri ale Budapestei pe faţă. Şi pe din dos ale lui George Soros. Îmi exprim şi eu mirarea, la fel ca alţi colegi, de ce îi cântă Ponta în strună? Să nu înţeleagă agenda europarlamentarului care a obţinut, ciudat, mai multe voturi în Brăila decât în oraşul unde păstorea, când nu avea tandreţuri cu Securitatea, o altă instituţie trădată, spun alţii. Să nu ştie că cine a trădat odată mai trădează şi a doua oară?

În cazul aşa zisei autonomii etnice a Ardealului, eu nu văd decât un interes pe termen lung al Budapestei şi al agenţilor săi de influenţă. De ce e László Tőkés împotriva proiectului de la Roşia Montană? Simplu. Zăcământul cotat la bursă este de 300 de tone de aur. Şi mai sunt şi altele. De ce să le exploateze românii azi, când cine ştie mâine ce va fi cu “patria mamă” Ungaria? Poate aşa se gândesc ei. Cei care cunosc ideologia iredentismului maghiar ştiu că nu au renunţat niciodată la idea reunificării pe vechile frontiere ale Sfântului Ştefan. Din lipsa aurului şi a pârtilor de schi, Ungaria aruncă vecinilor cozi de banană scriam nu demult pe Hydepark.

Liderii UDMR joacă mult mai subtil, slujindu-şi propriile interese, mai mult decât ale Budapestei. Şi asta nu convine guvernului Orban. Pentru acest climat preelectoral, László Tőkés este scos din pălărie precum un no Voldemort, personaj scris pentru un alt scenariu decât cel românesc.

Tatăl meu român neaoş, medic de ţară într-un sat unguresc din Banat, mă întreba ieri în timp ce scriam articolul de ce tinerii români nu se revoltă pentru ce se întâmplă la Târgu-Mureş? I-am replicat că tu ca medic trebuie să ştii şi limba pacientului. A ridicat tonul: “În ţara mea pacientul trebuie să ştie limba mea.” Şi de aici toată neînţelegerea.

Eu credeam că scenariile luptelor entice sunt părţi din memoria trecutului. Dar se pare că nu am dreptate. Totuşi, pe cine reprezintă László Tőkés? Românii din Brăila care l-au votat se simt reprezentaţi? Aud ei toaca cianurii bătută de pastoral maghiar la Bruxelles?

Marius Ghilezan

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.